• No results found

Kommunalisera lantmäteriverksamheten

Den omorganisation av lantmäteriverksamheten som beslutades år 1970 innebar att huvudansvaret för fastighetsbildningen skulle vila på staten. För att under-lätta samordningen med den kommunala hanteringen av plan- och byggärenden skapades möjlighet att inrätta kommunala myndigheter. Hittills har 39 av de största kommunerna beviljats detta och de svarar då inom sitt territorium för denna uppgift. Haninge, Huddinge och Södertälje är några kommuner i vår när-het som har övertagit lantmäteriverksamnär-heten från staten.

Genom en kommunalisering skaffar sig kommunen egen rådighet över bl.a. fas-tighetsregleringar, avstyckningar, klyvningar, sammanläggningar, omarronde-ringar och tredimensionella fastighetsbildningar, vilket borde kunna innebära effektiviseringar och tidsbesparingar, inte minst i många exploateringsprojekt.

Ett beslut om kommunalisering av lantmäteriverksamheten måste givetvis före-gås av en utredning av för- och nackdelar, praktiska förutsättningar, ekonomiska konsekvenser etc., men vi utgår från att denna utredning kan göras inom ramen för beredningen av denna motion

Vi yrkar

att kommunfullmäktige beslutar att hos regeringen ansöka om tillstånd att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet i Botkyrka.

Mats Einarsson Kerstin Amelin

PROTOKOLLSUTDRAG 1[1]

Samhällsbyggnadsnämnden

2019-12-10 Dnr sbf/2019:200

§ 391

Motion - Kommunalisera lantmäteriverksamheten (sbf/2019:200)

Beslut

Samhällsbyggnadsnämnden förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige anser motionen besvarad.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar för egen del att uppdra till förvaltningen att utreda förutsättningarna (fördelar, nackdelar och konsekvenser) för ett eventuellt inrättande av en kommunal lantmäterimyndighet i Botkyrka.

Sammanfattning

Enligt lag (1995:1393) om kommunal lantmäterimyndighet (KLM) så kan en kommun ansöka om att bilda en kommunal förrättningsverksamhet. Genom att kommunalisera fastighetsbildningen skulle kommunen själv råda över förrättningsverksamheten i kommunen, vilket kan vara en fördel, men riskerna med att ta detta steg för Botkyrka kommun är större än nyttan som lagen ser ut idag. Enligt § 2 i stycke 3 och 4 krävs att man inrättar en lämplig organisation och att man har resurser med den kompetens som krävs för att handlägga förrättningar.

Ärendet

Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att besvara en motion om att kommunalisera lantmäteriverksamheten.

Samhällsbyggnadsförvaltningens tjänsteskrivelse, daterad 2019-09-30, utgör underlag för beslutet.

________________

Expedieras till

Kommunfullmäktige Angela Jarlenfors

TJÄNSTESKRIVELSE 1[2]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2019-09-30 Dnr sbf/2019:200

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00 Direkt /HandläggareTelefon/ Sms·/HandläggareMobilTelefon/ · E-post angela.jarlenfors@botkyrka.se Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Angela Jarlenfors Samhällsbyggnadsnämnden

Motion- Kommunalisera lantmäteriverksamheten (V)

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden föreslår kommunfullmäktige att inte ansöka hos regeringen om tillstånd att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet i Botkyrka.

Sammanfattning

Enligt lag (1995:1393) om kommunal lantmäterimyndighet (KLM) så kan man ansöka om att bilda en kommunal förrättningsverksamhet. Genom att kommunalisera

fastighetsbildningen skulle man själv råda över förrättningsverksamheten i kommunen vilket kan vara en fördel, men riskerna med att ta detta steg för Botkyrka kommun är större än nyttan som lagen ser ut idag. Enligt § 2 i stycke 3 och 4 krävs att man inrättar en lämplig organisation och att man har resurser med den kompetens som krävs för att handlägga förrättningar.

Det är en hög komplexitet i förrättningsverksamheten vilket kräver många års erfarenhet av en förrättningslantmätare. Botkyrka kommun har inte den kompetensen idag samtidigt som bristen på förrättningslantmätare är stor i landet. Kommunen skulle få stora svårigheter att rekrytera personal till verksamheten.

Om lantmäterimyndigheten skulle tillhöra samhällsbyggnadsförvaltningen, vilket kanske är det mest logiska, skulle det kräva en organisationsförändring eftersom mark- och

exploateringsverksamheten inte får tillhöra samma förvaltning på grund av jävsituation som kan uppstå. På Södertörn finns det tre stycken KLM-kommuner (Södertälje, Haninge och Huddinge) vilket även skulle innebära att vi skulle utsätta de kommuner som vi idag har ett nära samarbete med för konkurrensutsättning gällande resurser. I stället för att bilda en egen kommunal lantmäterimyndighet skulle det optimala vara att gå ihop med de åtta

Södertörnskommuner som vi idag har ett nära samarbete med när det gäller kart- mät och lantmäterifrågor.

Lagen tillåter tyvärr inte detta idag men ett flertal aktörer, bland annat Sveriges kommuner och landsting samt storstadskommunerna Malmö, Göteborg och Stockholm har skrivit ett brev till regeringen där man uppmanar till lagändring för att detta ska kunna vara möjligt.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[2]

Samhällsbyggnadsförvaltningen

2019-09-30 Dnr sbf/2019:200

Sedan 2013 har samtliga av de sex kommuner som ansökt om att bilda Kommunal Lantmäterimyndighet fått avslag ifrån Lantmäteriet. Järfälla kommun har skickat in en ansökan 2017 och har fortfarande inte fått något svar.

Ärendet

Motionen om att kommunalisera lantmäteriverksamheten är inkommen från Vänsterpartiet via Mats Einarsson och Kerstin Amelin, till samhällsbyggnadsnämnden i juli 2019 och lyder enligt följande:

Kommunalisera lantmäteriverksamheten

Den omorganisation av lantmäteriverksamheten som beslutades år 1970 innebar att

huvudansvaret för fastighetsbildningen skulle vila på staten. För att underlätta samordningen med den kommunala hanteringen av plan- och byggärenden skapades möjlighet att inrätta kommunala myndigheter. Hittills har 39 av de största kommunerna beviljats detta och de svarar då inom sitt territorium för denna uppgift. Haninge, Huddinge och Södertälje är några kommuner i vår närhet som har övertagit lantmäteriverksamheten från staten.

Genom en kommunalisering skaffar sig kommunen egen rådighet över bl.a.

fastighetsregleringar, avstyckningar, klyvningar, sammanläggningar, omarronderingar och tredimensionella fastighetsbildningar, vilket borde kunna innebära effektiviseringar och tidsbesparingar, inte minst i många exploateringsprojekt.

Ett beslut om kommunalisering av lantmäteriverksamheten måste givetvis föregås av en utredning av för- och nackdelar, praktiska förutsättningar, ekonomiska konsekvenser etc., men vi utgår från att denna utredning kan göras inom ramen för beredningen av denna motion.

Vi yrkar att kommunfullmäktige beslutar att hos regeringen ansöka om tillstånd att inrätta en kommunal lantmäterimyndighet i Botkyrka.

Carina Molin Angela Jarlenfors

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2]

Kommunstyrelsen 2020-08-18 KS/2020-09-07

Botkyrka Kommun · Kommunledningsförvaltningen

Adress: Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Org.nr: 212000-2882 · Bankgiro: 624-1061 Hemsida: www.botkyrka.se · Kontaktcenter: 08-530 610 00 · E-post: medborgarcenter@botkyrka.se

Svar på motion - Botkyrkabyggens policy efter att