• No results found

13 Výsledky práce

13.1 Komentování výsledků

Na základě teoretických poznatků a výsledků práce jsem dospěla k následujícím výpovědím výzkumných otázek.

Výzkumná otázka 1: Je v dnešní době zájem o teambuildingové aktivity?

Odpovědi na otázku v dotazníku byly z větší části pozitivní, ale musíme brát na zřetel vytíženost dnešní doby a lidí v ní pracující. Teambuilding nemusí být ovšem jen vzdělávací akce propojené s aktivitami pohybového charakteru.

Můžeme si vybrat také pouze sportovní část. Budování týmů je nejsnazší, nejúčinnější a nejzábavnější forma vylepšení mezilidských vztahů ve firmě.

Otázky 3,4 a 11 nám ukazují zájem o teambuildingové aktivity. Ve třetí otázce respondenti dali jasně najevo jejich převyšující zájem o tento druh vzdělávacích akcí před „obyčejným“ seminářem. I podle publikací je potřeba aspoň jednou se zúčastnit sportovních aktivit v rámci firmy, zjistí se tak kooperace pracovní skupiny, schopnost řešení těžkých situací aj.

Výzkumná otázka 2: V jakém ročním období jsou tyto aktivity upřednostňovány?

Již z výsledků ankety je vidět zájem o aktivity v jarních měsících. Jeden z důvodů může být teplé avšak ne horké počasí, či krutá zima. Během letních prázdnin má spousty lidí dovolené tak by se výjezdu nemusel účastnit každý a celé by to ztrácelo význam. Podle odpovědí je nejméně oblíbená zima, ovšem toto roční období je pro budování týmů zajímavé nejen outdoorových aktivitách jako jsou sněžnice aj., ale také v indoorových aktivitách, které se konají v místnosti.

Výzkumná otázka 3: Jaké druhy aktivit jsou žádané?

69

Celá práce je zaměřena na sportovní aktivity. Ovšem při vyplňování dotazníků byla možnost dát přednost i jiném druhu. Podle výsledků je však sportovní využití nejžádanější, což může být dáno pestrostí programu, adrenalinovými zážitky atd.

Aktivity sportovního charakteru nemusí být pouze atletika, míčové sporty atd.

Tyto aktivity se mohou provádět i jako hry podobné v dětských školkách, které jsou notoricky známé, avšak již zapomenuté či vybaveny novými prvky.

Je zajímavé, že většina respondentů jsou muž, i avšak v dotazníku „vyhrávají“

sportovní a umělecké aktivity před bojovými a zážitkovými. Do budoucna mého povolání je tato informace přínosná. V rámci akcí by se mělo vyjít vstříc všem členů skupiny. Tato výzkumná otázka mi ukázala velkým zájem o sportovní aktivity, tudíž je důležité se tomu aktivně věnovat.

Výzkumná otázka 4: Je teambuilding dostatečně propagován?

Propagování teambuildingu se rozvíjelo, až za dob internetu. V dřívější době se informace o budování týmů dostávaly do podvědomí pouze mluvenou formou třeba od kamarádů. Ovšem jak je vidět z výsledků i v dnešní době není zcela tak jednoznačně budování týmů propagováno tak, jak si člověk myslí, že by měl být.

Dle mého názoru již můžeme skoro v každém hotelu, penzionu najít aktivitu sportovního charakteru. Záleží jedině na majitelích, jak se zachovají a jak budou chtít „těžit“ z těchto možností. Propagace je možná několika způsoby; reklamou, televizními spoty, reklamou v novinách atd. Největší váha v současné době bude na propagaci v reklamě na internetu či v tiskovinách.

70 14 Diskuze

Z prostudované literatury je zřejmé, že teambuilding má pozitivní vliv na rozvoj firmy. Během vypracování mé bakalářské práce jsem získala nové informace v oblasti budování týmů a k novým aktivitám, které se mohou provozovat. Aktivně se věnuji organizování sportovních aktivit v rámci škol v přírodě, lyžařských zájezdů a soustředění volejbalového týmu, již od prvního ročníku na vysoké škole. V rámci zpracování závěrečné práce jsem si vyzkoušela uspořádání teambuildingu ve firmě mého otce. Aktivity byly uspořádány na třídenní pobyt v rámci jejich firemní vzdělávací akce.

