• No results found

Kartläggningens källmaterial

3 Kartläggning av kommunernas arbete

3.1 Kartläggningens genomförande

3.1.4 Kartläggningens källmaterial

Kartläggningen har genomförts i första hand med hjälp av nedan-stående källor:

• BME, som når ut till samtliga kommuner, kompletterad med några av utredningen särskilt formulerade frågor.

• Strukturerade intervjuer på plats i samtliga 13 kommuner i Öster-götlands län samt i Botkyrka och Örebro kommuner.

• Boverkets rapport om allmännyttan.

• Länsstyrelsernas rapport Bostadsförsörjning mer än bostads-byggande.

Källmaterialet har valts ut för att det kan ge en översiktlig bild av om kommunerna känner till och planerar för de hushåll som av ekonomiska skäl har svårigheter att skaffa en godtagbar bostad, och för att källorna innehåller information om både omfattning och användning av den kommunala verktygslådan.

Boverkets bostadsmarknadsenkät, BME

Boverket följer bostadsmarknadsläget på kommunal nivå i första hand genom en omfattande årlig bostadsmarknadsenkät.

BME innehåller frågor där kommunerna dels ska bedöma utveck-ling och orsakssamband på bostadsmarknaden, dels ska besvara frå-gor av faktakaraktär. BME bidrar till att ge en kontinuerlig bild av utvecklingen på bostadsmarknaden och resultatet kan användas för att spåra trender och tendenser. Resultaten ligger till grund för Bo-verkets analyser och rapporter till regeringen samt länsstyrelsernas regionala analyser.

Kartläggning av kommunernas arbete SOU 2018:35

Utredningen fick möjlighet att införliva 14 kompletterande frå-gor i BME 2018. Fråfrå-gorna i enkäten är tematiskt uppdelade enligt följande med utredningens frågor redovisade inom parentes:

• Del 1 – Läget på bostadsmarknaden (fråga 5).

• Del 2 – Bostadsbyggande (13a och 13b).

• Del 3 – Allmännyttan (–).

• Del 4 – Kommunens verktyg för bostadsförsörjningen (28, 31a, 31b, 37, 38, 39, 40, 57 och 58).

• Del 5 a – Läget för olika grupper på bostadsmarknaden (73 och 74).

• Del 5 b – Läget för olika grupper – äldre och personer med funk-tionsnedsättning (–).

Enkätens omfattning – den innehåller totalt 96 frågor i årets ver-sion – innebär att i de flesta kommuner behövs det fler än en person för att kunna besvara samtliga frågor. Förmågan att besvara samtliga frågor i enkäten kan därför variera från kommun till kom-mun och i en del komkom-muner kan frågor lämnas obesvarade därför att det inte finns resurser att täcka in alla områden. Trots att så gott som alla kommuner besvarar någon del av enkäten finns det frågor med stort bortfall av svar, vilket i sin tur skapar osäkerhet när resultatet används för jämförelser över tid eller mellan olika kom-muntyper.

En annan svaghet som behöver vägas in när resultatet i BME ska värderas är oenighet kring centrala begrepp. Trots att Boverket är noga med att definiera de begrepp som finns i frågeställningarna förekommer det ändå att innebörden missförstås av de svarande.

Även detta skapar osäkerhet kring hur resultaten ska tolkas.

Enkäten genomförs i samarbete med länsstyrelserna. Länsstyrel-serna har en viktig roll inte minst när det gäller att motivera kom-munerna att medverka i enkätundersökningen. Därutöver är det länsstyrelserna som samlar in svaren från kommunerna och går igenom resultaten. Denna kvalitetssäkring är en viktig del i arbetet med enkäten. Länsstyrelserna bidrar även med bedömningar och synpunkter på resultaten från det egna länet.

