• No results found

illustrera att vattnet rinner runt byggnader. Metoden bygger även på att ledningsnätet har nått sin fulla kapacitet och inte kan ta mer vatten då det handlar om skyfall. Något som kan begränsa resultatet är att metoden inte tar hänsyn till om det finns eventuella tunnlar där bäckar rinner under exempelvis vägar. Det skulle kunna begränsa resultatet för att tunnlar bidrar till en smalare passage och tvingar vattnet att ta andra vägar. Med anledning av att NNH endast utgår ifrån markens höjd och visar var de låga områdena är där vatten kommer att ansamlas, tar den inte hänsyn till markens innehåll. Som beskrivs i 1.1 Bakgrund är Hallsberg beläget på gammal sjöbotten och tillhör Täljeåns avrinningsområde, vilket kräver avvattningsåtgärder.

6.2.1 Lågpunktskartering

Resultatet av skyfallskarteringen för lågpunkter blev som visas i bilaga 9 Lågpunkskartering

över Hallsberg för båda områdena. Det är mest öppna ytor, bäckar, några vägar och några

tomter som drabbas. I och med att lågpunktskarteringen enbart utgår från NNH ser kartering- en rimlig ut. Det beror på att marken inte är så kuperad i Hallsberg, så vattnet håller sig relativt nära vattendragen. Om lågpunktskarteringen även tog hänsyn till tunnlar kanske resul- tatet hade blivit annorlunda, då trånga passager hade uppmärksammats. Kvaliteten på hur noggrann lågpunktskarteringen blev grundar sig på hur bra insamlingen av laserdata var samt punkttätheten över området.

6.2.2 Kartering av flödesväg

Karteringen av flödesvägarna i ArcGIS visar enligt bilaga 10 Kartering av flödesvägar att vattnets flödesvägar i Hallsberg till största delen utgår ifrån bäckarna. Flödesvägarna är störst

38 på de öppna ytorna, i grönområden och runt område 1. De karterade flödesvägarna över område 2 håller sig till största delen till vägarna och har en låg flödesordning. Det betyder alltså att det inte kommer att stå lika mycket vatten där som det gör sydväst om bostadsområdet.

Bilaga 11, Lågpunktskartering tillsammans med flödesvägarna, visar att där det samlas mest vatten, där har flödesvägarna en hög flödesordning. Flödesordningen visar hur mycket vatten varje cell får utifrån hur vattnet rinner. Den visar då vilka områden som kommer få mer vatten än andra.

Om kartering av flödesvägar hade tagit hänsyn till markens sammansättning skulle det kunna ge ett annat resultat, att vattnets flödesvägar får en högre flödesordning över hårdgjorda ytor och en lägre flödesordning på mjukgjorda ytor till exempel.

Vid karteringen av SWI i SAGA GIS blev det 4 utdatafiler, varav en var en modifierad version. Avrinningsområdena (figur 34) visar att avrinningen är störst i närheten av bäckarna som löper igenom centrum och i nordvästra samt sydöstra hörnen av kartan. Inom de två fokusområdena är avrinningsområdena inte lika stora. Vid beräkningen av SWI togs ingen hänsyn till byggnaderna, vilket resulterar i att det ser ut som att det är några större avrinnings- områden mellan fokusområdena där det ligger stora byggnader. Som figur 35 i 5.2.2 SAGA

GIS visar är lutningen störst i närheten av bäckarna, vid bilbron över järnvägen i nordväst, vid

den konstgjorda sjön i sydväst samt vid kullarna i närheten av den andra konstgjorda sjön i nordöst.

Karteringen av fuktighetsindex visar enligt figur 36 i 5.2.2. SAGA GIS att marken vid de båda områdena kommer att bli fuktiga. Vid område 1 syns två områden som har ett index över 5.2. Dessa två områden representeras i verkligenheten av två hus. Som beskrevs tidigare togs inte byggnader med i beräkningen av SWI, vilket ger en missvisande bild av var vattnet hamnar. Fuktighetsindexet stämmer då bättre över område 2. Det kan bero på att område 2 är ett bostadsområde med mindre hus än vad som finns inom område 1 där det är en idrottsan- läggning. I område 2 ligger fuktighetsindex mellan 3.2 och 5.2.

