• No results found

KASSAFLÖDESANALYS, MODERFÖRETAGET

In document Årsredovisning 2007 Endomines (Page 22-37)

K ASSAFLÖDESANALYS, MODERFÖRETAGET

SEK Not

2007-01-01 -2007-12-31

2006-01-01 -2006-12-31

DEN LÖPANDE VERKSAMHETEN

Resultat före skatt –3 916 539 –4 828 143

Justeringar för poster som inte ingår i kassafl ödet

Finansnetto avseende räntor –1 670 124 209 696

Erhållen ränta 1 670 387 162 970

Erlagd ränta –263

-Betald skatt -

-Kassafl öde från den löpande verksamheten före förändringar i rörelsekapitalet –3 916 539 –4 455 477

Kassafl öde från förändring av rörelsekapital

Förändring av kortfristiga fordringar –298 280 –234 507

Förändring av kortfristiga skulder 1 539 531 629 801

Summa förändring rörelsekapital 1 241 251 395 294

Kassafl öde från den löpande verksamheten –2 675 288 –4 060 183

Investeringsverksamheten

Investering i dotterföretag 11 –28 374 295 –55 684 981

Kassafl öde från investeringsverksamheten –28 374 295 –55 684 981

Finansieringsverksamheten

Nyemission, kontant 79 731 092 66 319 541

Upptagna lån, netto - 11 252 500

Förändring av långfristiga skulder koncernföretag –17 753 565 551

Kassafl öde från fi nansieringsverksamheten 79 713 339 78 137 592

FÖRÄNDRING AV LIKVIDA MEDEL 48 663 756 18 392 428

LIKVIDA MEDEL VID ÅRETS BÖRJAN 18 892 428 500 000

LIKVIDA MEDEL VID ÅRETS SLUT 67 556 184 18 892 428

Noter avser om inget annat anges både koncernen och moderfö-retaget. Om inget annat anges är samtliga belopp i SEK.

Allmän information

Endomines AB, moderföretaget och dess dotterföretag En-domines Oy och Kalvinit Oy, sammantaget koncernen, är verk-samma inom gruvindustribranschen. Verksamheten består i att kommersiellt utveckla och utvinna mineralfyndigheter i Finland.

Koncernen bildades den 4 juli 2006 genom apportemission varvid aktierna i Endomines Oy och Kalvinit Oy tillsköts Endomines AB.

Därefter genomfördes under 2006 två nyemissioner på tillsam-mans 85 MSEK för att kunna förvärva den södra delen av Karelska Guldlinjen i Finland. Under 2007 noterades bolaget på marknads-platsen First North varvid ytterligare två emissioner tillförde bo-laget 87 MSEK.

Moderföretaget är ett aktiebolag registrerat i och med säte i Stockholm. Adressen till huvudkontoret är Hovslagargatan 5B, 111 48 Stockholm.

Denna koncernredovisning har den 14 april 2008 godkänts av styrelsen för offentliggörande.

● SAMMANFATTNING AV

VIKTIGA REDOVISNINGSPRINCIPER

De viktigaste redovisningsprinciperna som tillämpats när denna koncernredovisning upprättats anges nedan. Detta är första året koncernredovisning upprättats då koncernförhållandet uppstod den 4 juli 2006.

Grund för rapporternas upprättande

Koncernredovisningen för Endomines-koncernen har upprättats i enlighet med International Financial Reporting Standards (IFRS) sådana de antagits av EU samt i enlighet med Årsredovisningsla-gen (ÅRL) och Redovisningsrådets rekommendation nr 30 (Kom-pletterande Redovisningsregler för Koncerner). Koncernredovis-ningen har upprättats enligt anskaffningsvärdemetoden förutom vad beträffar fi nansiella tillgångar som kan säljas samt fi nansiella tillgångar och skulder värderade till verkligt värde via resultat-räkningen. Att upprätta rapporter i överensstämmelse med IFRS kräver användning av en del viktiga redovisningsmässiga upp-skattningar. Vidare krävs att ledningen gör vissa bedömningar vid tillämpningen av företagets redovisningsprinciper. De områden som innefattar en hög grad av bedömning, som är komplexa el-ler sådana områden där antaganden och uppskattningar är av väsentlig betydelse för koncernredovisningen anges i avsnittet nedan benämnt Viktiga uppskattningar och bedömningar för re-dovisningsändamål.

