• No results found

kommunalförbund” 2008-06-05 (Dnr 53-2007:2320) Bakgrund

Skolverket har under 2007-2008 genomfört en inspektion av GRs arbete med gymnasieintagningen. Inspektionsrapporten överlämnades till GR vid ett möte 080605 på GR, då Utbildningsgruppens presidium förutom fyra tjänstemän från GR Utbildning deltog.

I rapporten påtalas fem brister som ska åtgärdas. GR ska enligt beslutet inom tre månader (5 september) lämna ett svar till Skolverket i vilket redovisas vilka åtgärder som vidtagits och avses vidtas för att avhjälpa de påtalade bristerna. I föreliggande PM beskrivs vad som redan är åtgärdat samt vad som återstår att åtgärda och hur dessa återstående brister kan åtgärdas.

Brister enligt Skolverket som måste åtgärdas 1. Fri kvot

Elever från skolor vilkas betyg inte utan vidare kan jämföras med betygen från grundskolan tas in i konkurrens med elever som har betygen som grund i stället för på fri kvot (6 kap. 3 § gymnasieförordningen).

2. Urval genom tester och betyg utanför det estetiska området

Urval av sökande till franska och tyska sektionerna samt den matematiska sektionen vid Naturvetenskapsprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg samt till utbildningarna vid Företagsförlagda gymnasiet vid Utbildningscentrum Tjörn sker inte med enbart betygen som grund (6 kap. 3 och 4 §§ gymnasieförordningen).

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

ÄRENDE 7

2

3. Specialutformade idrottsprogram

Urval av sökande till det specialutformade idrottsprogrammet vid

Katrinelundsgymnasiet i Göteborg och Aranäsgymnasiet i Kungsbacka sker inte med enbart betygen som grund (6 kap. 3 och 4 §§ gymnasieförordningen).

4. Upprepad förstahandsansökan eller särskilda kunskaper eller erfarenheter av betydelse för den sökta utbildningen

Beslut om att höja meritvärdet står inte i överensstämmelse med bestämmelserna (6 kap. 6 § gymnasieförordningen).

5. Utbildning inom det estetiska programmet

Urval av sökande till utbildningar inom det estetiska området som kräver att den sökande har speciella färdigheter genomförs inte i enlighet med

bestämmelserna (6 kap. 7 § gymnasieförordningen).

Åtgärder av GR för att möta Skolverkets kritik 1. Fri kvot

Intagning av elever från skolor som inte har rätt att utfärda slutbetyg görs fr o m intagningen med skolstart 2008 via fri kvot och inte, som tidigare, i

konkurrens med sökande som har betygen som grund. Anmärkningen är åtgärdad redan till årets intagning.

2. Urval genom tester och betyg utanför det estetiska området

Urval av sökande till franska och tyska sektionerna vid

Naturvetenskaps-programmet vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg, samt till utbildningarna vid Företagsförlagda gymnasiet vid Utbildningscentrum Tjörn görs fr o m

intagningen med skolstart 2008 enbart genom betyg. Anmärkningen är åtgärdad redan till årets intagning.

Urval av sökande till matematiska sektionen vid Naturvetenskapsprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg kommer vid intagningen med skolstart 2009 att ske enbart via betyg.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

ÄRENDE 7

3

3. Specialutformade idrottsprogram

Utbildningsgruppen bedömer att likartade förutsättningar gäller för

”regionrekryterande idrottsutbildningsplatser” som för utbildningar inom det estetiska området, alltså att färdighet på en viss nivå krävs för att genomföra utbildningen.

Nedanstående förslag till nya rutiner för intagning till specialutformade idrottsprogram/regionala idrottsutbildningsplatser motiveras av att urval då kommer att ske på samma premisser som till riksrekryterande idrottsutbildning enligt gymnasieförordningens 2 kap. 4 §.

