• No results found

Anledningen till att frågan om kön togs med i undersökningen är på grund av att vi tror oss att det finns skillnader i attityder mot reklam relaterat till kön samt att flera vetenskapliga artiklar som används under den teoretiska delen hävdar att det finns signifikanta skillnader (se kapitel 3.1.2). Av de 158 respondenterna, var en klar majoritet, hela 99 respondenter kvinnor. Endast 59 stycken av respondenterna var män. Detta motsvarar 63 procent kvinnor och 37 procent män av de respondenter som deltog. Vi kommer även här beakta denna fråga i förhållande till inställning gentemot reklam senare under detta avsnitt.

(Diagram 3.) Man 37% Kvinna 63%

Könsfördelning

32 Månadsinkomst brutto?

Vi anser att en persons inkomst är en faktor som bestämmer en personens konsumentbeteende som i sig har effekt på om denne verkligen konsumerar en vara eller inte om denne upplever stark irritation gentemot ett visst företag. Rörande frågan om inkomst före skatt var lägsta angivna siffra noll kronor i månaden och högsta inkomst som registrerades var 55000 kronor i månaden. Medellönen var 14 090,2 kronor och standardavvikelsen var 11 378,8 kronor. All lön angavs i brutto.

Respondentens månadslön före skatt

Antal Deltagare Lägsta lön Högsta lön Genomsnittlig månadslön Standardavvikelse Månadslön före skatt 158 ,00 55 000,00 14 090,2 11 378,8 Valid antal deltagare 158

(Tabell 2.)

I boxplottabellen (Diagram 4) nedan sammanställdes det efter att vi registrerat de 158 respondenterna följande siffror:

Typvärde = 0 kronor

Nedre kvartil (Q1) = 6 000 kronor Median (Q2) = 12 000 kronor Övre Kvartil (Q3) = 22 700 kronor

Detta betyder att 50 procent av respondenterna har en bruttolön mellan 6000 till 22700 kronor, men att intervallet mellan Q1 och Q2 är mindre än intervallet mellan Q2 och Q3.

(Diagram 4.)

Q.1 Medianen Q.3

Respondent med högst inkomst

33 Utbildningsnivå?

Vi anser att utbildningsnivå kan relateras till graden av undvikande av reklam, vilket även tidigare artiklar vi tagit med under den teoretiska delen beskriver (se kapitel 3.1.3). Detta ledde till att vi inkluderade frågan kring respondentens ålder.

I diagram 5 ses en klar majoritet av respondenterna hade en högre grad av utbildning. 107 respondenter uppgav att de studerat eller studerar på universitet eller högskola. 43 stycken respondenter uppgav att de studerat endast till och med gymnasiet, medan fyra stycken respondenter endast hade grundskoleutbildning. Endast fyra respondenter uppgav att de hade folkhögskola som högsta utbildningsnivå. Detta betyder att över två tredjedelar av urvalet har akademisk bakgrund, medan resterande del av urvalet hade lägre grad av utbildning. Dessa data kommer att senare användas i detta avsnitt vid analyser av irriterande reklam för at hitta eventuella samband. (Diagram 5.) Gymnasium 27% Grundskola 2% Folkhögskola 3% Högskola/ Universitet 68%

Utbildningsnivå

34 Boendeform?

Vi anser att boende kan säga något om en persons ekonomiska situation och därmed ses som en ytterligare faktor till de ekonomiska aspekterna att ta hänsyn till, valde vi att inkludera denna fråga i vår studie.

Av de 158 respondenter som deltog i denna enkätundersökning, uppgav 65 respondenter att de ägde sitt boende. 72 respondenter uppgav att de hyrde sin bostad. 12 respondenter uppgav att de var inneboende och resterande 9 respondenter uppgav annat som svarsalternativ. Vad

annat är och innebär, kommer inte att spekuleras kring eller tas till hänsyn vid vidare analyser

och mätningar i denna studie annat än att det kan tyda på en svagare ekonomisk situation.

(Diagram 6.) Annat 6% Inneboende 8% Hyr 45% Äger 41%

Boendeform

35 Postnummer?

Syftet med att ställa frågan om vilket postnummer respondenten har, är att få insikt i spridningen på respondenterna för att kunna se om svaren i analysen är applicerbar och representativ på populationen i studien och där kunna diskutera reliabiliteten utifrån detta. Efter sammanställningen av postnumren delades de in i fem olika regioner i Sverige . (se bilaga 8.3, fråga 6 ss. 86-87).

Gävleborgsområdet - På grund av att vi som gjort enkätundersökningen är bosatta i Gävle och därmed har mesta delen av vår vänskapskrets där.

Stockholmsområdet - På grund av att det är Sveriges största stad samt huvudstad (CIA, 2012).

Södra och mellersta Sverige på grund av att en stor del av befolkningen finns där (CIA, 2012)

Norra Sverige – Utgör en stor yta av Sverige, men är glest befolkat (CIA, 2012).

(Diagram 7.)

Andelen respondenter i studien som är i klar majoritet är lokaliserade kring Gävleområdet (71 procent). Andelen respondenter från Stockholmsområdet uppsteg till 8 procent av respondenterna. 18 procent av respondenterna var lokaliserade i mellersta och södra Sverige medan endast 3 procent tillhörde norra Sverige.

Gävleborgs området 71% Stockholms området 8% Södra och mellersta Sverige 18% Norra Sverige 3%

Postnummer

36 Jag anser att reklam är irriterande!

Vi anser att alla personer har olika förutfattade inställningar gentemot reklam. Vissa personer är mer negativt inställda än andra. Detta gör att vi vill se frekvensen av irritation respondenterna har. Vi kommer senare under den empiriska delen söka korrelationer mellan just irritationsgraden och andra faktorer så som kön, ålder och ekonomiska situation.

På frågan om vad respondenterna tyckte om reklam var de flesta antingen negativt inställd. Hela 61 procent var negativt inställd till reklam då de uppgav att de uppfattade den som negativ i någon grad. Endast 25 respondenter var indifferent mot reklam vilket motsvarar cirka 16 procent av urvalet, medan de som uppfattade reklam som inte alls irriterande var cirka 23 procent av urvalet. Medelvärdet av vad respondenterna svarat på den sjugradiga skalan låg på 5,01. För mer specifika tabeller se svaren i bilagan längst bak i denna uppsats.

Denna fråga kommer vi senare i detta kapitel ställa mot olika personliga faktorer som ålder, kön och ekonomisk situation för att se om det finns några samband (korrelation).

(Tabell 3.) 7 st 7 st 22st 25st 21st 31st 45 st 0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 1 Instämmer inte alls 2 3 4 5 6 7 Instämmer helt

Related documents