• No results found

8. Attityder till jämställdhet

8.4 Karriär, rekrytering och lön

Att ha både män och kvinnor på arbetsplatsen ses som positivt av alla. Stämningen och arbetsmiljön tycks bli bättre på en mixad arbetsplats. Argumenten för det var blandade. Någon framhöll att forskning visar att visar att dessa arbetsplatser är de bästa. En annan anledning var att det finns i jämställdhetsplanens mål att detta ska uppnås.

Jämställdhet är ju också blandning, enkönade arbetsplatser känner jag att de inte är bra.

--- det har ju varit en mansdominerad arbetsplats det är otroligt bra föra stämningen att ha tjejer på arbetsplatsen. (IP3)

För att uppnå en jämn könsfördelning på arbetsplatsen måste detta tas i beaktande vid tillsättning av nya tjänster. Ett problem för att uppnå detta kan vara dels att man vid rekryteringar väljer den som är mest lik en själv. Att kvinnor inte har lika möjligheter till karriär kan bero på att organisationen har en manlig struktur. Där väljs det lätt in fler män än kvinnor vilket försvårar karriären för kvinnor.

Jag upplever inte att kvinnor och män har lika möjligheter att göra karriär. --- strukturen är rätt manlig och det ju av tradition så att det är många män sitter på makten i kommunen--- män väljer män, såsom kvinnor väljer kvinnor--- (IP4)

Ett problem som kan finnas när det gäller kvinnors karriär är att kvinnors avundsjuka på varandra gör att de har svårt att hjälpa varandra. Informanterna ansåg att detta är något som måste förbättras. Idag finns det få kvinnor inom typiska manliga yrken såsom det finns få män inom typiskt kvinnliga yrken. Det mest mansdominerade yrket är motorfordonsmekaniker och

Attityder till jämställdhet

de mest kvinnodominerade yrkena är kontorssekreterare och läkarsekreterare.52 Om en förändring ska ske kan tjejer och killar inte fortsätta välja endast traditionellt kvinnliga och manliga utbildningar på gymnasiet och universitet. Detta är ett steg mot mindre könssegregerade utbildningar så leder detta i sin tur till att arbetsmarknaden får en jämnare könsfördelning. Om inte detta sker kommer arbetsmarknaden att fortsätta vara könssegregerad.

Och sen arbetsuppgifterna också är kanske sådana att vara VVS - are eller el-kille det är inte sådana yrken som kvinnor utbildar sig till i regel, det kanske finns en del men inte särskilt många. (IP2)

En annan svårighet kan vara att man inte kan byta ut personal för att uppnå en blandad arbetsplats. Sådant måste förändras på annat sätt som till exempel genom naturliga avgångar och vid tillsättningar av tjänster. En av informanterna talade om en naturlig generationsväxling som håller på att ske och endel sjukskrivningar. På så sätt kommer yngre nytt folk in och att man även tänker på att ta in det underrepresenterade könet.

… det har varit en naturlig generationsväxling att vi har fått in lite nytt folk. Det har varit på grund av sjukskrivningar, vilket inte är så kul men det positiva har varit att vi fått in nytt folk och att vi nästan bara har anställt tjejer de senaste åren---. (IP3)

Det fanns också liknande åsikter angående om hur löner bör sättas. Gemensamt var att löner och förmåner inte får skilja på grund av kön. Vilket inte var acceptabelt enligt informanterna.

Sen förmåner och löner ska också vara lika (IP3)

Lika lön för lika jobb till exempel det tycker jag också absolut och i dagsläget så vet vi ju att så är det inte män och kvinnor med likvärdiga arbeten så ligger kvinnorna väldigt ofta lägre. (IP5)

Att verkligheten inte ser ut så verkade informanterna vara medvetna om. En annan aspekt på problemet är att det finns tendenser att kvinnodominerade arbetsplatser har lägre löner. Detta visar sig även genom när det kommer in fler kvinnor på en tidigare mansdominerad arbetsplats blir löneutvecklingen inte densamma.

… vi har ju inte jämställda löner så, utan idag är det väl fortfarande så att kvinnodominerade yrken ligger lite lägre i lön sådär finns ju en hel del att jobba med så är det ju bara. ( IP5)

Kommer det för många kvinnor höjs inte lönerna på samma sätt. (IP1)

En åsikt om att det inte alltid behöver vara ett könsperspektiv fanns också.

8.4.1 Sammanfattning av karriär, rekrytering och lön

Något som är genomgående är att informanterna anser att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter när det gäller arbete och lön samt att män och kvinnor ska värderas lika. Det framkom även att arbetsgivaren inte verkar ha jämställdhet som ett prioriterat område. Chefernas sätt att arbeta enligt den plan som finns är att det inte ska skilja i lön mellan könen, att försöka nå en jämn könsfördelning bland sina anställda samt att vid nytillsättningar rekrytera från det underrepresenterade könet. En arbetsplats där båda könen är representerade ses som positivt för stämningen av samtliga.

8.5 Organisationen

Genomgående för de flesta informanter är att varje chef främst ser till sitt eget, man vill få sin egen budget att gå ihop. Delen blir väsentligare än helheten i organisationen. Det vill säga den enskilda förvaltningen blir viktigare än kommunen som helhet. Mellan förvaltningarna finns därför problem i kommunikationen som grundar på bristande förståelse för varandras verksamheter.

Mellan förvaltningarna är man ju det lilla företaget i det stora företaget det är man ju, det är en sorts sesam anda där varje enhet styr ganska eget. (IP4)

En informant påpekade även att kommunikationen kan bli problematisk på grund av att kommunen fungerar som en matrisorganisation. Detta kan ledas till svårigheter att veta vem som ansvarar för vad och vart gränserna för ansvarsområdena går.

… folk vet egentligen inte vart gränser går så att det är svårt att få en så komplicerad organisation att fungera. (IP2)

Inom byråkratisk organisation som kommunen är det svårt att genomföra förändringar. En av anledningarna till detta kan vara att det finns mycket lagar och förordningar som dessa organisationer ska följa. Dessutom är det mycket personal som berörs eftersom det är en stor organisation. Till detta följer även att människan i sig känner sig trygg i det som är välbekant och därför kan tycka att det är jobbigt med stora förändringar.

Sen när det gäller kommunövergripande åtgärder finns det en viss tröghet, där är förändring jobbigt. (IP4)

Attityder till jämställdhet

8.5.1 Sammanfattning av organisationen

Det verkar som att den lilla delen som varje chef ansvarar för är det som är det viktigt, att få ut det bästa av helheten kommer i andra hand. Det kan leda till att man mellan förvaltningarna inte ser betydelsen av varandra verksamheter och att alla är lika viktiga för att kommunen ska fungera på ett tillfredsställande sätt. Ett annat problem som påpekas är strukturen på organisationen som gör att det är svårt att veta vem som ansvarar för vad och vart gränserna går för olika uppgifter. När det gäller förändringar inom kommunens organisation verkar det finnas en tröghet inför sådant. Denna tröghet kan bero på individens behov av att känna den trygghet som finns i det välbekanta.

DEL VI

Related documents