• No results found

klimatneutral kommunal organisation senast 2020

In document Ekonomi - Sammanfattning (Page 21-69)

Mätbart mål Mål 2016 Utfall 2016

Andel av förvaltningens bilar som är fossilbränslefria 100% 100%

Resursfördelning

Driftbudget – verksamhetsnivå

+ 03 – Allmän kommunadministration (032 Områdesarbete)

Minusprognosen avser kostnader som förvaltningen inte blivit fullt kompenserade för från klf när de överförde verksamheten till Socialförvaltningen.

14 – Flyktingåtgärder

Ökade intäkter och lägre placeringskostnader för ensamkommande barn. Denna verksamhet är specifikt svårprognosticerad. Möjligheten att återsöka momsersättningar för HVB-placeringar har förbättrat intäksssidan. Samtidigt har kostnadsnivån sänkts - i synnerhet ett resultat av omplaceringar från dyra jourplaceringar till betydligt billigare. Det betyder att verksamheten för ensamkommande barn

prognosticerar ett stort överskott för 2016. Den sänkta schablonen för ensamkommande (som sannolikt träder i kraft 1/7-17) får dock betydande konsekvenser i form av lägre intäkter, vilket gör att bilden för nästa år ser betydligt mörkare ut.

Sektionen för nyanlända prognosticerar underskott. De flesta nyanlända som anvisats kommuner hamnar i ett ekonomiskt ”glapp” mellan LMA-ersättning från migrationsverket och etableringsersättning från

arbetsförmedlingen. Detta glapp pågår i en till två månader beroende på hur fort en anvisad kan påbörja sin etableringsplan. För en person som anvisats efter den 1 januari 2016 får kommuner ett schablonbelopp på 125 000 kr. I detta belopp är detta s.k. glapp inräknat. Då denna ”glappersättning” är inräknad i

schablonbeloppet som i dagsläget hanteras centralt i kommunen får Sektionen för nyanlända ett underskott i budget när det gäller ekonomiskt bistånd. Diskussion om hur detta schablonbelopp ska fördelas framöver behöver föras.

72 - Barnomsorg

Överskottet beror på vakanshållning inom Resursenheten 73 – Barn o ungdomar tom 20

Nämnden prognosticerar ett litet minusresultat för denna verksamhet.

Ökade kostnader för LVU-vård, som är svår är prognosticera, samt för övrig institutionsvård. Den senare ligger drygt 9 Mkr sämre än budget, men ca 1 Mkr mindre jämfört med förra prognosen.

Antalet SoL- placeringar har under längre tid medvetet arbetats med att få ned, ett arbete som det går att se resultatet av i denna prognos, som landar på plus 9,4 Mkr. Kostnaderna ökar dock just nu och skulle vara ännu högre om förvaltningen inte lyckats omplacera ett antal ärenden till träningsboenden. Men det är fortfarande så att förvaltningen i högre utsträckning placerar i egen öppenvård, samt billigare extern öppenvård.

Kostnader för familjehemsvården ökar något i denna prognos, det rör sig om kostnader för köpta

familjehem, samtidigt minskar placeringarna i akuta jourhem, vilket är positivt. Vi har fortfarande ett rejält underskott i denna verksamhet, men något mindre jämfört med tidigare.

74 – Vuxna exkl missbrukare

Den största minusposten även i denna prognos.

Verksamhet 74 Övriga Vuxna och specifikt Boendestöd/vård- och stödsamordning beräknas överskrida sin budget kraftigt. Överanställningar används för att klara av de beslutade boendestödsinsatserna.

Verksamheten har för få tjänster i förhållande till beslutade antalet timmar/antal ärenden.

EEB har ökade kostnader för både inhyrd personal samt placeringar på skyddade boenden. Verksamhet som avser våld i nära relationer är underbudgeterad trots justering inför verksamhetsåret 2016, och underskottet för den verksamheten ökar ytterligare markant i denna prognos.

75 – Vuxna missbrukare

Vuxenenheten prognosticerar ett högre budgetunderskott än föregående prognoser. Orsaken är en ökning av efterfrågan och behov både på HVB-boende och HVB-vård. I tidigare prognoser har enheten räknat på flertalet interna boendelösningar, men som nu ersatts av externa då alla lägenheter går till nyanlända.

76 – Försörjningsstöd

Trenden om minskande kostnader för försörjningsstöd för första halvan av 2016 ser nu ut att ha avstannat.

