• No results found

Secondhand har en naturlig koppling till återanvändning, och för att belysa respondenternas attityder till secondhand ställdes frågan om man handlat på secondhand någon gång under det senaste året. Av studiens 689 respondenter angav 152 personer (22 %) att de handlat kläder på secondhand, övriga att de inte gjort detta. De som svarat jakande fick ta ställning till sex olika påståenden om orsaker till att de handlar på se-condhand. De som svarat nekande fick ta ställning till fem olika påståen-den som förklaring till det motsatta.

82  

VILKA HANDLAR PÅ SECONDHAND?

Gruppen som handlar på secondhand har inga genomgående särdrag avseende ålder och kön. Det finns en svag tendens57 att kvinnor är mer benägna att handla på secondhand och det finns också en säkerställd58 variation i åldersgrupperna där tendensen är att respondenter yngre än 30 och äldre än 50 har lägre representation bland secondhandköparna än de som är mellan 30 och 50. Den mest utmärkande tendensen avseende gruppen som handlar secondhand hänger samman med utbildningsnivå.

Ju högre utbildning, desto högre representation bland secondhandkö-parna59.

VILKEN  ÄR  DIN  HÖGSTA  UTBILDNINGSNIVÅ?  

TOTALT  

De som handlar på secondhand gör det sällan. Gruppen som markerat

”varje år” eller ”mer sällan än så” utgör mer än hälften av respondenterna bland såväl kvinnor som män60. Det finns inget samband mellan att köpa

57 Pearson Chi-Square alpha är < 0,1.

58 Pearson Chi-Square alpha är < 0,05

59 Utbildningsnivå till viss del samvarierar med ålder och kön. Män har i högre utsträckning eftergymnasial utbildning utanför högskolesystemet, och äldre personer är överrepresenterade i gruppen med enbart grundskola. Sambandet mellan utbildning och secondhandköp skulle därmed kunna förklaras genom dessa bakomliggande variabler (kön och ålder). Det är troligt att ålder och kön bidrar, men de kan inte stå för hela avvikelsen då tendensen för män är den motsatta till den utbildningsnivå där män är överrepresenterade.

60 Se tabell 13, bilaga II.

på secondhand och att köpa nya kläder ofta. De respondenter som angett att de någon gång handlat på secondhand handlar nya kläder lika ofta, eller sällan, som de som inte handlar på secondhand.

VARFÖR HANDLAR MAN PÅ SECONDHAND?

Studien visar på en tendens att kvinnor är mer benägna att handla på secondhand än männen (figur 4.5.1) Frågar man istället varför man handlat på secondhand så framträder flera skillnader mellan könen.

Kvinnorna tenderar61 att i högre grad instämma i påståendena att de handlar på secondhand för att de kan hitta billiga märkeskläder, och för att det är trendigt. De uppvisar också en svag tendens62 att mer ofta än männen instämma i påståendet att de köper secondhand för att vara skonsam mot miljön.

Också i de olika åldersgrupperna finns skillnader63 (figur 4.5.2). Äldre åldersgrupper tenderar att instämma i påståendet att det är trendigt att handla på secondhand i högre utsträckning än de yngre åldersgrupperna.

En djupare analys av åldersfördelningen stödjer denna trend även om det finns variation också inom de tre åldersgrupperna.

FIGUR  4.5.2.   VARFÖR  MAN  KÖPER  KLÄDER  PÅ  SECONDHAND:  ÅLDERSGRUPPER.     ANDEL  I  PROCENT.  

VARFÖR HANDLAR MAN INTE PÅ SECONDHAND?

De respondenter som angett att de inte handlar på secondhand är avse-värt fler än de som har köpt på secondhand (figur 4.5.3). Som främsta anledning att inte handla på secondhand anger både kvinnor och män att secondhandkläder är ohygieniska. Män handlar mer sällan i secondhand-butiker än kvinnor, och de har också andra förklaringar till detta. Både kvinnor och män har i hög utsträckning svarat bristande hygien. Därefter följer omodernt, sedan skiljer64 det sig åt mellan könen. Män tenderar i högre utsträckning än kvinnor att inte handla på secondhand för att det är pinsamt att bära secondhandkläder och för att det är pinsamt att handla i secondhandbutik.

 FIGUR  4.5.3   VARFÖR  MAN  INTE  KÖPER  KLÄDER  PÅ  SECONDHAND?  KVINNOR  OCH  MÄN.  

ANDEL  I  PROCENT.  

Förklaringarna till varför man inte handlar på secondhand varierar65 också avseende ålder66. De yngre respektive de äldre håller i högre utsträckning med i påståendet att secondhandkläder inte håller lika länge. En djupare analys av åldersfördelningen visar att det är de som är yngre än 25 år som ligger bakom variationen.

Åldersgrupperna visar också på skillnader i att hålla med om att det är pinsamt med secondhand. Det är framförallt yngre upp till 30 år som håller med om att secondhand är både pinsamt att bära och pinsamt att handla. Denna åldersgrupp (upp till 30 år) tenderar också67 att hålla med om att secondhandkläder är omoderna i högre utsträckning än övriga.

För de som är äldre än 30 år syns inga skillnader i motiv till att inte handla på secondhand.

OM ATT KÖPA OCH BÄRA SECONDHAND: AVSLUTNING

Återanvändning av kläder har en naturlig koppling till secondhand, ge-nom att inte köpa nytt minskar också efterfrågan på nyproducerade klä-der. Secondhandkläder är också billiga och för många studenter borde det vara ett fungerande alternativ till nyinköp. Till dessa argument kan också läggas de modebloggare som gärna visar sig i ”vintage”. Sammanta-get finns det flera orsaker till att secondhand borde vara på frammarsch i samhället, men få av dessa kommer till uttryck i enkätstudien. Resultatet visar att studiens respondenter handlar lite, och väldigt sällan, på second-hand. De attityder som kommer till uttryck i svaren handlar inte främst om att det är trendigt. Miljön framhålls förvisso av mer än hälften av respondenterna, men det är trots allt det lägre priset som markeras av flest respondenter som motiv till att handla secondhand. De som inte handlar på secondhand säger sig avstå för att det är ohygieniskt, att se-condhandkläder håller dåligt, och att det är pinsamt att både handla och bära kläder som använts av någon annan. Konsumenter som framhåller

”vintage” och secondhand som viktigt för den egna ”stilen” har få repre-sentanter i den här studien.