• No results found

4 AKTUELL STUDIE

4.2 Kalkylmetoder

I detta examensarbete har en ekonomisk beräkningsmodell från projektet ”Investeringskalkyl för solceller” tillämpats för att beräkna produktionskostnad och lönsamhet för

solcellsinvesteringar. Den ekonomiska beräkningsmodellen är en investeringskalkyl för solceller, vilket har utvecklats av Bengt Stridh som driver en blogg med inriktning på solceller. Kalkylmodellen är framtagen för lönsamhetsberäkningar för enbart

solcellsanläggningar. Investeringskalkylen innehåller metoder för lönsamhetsbedömning, det vill säga internräntemetoden, nuvärdesmetoden, produktionskostnad och diskonterad

!"#$ =a3-2.(25,36A Å^UT] cOdGQW_T IJ` T e `\dGfä^_\ IJ` N TRN TRI DQ\^]TgGhiG\∙(IJdidG\P_\]^W_\^TQ])TZI (IJ`)T TRN TRI jk/jmℎ (3) N = Ekonomisk livslängd (år) R = Kalkylränta (%)

Formeln är anpassad till svensk solelproduktion, där produktionskostnaden beräknas som nuvärdet av investeringskostnader och driftskostnader minus restvärdet dividerat med nuvärdet av den uppskattade energiproduktionen under systemets livslängd, med hänsyn tagen till systemdegradering (Stridh & Larsson, 2017). Hänsyn tas till systemdegradering därför att produktionen minskar något med tiden efter det första driftåret. I detta arbete är restvärdet noll eftersom att restvärdet antas vara lika med kostnaden för rivning (Stridh & Larsson, 2017).

I kalkylmodellen används nuvärdesmetoden (kallas även kapitalvärdesmetoden). Med hjälp av en förutbestämd kalkylränta beräknas de olika investeringsalternativens alla betalningar om till tidpunkten för grundinvesteringen (Engwall, Jerbrant, Karlsson, Lagergren, Storm & Westin, 2014). Enligt Formel 4 kan man nuvärdesberäkna investeringskostnad, driftkostnad och den uppskattade energiproduktionen med hjälp av en real kalkylränta för att ta reda på vad de framtida utgifterna och inkomsterna har för värde idag (Stridh & Larsson, 2017).

opqäkrs åk u =(vA1)*10*5ä3())= Q (4)

A = Kostnad eller intäkt som ska nuvärdesberäknas (kr)

Internräntemetoden undersöker lönsamheten hos en investering och i metoden beräknas den avkastning som en investering ger (Stridh & Larsson, 2017). Denna avkastning kallas

internräntan. I internräntemetoden räknar man ut internräntan, medan kalkylräntan utgör det avkastningskrav som investeraren ställer på investeringen. Internräntan beräknas genom att man räknar ut den internränta vid vilken nuvärdet av avkastningen från investeringen är lika med noll (Engwall, Jerbrant, Karlsson, Lagergren, Storm & Westin, 2014).

Med hjälp av pay-back-metoden eller återbetalningstiden kan man beräkna den tid det tar innan grundinvesteringen har betalats tillbaka (Engwall, Jerbrant, Karlsson, Lagergren, Storm & Westin, 2014). Denna tid kallas pay-back eller återbetalningstid. I den tillämpade kalkylmodellen används diskonterad återbetalningstid. Diskonterad återbetalningstid är en alternativform av den ofta använda kalkylmetoden för lönsamhet, vilket benämns pay-back. Pay-back och diskonterad återbetalningstid fungerar på liknande sätt. Skillnaden är att kassaflödena är diskonterade i diskonterad återbetalningstid. Detta betyder att hänsyn tas till pengarnas tidsvärde.

Resultatet från investeringskalkylen beräknas utifrån tre fall för privatpersoner. Första fallet är utan ROT-avdrag och investeringsstöd, med eventuell skattereduktion. Det andra fallet är utan investeringsstöd, med ROT-avdrag och eventuell skattereduktion. Det tredje fallet är utan ROT-avdrag, med investeringsstöd och eventuell skattereduktion. För företag beräknas resultatet från investeringskalkylen utifrån två fall. Det första fallet är utan stöd, det vill säga utan ROT-avdrag, investeringsstöd och skattereduktion. Det andra fallet är utan ROT-avdrag och skattereduktion, med investeringsstöd.

