• No results found

Källförteckning

Andersson, K. (1993) Budgetering – en introduktion, Malmö: Liber Ekonomi

Bergstrand, J. (2003) Ekonomisk styrning, Lund: Studentlitteratur

Brorström, B & Solli, R. (1990) Kommunekonomi. Principer, Praxis och Problem, Studentlitteratur: Lund.

Bryman, A. & Bell, A. (2005) Företagsekonomiskl forskningsmetoder, Malmö: Liber Ekonomi

Greve, J. (1996) Budget, Lund: Studentlitteratur

Hope, J. & Fraser, R. (2004) Istället för budget, Malmö: Liber Ekonomi

Johansson, U. & Skoog, M. (2001) Att mäta och styra verksamheten – modeller med fokus på icke-materiella resurser, Uppsala publishing house

Kaplan, R & Norton, D (2001) The Strategy-Focused Organization, USA: Harvard Business School Publishing Corporation

Lindvall, J. (2001) Verksamhetsstyrning – Från traditionell ekonomistyrning till mo-dern verksamhetsstyrning, Lund: Studentlitteratur

Melander, P. (1998) Økonomistyring og budgettering som ledelseform – En introduk-tion, Köpenhamn: Handelshögskolans Förlag

Patel, R & Davidsson, B. (2003) Forskningsmetodikens grunder, Lund: Studentlittera-tur

Olve, N.G, Petri, C.J., Roy, J. & Roy, S. (2003) Framgångsrikt styrkortsarbete – Me-toder och erfarenheter, Malmö: Liber Ekonomi

Olve, N.G, Roy, J. & Wetter, M. (1999) Balanced Scorecard i svensk praktik, Malmö: Liber Ekonomi

Samuelsson, L.A. (1999) Controllerhandboken, Stockholm: Industrilitteratur

Strömquist, S. (2002) Uppsatshandboken, Uppsala: Hallgren & Fallgren Studieförlag AB

Wallander, J. (1995) Budgeten – ett onödigt ont, Stockholm: SNS Förlag

Wiederheim-Paul, F & Eriksson, L.T (1991) Att utreda, forska och rapportera, Malmö: Liber Ekonomi

Internet

• Hemsida för Skövde kommun och omvårdnadsförvaltningen, 2008-02-27 www.skovde.se

Omvårdnadsförvaltningens budget och verksamhetsplan 2008-2010, 2008-02-27 www.skovde.se/upload/VardOmsorgFolkhal-sa/DokumentOVF/budget%20och%20verksamhetsplan.pdf • Kommunallagen 1991:900, 2008-02-27 www.notisum.se/rnp/SLS/lag/19910900.htm • Kommunal lagstiftning, 2008-02-27 www.regeringen.se/sb/d/1906/a/12256 • Ekonomistyrningsverket 2008-03-10 www.esv.se • Omvårdnadsförvaltningens organisationsschema, 2008-05-03 www.skovde.se/organisationsschema.pdf

- Bilaga 1 -

Intervjuunderlag

1. Beskriv kort företagets verksamhet, struktur, anställda.

2. Berätta om dig själv, namn, utbildning, befattning och antal år i företaget 3. Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?

4. Hur är företagets affärsidé, vision och strategi formulerade? 5. Känner alla till dem?

6. Vilken betydelse har ekonomisystemet för den strategiska beslutsprocessen? 7. Vilken annan information används vid strategiska beslut?

8. Hur sprids information genom företaget? 9. Hur uppdateras informationen?

10.Vilken ekonomistyrning använder företaget idag?

11.Hur tror du att den ekonomiska styrningen uppfattas på företaget? 12.På vilket sätt får anställda feedback om sina prestationer?

Budget

13.Vilka syften anser du att budgeteringen fyller i organisationen och vilka är viktigast? 14.Vilken är din inställning till budget?

15.Hur uppfattar du de anställdas inställning till budgeten? 16.Vilken form av budget används och varför?

17.Avspeglar budgeten de externa faktorerna?

18.Hur går processen med budgetuppställandet till och hur lång tid tar den? 19.Använder ni er av förra årets budget som budgetunderlag eller är den helt ny? 20.Är du delaktig i framtagandet av budgeten, och i så fall hur?

21.Skulle du vilja vara mer delaktig?

22.Är många medarbetare involverade i processen? 23.Hur involveras medarbetarna i budgetprocessen?

24.Involveras medarbetare i olika nivåer? Varför/varför inte? 25.Skapas klara ansvarsfördelningar enligt budget?

26.Hur används budgeten – planering, kontroll eller samordning? 27.Hur ofta görs budget?

28.Hur ofta anpassas budgeten under året till förändrade förutsättningar? 29.Ser ni budgeten som ett styrinstrument? Hur fungerar den?

30.Vad är fördel/nackdel med att styra med budget, enligt dig?

31.Använder ni er av prognoser? I så fall hur ofta upprättas dessa prognoser? 32.Hur går budgetuppföljningen till? Vad tittar ni på?

33.Hur får du information om resultatet av uppföljningen?