Koncernredovisning (a) Dotterföretag

Dotterföretag är alla de företag där Koncernen har rätten att ut-forma fi nansiella och operativa strategier på ett sätt som vanligen följer med ett aktieinnehav uppgående till mer än hälften av röst-rätterna. Förekomsten och effekten av potentiella rösträtter som för närvarande är möjliga att utnyttja eller konvertera, beaktas vid bedömningen av huruvida Koncernen utövar bestämmande infl ytande över ett annat företag. Dotterföretag inkluderas i kon-cernredovisningen från och med den dag då det bestämmande infl ytandet överförs till Koncernen. De exkluderas ur koncernre-dovisningen från och med den dag då det bestämmande infl

y-Koncerninterna transaktioner och balansposter samt orealiserade vinster på transaktioner mellan koncernföretag elimineras. Även orealiserade förluster elimineras, om inte transaktionen utgör ett bevis på att ett nedskrivningsbehov föreligger för den överlåtna tillgången. Redovisningsprinciperna för dotterföretag har i före-kommande fall ändrats för att garantera en konsekvent tillämp-ning av Koncernens principer.

Segmentrapportering

En rörelsegren är en grupp tillgångar och verksamheter som tillhandahåller produkter eller tjänster som är utsatta för risker och möjligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra rö-relsegrenar. Geografi ska områden tillhandahåller produkter eller tjänster inom en ekonomisk miljö som är utsatt för risker och möj-ligheter som skiljer sig från vad som gäller för andra ekonomiska miljöer. Endomines verkar inom en rörelsegren, prospektering efter och utvärdering av mineraltillgångar, och ett geografi skt område, Finland.

Omräkning av utländsk valuta (a) Funktionell valuta och rapportvaluta

Poster som ingår i de fi nansiella rapporterna för de olika enhe-terna i Koncernen är värderade i den valuta som används i den ekonomiska miljö där respektive företag huvudsakligen är verk-samt (funktionell valuta). I koncernredovisningen används svens-ka kronor (SEK), som är Moderföretagets funktionella valuta och rapportvaluta.

(b) Transaktioner och balansposter

Transaktioner i utländsk valuta omräknas till den funktionella valu-tan enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Valu-takursvinster och -förluster som uppkommer vid betalning av så-dana transaktioner och vid omräkning av monetära tillgångar och skulder i utländsk valuta till balansdagens kurs, redovisas i resul-taträkningen. Valutakursdifferenser som uppstår vid omräkning av fi nansiella fordringar och skulder redovisas i resultaträkningen under fi nansiella poster medan övriga valutakursdifferenser redo-visas under övriga rörelseintäkter resp övriga rörelsekostnader.

(c) Koncernföretag

Resultat och fi nansiell ställning för alla koncernföretag som har en annan funktionell valuta än rapportvalutan, omräknas till koncer-nens rapportvaluta enligt följande:

1) tillgångar och skulder för var och en av balansräkningarna om-räknas till balansdagskurs,

2) intäkter och kostnader för var och en av resultaträkningarna omräknas till genomsnittlig valutakurs och

3) alla valutakursdifferenser som uppstår redovisas som en sepa-rat del av eget kapital.

Vid konsolideringen förs valutakursdifferenser, som uppstår till följd av omräkning av nettoinvesteringar i utlandsverksamheter till eget kapital. Vid avyttring av en utlandsverksamhet redo-visas sådana kursdifferenser i resultaträkningen som en del av realisationsvinsten/-förlusten.

Justeringar av verkligt värde som uppkommer vid förvärv av en utlandsverksamhet behandlas som tillgångar och skulder hos denna verksamhet och omräknas till balansdagens kurs.