4.3

Antaganden för investeringskalkyl

Många antaganden gjordes i investeringskalkylen för solceller. Nord Pools spotpris användes vid värdering av köpt el. I detta arbete är de rörliga elpriserna ett medelvärde av spotpriset under 2018, vilket var 45,78 öre/kWh.

När man använder Nord Pools spotpris vid värdering av såld solel får man tänka på att solel bara produceras under dygnets ljusa timmar. Solelproduktionen är högre under dagtid, det vill säga mitt på dagen då solen står som högst. Dock är solelproduktionen lägre på morgon och kväll. På dygnets mörka timmar, exempelvis på natten, generar solcellerna inte el. Av den anledningen är det lämpligt att använda värden exempelvis mellan klockan 08:00 och 18:00, istället för medelvärden över ett dygn. Det är under denna tidsperiod, klockan 08:00-18:00, som den största produktionen av solel äger rum. Från mars-oktober är produktionen av solel som högst. Solelproduktionen är mycket låg under vintermånaderna, det vill säga från november-februari. I detta arbete antas att ingen överskottsel produceras under

vintermånaderna november-februari. Av den anledningen används värden från mars till oktober och mellan klockan 08:00 och 18:00 samt eventuella avdrag från elhandlarna när man ska bestämma ett värde för såld solel baserat på Nord Pools spotpris.

En solcell har vanligen en effektgaranti på 25 år, men livslängden är förmodligen längre skriver Lindahl (Lindahl & Stoltz, 2019). I det här arbetet antas att solcellerna har en

ekonomisk livslängd på 30 år. Växelriktaren i solcellsanläggningen kommer också att behöva bytas ut, eftersom att livslängden för en växelriktare antas vara ungefär 15 år (Stridh & Larsson, 2017).

För privatpersoner används en real kalkylränta på 2%. Den reala kalkylräntan baseras på den genomsnittliga låneräntan som låg på 1,5% under 2018 och 1,9% under 2017. För företag används en real kalkylränta på 5%. Den reala kalkylräntan som används för företag rekommenderas dels av Bengt Stridh i ”Investeringskalkyl för solceller” och dels så ligger kalkylräntan för kommersiella fastigheter, industrifastigheter och fristående anläggningar på 4% under 2018 och mellan 3 och 5% under 2017 (Lindahl & Stoltz, 2019).

När det gäller privatpersoner antas ingen kostnad för bygglov, då det handlar om småhus och vissa kommuner tar ingen byggkostnad. I det här arbetet antas att kostnaden för bygglov är 10 000 kronor för företag, då det handlar om större anläggningar.

Privatpersoner antas få investeringsstöd på 20% (installation måste vara slutförd innan 2019-12-31) eller ROT-avdrag på 9%. För företag utgår beräkningarna bara från

investeringsstöd, eftersom att ROT-avdrag bara får utnyttjas av privatpersoner i dagsläget. Ersättning för elcertifikat och ursprungsgarantier är exkluderade i detta arbete när det gäller privatpersoner. Privatpersoner kommer inte att bry sig om att ansöka om tilldelning av elcertifikat och ursprungsgarantier för sin överskottsel eftersom att det är så lågt i dagsläget. Vid försäljning av elcertifikat tillkommer fasta kostnader. Dessa fasta kostnader tar ut förtjänsten av försäljningen för privatpersoner. När det gäller företag antas att de bygger en så pass stor solcellsanläggning att det blir lönsamt att ta ut elcertifikat och

ursprungsgarantier. Uppskattning av framtida värde för elcertifikat utgående från SKM- värden är 1,34 öre/kWh, se Tabell 2. I Tabell 2 kommer 5,6 öre/kWh från SKM (SKM, u.å.) och resten av värdena är uppskattade värden. Ersättningen för elcertifikat är således 1,34 öre/kWh när det gäller företag i detta arbete. Enligt teorier från litteraturstudien är ersättningen för ursprungsgarantier vanligtvis mellan 1-2 öre/kWh, men i dagsläget finns inget som visar att den ekonomiska ersättningen för ursprungsgarantier kommer att öka. I detta examensarbete antas att ersättningen för ursprungsgarantier är 1 öre/kWh för företag.

Tabell 2 Uppskattning av framtida värde av elcertifikat.

I projektet ”Investeringskalkyl för solceller” var det antaget att skattereduktion gäller 15 år för privatpersoner, men det har gått ett antal år sedan dess. I detta arbete antas att

skattereduktion på 60 öre/kWh gäller 10 år för privatpersoner (det finns i dagsläget inget stoppdatum för skattereduktion). I det här arbetet antas att företag inte kan få

I detta arbete antas att energiskatten är 34,70 öre/kWh för privatpersoner och företag, vilket är den energiskatt som gäller för de flesta kommuner i Sverige.