Utbildningsgruppen påtalar härmed också behovet av en genomlysning av gymnasieförordningens utformning i samband med att gymnasieutredningens (Framtidsvägen - en reformerad gymnasieskola) blir underlag för beslut om en ny gymnasieskola. Regionala idrottsutbildningar nämns i utredningen.

Rutinerna är följande:

- Intagning ska ske på betyg samt att eleven ska vara rekommenderad av det regionala förbundet inom respektive idrott.

- Respektive förbund meddelar skolorna på listor vilka elever som är rekommenderade av förbunden. Skolorna registrerar i Indra att eleven är rekommenderad av förbunden. Kopior av listorna skickas till GRs gymnasieintagning för kännedom.

Om en situation skulle uppstå då det inte finns ett nationellt/specialidrotts-förbund för idrotten sker urvalet i samverkan med den verksamhet som mest liknar ett sådant förbund.

Antalet platser inom respektive idrott ska vara känt för GRs gymnasieintagning.

Skolornas information om intagningsförfarande ska stämma överens med den information som lämnas via Gymnasieintagningen.

Rutiner kring föreslagen hantering tas fram i samverkan med kommunerna och resp idrottsförbund och implementeras därefter.

Anmärkningen kommer att vara åtgärdad till intagningen med skolstart 2010 – om möjligt redan vid skolstaren 2009.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

ÄRENDE 7

4

4. Upprepad förstahandsansökan eller särskilda kunskaper eller erfarenheter av betydelse för den sökta utbildningen

En höjning av meritvärdet kan ske genom att extra poäng förs in manuellt i Indra för berörda elever. Den som registrerar valet för eleven ska föra in den extra poängen.

Anmärkningen kommer att vara åtgärdad till intagningen med skolstart 2009.

5. Utbildning inom det estetiska programmet

Nedanstående förslag till nya rutiner för intagning inom det estetiska programmet motiveras av att förutsättningarna för eleverna att följa de estetiska ämnena ökar med ett visst mått av förkunskaper. Undervisningen i dessa ämnen kan därmed också hålla en högre och jämnare kvalitet. Många elever har också under sin uppväxt ägnat sig åt dans, musik, mm i olika former och har då en möjlighet att komma ifråga till en estetisk utbildning även om inte slutbetyget från grundskolan är det allra högsta.

Nya rutiner för intagning till utbildning inom det estetiska programmet föreslås enligt följande, där det enligt förordningen i vissa fall som komplement kan användas färdighetsprov vid urvalet:

- Ett färdighetsprov kan ges, där max är 320 poäng. Ingen viktning kommer att ske och endast hela poängtal ska användas vid

poängsättning. Kunskapsprov får inte ingå, eftersom förordningen inte tillåter detta, varvid förutsättningarna blir samma för samtliga sökande. Maximal poängsumma blir 640 poäng (MVG i alla ämnen från

grundskolan ger 320 poäng).

- Inträdesprovet för en viss inriktning genomförs på den skola eleven sökt som första alternativ på den inriktningen. Om eleven söker till flera olika inriktningar är rutinen den samma för samtliga sökta inriktningar.

- Inträdesprovet gäller på alla skolor med samma program och

inriktning. Vid lokal inriktning ska denna, om möjligt, jämställas med närmaste nationella inriktning.

- Möjlighet för elever som gjort omval eller var sjuka vid provtillfället (uppsamlingsheat) ska erbjudas.

KOMMUNALFÖRBUNDET GR

ÄRENDE 7

5 - Standardiserat informationsblad ska användas och informationen ska

läggas ut på www.Indranet.se den 1/10 varje år.

- Elever som sökt gymnasieprogram med inträdesprov, men ej gjort inträdesprovet, tas in med betyg som grund.

- Inträdesproven vilka genomförs efter den 1 februari ska genomföras vecka 9-11. Så kallade uppsamlingsheat genomförs vecka 20-21. Rutiner för implementering och genomförande av det nya förfarandet tas fram för att kunna gälla vid intagningen med skolstart 2009.

GR Utbildning ÄRENDE 8

1