Zkušenost mě posunula k tomu, abych se přihlásila do výběrového řízení jedné firmy, která provozuje teambuildingové aktivity a podařilo se mi zde získat práci.

Na základě vyhodnocená výsledků jsem zjistila, že většina respondentů má zájem o propojení aktivit sportovního charakteru s firemními akcemi. Je to pro ně přínosné ve stmelení kolektivu, či budování nového týmu. Mohou si zjistit povahu spolupracovníka v těžkých situacích, jak se zachová a zda-li je schopen udržet

„chladnou“ hlavu. Po absolvování výjezdu, by firma měla zjišťovat větší kooperaci zaměstnanců, jejich souhru v plnění cílů jak jako jednotlivci, tak i pracovních skupin.

Nejen dle literatury, ale také dle dotazníků, pokud firma zvolí teambuilding, rozhodně nečiní proti svému pracovnímu týmu. Právě team spirit, budování týmu je skvělá možnost, jak svůj tým ustálit, a vytvořit v něm přátelskou atmosféru. Na teambuilding vyjíždíme s různým očekáváním, které by mělo být naplněno z důvodu úspěchu. Měli bychom se naučit správnému jednání, chování v týmu.

Pokud nesplňujeme kritéria správného týmu, nelze čekat pozitivní výsledky v plnění cílů.

71 obsahoval také hodnocení různých programů klienty, možnost porovnání na základě hodnocení. instruktory na teambuildingové aktivity. Nejen na vysokých školách, ale pouze formou kurzů.

72

Například u adrenalinového zaměření je důležité vzdělání a schopnost instruktorů. Pokud nejsou dostatečně proškolení, může nastat velmi vážné zranění či dokonce úmrtí.

73 16 Použitá literatura

EVANGELU,J. E., FRIDRICH, O., 2009.111 her pro motivaci a rozvoj týmů, 1.

vydání, Praha: Grada Publishing, a.s., 160 str. ISBN 978-80-247-2826-1

HAYES, N., 2005. Psychologie týmové práce, 1. Vydání, Praha: Portál, 192 str.

ISBN 80-7178-983-6

HERMOCHOVÁ, S., 2006. Teambuilding, 1. Vydání, Praha: Grada Publishing,a.s., 116 str. ISBN 80-247-1155-9

MILLER, B. C., 2007.Teambuilding-50 krátkých aktivit, 1. Vydání, Brno:

Computer Press, a.s., 150 str. ISBN 978-80-251-1618-0

PAYNE, V., 2007. Teambuilding workshop, 1. vydání, Brno: Computer Press, a.s., 400 str. ISBN 978-80-251-1588-6

PLAMÍNEK, J., 2011. Vedení lidí, týmů a firem, 4. Vydání, Praha: Grada Publishing, a.s., 160 str. ISBN 978-80-247-3664-8

RŮŽIČKA, I., ŘŮŽIČKOVÁ,K., ŠMÍD, P., 2013. Netradiční sportovní hry, 1.

Vydání, Praha: Grada Publishing,a.s., 160 str. ISBN 978-80-262-0337-7

VECHETA, V., 2009,Outdoor aktivity, 1. Vydání, Brno: Computer Press, a.s., 200 str. ISBN 978-80-251-2650-9

ZAHRÁDKOVÁ, Z., 2005. Teambuilding-cesta k efektivní

spolupráci,1.vydání,Praha: Portál, 176 str. ISBN 80-7367-042-9 http://www.tbae.co.za/teambuilding-history.htm[online]

http://www.akord-ot.cz/nase-publikace/teambuilding-%E2%80%93-fenomen-dnesni-doby-svatos- v-hr-tip-2-2007-28-1912575966.htm[online]

74 Seznam příloh

1. Dotazník

Příloha 1

Dotazník na téma bakalářské práce s názvem:

Sportovní využití v rámci firemních vzdělávacích akcí

Dobrý den, jsem studentka 3. Ročníku Rekreologie na Technické Univerzitě v Liberci. Prosím o vyplnění dotazníku, který mi pomůže v praktické části mé bakalářské práce v oblasti sportovního vyžití v rámci firemních vzdělávacích akcí.

Děkuji za pomoc

b. Ne

12) Je Vaše firma ochotna takové výjezdy uskutečnit?

a. Ano