För privatpersoner är moms 25% av elhandelspris + elnätavgift + energiskatt + elcertifikatavgift. Företagskunder betalar ingen moms.

Övriga använda parametrar hittas i Bilaga 1 – Indata för lönsamhetsberäkningar.

4.4

Värde av solel

I det här arbetet är man ute efter det totala värdet av egenanvänd solel respektive såld solel. I värdet av egenanvänd solel ingår alla poster som exempelvis elhandelspris köpt, elnätavgift, elcertifikatavgift, energiskatt och moms när det gäller egenanvänd solel. I värdet av såld solel ingår elhandelspris såld, ersättning från nätägaren för nätnytta, skattereduktion, ersättning för elcertifikat och ersättning för ursprungsgarantier när det gäller överskottet.

4.5

Insamling av data

De olika elhandelsbolagen och elnätbolagen kontaktas via mejl och genom att ringa dem för att samla in nödvändig data som behövs för det här arbetet. Ett flertal data är tillgängliga på deras webbsida.

4.5.1

Priser köpt el privatperson

Tabell 3 visar köpt el i öre/kWh för privatpersoner hos fem stora elbolag i Sverige. Alla värden är angivna exklusive moms.

Tabell 3 Köpt el privatperson. KÖPT EL (ÖRE/kWh) Elbolag Elhandels- pris Elnät- avgift SE3 Energi- skatt SE3 Elcertifikat- avgift moms Mälarenergi Spotpris plus 2,90 18,10 34,70 2,53 25%

Vattenfall Spotpris plus 4,00 27,20 34,70 3,89 25%

Skellefteå Kraft

Spotpris plus

6,00 8,80 34,70 2,20 25%

E.ON Spotpris plus

4,00 30,40 34,70 2,21 25%

Mölndal

• Elhandelspris

Elhandelspris är det pris som betalas till elhandlaren för köpt el. Om en privatperson har ett rörligt elavtal är elhandelspriset Nord Pools spotpris för samtliga elhandelsbolag. Vissa av elhandelsbolagen har ett påslag på spotpriset och vissa har inget påslag.

För privatkunder som har tecknat ett rörligt elavtal hos Mälarenergi, med en bindningstid på tre månader och med el från antingen vattenkraft, solkraft eller vindkraft, så är påslaget 2,90 öre/kWh på spotpriset.

För privatkunder som har tecknat ett rörligt elavtal hos Vattenfall utan bindningstid, och valt energimix som energikälla (kärnkraft, vattenkraft, solkraft och vindkraft), så är påslaget 4 öre/kWh på spotpriset.

För privatkunder som har tecknat ett rörligt elavtal hos Skellefteå Kraft och med löpande bindningstid, så är påslaget 6 öre/kWh på spotpriset.

För privatkunder som har tecknat ett rörligt elavtal hos E.ON och med ingen bindningstid, så är påslaget 4 öre/kWh på spotpriset. Påslaget på spotpriset är samma för ett rörligt elavtal med ingen bindningstid och ett rörligt elavtal med ett års bindningstid.

• Elnätavgift

Elnätavgiften är olika mellan olika elnätbolag. Hos Mälarenergi Elnät består elnätavgiften av en fast och rörlig avgift. Den fasta avgiften beror på hur stor huvudsäkringen är medan den rörliga avgiften beror på hur mycket el som överförs till kunden. Den rörliga avgiften är 18,10 öre/kWh för privatkunder som har en huvudsäkring på 16 A.

Det finns två abonnemang att välja mellan när det gäller elnätavgiften för privatkunder hos Vattenfall Eldistribution. Det ena är säkringsabonnemang (huvudsäkring 16-63 A) och det andra är effektabonnemang (huvudsäkring 80 A eller högre). Priserna varierar beroende på om privatkunden är i södra eller norra Sverige. I säkringsabonnemanget finns en fast avgift och en rörlig avgift. Den fasta avgiften varierar beroende på hur stor huvudsäkringen är. Den rörliga avgiften varierar beroende på om det är enkeltariff eller tidstariff. Enkeltariff betyder samma överföringsavgift under hela året medan tidstariff innebär högre överföringsavgift under vintern och lägre överföringsavgift under övrig tid. För en privatkund som bor i södra Sverige med säkringsabonnemang och enkeltariff, så är överföringsavgiften under övrig tid och högpristid 27,20 öre/kWh. Om privatpersonen istället har tidstariff, så är

överföringsavgiften 14,8 öre/kWh under övrig tid och 56 öre/kWh under högpristid. I det här arbetet antas att överföringsavgiften är 27,20 öre/kWh.