NOTER

NOTER

Immateriella anläggningstillgångar

(a) Balanserade utgifter avseende prospekterings- och utvärde-ringstillgångar

Inmutningar och aktiverade prospekteringsutgifter redovisas i enlighet med IFRS 6 Prospektering efter samt utvärdering av mineraltillgångar. Inmutningar och aktiverade prospekteringsut-gifter värderas till anskaffningsvärde och avser alla utprospekteringsut-gifter direkt hänförliga till prospektering och utvärdering av mineraltillgångar.

I balanserade prospekterings- och utvärderingstillgångar ingår utgifter för inmutningar, provborrningar, tunnelbrytning, labo-ratorieanalyser, anrikningsförsök, geologiska studier samt åter-ställningskostnader. När teknisk möjlighet och kommersiell ge-nomförbarhet att utvinna en mineraltillgång kan påvisas, kommer balanserade utvecklingsutgifter inte längre att klassifi ceras så-som prospekterings- och utvärderingstillgång. Omklassifi cering kommer då att ske, varpå redovisning sker i enlighet med IAS 16 Materiella anläggningstillgångar respektive IAS 38 Immateriella tillgångar, beroende av hur tillgångarna omklassifi ceras. Prospek-terings- och utvärderingstillgångar prövas för nedskrivning och eventuella nedskrivningar redovisas, innan omklassifi cering sker.

Nedskrivningsbehov på prospekterings- och utvärderingstill-gångar prövas, utifrån kraven i IFRS 6, när fakta och omständig-heter tyder på att det redovisade värdet för en prospekterings- och utvärderingstillgång kan överstiga dess återvinningsvärde.

När fakta och omständigheter tyder på att det redovisade värdet överstiger återvinningsvärdet görs värdering, klassifi cering och lämnas upplysningar utifrån kraven i IAS 36, Nedskrivningar.

Materiella anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar tas upp till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade av- och nedskrivningar. I anskaff-ningsvärdet ingår utgifter som direkt kan hänföras till förvärvet av tillgången. Tillkommande utgifter läggs till tillgångens redovisade värde eller redovisas som en separat tillgång, beroende på vilket som är lämpligt, endast då det är sannolikt att de framtida eko-nomiska förmåner som är förknippade med tillgången kommer att komma Koncernen tillgodo och tillgångens anskaffningsvärde kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Alla andra former av reparationer och underhåll redovisas som kostnader i resultaträkningen under den period de uppkommer.

Avskrivningar på tillgångar, för att fördela deras anskaffnings-värde eller omanskaffnings-värderat belopp ner till det beräknade restanskaffnings-värdet, görs linjärt enligt plan över den beräknade nyttjandeperioden, enligt följande:

Datorer 3 år

Maskiner och Inventarier 5 år

Tillgångarnas restvärden och nyttjandeperiod prövas varje ba-lansdag och justeras vid behov. En tillgångs redovisade värde skrivs genast ner till dess återvinningsvärde om tillgångens redo-visade värde överstiger dess bedömda återvinningsvärde.

Vinster och förluster vid avyttring fastställs genom en jämfö-relse mellan försäljningsintäkt och redovisat värde och redovisas i resultaträkningen.

Nedskrivningar

Tillgångar som har en obestämd nyttjandeperiod skrivs inte av utan prövas årligen avseende eventuellt nedskrivningsbehov.

Till-närhelst händelser eller förändringar i förhållanden indikerar att det redovisade värdet kanske inte är återvinningsbart. En ned-skrivning görs med det belopp med vilket tillgångens redovisade värde överstiger dess återvinningsvärde. Återvinningsvärdet är det högre av en tillgångs verkliga värde minskat med försäljnings-kostnader och nyttjandevärdet. Vid bedömning av nedskrivnings-behov, grupperas tillgångar på de lägsta nivåer där det fi nns se-parata identifi erbara kassafl öden (kassagenererande enheter).

Finansiella instrument

Koncernen klassifi cerar fi nansiella instrument i följande katego-rier: lånefordringar och kundfordringar, fi nansiella instrument som hålles till förfall och fi nansiella tillgångar som kan säljas.

Klassifi ceringen är beroende av för vilket syfte instrumenten för-värvades. Ledningen fastställer klassifi ceringen av instrumenten vid den första redovisningen och omprövar detta beslut vid varje rapporteringstillfälle.