6.3 Kartering av översvämningen 2015

Som beskrivs i 4.3 Kartering av översvämningen 2015 ritades översvämningen av för hand utifrån 3 flygbilder. Med anledning av det stämmer inte översvämningens utbredning till 100 %. Det beror på den mänskliga faktorn och att flygbilderna är tagna vid solnedgång (bilaga 8 Flygfoton av översvämning Hallsberg 2015), då faller det långa skuggor som på sina håll flyter hand i hand med översvämningen. Detta gör det svårt att urskilja vad som är skuggor och vad som är översvämmat vatten. Karteringen av översvämningen visar inte hur stor mängd vatten det står på sina ställen utan enbart översvämningens utbredning.

6.4 Jämförelse

Jämförelsen mellan lågpunktskarteringen och översvämningen 2015 gjordes bland annat visu- ellt. Som redovisas i 5.4 Jämförelse av lågpunktskartering och översvämning 2015 samt i

39 vämningen mycket större utbredning än vad lågpunktskarteringen har. Som beskrivs i 1.1

Bakgrund orsakades översvämningen 5 - 9 september 2015 både av fluvial- och pluvial övers-

vämning, vilket kan ha bidragit till att översvämningen blev så omfattande som den blev. I 4.4 Jämförelse av lågpunktskartering och översvämning 2015, tabell 1 beskrivs de låg- punkter som valdes att fokusera på. Varför just lågpunkter mellan intervallet 0,2 – 1 m valdes var för att där det står minst 2 dm, där anser jag att vattnet kan orsaka problem. Då valet av lågpunkter gjordes fritt, fås annat resultat vid val av andra intervaller.

Som beskrivs i 5.4 Jämförelse av lågpunktskartering och översvämning 2015, tabell 2 täcker lågpunktskarteringen som mest 5,4 % av översvämningen 2015 för de lågpunkter som är djupare än 0.2 m och som minst 0,3 % för de lågpunkter som är djupare än 1 m. Med anledning av det visar lågpunktskarteringen en felaktig bild av var vattnet kommer att samla sig vid en eventuell översvämning.

En annan faktor till att det skiljer så mycket mellan lågpunktskarteringen och översväm- ningen kan vara att lågpunktskarteringen enbart utgick ifrån NNH och byggnader. Den tar då inte med eventuella flaskhalsar i form av exempelvis brofästen och trummor, som kan vara en bidragande faktor till att översvämningens utbredning blev betydligt mer omfattande än den predikterande lågpunktskarteringen.

40

7 Slutsats

Lågpunktskarteringen skiljde sig väsentligt mot utbredningen av den faktiska översvämningen som inträffade mellan den 5 och 9 september 2015. Karteringarna visar att skillnaden i utbredning är över 90 %. En bakomliggande faktor till den stora skillnaden är med stor sannolikhet att det kom 110 mm regn under 24 timmar och att marken redan var mättad på vatten.

Det går att utföra en liknande lågpunktskartering i SAGA GIS som i ArcGIS. De får lite olika resultat men syftet med de båda är att påvisa var vattnet kommer att ansamla sig.

För det här examensarbetet gjordes en jämförelse mellan lågpunktskarteringen och över- svämningen som inträffade 5 – 9 september 2015 i Hallsberg och då visar SWI en något bättre bild av var vattnet samlar sig. Med anledning av det skulle en kombination av en lågpunkts- kartering i ArcGIS och ett fuktighetsindex i SAGA GIS eventuellt ge en bättre bild av var vattnet samlar sig vid ett skyfall.

7.1 Förslag på framtida studier

Examensarbetet bygger på en lågpunktskartering som utgår ifrån den nya nationella höjdmo- dellen fanns inte tiden för att utföra en kvalitetsanalys på NNH. Med anledning av det utgick frågan om vad det är som avgör hur stora lågpunkterna blir. Ett förslag på en framtida studie skulle vara att analysera NNH utförligt. Ett annat förslag är att utveckla lågpunktskarteringen så den kan ta in fler objekt som kan påverka var vattnet ställer sig.

41

Referenser

Behrens, S., u.å. Närke.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/n%C3%A4rke [Använd 07 03 2016].

Besnard, A. G., La Jeunesse, I., Pays, O. & Secondi, J., 2013. Topographic wetness index pradicts the occurence of bird species in floodplains. Diversity and Distributions, 30 01, pp. 955-963.

Borg, S., 2016. Lantbruk led stora förluster. Nerikes Allehanda, 07 04, p. 3. Brask, J., 2014. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

https://www.msb.se/Templates/Pages/Page.aspx?id=897&epslanguage=sv [Använd 08 03 2016].

Conrad, O. & Wichmann, V., 2012. Introduction to SAGA. http://geostat-course.org/system/files/introduction_to_saga.pdf [Använd 03 05 2016].