Hos Skellefteå Kraft elnätbolag finns också en fast och rörlig avgift i elnätavgiften. Den fasta avgiften beror på hur stor huvudsäkring man har. Den rörliga avgiften är överföringsavgiften och beror på hur mycket el man använder. För varje kilowattimme el som Skellefteå Kraft elnätbolag skickar över till privatkunden, så betalar kunden en överföringsavgift som är 8,80 öre/kWh.

I elnätavgiften hos E.ON elnät ingår en fast avgift, det vill säga abonnemangsavgift och denna avgift betalas per månad. I elnätavgiften ingår också en rörlig avgift, det vill säga

E.ON elnätbolag i Stockholm är det olika elnätavgifter för privatkunder. Om exempelvis en privatkund har en mätsäkring på 16 A, så varierar elnätavgiften beroende på om

privatkunden köper över eller under 8 000 kWh per år. Överföringsavgiften blir lika stort om privatkunden har en mätsäkring på 20-63 A eller om privatkunden har en mätsäkring på 16 A och köper över 8 000 kWh per år. Dock varierar abonnemangsavgiften vid olika

mätsäkringar. Elnätpriserna varierar även beroende på om man är privatperson eller företag. Om exempelvis en privatkund bor i ett hus, har en årsförbrukning upp till 8 000 kWh/år och en huvudsäkring på 16 A, så är överföringsavgiften 30,40 öre/kWh. Om man använder mer än 8 000 kWh/år, blir elnätavgiften mycket lägre då.

Hos Mölndal Energi elnätbolag består elnätavgiften också av en fast och rörligt del. Den fasta delen baseras på huvudsäkringens storlek och den rörliga delen baseras på hur mycket el som överförs till kunden. Överföringsavgiften är 12,40 öre/kWh för privatkunder.

• Elcertifikatavgift

I Tabell 3 visas elcertifikatavgiften i snitt för år 2018 hos de fem elhandelsbolagen. Värdena är hämtade från elhandelsbolagen genom att mejla dem.

4.5.2

Priser såld el privatperson

Tabell 4 visar såld solel i öre/kWh och värdena är angivna exklusive moms. Privatpersoner kan sälja överskottet av solel till elhandelsbolagen. Alla fem elbolagen har krav på att privatpersoner är eller blir elhandelskund hos dem, men har inte krav på att privatpersoner är elnätskund.

Förkortningarna EC och UG i tabellen står för elcertifikat och ursprungsgarantier.

Tabell 4 Såld el privatperson. SÅLD EL (ÖRE/kWh) Elbolag Elhandels- pris Ersättning nätnytta Ersättning EC Ersättning UG Skatte- reduktion Mälarenergi Spotpris 2,75 0,00 0,00 60,00 Vattenfall Spotpris 4,70 0,00 0,00 60,00 Skellefteå Kraft Spotpris 2,00 0,00 0,00 60,00

E.ON Spotpris minus 4,00 2,92 0,00 0,00 60,00

Mölndal

Energi Spotpris 4,00 0,00 0,00 60,00

• Elhandelspris såld

Elhandelspriset för såld solel är Nord Pools spotpris för samtliga elhandelsbolag, men E.ON har ett avdrag (4 öre/kWh) på spotpriset. Många av elhandelsbolagen har olika tillägg på

spotpriset under en kort period. Vilka tillägg elhandelsbolagen erbjuder under den korta perioden finns i Bilaga 2 Spotpris tillägg privatperson.

• Ersättning för nätnytta

Hos elnätbolaget Mälarenergi varierar ersättningen för nätnytta för privatpersoner beroende på om det är låglasttid eller höglasttid. Ersättningen för privatpersoner med lågspänning (0,4 kV) är för närvarande 2,75 öre/kWh under låglasttid och 5,50 öre/kWh under höglasttid. I det här arbetet antas att ersättningen är 2,75 öre/kWh.

Hos Vattenfall Eldistribution varierar ersättningen för nätnytta beroende på om det är högspänning eller lågspänning. I detta arbete antas att det är lågspänning och då blir ersättningen för nätnytta 4,70 öre/kWh.