Det genomsnittliga biståndsbeloppet per månad ökar, men antalet ärenden får anses stabilt.

79 – Gemensam verksamhet

SPE beräknas överskrida sin budget med ca 1 Mkr, vilket beror dels på högre lokal- och

reparationskostnader än budget och dels på kostnad för konsulttjänster för att klara av bemanningen inom myndighet under sommaren. Reparationskostnader är följd av att enhetens lokaler är i dåligt skick samt att i

samband med avvecklingen av boendet i Storvreten kommer renoveringar och återställandet av lokaler behövas.

Noterbart är att kostnaderna för socialjouren ökar rejält i denna prognos. Antalet ärenden som jouren handlägger har successivt ökat, ett mönster som förstärkts under sommarmånaderna.

Åtgärder med anledning av prognos

Vi har i och med denna prognos budget i balans. Vi fortsätter på vår inslagna väg och bedömer att följande nu är de mest avgörande faktorerna att arbeta med för att säkra nämndens ekonomiska resultat för helåret:

SPE har beslutat att ändra på ledningsstrukturen för boendesektionen, detta i syfte att kunna använda resurserna på ett flexibelt sätt över hela boendet då en del förändringar inom boenden behöver göras.

Rekrytering av nya chefer till boendesektionen har också påbörjats. Förändringarna inom SPE handlar om att se över boenden så de är anpassade även för gruppen äldre med psykisk funktionsnedsättning och

somatiska sjukdomar och för personer med samsjuklighet d.v.s. psykisk funktionsnedsättning och missbruk, ofta kombinerat med utåtagerande beteende.

Sänka placeringskostnaden för våld i nära relation genom:

 Inrättandet av en fjärde socialsekreterartjänst till arbetsgruppen våld i nära relation.

 Inrättandet av en ny gruppledartjänst (50 %) för tätare ledning och uppföljning av handläggningen.

 Fortsatt chefs- och gruppledarstöd i handläggningen.

 Riktlinjearbete hösten 2016 för effektiva handläggnings- och uppföljningsrutiner.

 Fokus på samverkan EEB/Utredningsenheten/Resursenheten för att genom gemensam planering säkerställa att varje medborgare får ett adekvat och effektivt stöd

För att få ned kostnader för HVB-vård inom Vuxenenheten måste placeringstiderna kortas och/eller färre placeringar göras. Bedömning är att konsekvenserna då blir att vårdbehovet inte blir tillgodosett utifrån behoven för målgruppen personer med samsjuklighet, vilket i sin tur gör att de riskerar återfall i missbruk och hamnar på ”ruta ett” igen. För att lyckas med färre placeringar och kortare placeringstid måste andra resurser och inriktningar för ”hemmaplanslösningar” utvecklas tillsammans med andra vårdgivare. Detta är tyvärr inte möjligt i dagsläget då förvaltningen saknar personal och inte heller lyckas rekrytera.

Fortsatt föra diskussion om hur schablonbeloppet för nyanlända på anvisning ska fördelas inom kommunen.

Sist men inte minst fortsatt arbeta för att minska personalomsättningen, fylla vakanser och se till att ha erfarna handläggare på plats, vilket på alla sätt är effektivt både ur ett kvalitets- och kostnadsperspektiv.

Investeringar

Projekt Utfall

augusti 2016

Budget

2016 Prognos

2016 Budget-avvikelse 2016

3612 Hallunda C Skalskyddsuppd -138 0 -138 -138

3614 Öppna förskolan Fittja C -57 0 -57 -57

3615 Hallunda torg Byggn 2016 -234 0 -234 -234

3616 Hallunda torg, Larm 2016 -765 0 -765 -765

3617 Hallunda torg Invent 2016 -446 0 -446 -446

3696 Boende 0 -7 000 -1 000 6 000

3698 Verksamhetslokaler 0 -2 000 -1 359 641

Summa projekt -1641 -9 000 -4 000 5 000

De totalt 4 Mkr för Boende och Verksamhetslokaler som nämnden har årliga investeringsmedel för prognosticeras användas fullt ut.

3 Mkr är avsatta för projekt Idavall, varav 500 tkr behålls och beräknas användas av Socialförvaltningen under 2017, återstoden begärs förflyttning med till Tekniska nämnden.