(a) Lånefordringar och kundfordringar

Lånefordringar och kundfordringar är icke-derivata fi nansiella till-gångar med fastställda eller fastställbara betalningar som inte är noterade på en aktiv marknad. Utmärkande är att de uppstår när Koncernen tillhandahåller pengar, varor eller tjänster direkt till en kund utan avsikt att handla med uppkommen fordran. De ingår i omsättningstillgångar, med undantag för poster med förfallo-dag mer än 12 månader efter balansförfallo-dagen, vilka klassifi ceras som anläggningstillgångar. Lånefordringar och kundfordringar ingår i posten Kundfordringar och andra fordringar i balansräkningen.

(b) Finansiella tillgångar som kan säljas

Finansiella tillgångar som kan säljas är icke-derivata tillgångar som antingen har hänförts till denna kategori eller inte klassifi ce-rats i någon av övriga kategorier. De ingår i anläggningstillgångar om ledningen inte har för avsikt att avyttra tillgången inom 12 må-nader efter balansdagen.

Köp och försäljningar av fi nansiella instrument redovisas på af-färsdagen - det datum då Koncernen förbinder sig att köpa eller sälja tillgången. Finansiella instrument värderas inledningsvis till verkligt värde plus transaktionskostnader, vilket gäller alla fi nan-siella tillgångar som inte värderas till verkligt värde via resultaträk-ningen. Finansiella instrument tas bort från balansräkningen när rätten att erhålla kassafl öden från instrumentet har löpt ut eller överförts och Koncernen har överfört i stort sett alla risker och fördelar som är förknippade med äganderätten. Finansiella till-gångar som kan säljas redovisas efter anskaffningstidpunkten till verkligt värde. Lånefordringar och kundfordringar samt fi nansiella investeringar som hålles till förfall redovisas till upplupet anskaff-ningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden. Realisera-de och orealiseraRealisera-de vinster och förluster till följd av förändringar i verkligt värde avseende kategorin fi nansiella tillgångar värderade till verkligt värde via resultaträkningen ingår i resultaträkningen i den period då de uppstår.

Orealiserade vinster och förluster till följd av förändringar i verkligt värde för icke-monetära instrument som klassifi cerats som instrument som kan säljas redovisas i eget kapital. När instru-ment vilka klassifi cerats som instruinstru-ment vilka kan säljas säljs eller då nedskrivningsbehov föreligger för dessa, förs ackumulerade justeringar av verkligt värde till resultaträkningen såsom Intäkter från fi nansiella instrument.

Koncernen bedömer per varje balansdag om det fi nns objektiva bevis för att nedskrivningsbehov föreligger för en fi nansiell till-gång eller en grupp av fi nansiella tilltill-gångar. När det gäller ak-tier som klassifi cerats som instrument som kan säljas, beaktas en väsentlig eller långvarig nedgång i verkligt värde för en aktie under dess anskaffningsvärde vid bedömningen av om nedskriv-ningsbehov föreligger. Om sådant bevis föreligger för fi nansiella tillgångar som kan säljas, tas den ackumulerade förlusten – be-räknad som skillnaden mellan anskaffningsvärdet och aktuellt verkligt värde, med avdrag för eventuella tidigare nedskrivningar som redovisats i resultaträkningen – bort från eget kapital och redovisas i resultaträkningen. Nedskrivningar av egetkapital-instrument, som redovisats i resultaträkningen, återförs inte över resultaträkningen.

Likvida medel

I likvida medel ingår kassa, banktillgodohavanden och övriga kortfristiga placeringar med förfallodag inom tre månader från anskaffningstidpunkten.

Aktiekapital

Stamaktier klassifi ceras som eget kapital. Transaktionskostnader som direkt kan hänföras till emission av nya aktier eller optioner redovisas, netto efter skatt, i eget kapital som ett avdrag från emissionslikviden.