Man får kontakta elnätbolaget Skellefteå Kraft för att ta reda på ersättningen för nätnytta, på grund av att värdet inte finns tillgängligt på deras hemsida. Ersättningen för nätnytta är 2,00 öre/kWh för privatpersoner.

Hos elnätbolaget E.ON är ersättningen för nätnytta är 2,92 öre/kWh om man inte har en produktionskälla större än 43,5 kW och om huvudsäkringen inte är större än 63 A.

Man får kontakta elnätbolaget Mölndal Energi för att ta reda på ersättningen för nätnytta, eftersom att det inte finns tillgängligt på deras hemsida. Ersättningen för nätnytta är 4,00 öre/kWh för privatpersoner.

4.5.3

Priser köpt el företag

Tabell 5 visar köpt el i öre/kWh för företag hos fem stora elbolag i Sverige. Alla värden är angivna exklusive moms.

Tabell 5 Köpt el företag. KÖPT EL (ÖRE/kWh) Elbolag Elhandel- pris Elnät- avgift SE3 Energi- skatt SE3 Elcertifikat- avgift moms Mälarenergi Spotpris plus

1,50 5,10 34,70 2,53 0%

Vattenfall Spotpris plus

4,00 14,80 34,70 3,89 0%

Skellefteå Kraft

Spotpris plus

4,00 2,36 34,70 2,20 0%

E.ON Spotpris plus 2,90 4,20 34,70 2,21 0%

Mölndal

• Elhandelspris köpt

Elhandelspriset är Nord Pools spotpris och ett påslag på några ören eller inget påslag för de fem elhandelsbolagen. Man får kontakta elhandelsbolaget Mälarenergi för att ta reda på elhandelspriset. Elhandelspriset är spotpriset plus ett påslag på 1,50 öre/kWh om företaget har en årsförbrukning upp till 100 000 kWh/år och ett rörligt elavtal.

Om företagskunden har tecknat ett rörligt elavtal hos Vattenfall utan bindningstid och med energimix som energikälla, så är påslaget 4 öre/kWh på spotpriset. Ifall man tecknar ett rörligt elavtal med vindkraft som energikälla, så tillkommer en extra kostnad på några ören per kilowattimme. För kärnkraft, vattenkraft och energimix som energikälla tillkommer ingen extra kostnad. Värdena gäller om företagskunden inte har en årsförbrukning större än 150 000 kWh/år.

Man får kontakta elhandelsbolaget Skellefteå Kraft för att ta reda på deras elhandelspris. Elhandelspriset är spotpriset plus ett påslag på 4,00 öre/kWh för småföretagare med en årsförbrukning upp till 100 000 kWh/år.

Man får kontakta elhandelsbolaget E.ON för att ta reda på deras elhandelspris. Påslaget är 2,90 öre/kWh på spotpriset för småföretagare med en årsförbrukning upp till 100 000 kWh/år.

För småföretagare med en årsförbrukning upp till 100 000 kWh/år har Mölndal Energi inget påslag på spotpriset utan de har en högre månadsavgift istället.

• Elnätavgift

Här har man gjort antagandet att kostnaden för effekttariffen inte förändras när man har installerat en solcellsanläggning.

Mälarenergi elnätbolag hänvisar företagskunder med behov av större mätsäkring än 63 A till effektabonnemang. Elnätavgiften varierar om det är lågspänning (0,4 kV) eller högspänning (6-40 kV). Elnätavgiften för högspänning varierar också beroende på om effekten är större än eller mindre än 3 000 kW. I det här arbetet antas att företagskunden har effektabonnemang med lågspänning, då är elnätavgiften 5,10 öre/kWh.

För företagskunder hos Vattenfall Eldistribution finns två abonnemang att välja mellan. Det ena är säkringsabonnemang (upp till 63 A) och det andra är effektabonnemang (80 A eller högre). Effektabonnemanget varierar beroende på om det är lågspänning (400/230 V) eller högspänning (6-20 kV) och var i Sverige man bor. I lågspänning finns två nättariffer och i högspänning finns tre nättariffer att välja mellan. Elnätavgiften i effektabonnemanget varierar beroende på om det är lågspänning eller högspänning, vilken nättariff och om det är övrig tid eller höglasttid. I detta arbete antas att företagskunden bor i södra Sverige, har effektabonnemang och lågspänning samt nättariff N4. Överföringsavgiften under övrig tid är då 14,80 öre/kWh.

