• No results found

Karta 4, Kollektivtrafiknät 2012

In document Katrineholms kommun (Page 38-43)

Valla Äsköping

Strångsjö Bie

Björkvik

Bie

3. Analys

Analysen är uppdelad i fyra steg och inleds med att nuläget analyseras för att identifiera förutsättningarna och kvalitetsbedöma dessa. Nästa steg är länkoptimering där varje länk optimeras individuellt utifrån den hastighet som bäst balanserar anspråken för de olika stadsbyggnadskvaliteterna. Steg tre är nätanpassningen som syftar till att koppla i hop delsträckorna till ett sammanhängande system. Slutligen görs systemanpassningen där de nya hastighetsgränserna ska användas om möjligt. Även avvikelser dentifieras och åtgärder föreslås.

• Nulägesanalys

• Länkoptimering

• Nätanpassning

• Systemanpassning

I varje steg i analysen ges en sammanställning av de kvalitetsavvikelser som uppstår för stadsbyggnadskvaliteterna beroende på vilka hastighetsgränser som föreslås. Grön nivå innebär god kvalitet och att stadsbyggnadskvalitetens anspråk tillgodoses. Avvikelserna förekommer i två nivåer, gul och röd. Gul nivå innebär mindre god kvalitet för stadsbyggnadskvaliteten och bedöms kunna godtas ifall andra kvaliteter får en god kvalitet. Röd nivå innebär låg kvalitet och att anspråket inte är uppfyllt. För röda avvikelser bör åtgärder planeras.

2.2 Kvalitetsbedömning av nuläge

Nulägesanalysen ska utgöra ett stöd för det fortsatta arbetet i analysdelen. Där det finns kvalitetsbrister ska dessa klarläggas och förbättras i de kommande analysstegen.

I nulägesbeskrivningen kan det utläsas att det finns brister i vägnätet.

Många länkar har mindre god tillgänglighet för biltrafiken samtidigt som trafiksäkerheten har låg kvalitet. För övriga kvaliteter som trygghet och karaktär fick samtliga länkar god kvalitet. Totalt fanns 17 röda och 38 gula kvalitetsbrister.

• Mindre god kvalitet: 38 Forssjö

Sköldinge

• Låg kvalitet: 17

Avvikelserna består främst i att det finns många sträckor med 50 km/tim som är IT eller T och där oskyddade trafikanter rör sig i blandtrafik med fordon. Kvalitetsavvikelser för punkter som korsningar och övergångsställen tillkommer men analyseras inte förrän i systemanpassningsskedet.

2.3 Länkoptimering

I länkoptimeringen undersöks olika hastigheter för att nå den optimala hastigheten för varje enskild länk med hänsyn till stadsbyggnadskvaliteterna och samtidigt minimera antalet sträckor med låg kvalitet.

Resultatet av länkoptimeringen blev 0 röda länkar med låg kvalitet och 45 gula länkar med mindre god kvalitet, till skillnad från nulägesanalysens 17 st röda och 38 st gula. En länk kan ha fler än en avvikelse. Efter optimeringen var majoriteten av vägarna optimerade vid 40 eller 60 km/tim.

• Mindre god kvalitet: 45

• Låg kvalitet: 0 2.4 Nätanpassning

Efter länkoptimeringen ska delsträckorna anpassas till varandra för att trafiksystemet ska bli homogent och mjukt, inte ryckigt och plottrigt. Där avvikelser identifieras ska både högre och lägre hastigheter undersökas och konsekvenserna utvärderas. Röda avvikelser ska i största utsträckning undvikas.

En kommun kan välja att prioritera en kvalitet före andra, vilket kan medföra att antalet gula och röda kvalitetsnivåer ökar. I dessa fall är det viktigt att analysera konsekvenserna av prioriteringen, det kan finnas olika åtgärder för att förbättra för exempelvis kollektivtrafiken utan att andra kvaliteter påverkas negativt. I vissa punkter kan kommunen få acceptera en lägre kvalitetsnivå för att exempelvis kunna säkerställa en högre trafiksäkerhet.

• Mindre god kvalitet: 43

• Låg kvalitet: 1

2.5 Systemanpassning

I enlighet med Rätt fart i staden- handboken ska det inom tätort på sikt eftersträvas att endast använda 30, 40, 60 och 80 km/tim. Hastigheterna 50, 70 och 90 km/tim kan användas under en övergångsperiod men bör över tid fasas ut. Resultatet av anpassningen visar ett vägnät med enhetliga gator där länkar med ordinarie hastighet 30 km/tim behölls och övriga anpassades för att passa varandra och systemet.

• Mindre god kvalitet: 43

• Låg kvalitet: 1

3.4.1 Pröva tillgänglighetsanspråken

När systemanpassningen är genomförd prövas tillgänglighetsanspråken från kollektiv- och utryckningstrafiken mot de hastigheter som

systemanpassningen resulterat i. Förändringarna av hastigheterna i förslaget bör inte påverka utryckningstrafikens insatstid i någon större omfattning.

Inga anpassningar gjordes efter prövningen, de avvikelser som finns anses vara acceptabla med de försutsättningar som antagits i analysen.

2.6 Hastighetsplan

Efter avslutad analys ges förslaget till hastighetsplanen enligt karta 5 där sammanlagt ändrar 39 st länkar hastighet. Genom att sänka hastighetsnivåerna ökar bl.a. trafiksäkerheten.

4. Genomförande

Genomförandet av en hastighetsplan sker genom en process där det är viktigt med ett samarbete mellan kommun, Trafikverket, Polisen, grannkommuner, räddningstjänst, trafikhuvudmän med flera. Inom tättbebyggt område beslutar kommunen om hastighetsbegränsningar oavsett väghållare. Kommunen kan även besluta om hastighet på vägar utanför tättbebyggt område där de är väghållare. För resterande vägar utanför tättbebyggt område är kommunen inte väghållare och därför inte beslutande. Katrineholms kommun kan med denna framtagna plan påverka och samarbeta med Trafikverket i framtida förändring av hastigheterna utanför tättbebyggt område.

Önskvärt är att förändringen av reglerade hastigheter inom tättbebyggt område sker i samverkan med Trafikverket. Kommunen kan då framföra förslag på nya regleringar där Trafikverkets vägar möter tättbebyggt område.

Om de nya hastigheterna kan införas samtidigt inom och utanför tättbebyggt område minskar det risken för ”plottrighet”.

2.7 Avvikelser

Avvikelser finns på de länkar som i analysen fått låg kvalitetsnivå. Det kan både handla om stadsbyggnadskvalitet och länkar som skiljer sig från de omgärdande länkarna.

I förslaget till hastighetsplan finns det 1 röd kvalitetsavvikelse (låg kvalitet) och 43 gula kvalitetsavvikelser (mindre god kvalitet). Biltrafiken får mindre god tillgänglighet (gul kvalitetsavvikelse) på många av sträckorna eftersom hastigheten har sänkts från 50 till 40 km/tim.

Bie

Kransorter

Äsköping

Sköldinge

Valla

Hastighetsplan 2017 Kransort

Tättbebyggt område

30 km/h - Nuvarande/Oförändrad 40 km/h

60 km/h

70 km/h - Nuvarande/Oförändrad 80 km/h

100 km/h

In document Katrineholms kommun (Page 38-43)

Related documents