Mått och nyckeltal

Mått/ nyckeltal Budget 2016 Utfall 2016 Prognos

2016 Barn och unga

Volymmått

Institution, årsplatser 76 44,8 59

Familje- och jourhem, årsplatser 149 67,3 214

Kostnadsmått

Institution, årskostnad 682 696 457

Familje- och jourhem årskostnad 290 155 155

Personer med psykisk funktionsnedsättning Volymmått

Institution LVM, antal årsplatser 4,2 2,7 2,8

Institution SoL, antal årsplatser 45,6 49,5 49,9

Familjehem antal årsplatser 4,5 3,3 3,8

Boende (utan hvb-tillstånd) antal årsplatser 7,0 15,0 14,1

Kostnadsmått

Institution LVM, nettokostnad/årsplats 1 058 1205 1214

Institution SoL, nettokostnad/årsplats 402 455 453

Familjehem, nettokostnad per årsplats 529 555 560

Boende (ej hvb) nettokostnad per årsplats 263 312 311

Ekonomiskt bistånd

Genomsnittligt antal biståndshushåll per månad 1 175 1119 X

Andel hushåll som fått bistånd 10 månader och längre under de

senaste 12 månaderna 35 % X X

Genomsnittlig biståndstid under perioden 6,3 X X

Genomsnittligt bistånd per månad i kronor 8 800 9066 X

Socialförvaltningen i Botkyrka kommun ska bedriva en verksamhet som är av god kvalitet för brukarna. Arbetet ska ske utifrån lagstiftning, föreskrifter, so-cialnämndens ettårsplan, värdegrund och verksamhetsidé. Arbetet för att uppnå god kvalitet sker inom ramen för socialnämndens ledningssystem för systema-tiskt kvalitetsarbete. Syftet är att skapa en lärande organisation som har en struktur för att arbeta med förbättringar och ständig utveckling.

Uppföljningsplanen för god kvalitet år 2016 är fastställd av socialnämnden.

Uppföljningar ska ske i samband med delårsuppföljningar samt i samband med årsredovisningen. Sammanställning och analys i sin helhet redogörs för i kvali-tetsberättelsen - som en bilaga till årsredovisningen. Utifrån det som kom fram i kvalitetsberättelsen 2015 fokuseras år 2016 på två områden: En rättssäker verksamhet samt Rätt kompetens och goda arbetsförhållanden. Vissa indikato-rer i uppföljningsplanen 2016 är inte lämpade att följas upp för delår, dessa redovisas istället i kvalitetsberättelsen.

En rättssäker verksamhet

Dokumentationen är en förutsättning för att säkerställa en god kvalitet när vi fattar beslut, genomför och följer upp insatser. En rättssäker verksamhet kräver en handläggning som är transparent i meningen att ett ärende är lätt att följa och att brukaren är delaktig.

Indikator i uppföljningsplanen för god kvalitet 2016:

D.1. Antal rapporterade avvikelser och rapporter enligt lex Sarah som rör brister i hantering av inkomna handlingar alternativt personakter.

Från april till och med augusti månad har inga rapporter enligt lex Sarah rört brister i hanteringen av inkomna handlingar och personakter. Däremot kan det noteras att fem övriga avvikelser i någon del rör sådana brister, då inkluderas även sådana avvikelser där verksamheten sammantaget noterat att det i första hand rör brister i kommunikation eller organisation.1

Rätt kompetens och goda arbetsförhållanden

En verksamhet med god kvalitet kräver att förvaltningens medarbetare har rätt formell kompetens som tillsammans med erfarenhet omsätts i en verksamhet som hjälper och kommer brukaren till nytta. Förvaltningen behöver ha en god förmåga att attrahera, rekrytera och behålla medarbetare som är lämpliga för uppdraget.

Indikator i uppföljningsplanen för god kvalitet 2016:

G.1.1 Personalomsättning inom myndighetsutövning på respektive enhet De enheter som hade särskilt hög personalomsättning under 2015 (utrednings-enheten för barn och unga samt (utrednings-enheten ekonomiskt bistånd) har även relativt

1 Mäts kontinuerligt under året, det som redovisas i kvalitetsuppföljning 2 avser de avvikelser som inkommit under delåret. Uppgifterna som redovisas är resultat av manuella granskningar.

hög personalomsättning hittills under 2016. Det finns idag olika sätt att be-räkna personalomsättning, i kolumnen längst ut till höger, i tabellen nedan, används samma mått som i personalberättelsen. I kolumnen innanför används det mått som finns presenterat i uppföljningsplanen för god kvalitet. Båda mo-dellerna pekar på en personalomsättning om drygt 17 % i socialförvaltningen under delår 1 och 2 sammantaget.2 Detta är en ökning jämfört med delår 1. där motsvarande siffra var 11 %.

