• No results found

11.2 KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Vetenskapsrådet har förhållandevis lätt att behålla sin personal samt att rekrytera personal med adekvat kompetens inom de flesta aktuella befattningskategorier.

Vetenskapsrådets övergripande mål för kompetensförsörjningen är att bidra till en effektiv organisation, där medarbetarnas erfarenhet och kompetens tillvaratas och utvecklas.

Det är ett långsiktigt arbete och har över åren skett bl a genom införandet av gruppchefer/enhetschefer som arbetsledare under respektive ämnes-områdesansvarig huvudsekreterare eller avdelningschef, vilket skapat en större närhet mellan närmaste chef och medarbetare. Därigenom har också medarbetarsamtal kunnat införas liksom internutlysning vid vakanser för att stimulera till rörlighet inom kansliet. Utbildningsinsatser har gjorts för dessa chefer på mellannivå och kommer att ges dem som nu tillträder under 2005.

Fortlöpande åtgärder vidtas för att bredda och fördjupa kompetensen på alla nivåer för att svara mot de nya och delvis förändrade uppgifter som rådet fick vid jämförelse med den tidigare forskningsrådsorganisationen. Det sker genom såväl kompetensutveckling som nyrekrytering men också genom kompetensväxling. Bland annat har ett antal medarbetare vilka för närvarande inte är chefer genomgått ledarutbildning som ett led i rådets ambition att skapa alternativa karriärvägar. Vakanser i hela organisationen har använts för att höja kompetensen genom nyrekrytering inom andra områden. Vetenskapsrådet har däremot ännu ej tagit fram någon plan för hur den kompetens och erfarenhet som försvinner i och med de stora pensionsavgångarna vid VR ska ersättas. Det kan bli aktuellt fr o m 2007. I samband med den utveckling av verksamheten som beskrivits ovan har dock denna diskussion startat.

11.3 PERSONAL

DEFINITIONER

Ledningskompetens omfattar vid Vetenskapsrådet i detta sammanhang generaldirektör, biträdande generaldirektör, huvudsekreterare för en ämnesgrupp, avdelningschefer, gruppchefer och enhetschefer.

Kärnkompetens har vid Vetenskapsrådet definierats som de personalkategorier som självständigt handlägger uppgifter inom verksamhetsområdena forskningsfinansiering, forskningsinformation och forskningspolitik.

Stödkompetens har vid Vetenskapsrådet definierats dels som tekniska och administrativa befattningar som systemutvecklare, systemtekniker, forskningsadministratör, personaladministratör, ekonomihandläggare,

arkivarie, huvudregistrator, myndighetsinformatör m m, dels som servicefunktioner som vaktmästare och telefonist/receptionist.

ÅLDERSSTRUKTUR

Åldersstrukturen inom gruppen ledningskompetens visar på en övervikt för medelålders och äldre arbetstagare (47-65 år), vilket belyser den normala karriärstegen. Huvudsekreterare t ex rekryteras bland de seniora lärarna och forskarna, d v s professorerna.

Även i gruppen kärnkompetens är det övervikt för medelålders och äldre arbetstagare. 48 procent av kvinnorna är 45 år eller äldre och 74 procent av männen är 45 år eller äldre.

Åldersstrukturen i gruppen stödkompetens är mera blandad. 55 procent av kvinnorna är 45 år eller äldre medan 43 procent av männen är 45 år eller äldre.

ANTAL ANSTÄLLDA

Vid årets slut var antalet anställda 132 fördelat på 44 män och 88 kvinnor.

JÄMSTÄLLDHET

Ett av de övergripande målen för Vetenskapsrådets jämställdhetsarbete är en jämn könsfördelning av kvinnor och män på alla nivåer.

Jämställdhetsaspekter skall beaktas vid beslut om arbetsorganisation, arbetsmiljö, lönesättning, rekrytering, utbildning och annan personalutveckling.

I kategorin ledningskompetens är förhållandet 50-50.

I kategorin kärnkompetens är andelen kvinnor 58 procent

I kategorin stödkompetens är andelen kvinnor 78 procent. Inom IT är det dock fortfarande så att mansdominansen är stor, men någon nyrekrytering har inte skett sedan 2003 då en kvinnlig systemutvecklare anställdes.