Upplåning

De fi nska dotterbolagen har erhållit lån från ett antal kreditinsti-tut som till sin karaktär kan liknas vid den svenska motsvarighe-ten NUTEK. Upplåning redovisas inledningsvis till verkligt värde, netto efter transaktionskostnader. Upplåning redovisas därefter till upplupet anskaffningsvärde. Bolagets policy är att tillämpa IAS 20 vid värdering av skulderna. Upplåning klassifi ceras som kortfristiga skulder om inte Koncernen har en ovillkorlig rätt att skjuta upp betalning av skulden i åtminstone 12 månader efter balansdagen. Räntekostnader kostnadsförs när de uppkommer.

Uppskjuten skatt

Uppskjuten skatt redovisas i sin helhet, enligt balansräkningsme-toden, på alla temporära skillnader som uppkommer mellan det skattemässiga värdet på tillgångar och skulder och dessas redovi-sade värden i koncernredovisningen. Om den uppskjutna skatten uppstår till följd av en transaktion som utgör den första redovis-ningen av en tillgång eller skuld som inte är ett företagsförvärv och som, vid tidpunkten för transaktionen, varken påverkar redo-visat eller skattemässigt resultat, redovisas den inte. Uppskjuten skatt beräknas med tillämpning av skattesatser (och -lagar) som har beslutats eller aviserats per balansdagen och som förväntas gälla när den berörda uppskjutna skattefordran realiseras eller den uppskjutna skatteskulden regleras.

Uppskjutna skattefordringar redovisas i den omfattning det är troligt att framtida skattemässiga överskott kommer att fi nnas till-gängliga, mot vilka de temporära skillnaderna kan utnyttjas.

Uppskjuten skatt beräknas på temporära skillnader som upp-kommer på andelar i dotterföretag och intresseföretag, förutom där tidpunkten för återföring av den temporära skillnaden kan styras av Koncernen och det är sannolikt att den temporära skill-naden inte kommer att återföras inom överskådlig framtid.

Ersättningar till anställda (a) Pensionsförpliktelser

Koncernen har endast avgiftsbestämda pensionsplaner. En av-giftsbestämd pensionsplan är en pensionsplan enligt vilken Kon-cernen betalar fasta avgifter till en separat juridisk enhet.

För avgiftsbestämda pensionsplaner betalar Koncernen avgif-ter till offentligt eller privat administrerade pensionsförsäkrings-planer på obligatorisk, avtalsenlig eller frivillig basis. Koncernen har inga ytterligare betalningsförpliktelser när avgifterna väl är betalda. Avgifterna redovisas som personalkostnader när de förfaller till betalning. Förutbetalda avgifter redovisas som en tillgång i den utsträckning som kontant återbetalning eller minsk-ning av framtida betalminsk-ningar kan komma Koncernen tillgodo.

(b) Ersättningar vid uppsägning

Ersättningar vid uppsägning utgår när en anställds anställning sagts upp före normal pensionstidpunkt eller då en anställd ac-cepterar frivillig avgång från anställning i utbyte mot sådana ersättningar. Koncernen redovisar avgångsvederlag när den be-visligen är förpliktigad endera att säga upp anställda enligt en de-taljerad formell plan utan möjlighet till återkallande, eller att läm-na ersättningar vid uppsägning som resultat av ett erbjudande som gjorts för att uppmuntra till frivillig avgång från anställning.

Förmåner som förfaller efter mer än 12 månader från balansda-gen diskonteras till nuvärde.

Avsättningar

Avsättningar för miljöåterställande åtgärder, omstrukturerings-kostnader och rättsliga krav redovisas när Koncernen har en be-fi ntlig legal eller informell förpliktelse till följd av tidigare händel-ser, det är mer sannolikt att ett utfl öde av resurser krävs för att reglera åtagandet än att så inte sker, och beloppet har beräknats på ett tillförlitligt sätt. Inga avsättningar görs för framtida rörel-seförluster.

Avsättningar värderas till nuvärdet av det belopp som förväntas krävas för att reglera förpliktelsen. Härvid används en diskonte-ringsränta före skatt som återspeglar en aktuell marknadsbedöm-ning av det tidsberoende värdet av pengar och de risker som är förknippade med avsättningen. Den ökning av avsättningen som beror på att tid förfl yter redovisas som en räntekostnad.