Personalomsättning, som det är beräknat här, är dock svårtolkat. De mått som redovisas i tabellen nedan tar ingen hänsyn till vakanser eller överanställningar och säger ingenting om arbetsbelastning eller eventuell personalbrist i verk-samheterna. Enligt den beräkningsmodell som används i personalberättelsen bygger måttet på antalet individer i tjänst under mätperioden, vid ett visst ar-betsställe. Det som framförallt kan anses vara negativt med en hög personal-omsättning så som den är beräknad här, är att det indikerar att ett relativt stort antal redan anställda och inskolade medarbetare slutar och nya som anställs har behov av introduktion och tid att lära sig det nya jobbet. Den som tolkar bör också vara medveten om att personalomsättning mätt på detta sätt ökar när en enhet utökats med fler tjänster. Ett tydligt exempel i tabellen nedan är boenhet-en, där det under aktuell mätperiod tillkommit en sektion, sektionen för nyan-lända. Anställningar av nya medarbetare till boenheten bidrar till att driva upp procenttalet, något som i detta fall bör tolkas positivt.

2 Uppgifterna som redovisas är resultat av beräkningar från personalsystemet HRM.

Resurs-enheten 85 64 21 12 11 12,94% 13,53%

Soc.psyk. enheten 116 85 31 16 12 10,34% 12,07%

Boenheten 25 16 9 11 2 8,00% 26,00%

Totalt

Socialförvalt-ning 480 392 88 82 84 17,50% 17,29%

Indikator G.1.2 i uppföljningsplanen för god kvalitet 2016:

Antalet konsulter inom myndighetsutövning på respektive enhet

Vid andra kvalitetsuppföljningen 2016 finns åtta inhyrda konsulter inom en-heten för ekonomiskt bistånd att jämföra med sju vid första uppföljningen. Vid utredningsenheten barn och unga finns fem inhyrda konsulter, att jämföra med sju vid första uppföljningen. Sammantaget för dessa enheter finns följaktligen 13 inhyrda konsulter vid tiden för andra kvalitetsuppföljningen, alla arbetar inte heltid.

2016-09-27 Dnr SN/2016:132

3

Statsbidrag: för ökad bemanning inom sociala barn och ungdomsvården 2016 (SN 2016:132)

Beslut

Socialnämnden godkänner att statsbidrag om 607 473 kronor rekvireras för att öka bemanningen inom den sociala barn- och ungdomsvården år 2016.

Sammanfattning

Enligt regeringsbeslut fördelar socialstyrelsen statsbidrag för att öka be-manningen inom den sociala barn- och ungdomsvården. Statsbidraget om-fattar totalt 210 000 000 kronor för år 2016 och fördelas mellan kommuner-na enligt en särskild fördelningsnyckel som bland ankommuner-nat baseras på antal ärenden inom den sociala barn- och ungdomsvården år 2015.

För Botkyrka handlar det om 607 473 kronor. Medlen kan användas under perioden 22 juni 2016 – 31 december 2016. De pengar som inte använts un-der perioden ska återbetalas. Kommunen kan också bli återbetalningsskyldig om medlen inte används på det sätt som målen för statsbidraget är formule-rade.

Regeringen avser att avsätta samma summa (210 000 000 kr) varje år även under perioden 2017-2019, under förutsättning att riksdagen godkänner detta.

Kommunen ska vid två tillfällen redovisa till Socialstyrelsen hur medlen har använts, dessa tillfällen är i början av år 2018 respektive 2020.

Medlen är riktade till den sociala barn- och ungdomsvårdens myndighetsut-övning och syftar till att stärka bemanningen. Medlen får endast användas till att öka antalet socialsekreterare, arbetsledare och/eller antalet administ-ratörer (för att frigöra tid för socialsekreterare eller arbetsledare i deras ar-bete med myndighetsutövning). Från och med 2017 kommer detta statsbi-drag inte att kunna användas till att finansiera inhyrda tjänster via beman-ningsföretag.