Vid nyrekrytering söker rådet särskilt kvinnor till befattningar som systemutvecklare/systemsupport och vid rekrytering till ekonomi-handläggare, forskningsadministratör och inom informationsområdet söker rådet särskilt män.

PERSONALRÖRLIGHET

Personalrörligheten under perioden 2002–2004 framgår av tabell 38.

TABELL 38 Personalrörligheten

2004 2003 2002

Nyanställda 11 12 18

Avslutade anställningar 14 6 12

ETNISK OCH KULTURELL MÅNGFALD

Vetenskapsrådet eftersträvar såväl etnisk som kulturell mångfald bland sina anställda. Verksamheten i sig har många kontaktpunkter med andra såväl nationella som internationella organ inom verksamhetsområdet och vi ser etnisk och kulturell mångfald som en tillgång. Av integritetsskäl görs ingen kartläggning i detta sammanhang.

KOMPETENSUTVECKLING/KOMPETENSVÄXLING (TRYGGHETSPENGARNA)

Ett led i Vetenskapsrådets satsning på kompetensförsörjning är det omställningsarbete som sker vid sidan av kompetensutvecklande insatser för befintlig personal. Det är fråga om ett långsiktigt åtagande över flera år och avser kompetensväxling. Under perioden 2001-2004 har 1 216 tkr avsatts för kompetensutveckling. Av dessa har hittills 1 087 tkr använts, varav 728 tkr under 2004.

11.4 SJUKFRÅNVARO

Den totala sjukfrånvaron under 2004 jämfört med 2003 har minskat från 5,2 procent till 4,2 procent i förhållande till den sammanlagda arbetstiden.

TABELL 39 Sjukfrånvaro åren 2003–2004 (procent)

2004 2003

Totalt 4,20 5,20

Andel långtidssjuka (60 dagar eller mera) 59,90 61,60

Kvinnor 5,30 5,50

Män 2,10 4,90

Anställda - 29 år 6,20 5,80

Anställda 30-49 år 2,60 4,60

Anställda 50 år - 5,50 5,80

11.5 VERKSAMHET

ETIKPRÖVNING

Under 2004 har en utbildningsomgång genomförts omfattande ca 500 ledamöter och ersättare i nämnderna för etikprövning av forskning som avser människor. Utbildningen har genomförts i samverkan med kansliet för den centrala etikprövningsnämnden.

Eftersom utbildningsåtagandet inte är finansierat över Vetenskapsrådets anslag kommer fortsatt utbildning att finansieras genom avgifter.

Under 2004 har Vetenskapsrådet utgivit sin första föreskrift i sin författningssamling (VRFS), vilken tillkom i samband med den föreskriftsrätt som rådet gavs genom 12 § i förordningen om etikprövning av forskning som avser människor. Föreskriften innehöll i huvudsak ett formellt stadfästande av den särskilda blankett för ansökan om etikprövning som ska användas och allmänna råd i anslutning därtill.

VRAPS

En genomlysning av beredningsprocessen under våren 2004 resulterade i nya krav för Vetenskapsrådets ärende- och projekthanteringssystem VRAPS, vilket vidareutvecklas i egen regi. VRAPS har blivit kärnan i myndighetens IT-stöd för beredning av ansökningar rörande forskningsfinansiering. Till ansökningsomgången 2004 kunde därför ansökningarna tas in elektroniskt, vilket uppskattats av forskarna och effektiviserat arbetet inom kansliet. Utvecklingsarbetet fortskrider nu med fokus på att vidareutveckla beredningsmodulen för att underlätta beredningsprocessen för granskarna.

För att tillmötesgå det snabbt ökande datalagringsbehovet och dess säkerhet installerades ett dubblerat SAN (Storage Area Network).

Vetenskapsrådet har under 2004 verkat aktivt för ökad satsning på unga forskare och på att ge svenska forskare större möjligheter att konkurrera om internationellt forskningsstöd, t ex genom EURYI Awards (European Young Investigator Awards). Under ESOF i Stockholm utdelade

nobelpristagare Paul Crutzen för första gången EURYI Awards till unga framstående forskare från hela världen.

Foto: Magnus Eriksson

In document ÅRSREDOVISNING 2004 VETENSKAPSRÅDET (Page 112-118)