• No results found

Resultaten av steg 1 och 2 i undersökningen av manuskripten visar att de fyra halvfranska ban- den med stor sannolikhet utgör en enhet, och att det är troligt att det är Levens handstil som förekommer i alla utom en av de skrifter som ingår i dessa band. Det har dock inte framkommit några indikationer på huruvuda banden utgör en donation, och när denna i så fall har ägt rum. I steg 3 återstår att undersöka andra källor och annat referensmaterial som kan ge mer informat- ion om bandens proveniens.

Donationen

I Uppsala universitetsbiblioteks arkiv finns en donationskatalog som innehåller förteckningar över en del av de samlingar som skänkts till biblioteket.48 Levens donation fanns inte med i

den, däremot hittade jag donationerna av såväl Cederhielms som Stiernelds samlingar. Här be- kräftades att UUB D1361 och UUB 1377 tillhört Cederhielms samling. Ett manuskript som i förteckningen över Stiernelds samling i donationskatalogen benämns ”Hästens anatomi af J.L. Eklund” motsvarar med all sannolikhet UUB D1362, Stiernelds anteckningar från Levens ana- tomiföreläsningar.

Universitets konsistorieprotokoll för Levens verksamhetsår liksom konsistoriets inkom- mande handlingar, Acta Consistorii, finns i Uppsala universitets arkiv. Sammantaget utgör de ett stort, huvudsakligen handskrivet material som bitvis är svårgenomträngligt. Det finns dock vissa genvägar för att slippa gå igenom allt material, i form av ämnesregister och excerpter. Magnus Bernhard Swederus (1840−1911) har sammanställt en samling excerpter ur universi- tetsarkivet med stallmästare som tema, och en med exercitiemästare som tema.49 Där finns inga upplysningar som rör Levens skrivande. Excerptsamlingen har dock ganska få poster. Mer om- fattande är Berchs register, som rymmer ett omfattande ämnesregister med hänvisningar till olika arkivhandlingar. I Berchs register har Leven en egen post, under rubriken ”Ekelund.”50

48 Uppsala, Uppsala universitetsbiblioteks arkiv, M, Donationskatalog.

49 M. B. Swederus, Stallmästare Excerpter ur Uppsala universitets arkiv. Uppsala, Uppsala universitetsbibliotek, Den ämnesindelade samlingen, UUB U65q.

M. B. Swederus, Exercitiemästare i allmänhet. Excerpter ur Uppsala universitets arkiv. Uppsala, Uppsala univer- sitetsbibliotek, Den ämnesindelade samlingen, UUB U65o.

Under denna rubrik står bland annat att Leven ”[h]ar testamenterat Bibliotheket Manuskripter i Häst Vetenskapen,”och en hänvisning till en handling i Acta Consistorii daterad den 9 sep- tember 1775.

I Acta Consistorii för 1775 återfinns mycket riktigt en donationshandling, komplett med ett lacksigill föreställande vad som torde vara Levens vapensköld – med bland annat sporrar, stång- bett och sablar.51 Bifogad till denna finns en lista över titlar. Titlarna i listan är inte alltid for- mulerade på exakt samma vis som titlarna på skrifterna i de fyra halvfranska banden, men lik- heterna är tillräckligt stora för att de ska vara tydligt identifierbara. Listan stämmer helt överens med innehållet i banden.

I donationshandlingen anger Leven tre villkor för donationen. Han skriver att manuskripten ska överlämnas till biblioteket i ett förseglat paket, och att detta inte får öppnas förrän efter hans död. Han vill också behålla rätten att förbättra manuskripten, i fall han skulle tillfriskna. Slutli- gen ger han sonen Johan Adolph fullkomlig beslutsrätt vad gäller tryckning. I listan över titlar understryker Leven i ett par fall att han ser sig som upphovsman till det han har skrivit. Han förklarar att Systeme om Hästens Rörelser (UUB D 1376a) är ”rar” eftersom ingen annan för- fattare har behandlat ämnet på samma sätt som han, och att såväl Absolute reglor till ridkonsten (UUB D 1363f) som Häste-Skolan (UUB D 1378) beskriver hans egna metoder.