Esri, u.å a. How Fill works.

http://desktop.arcgis.com/en/arcmap/10.3/tools/spatial-analyst-toolbox/how-fill-works.htm [Använd 29 04 2016].

Esri, u.å b. How Flow Direction works.

http://desktop.arcgis.com/en/arcmap/10.3/tools/spatial-analyst-toolbox/how-flow-direction- works.htm

[Använd 29 04 2016].

Esri, u.å c. How Flow Accumulation works.

http://desktop.arcgis.com/en/arcmap/10.3/tools/spatial-analyst-toolbox/how-flow- accumulation-works.htm

[Använd 29 04 2016]. Esri, u.å d. Stream Link.

http://desktop.arcgis.com/en/arcmap/10.3/tools/spatial-analyst-toolbox/stream-link.htm [Använd 30 04 2016].

Esri, u.å e. How Stream Order works.

http://desktop.arcgis.com/en/arcmap/10.3/tools/spatial-analyst-toolbox/how-stream-order- works.htm

[Använd 30 04 2016].

European Commission, 2015. European Commission. http://ec.europa.eu/environment/water/flood_risk/ [Använd 07 03 2016].

Harrie, L., 2013. Geografisk informationsbehandling; teori, metoder och tillämpningar. 6:e red. Lund: Studentlitteratur AB.

42 Konow, J. & Erlandsson, U., u.å. Örebro län.

http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/örebro-län [Använd 7 mars 2016].

Lantmäteriet, 2015. Produktbeskrvining: Laserdata, u.o.: Lantmäteriet. Lantmäteriet, 2016a. Lantmäteriet.

https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Hojddata/GSD-Hojddata- grid-50-/

[Använd 08 03 2016].

Lantmäteriet, u.å b. Lantmäteriet.

https://www.lantmateriet.se/sv/Kartor-och-geografisk-information/Hojddata/ [Använd 14 03 2016].

Länsstyrelsen Örebro län, 2016. Publikationer.

http://www.lansstyrelsen.se/orebro/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2016/2016_17 _oversvamning_Hallsberg_september_2015.pdf [Använd 05 04 2016]. MSB, u.å. Översvämning. https://www.msb.se/sv/Forebyggande/Naturolyckor/Oversvamning/ [Använd 02 03 2016].

Näslund Landenmark, B., 2011. Översvämningsdirektivet. https://www.msb.se/oversvamningsdirektivet

[Använd 26 02 2016].

Petzén, M. & Nordblom, O., 2014. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/27432.pdf

[Använd 31 03 2016].

SAGA, 2016. Welcome to the SAGA Homepage. http://www.saga-gis.org/en/index.html

[Använd 10 05 2016].

SMHI, 2009. Klimatförändringarna märks redan idag.

http://www.smhi.se/kunskapsbanken/klimat/klimatforandringarna-marks-redan-idag-1.1510 [Använd 01 03 2016].

SMHI, u.å. SMHI.

http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/nederbord [Använd 04 04 2016].

Sylvén, J. & Ekelund, T., 2015. Länsstyrelsen i Jönköpings län.

http://www.lansstyrelsen.se/jonkoping/SiteCollectionDocuments/Sv/publikationer/2015/2015- 17-Skyfallskartering-i-GIS.pdf

43

Bilaga 1 Indata

Tabell 3. Indata som användes under examensarbetet.

Filnamn Datatyp Beskrivning Format

Data från Länsstyrelsen Örebro län

nnh_hallsberg Raster Höjdmodell över

Hallsbergs kommun

GRID

byggnader_hallsberg Polygon Byggnader över Hallsbergs kommun

Shape

vatten_hallsberg Polygon Sjöar över Hallsbergs kommun

Shape

nnh_kumla Raster Höjdmodell över Kumla

kommun

GRID

byggnader_kumla Polygon Byggnader över Kumla kommun

Shape

vatten_kumla Polygon Sjöar över Kumla kommun Shape

Översvämning-hr48 Flygfoto Flygfoto taget från väst JPEG

Översvämning-hr55 Flygfoto Flygfoto taget från norr JPEG

Översvämning-hr72 Flygfoto Flygfoto taget från sydväst JPEG

Fastighetskartan – vektor

Ba_get Polygon Motorbana, idrottsplats,

skjutbana etc.

Shape

Jarnvag Linje Järnväg Shape

Marktyper Polygon Skog, öppen mark, torg,

bebyggelse etc.

Shape

Vagnat Linje Vägnät Shape

Vag_ovrigt Linje Gång- och cykelvägar Shape

vattendrag Linje Bäckar Shape

44

Related documents