• No results found

4 kap: Representationsbestämmelser för Futsal

Följande gäller för representation i samband med Futsal. Övriga tillämpliga delar av förevarande bestämmelser ska därutöver gälla även för Futsal såvida annat inte framgår av detta kapitel.

1 § Begrepp Speltermin

De tre spelterminerna i futsal är den 16 december – 31 mars, den 1 april – 31 augusti samt den 1 september – 15 december.

Säsong

Med säsong menas i förevarande kapitel tiden fr.o.m. den 1 juli t.o.m. den 30 juni året därpå.

Frimånad för amatörer

Frimånaden för futsalamatörer omfattar tiden fr.o.m. den 1 augusti t.o.m.

den 31 augusti.

Registreringsperioder för professionella

Registreringsperioder för professionella futsalspelare omfattar tiden fr.o.m.

den 15 juli t.o.m. den 30 september respektive fr.o.m. den 1 januari t.o.m.

den 15 januari.

2 § Registrering av futsalspelare

En spelare får endast vara registrerad som futsalspelare för en förening vid varje enskilt tillfälle. Spelaren kan även vara registrerad fotbollspelare i samma förening eller annan förening. Om spelaren är registrerad i olika föreningar behöver de inte tillhöra samma nationsförbund.

3 § Amatörövergång inom futsal

Den som är futsalamatör har rätt att utan lämnande förenings godkännande övergå till annan förening under frimånaden för futsalamatörer. Detta inkluderar övergång från amatör till att även fortsättningsvis vara amatör, från amatör till att bli professionell respektive från avtalslös professionell till att bli amatör. Giltig övergångsanmälan som avser innevarande frimånad ska ha inkommit till SvFF senast den 31 augusti.

4 § Professionell futsalspelare

En professionell futsalspelare får under en säsong vara registrerad som professionell för maximalt 3 föreningar. Under denna period får spelaren dock endast spela bindande matcher för 2 föreningar som professionell.

Detta inkluderar övergångar där spelaren går från amatör till att bli professionell respektive från professionell till att bli professionell. Sådan registrering kan endast ske under SvFF:s fastställda registreringsperioder.

En professionell fotbollsspelare kan endast teckna ett spelaravtal med en annan förening som futsalspelare om han har skriftligt medgivande från den förening där han är professionell fotbollsspelare.

En professionell futsalspelare kan endast teckna ett spelaravtal med en annan förening som fotbollsspelare om han har skriftligt medgivande från den förening där han är professionell futsalspelare.

5 § Övergångstid för professionell futsalspelare

För icke avtalsbunden professionell spelare gäller en övergångstid om en vecka, med undantag av övergångsanmälan express, efter

övergångsanmälans ankomst till SvFF, dock tidigast den 15 juli respektive den 1 januari.

För avtalsbunden professionell spelare gäller, om spelaren, den lämnande föreningen och nya föreningen genom namnteckning på övergångsanmälan förklarat sig vara ense om saken att övergångstiden ska sättas till den tid som överenskommits, dock lägst en vecka, med undantag av

övergångsanmälan express, efter övergångsanmälans ankomst till SvFF, men tidigast den 15 juli respektive den 1 januari.

6 § Undantag från övergångsreglerna

På skriftlig framställan av spelare får SvFF:s TK medge undantag från vad som föreskrivs i 3 § och 4 § första st. Sådant undantag får medges om det finns synnerliga skäl, såsom att den förening som spelaren är registrerad för under pågående säsong upphör med sin verksamhet på grund av konkurs eller av annan orsak. Fr.o.m. den 16 januari får undantag meddelas endast med de begränsningar som anges i 9 §.

7 § Begränsning av ungdomsspelare

Spelare får t.o.m. 31 mars det kalenderår spelaren fyller 15 år representera endast en förening under samma speltermin. I tävling administrerad av SDF får SDF-styrelse meddela undantag om särskilda skäl föreligger. I tävling administrerad av SvFF får SvFF:s TK meddela undantag om särskilda skäl föreligger.

8 § Bindande match

Avbruten futsalmatch som ska spelas om liksom w.o.-match ska inte anses som bindande för de spelare som upptagits i spelarförteckningen. Avbruten futsalmatch som inte spelas om ska anses bindande för de spelare som upptagits i spelarförteckningen.

9 § 16 januari-regeln

Om övergångsanmälan eller ansökan om speltillstånd inkommit till SvFF den 16 januari eller senare får spelare inte delta i den nya föreningens

representationslag eller övriga lag i representationsserierna under resterande del av den innevarande säsongen. Detsamma gäller för spelare som begärt spelklarhet efter den 22 januari eller om spelaren lånas ut till en ny förening.

Vad som sägs första och andra stycket gäller i SM i Futsal för pojkar 17, flickor 17 samt herr och dam. Begränsningar i representationsrätten i nya föreningen gäller både nationell övergång och internationell övergång till Sverige samt vid nyregistrering.

På skriftlig framställan från spelaren har TK rätt att medge undantag från förevarande bestämmelse. TK får medge undantag om det inte finns annat lag än representationslag i den nya föreningen där spelaren kan delta och om det dessutom finns andra särskilda skäl.

10 § Kollektiv övergångsanmälan

Futsalspelare vars förening upphört med, eller bedriver begränsad,

futsalverksamhet, t.ex. endast herr- eller damfutsal, har rätt att villkorslöst övergå till annan förening genom kollektiv övergångsanmälan.

Kollektiv övergångsanmälan ges in till SvFF som prövar övergångsanmälan.

Vid bifall till kollektiv övergångsanmälan är spelaren omedelbart spelklar för den nya föreningen, med de begränsningar som följer av 9 §.

11 § Tränings- och utbildningsersättning samt solidaritetsersättning för futsalspelare

Tränings- och utbildningsersättning samt solidaritetsersättning i enlighet med 5 kap i förevarande bestämmelser tillämpas inte då en futsalspelare blir professionell.

Med undantag av första stycket ska bestämmelserna om tränings- och utbildningsersättning samt solidaritetsersättning tillämpas, med beräkning utifrån föreningens tillhörighet i fotbollens seriesystem, dels när en spelare blir professionell futsalspelare i en förening där han samtidigt är

fotbollsspelare (amatör) samt dels när en fotbollsspelare (amatör) registreras i en förening där spelaren är professionell futsalspelare.

5 kap:

Tränings- och utbildningsersättning samt

Related documents