I Botkyrka finns flera exempel på redan beslutade utökningar av beman-ningen inom den sociala barn- och ungdomsvården andra halvåret 2016, som kan finansieras med detta statsbidrag.

Intern fördelning av medel inom socialförvaltningen, utifrån målen för statsbidraget, beslutas av socialchef.

2016-08-31 Dnr SN/2016:132

Socialförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00

Referens Mottagare

Johanna Forssell Socialnämnd

Statsbidrag: för ökad bemanning inom sociala barn och ungdomsvården 2016

Förslag till beslut

Socialnämnden godkänner att statsbidrag om 607 473 kronor rekvireras för att öka bemanningen inom den sociala barn- och ungdomsvården år 2016.

Sammanfattning

Enligt regeringsbeslut fördelar socialstyrelsen statsbidrag för att öka be-manningen inom den sociala barn- och ungdomsvården. Statsbidraget om-fattar totalt 210 000 000 kronor för år 2016 och fördelas mellan kommuner-na enligt en särskild fördelningsnyckel som bland ankommuner-nat baseras på antal ärenden inom den sociala barn- och ungdomsvården år 2015.

För Botkyrka handlar det om 607 473 kronor. Medlen kan användas under perioden 22 juni 2016 – 31 december 2016. De pengar som inte använts un-der perioden ska återbetalas. Kommunen kan också bli återbetalningsskyldig om medlen inte används på det sätt som målen för statsbidraget är formule-rade.

Regeringen avser att avsätta samma summa (210 000 000 kr) varje år även under perioden 2017-2019, under förutsättning att riksdagen godkänner detta.

Kommunen ska vid två tillfällen redovisa till Socialstyrelsen hur medlen har använts, dessa tillfällen är i början av år 2018 respektive 2020.

Medlen är riktade till den sociala barn- och ungdomsvårdens myndighetsut-övning och syftar till att stärka bemanningen. Medlen får endast användas till att öka antalet socialsekreterare, arbetsledare och/eller antalet administ-ratörer (för att frigöra tid för socialsekreterare eller arbetsledare i deras ar-bete med myndighetsutövning). Från och med 2017 kommer detta statsbi-drag inte att kunna användas till att finansiera inhyrda tjänster via beman-ningsföretag.

I Botkyrka finns flera exempel på redan beslutade utökningar av beman-ningen inom den sociala barn- och ungdomsvården andra halvåret 2016, som kan finansieras med detta statsbidrag.

Intern fördelning av medel inom socialförvaltningen, utifrån målen för statsbidraget, beslutas av socialchef.

Marie Lundqvist Socialchef

_________

Expedieras till

Verksamhetschef, Utredningsenheten för barn och unga Chef, Stöd- och utvecklingsenheten

2016-09-27 Dnr SN/2016:122

4

Remiss-Motion-Satsa på öppna förskolan i Botkyrka (KD), KS/2016:424)(SN 2016:122)

Beslut

Socialnämndens förslag till kommunfullmäktige.

Motionen anses besvarad.

Sammanfattning

Stefan Dayne (kd), Aram El Khoury (kd) och Yusuf Aydin (kd) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit en satsning på öppna förskolan.

Förslaget innebär att socialnämnden skulle ges i uppdrag att utreda möjlig-heten att utöka och ha jämnt fördelade öppettider på öppna förskolan. Soci-alnämnden skulle även ges i uppdrag att utreda möjligheten till att erbjuda föräldrastöd på alla öppna förskolor i kommunen.

Redan idag erbjuds föräldrastöd på alla öppna förskolor i kommun men öp-pettiderna varierar. Förvaltningen instämmer med att det finns ett behov av att utreda möjligheterna att utöka öppettiderna och få en jämn fördelning i kommunen. Frågan om öppna förskolans tillgänglighet kommer därför att prövas i budgetprocessen inför 2017.

2016-07-05 Dnr SN/2016:122

Socialförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00

Referens Mottagare

Malin Eriksson Socialnämnden

Remiss-Motion-Satsa på öppna förskolan i Botkyrka (KD), KS/2016:424

Förslag till beslut

Socialnämndens förslag till kommunfullmäktige.

Motionen anses besvarad.

Expedieras till

Kommunstyrelsen

Sammanfattning

Stefan Dayne (kd), Aram El Khoury (kd) och Yusuf Aydin (kd) har i en motion till kommunfullmäktige föreslagit en satsning på öppna förskolan.