SOU 2018:35 Kartläggning av kommunernas arbete

Kommunstudien

För att få en djupare förståelse för hur olika kommuner med i grun-den samma omvärldsförhållangrun-den resonerar kring frågor om svaga gruppers bostadsbehov m.m. har den övergripande kartläggningen kompletterats med besök på plats i samtliga 13 kommuner i Öster-götland. Alla kommuner har ställts inför samma frågor men det har också funnits utrymme för öppna samtal. Intervjuerna ger en möjlig-het att tolka svaren i BME genom att samma frågor ställts vid inter-vjuerna som i enkäten.

Utredning har även på plats intervjuat kommunala företrädare i Örebro och Botkyrka kommuner.

Utredningen har också genom olika direkta kontakter skaffat sig kunskaper om förhållanden och arbetssätt i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Boverkets utvärderingsrapport

Boverket fick 2017 i uppdrag att utvärdera tillämpningen av lagen (2010:879) om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag samt de förändringar i 12 kap. JB (hyreslagen) respektive hyresförhand-lingslagen (1978:304) som trädde i kraft den 1 januari 2011. Resul-tatet presenterades i rapporten Allmännyttiga kommunala bostads-aktiebolag – utvärdering av tillämpningen av gällande lagstiftning.

Utredningen har fått tillgång också till sammanställningar och data som inte presenteras i rapporten.

Länsstyrelsens rapport

Länsstyrelsernas rapport Bostadsförsörjning mer än bara bostads-byggande – analys över bostadsmarknaden för dem som av olika skäl har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, avslutar ett tvåårigt uppdrag om att stödja kommunerna i deras arbete med att under-lätta inträde på bostadsmarknaden. Länsstyrelsen i Skåne län har ansvarat för återrapporteringen. Slutrapporten innehåller iakttagel-ser från de olika uppdrag länsstyreliakttagel-serna haft sedan 2012 för att stödja kommunerna i arbetet att underlätta inträde på bostads-marknaden för resurssvaga hushåll samt i arbetet med att förebygga

Kartläggning av kommunernas arbete SOU 2018:35

avhysningar. De olika uppdragen har återrapporterats till reger-ingen i ett antal rapporter:

• Hemlöshet – en fråga om bostäder (2015).

• Ägardirektiv till allmän nytta. Kommunernas styrning av bostads-aktiebolagen (2015).

• Bostad sökes. Att stödja kommuner och andra aktörer i arbetet med att underlätta inträdet på bostadsmarknaden (2016).

• Bostad åt alla. Sammanfattar de tidigare rapporterna (2016).

I slutrapporten sammanställs och diskuteras länsstyrelsernas tidigare rapporter med fokus på bostadssituationen för resurssvaga hushåll, dvs. personer eller hushåll som har svårt att lösa sitt bostadsbehov på marknadens villkor. Exempelvis tittar man på kommunernas bostads-försörjningsarbete och vilka verktyg kommunerna använder för att leva upp till det kommunala bostadsförsörjningsansvaret.

I rapporten ingår också en beskrivning av utvecklingen vad gäl-ler kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjning. Länsstyrelser-nas seLänsstyrelser-naste uppdrag att ta reda på hur många kommuner som har antagna riktlinjer för bostadsförsörjningen genomfördes 2017.

I uppdraget ingick även en kvalitativ del då man granskade riktlin-jernas innehåll. Sammanlagt granskades 135 riktlinjer antagna efter 2014.

Slutrapporten innehåller också ett kort avsnitt om kommunala bostadsförmedlingar och ett avsnitt som behandlar kommunala in-satser riktade mot hemlöshet. Rapporten avslutas med länsstyrel-sernas samlade iakttagelser.

Länsstyrelserna har således, genom kommunbesök och genom-gång av skriftliga dokument, skaffat sig en bild av vilken information som finns att hämta i t.ex. kommunernas riktlinjer för bostadsför-sörjning och vilka problem på bostadsmarknaden som kommunerna lyfter fram i dessa dokument.

Länsstyrelserna har dock inte haft i uppdrag granska utfallet eller effekterna av eventuella insatser som kommunerna kan ha vid-tagit för att lösa lokala bostadsmarknadsproblem.

SOU 2018:35 Kartläggning av kommunernas arbete