Datering

Med tre händer som går att knyta till personer kan det vara fruktbart att försöka få fler uppgifter rörande datering genom att väga in biografiska uppgifter om personerna. Såväl Leven som Ce- derhielm återfinns i varsin artikel i Svenskt biografiskt lexikon.52 Ytterligare två personer kan bidra med biografiska uppgifter för att precisera dateringen. UUB D1363a är en dedikation på ett separat ark till Hans Henrik von Liewen, och UUB D1378 har en dedikation till Adam Horn. Även dessa personer återfinns i Svenskt biografiskt lexikon.53 Både Horns och von Liewens titlar räknas upp i dedikationerna, titlar som de har erhållit vid tidpunkter som anges i dessa biografier. Leven benämns ”riddare” på flera av försättsbladen, en titel som han enligt ovan nämnda verk får 1770. Dessutom kan man där läsa att Cederhielm studerade i Uppsala från 19 april 1768 till åtminstone 1772. För att bedöma sannolikheten att dateringen utifrån dessa per- soners titlar överensstämmer med manuskriptens ålder, bör man betänka att försättsbladen och

51 Uppsala, Uppsala universitetsarkiv, UUA EIII:77 Acta Consistorii 1775.

52 O. Walde, ”Germund Ludvig Cederhielm i Svenskt biografiskt lexikon, ” urn:sbl:14708, hämtad 2015-01-04. 53 Sven Grauers, ”Adam Horn” i Svenskt biografiskt lexikon, urn:sbl:13804, hämtad 2014-06-02; Olof Jägerski- öld, ”Hans Henric Liewen, von” i Svenskt biografiskt lexikon, urn:sbl:11370, hämtad 2014-06-02.

dedikationerna kan vara gjorda vid ett annat tillfälle än manuskripten. Beträffande dedikationen till von Liewen, som tycks vara en samlad dedikation för flera skrifter och som är gjord på ett separat ark med Levens handstil, är det troligt att så är fallet. Försättsbladen tycks dock vara skrivna i samma stil som de skrifter de hör ihop med, varför det är rimligt att anta att de till- kommit samtidigt.

Tabell 4: Datering steg 3 (uppgifter från steg 2 i kursiv).

Signum Terminus post quem Terminus ante quem

UUB D1360 Sommaren 1767. Författaren beskriver en lungsjukdom som härjade 1766 och kon- staterar att den fortfarande grasserar den sommaren han skriver texten, vilket anty- der att det inte har gått allt för många år se- dan utbrottet.

Donationen 9 september 1775

UUB D1363a Tidigast augusti 1772, eftersom det är det år då Lewenhaupt blir utnämnd till överhov- stallmästare.

Donationen 9 september 1775

UUB D1363b Tidigast 1770, eftersom det är då Leven blir riddare av Svärdsorden.

Donationen 9 september 1775

UUB D1363c Hösten 1772. Författaren beskriver att han då avlivat en häst.

Donationen 9 september 1775

UUB D1363e Kan dateras till tidigast 1752, eftersom boken är tryckt detta år.

Donationen 9 september 1775

UUB D1363f Tidigast 1770, eftersom det är då Leven blir riddare av Svärdsorden.

Donationen 9 september 1775

UUB D1376a En not på försättsbladet där anger att inne- hållet är nedtecknat 1750 efter en upptäckt författaren gjort redan på 1730-talet.

Donationen 9 september 1775

UUB D1376d Tidigast 1770, eftersom det är då Leven blir riddare av Svärdsorden.

Donationen 9 september 1775

UUB D1378 Tidigast från 5 oktober 1772, då Horn ut- nämns till riksstallmästare.

Donationen 9 september 1775

Sammanfattning av steg 3

I steg 3 har ytterligare en källa tillkommit som indikerar att skrifterna i de halvfranska banden utgör en enhet. Donationshandlingen i Acta consistorii är i sig en övertygande källa, och dess

uppgifter stärks ytterligare av de materiella likheter mellan skrifterna och banden som fram- kommit i steg 1 och 2. Utan att undersöka materialiteten skulle det vara svårt att avgöra vilka av de skrifter som finns i dubbel uppsättning som hör till donationen. Nu förefaller det exem- pelvis troligt att det är UUB D1376a som är just det exemplar av Systeme om hästens rörelser som Leven syftar till när han i donationshandlingen hävdar sitt upphovsmannaskap, och inte UUB D1375. UUB D1376a är inbundet i bandet UUB D1376, det är skrivet i en okänd hand som förekommer i ytterligare tre skrifter, och det har kommentarer i Levens hand. Vad doku- mentet säger stämmer överens med vad materialiteten visar.

I detta steg har flera skrifter kunnat få uppgifter om datering, genom att information från biografisk referenslitteratur har tillförts. Genom att studera donationsregistret har det också gått att avföra UUB D1361 och UUB D1377 från undersökningen, då det har gått att bekräfta att dessa band varit i familjen Cederhielms ägo fram till 1838. Samma gäller för UUB D1362, som tillhörde familjen Stierneld fram till början av 1820-talet.

Related documents