För företagskunder med effektabonnemang hos Skellefteå Kraft elnätbolag finns ett fast pris per år, effektpris per månad och överföringspris. Effektpris per månad har ett tillägg ifall det är höglasttid. Överföringsavgiften varierar också beroende på om det är höglasttid eller övrig tid. Priserna varierar även beroende på om det är lågspänning eller högspänning. Om

företagskunden har lågspänning med nättariff NLT, så är överföringsavgiften under övrig tid 2,36 öre/kWh.

Företagskunder som bor i område Syd och Stockholm och har effektabonnemang hos E.ON elnätbolag, betalar abonnemangsavgift, överföringsavgift och effektavgift. Om

företagskunden har en huvudsäkring större än 80 A, så är överföringsavgiften 4,20 öre/kWh. Företagskunder som har effektabonnemang hos Mölndal Energi elnätbolag betalar en fast avgift, effektavgift och överföringsavgift. Priserna varierar beroende på om det är

lågspänning eller högspänning. Ifall kunden har lågspänning, så är överföringsavgiften 10,7 öre/kWh.

• Elcertifikatavgift

Elcertifikatavgiften var samma för både privatkunder och företagskunder (med en årsförbrukning upp till 100 000 kWh/år) för de fem elhandelsbolagen.

4.5.4

Priser såld el företag

Tabell 6 visar såld solel i öre/kWh för företagskunder och alla värden är angivna exklusive moms. Alla fem elbolagen har krav på att företag är eller blir elhandelskund hos dem, men har inte krav på att företag är elnätskund.

Tabell 6 Såld el företag. SÅLD EL (ÖRE/kWh) Elbolag Elhandels- pris Ersättning nätnytta Ersättning EC Ersättning UG Skatte- reduktion Mälarenergi Spotpris 2,20 1,34 1,00 0,00 Vattenfall Spotpris 4,70 1,34 1,00 0,00 Skellefteå Kraft Spotpris 1,60 0,00 0,00 0,00 E.ON Spotpris minus 4,00 2,12 1,34 1,00 0,00 Mölndal Energi Spotpris 2,40 1,34 1,00 0,00 • Elhandelspris

Elhandelsbolagen betalar Nord Pools spotpris. E.ON betalar exempelvis Nord Pools spotpris minus ett avdrag på 4 öre/kWh för överskottselen.

• Ersättning för nätnytta

För företagskunder hos Mälarenergi varierar ersättningen beroende på om det är lågspänning eller högspänning och om det är låglasttid eller höglasttid.

Ø Ersättningen för företag med lågspänning (0,4 kV) är för närvarande 2,20 öre/kWh under låglasttid och 4,40 öre/kWh under höglasttid

Ø Ersättningen för företag med högspänning (6-10-20 kV) är för närvarande 1,80 öre/kWh under låglasttid och 3,60 öre/kWh under höglasttid

I det här arbetet antas att ersättningen för nätnytta är 2,20 öre/kWh och det är lågspänning och låglasttid.

Hos Vattenfall Eldistribution varierar ersättningen för nätnytta för företagskunder beroende på om de producerar mer eller mindre el än vad de använder under ett kalenderår, har lågspänning eller högspänning och beroende på var i Sverige de bor. Ersättning för nätnytta är 4,70 öre/kWh för företagskunder som producerar mindre el än vad de använder under ett kalenderår, bor i södra Sverige och har lågspänning hos Vattenfall Eldistribution.

Man får kontakta Skellefteå Kraft elnätbolag för att ta reda på hur stor ersättningen för nätnytta är för företagskunder. Ersättningen är 1,60 öre/kWh.

Hos E.ON elnätbolag tas en grundavgift per månad i samband med ersättningen för nätnytta. För företagskunder i område Syd och Stockholm hos E.ON och med elproduktion mindre än 1 500 kW, så är ersättningen för nätnytta 2,12 öre/kWh.

För att ta reda på ersättningen för nätnytta för företagskunder hos elnätbolaget Mölndal Energi, får man kontakta elnätbolaget. Ersättningen är 2,40 öre/kWh.

5 RESULTAT

I detta avsnitt redovisas resultaten till de fyra frågeställningarna, det vill säga värde av solel för privatpersoner respektive företag med olika elhandelsbolag och elnätbolag, faktorer som påverkar värde av solel, hur värdet av solel påverkar lönsamheten samt vilka förutsättningar och villkor som behövs för att uppnå 5-10% solel i Sverige. I avsnittet finns även en

känslighetsanalys som visar lönsamheten beroende på hur olika parametrar varierar.

Related documents