34.Vilka i organisationen har resultatansvar, dvs. är skyldiga att förklara eventuella avvi-kelser från budgeten?

35.Hur hanterar ni eventuella avvikelser?

36.Hur ser budgetrapporten ut? Vilka jämförelsetal/nyckeltal består den av? 37.Varför har ni valt dessa mått?

38.Hur har ni dokumenterat nyckeltalen och sambanden mellan olika mått? 39.När skickas budgetrapporten ut i organisationen?

40.Fungerar budgeten som kommunikationskanal, i så fall hur? 41.Hur fungerar gällande kommunikation i de olika nivåerna?

42. Hur bedömer du den tidsåtgång och därmed kostnaderna som budgetarbetet ger upp-hov till i förhållande till den nytta och värde som budgeten tillför?

43.Vad tror du om framtiden när det gäller budgeten? Kommer den att utvecklas, kom-pletteras eller helt uteslutas inom ekonomistyrning?

44.Vilka anledningar anser du ligger till grund för att företaget valt att byta styrsystem? 45.Vad anser du är grunden till att de nya styrsystemen blir lyckade?

Balanserat styrkort

46.Känner du till BSC och vad kan det gör för er fördel/nackdel? 47.Varför väljer de bara två perspektiv? Och varför dessa?

48.Vilka underlag och förarbeten har de gjort inför beslutet att byta styrmodell? 49.Vem/vilka har tagit beslutet?

50.Kommer du att arbeta annorlunda med budgetprocessen efter att de infört BSC? 51.I vilken grad och hur tror du att BSC kommer att samverka med budgetprocessen? 52.Hur ser du på implementeringen av BSC?

53.Vilka kommer att påverkas av BSC? Och vad kommer BSC att medföra för effekter avseende styrningen av verksamheten?

- Bilaga 2 -

- Bilaga 3 -

Sammanfattning om fördelar och nackdelar med budget respektive balanserat styrkort för att kunnat se var styrverktygen kan komplettera varandra bäst.

Fördel budget

• Kortsiktigt

• Företaget kan använda budget för att planera åtgärder inför det kommande budgetåret genom att fördela resurser-na över verksamheten, se vilka resur-ser företaget har och hur de skall an-vändas på bästa sätt.

• Kan användas som medel för att skapa en samordnad verksamhet och även kontrollera vad som händer i företaget med ett väl fungerande uppföljnings-system

• En stor fördel med budgeten är att det skapar konkreta mål för medarbetarna och det ger en bra möjlighet att värde-ra och kontroller prestationerna.

• Budgetens fördelar är att den anger vem eller vilka som skall ansvara för att åtgärderna genomförs och att dessa skall åta sig att göra det.

Fördelar BSC

• Långsiktigt

• Måtten i styrkortet indikerar på hur verksamheten kan förstås och utveck-las.

• De anställda får, förutom mer förståel-se, mer motivation och blir öppnare för förändringar. Samtidigt blir även medarbetarna bättre på att lära och på så vis utvecklas deras kompetens.

• En stor fördel med BSC är att det främjar utvecklingen av vision och strategi. Genom att göra visioner och strategier öppna och anpassningsbara skapar det en ökad möjlighet för per-sonalen att sätta fokus på värdeska-pande åtgärder, exempelvis att förutse hot och möjligheter och svara på kun-dernas växlande behov.

• Styrkortet visar både interna och ex-terna aspekter. Det hjälper företaget att se om det interna arbetet stämmer överens med hur kunder, leverantörer och andra externa kontakter uppfattar företaget.

Nackdel BSC

• Långsiktigt

• Processen som behövs för att det ba-lanserade styrkortet skall fungera är ofta toppstyrd, vilket medför att medarbetarna inte känner sig delaktiga och får därför ingen förståelse för var-för de skall börja med andra mått helt plötsligt.

• Ett problem som uppstår vid processen är att planeringen för ett balanserat styrkort är väldigt komplicerad.

• Det saknas anvisning om vad som skall göras vid planeringen gällande hur mål som skall bli vägledande ge-nom hela processen utformas.

• Kopplingen mellan de olika perspekti-ven kan misslyckas eller helt utebli. det sker inget samspel mellan de olika perspektiven, vilket innebär att effek-ten av kopplingen och allt som den medför går förlorad.

Nackdel Budget

• Kortsiktigt

• För att resursfördelningen skall funge-ra på bästa sätt krävs mått för att kunna bevaka utvecklingen och vidta nöd-vändiga anpassningar och åtgärder.

• Budgetering skapar låsningar i organi-sationen och dess beslut, som det sena-re under åsena-ret kan visa sig vara svårt att ändra på oavsett ur väl motiverat det är.

• Budgeten är missvisande som besluts-underlag. Den visar siffror på aktivite-ter som redan hänt, vilket kan leda till beslut som inte går hand i hand med företagets strategiska mål.

• Budgeten tar inte hänsyn till de nya kraven som ställs på företag idag, de mått som används är finansiella och det bortses helt från de icke-finansiella.

Related documents