Som avsättning redovisas bedömda kostnader för återställande av mark för prospekteringen i Pampalo. Endomines har utarbetat en åtgärdsplan för återställande av mark. En bedömning av reser-verat belopp sker vid varje rapporteringstillfälle. Avsättningar för återställande av mark har nuvärdeberäknats.

Om det fi nns ett antal liknande åtaganden, bedöms sannolik-heten för att det kommer att krävas ett utfl öde av resurser vid regleringen sammantaget för hela denna grupp av åtaganden. En avsättning redovisas även om sannolikheten för ett utfl öde avse-ende en speciell post i denna grupp av åtaganden är ringa.

Intäktsredovisning

Bolaget har ännu inte haft någon intäkt från sin huvudsakliga verksamhet som ska bestå av gruvverksamhet. Intäkter kommer att innefatta det verkliga värdet av sålda varor och tjänster exklu-sive mervärdesskatt och rabatter samt efter eliminering av kon-cernintern försäljning. Intäkter redovisas enligt följande:

NOTER

NOTER

(a) Ränteintäkter

Ränteintäkter intäktsredovisas fördelat över löptiden med til-lämpning av effektivräntemetoden.

Leasing

Leasing där en väsentlig del av riskerna och fördelarna med ägan-det behålls av leasegivaren klassifi ceras som operationell leasing.

Betalningar som görs under leasingperioden (efter avdrag för eventuella incitament från leasegivaren) kostnadsförs i resultat-räkningen linjärt över leasingperioden. Koncernen har för närva-rande inga fi nansiella leasingavtal.

Beräkning av verkligt värde

Nominellt värde, minskat med eventuella bedömda krediteringar, för kundfordringar och leverantörsskulder förutsätts motsvara deras verkliga värden. Verkligt värde på fi nansiella skulder be-räknas, för upplysning i not, genom att diskontera det framtida kontrakterade kassafl ödet till den aktuella marknadsränta som är tillgänglig för Koncernen för liknande fi nansiella instrument.

Moderföretagets redovisning

Moderföretaget har upprättat sin årsredovisning i enlighet med Årsredovisningslagen (1995:1554) och Redovisningsrådets re-kommendation nr 32 (RR32 ) Redovisning för juridisk person. RR32 innebär att moderföretaget i årsredovisningen för den juridiska personen ska tillämpa samtliga av EU godkända IFRS och uttalan-den så långt detta är möjligt inom ramen för Årsredovisningsla-gen och med hänsyn till sambandet mellan redovisning och be-skattning. Rekommendationen anger vilka undantag och tillägg som ska göras från IFRS. Andelar i dotterföretag redovisas enligt anskaffningsvärdemetoden.

IFRS-standarder, ändringar och tolkningar som trätt i kraft under 2007

IFRS 7 - Finansiella Instrument. Införandet av standarden har inte inneburit någon ändrad redovisningsprincip för koncernen. Dock har upplysningarna anpassats till att motsvara de nya kraven.

IFRIC 8 - Tillämpningsområdet för IFRS 2. Denna standard har inte påverkat Koncernens redovisning.

IFRIC 9 - Förnyad bedömning av inbäddade derivat. Träder i kraft för räkenskapsår som börjar 1 juni 2006 eller se-nare. Ändringen bedöms inte ha någon effekt för En-domines.

IFRIC 10 - Delårsrapportering och värdenedgångar. Denna stan-dard har inte påverkat Koncernens redovisning.

Standarder, ändringar och tolkningar som trätt i kraft 2007 men som inte är relevanta för Koncernen

Övriga standarder, ändringar och tolkningar av publicerade stan-darder såsom IFRS 4 - Försäkringsavtal, IFRIC 7 - Tillämpning av

infl ationsjusteringsmetoden enligt IAS 29, Redovisning i höginfl a-tionsländer - samt IFRIC 9 - Omvärdering av inbäddade derivat, är

infl ationsjusteringsmetoden enligt IAS 29, Redovisning i höginfl a-tionsländer - samt IFRIC 9 - Omvärdering av inbäddade derivat, är

In document Årsredovisning 2007 Endomines (Page 22-37)

Related documents