Förslaget innebär att socialnämnden skulle ges i uppdrag att utreda möjlig-heten att utöka och ha jämnt fördelade öppettider på öppna förskolan. Soci-alnämnden skulle även ges i uppdrag att utreda möjligheten till att erbjuda föräldrastöd på alla öppna förskolor i kommunen.

Redan idag erbjuds föräldrastöd på alla öppna förskolor i kommun men öp-pettiderna varierar. Förvaltningen instämmer med att det finns ett behov av att utreda möjligheterna att utöka öppettiderna och få en jämn fördelning i kommunen.

Bakgrund

Kommunstyrelsen har uppdragit socialnämnden att yttra sig över motionen Satsa på öppna förskolan i Botkyrka (KD), KS/2016:424. Svaret ska vara socialnämnden tillhanda senast 27 september 2016.

Socialförvaltningen har besvarat ärendet.

Ärendet

I samband med budgeten för 2016 gavs resursenheten minskade budgetra-mar vilket har lett till vakanta tjänster och begränsade öppettider på öppna förskolan. I kommunen finns fem öppna förskolor där öppettiderna skiljer

sig åt upp till 8 timmar per vecka. Motionärerna anser att det finns ett behov av att satsa på och utveckla öppna förskolan och det föräldrastöd som er-bjuds.

Motionären föreslår kommunfullmäktige följande

- att ge socialnämnden i uppdrag at utreda möjligheten att utöka öppetti-derna i öppna förskolan i samtliga kommundelar och att öppettiöppetti-derna är jämt fördelade

- att ge socialnämnden i uppdrag att se till att möjlighet till föräldrastöd erbjuds på öppna förskolan i alla kommundelar

Yttrande

Öppna förskolan är en viktig mötesplats för vuxna och barn i åldern 0-5 år.

På öppna förskolan ges vuxna tillsammans med sina barn en möjlighet att mötas med målet att föräldrar och personal gemensamt skapar goda förut-sättningar till en bra start i livet för barnen.

I Botkyrka kommun finns fem öppna förskolor fördelat i Alby, Fittja, Hall-unda, Storvreten och i Tullinge. Föräldrastöd är en viktig förebyggande in-sats som redan idag erbjudas på samtliga öppna förskolor.

Öppettiderna varierar idag mellan kommunens öppna förskolor och social-förvaltningen instämmer med att det finns ett behov av att öka tillgänglig-heten. Förvaltningen instämmer med att det finns ett behov av att utreda möjligheterna att utöka öppettiderna och få en jämn fördelning i kommunen.

Utredningen behöver även inkludera vilka resurser som krävs.

Kommunfullmäktige Motion 2016-05-26

Satsa på öppna förskolan i Botkyrka

Öppen förskolas uppgift är att erbjuda barn en god pedagogisk gruppverksamhet i nära

samarbete med de vuxna besökarna. Det är inte bara en träffpunkt för barnen utan samtidigt för föräldrar som får möjlighet till social kontakt och gemenskap. Det är viktigt att den är öppen för alla och att det finns grupper för barn i alla åldrar.

Den öppna förskolan ska vara rolig och stimulerande för barnen och ta till vara deras nyfikenhet och lust att lära. Den kan också vara en introduktion till förskolans rutiner och en socialisering med andra barn. Verksamheten bör utformas både efter barnens och de vuxna besökarnas behov och att familjernas behov av social service tillgodoses.

De öppna förskolorna är en del i kommunens förskoleverksamhet, men fyller också en funktion i ett generellt familjestödjande arbete. De erbjuder barn som står utanför förskolan en

förskolepedagogisk gruppverksamhet samtidigt som den ger småbarnsföräldrar möjlighet till kontakt och gemenskap i bostadsområdet. Och för de föräldrar som väljer att vara hemma lite längre med sina barn är öppna förskolan en betydelsefull plats att samlas och träffa andra föräldrar och barn.

Resursenheten fick minskade budgetramar för 2016 med totalt 1 700 000 kronor vilket har lett till vakanta tjänster och begränsade öppettider för öppna förskolan. Detta tycker vi är beklagligt då

Resursenheten fick minskade budgetramar för 2016 med totalt 1 700 000 kronor vilket har lett till vakanta tjänster och begränsade öppettider för öppna förskolan. Detta tycker vi är beklagligt då

In document Ekonomi - Sammanfattning (Page 21-69)

Related documents