• No results found

Vattenbrist kan ha flera orsaker. Det kan bero på att distributionsanlägg-ningen inte fungerar tillfredställande, att vattenförbrukdistributionsanlägg-ningen har ökat eller att vattenmängden i brunnen minskat. Är förbrukningen och vattennivån i brunnen konstant, har problemet sannolikt tekniska orsaker. Problem med distributionsanläggningen kan ha följande orsaker:

• Elavbrott.

• Motorskyddet är inte påslaget eller är trasigt.

• Pumpen eller bottenventilen ligger inte under vattenytan.

• Fel på pump eller bottenventil. Är pumpen en sug- eller ejektorpump kan orsaken vara att luft kommit in i systemet.

• Fel på hydroforen/hydropressen. Felet kan t.ex. kännas igen på att pumpen slår av och på i korta intervall.

• Läckage. Går pumpen kontinuerligt kan detta vara en indikation på att läckage uppstått någonstans i distributionsanläggningen.

Låg grundvattennivå

Är brunnen torr eller brunnens tillrinning för liten, kan det bero på naturligt låga grundvattennivåer. Problemet uppstår vanligtvis under torrperioder på sommaren eller tidigt på hösten. Naturliga variationer av grundvattnets ni-våer sammanställs varje månad och presenteras på Sveriges geologiska un-dersöknings (SGU) webbplats. Nivåförändringar av grundvattnet kan också uppstå till följd av att vatten leds bort, t.ex. vid vägbyggen och dikningar,

eller att flera brunnar anläggs i samma vattenmagasin, vilket innebär att det totala vattenuttaget ökar.

Ökad vattenanvändning

Att använda mer vatten än tidigare kan också leda till vattenbrist. Detta problem kan uppträda när den tekniska standarden i huset förbättras, t.ex.

vid installation av tvättmaskin eller diskmaskin. Det är också relativt van-ligt med vattenbrist vid överlåtelse/försäljning av hus till följd av att de olika hushållen har olika vattenförbrukning eller olika levnadsvanor. När en barnfamilj flyttar in i ett hus som tidigare använts av ett ensamstående par, ökar vattenförbrukningen. Att låta göra såväl en kvantitativ som kvalitativ undersökning av vattentäkten i samband med fastighetsköp är värdefullt.

Tidigare utförda vattenanalyser och brunnsprotokoll (för borrad brunn) kan också ligga till grund för bedömningen av brunnens kvalitet och kapacitet.

Åtgärder för att öka tillrinningen Spara på vattnet!

I områden där det råder brist på vatten är det viktigt att de boende gemen-samt hushållar med vattnet för att få det att räcka till de allra nödvändigaste användningsområdena. Då man köper vattenkrävande utrustning är det lämpligt att välja vattensnåla alternativ. Undvik påfrestningar på dricksvatten-tillgången som anläggande av badbassänger och bevattning av gräsmattor.

Bergborrade brunnar

Vattentillgången i en bergborrad vattenbrunn kan minska med tiden. Orsa-ken till detta kan vara att kemiska utfällningar eller sprickfyllnader täppt igen de vattenförande sprickorna. För att åtgärda detta kan de vattenförande sprickorna i brunnen öppnas genom att de spolas ur med hjälp av en hög-tryckspolning av borrhålet.

Högtrycksspolning: Vid högtrycksspolning av en brunn placeras en manschett på lämpligt djup. Spolningen görs med hjälp av en tankbil som har en spoltrycks-kapacitet på vanligtvis ca00 –0 bar. Vatten trycks in i borrhålet under man-schetten med ett tryck som varierar mellan 50 och 00 bar. Om en äldre brunn ska högtrycksspolas rekommenderas att brunnen spolas ren före

högtryckspol-Åtgärder vid problem med dricksvattnet

timalt. Informationen i protokollet ger även vägledning för att undvika att utrustningen fastnar i borrhålet.

Det finns en viss risk för att den bergborrade brunnen kan nå kontakt med ett ytligt grundvatten då den högtryckspolas. Det är bl.a. därför som man-schetten inte ska sättas för grunt i brunnen. Ibland blir det svårare att få ett klart och slamfritt vatten efter högtrycksspolningen. Andra negativa effekter är t.ex. att vatten kan trycktas upp i närliggande brunnar med pump- och översvämningsskador som följd. Lång erfarenhet av högtrycksspolade brunn-nar visar emellertid att mycket få skador har uppstått och att tillrinningsef-fekten är god så länge spolningen utförs av yrkeskunniga entreprenörer.

Sprängning: Att spränga i brunnen var tidigare en vanlig metod, men har numera ersatts med högtrycksspolning. Metoden innebär att man spränger med dynamit i botten av brunnen. Genom den tryckvåg som uppstår, rensas och öppnas eventuella sprickor. Riskerna med denna metod är dels att borr-hål kan rasa, dels att vattnet tar smak av dynamiten. Man vet inte heller i förväg var sprängningen kommer ha störst effekt. Ytligt vatten riskerar där-för att tränga in i brunnen. Idag används tekniken enbart av ett fåtal entre-prenörer och nästan uteslutande som sista alternativ ifall högtryckspolning inte gett tillfredställande resultat.

Fördjupning: I vissa fall kan bästa alternativet vara att fördjupa brunnen eller borra en ny brunn. Vid fördjupning av brunn kräver nästan alla entre-prenörer att få se borrprotokoll före borrningen för att inte riskera att fastna med utrustningen i borrhålet.

Brunnar anlagda i jordlagren

Grävda brunnar: Det förekommer även att grävda brunnar minskar i tillrin-ning med tiden till följd av att brunnsbottnen sätts igen. Dessa brunnar bru-kar vanligen rensas ur i bottnen och spolas ur för att tillrinningen ska öka. I samband med detta kan det också vara lämpligt att fylla på eller byta ut sand- eller grusfyllningen på botten av brunnen för att inströmningen ska bli optimal. I de fall den naturliga grundvattennivån sjunker under brunnens botten, finns inga andra alternativ än att fördjupa brunnen eller att anlägga en ny vattentäkt.

Filterbrunnar: Det är relativt vanligt att vattenmängden i filterbrunnar minskar med tiden. Oftast beror det på att kemiska utfällningar eller finma-terial täpper igen slitsen i brunnen. Vid enskild vattenförsörjning brukar detta inte märkas på grund av att brunnen många gånger ger betydligt mer vatten än det faktiska vattenbehovet. Filterbrunnar som sätter igen brukar vanligtvis jetspolas, ”plunchas”, dvs. brunnen fylls med vatten och vattnets tyngdkraft spolar ur filtren. Det kombineras ofta med pumpning för att

igen-Åtgärder vid problem med dricksvattnet

täppande finmaterial ska rensas ur filtren. Filterbrunnen kan också spolas ur för att öka tillrinningen. Samtliga metoder går ut på att rensa ut eventuellt förekommande igensättningar. I vissa fall har också kemikalier använts för att få kemiska igensättningar att lösas upp, men metoden används inte så ofta. För att rensa filterbrunnar krävs en erfaren entreprenör. Det är viktigt att vara försiktig så att inte silen skadas och brunnen därmed förstörs.

Related documents