• No results found

I den av kommunfullmäktige antagna strategiska planen för mandatperioden framgår följande: "För att bidra till en hållbar tillväxtregion vill vi i Härryda ta täten i arbetet med att vara ett föredöme när det gäller skolresultat, näringslivsklimat, samhällsbygge, Agenda 2030 och aktivt bidra till arbetet med Klimat 2030 (Västra Götaland ställer om)." I detta avsnitt beskrivs övergripande om arbetet med näringslivsfrågor och Agenda 2030 samt om övriga områden som lyfts som långsiktiga strategiska utvecklingsområden; service, kommunikation, digitalisering och konkurrensutsättning.

Enligt reglementet är det kommunstyrelsen som har huvudansvaret för dessa övergripande frågor, men eftersom de också ska genomsyra och prägla verksamheterna inom välfärdsnämndens ansvarsområde, beskrivs de även i välfärdsnämndens verksamhetsplan.

1.4.1 Serviceorganisation

En långsiktig prioritering är att kommunen ska vara en serviceorganisation med myndighetsansvar.

Det krävs långsiktigt och kontinuerligt arbete för att skapa och upprätthålla hög servicenivå i organisationen. Målbilden är att varje möte mellan invånare/företag och kommunen ska präglas av

service och kvalitet oavsett via vilken kanal kontakten sker.

Förväntan och efterfrågan på att kunna hantera ärenden och finna svar på frågor via digitala kanaler och digital självservice ökar. Arbetet med att utveckla kommunens digitala service intensifieras under året. Den initiala ingången till kommunen i alla frågor bör vara digital för den som så önskar. Via en ny och förbättrad hemsida, chattbot med fler funktioner, digitala tjänster och appar ska den digitala servicen utökas och förbättras. Samtidigt ska kommunens kontaktcenter utvecklas till att hantera frågor rörande alla verksamhetsområden oavsett kanal. Kontaktcenters huvuduppdrag blir att ge information och vägledning om såväl verksamhetsfrågor som om hur den digitala servicen kan nyttjas.

Det nya uppdraget för kontaktcenter kommer att innebära att kontaktvägarna till enheter och

handläggare behöver förenklas och göras effektivare, så väl externt som internt. Ett fortsatt arbete med tillgänglighet och bemötande är därför av stor vikt. Riktlinjerna för service via e-post och telefoni ska fortsätta implementeras.

1.4.2 Kommunikation

Kommunikation är ett strategiskt och långsiktigt prioriterat område och grunden för förhållningssättet till invånare, besökare och näringslivet. Viktiga hörnstenar är transparens, dialog, delaktighet samt att kommunikation ska vara proaktiv, planerad och sammanhållen. Arbetet med att utveckla den

kommunikativa organisationen fortgår. Det är ett strategiskt ledningsverktyg och det är viktigt att chefer i organisationen ser sin roll som bärare av kommunikationsperspektivet i alla frågor och processer.

Tydliga strategier för hur kommunens övergripande kanaler ska användas tas fram av

kommunikationsenheten med syfte att få största möjliga nytta och effekt av vår kommunikation.

Parallellt fortsätter arbetet att utbilda chefer och medarbetare för att öka kunskapen kring vikten av tydlig kommunikation i alla delar av organisationen. Det handlar både om att höja den allmänna kunskapen såväl som mer riktade insatser kring språk, digital tillgänglighet eller syftet med en grafisk profil som exempel. Fortsatt gäller att kommunikationsenheten har det övergripande ansvaret för kommunikationen och fortsätter att stötta verksamheterna, både strategiskt och operativt. Men i linje med målet om en kommunikativ organisation krävs också att fler stärker sina kommunikativa förmågor då kommunikation pågår dagligen på olika nivåer med olika målgrupper. För att underlätta detta tas även fler mallar, instruktioner och checklistor fram.

Genom proaktiv och tydlig kommunikation byggs förtroende samtidigt som Härryda kommuns varumärke stärks. Coronapandemin har tydligt visat på vikten av kontinuerlig kommunikation och att berörda målgrupper hålls uppdaterade med riktad information. Antalet träffar på kommunens externa webb har varit rekordhögt under pandemin vilket är mycket positivt men ställer också krav på kvalitet, snabbhet och hög tillgänglighet. Under 2021 startar arbetet med en ny webbplats där målet är en modernare och mer serviceinriktad webb. Härryda.se ska i framtiden inte bara vara en

informationsplattform utan en plats där medborgare kan utföra ärenden och få svar på frågor.

Utvecklingen av en ny webb knyts därför ihop med arbetet med digitalisering samt det övergripande målet om att bli en serviceorganisation. Som exempel ska digitala tjänster ska vara begripliga och lätta att hitta och vårt kontaktcenter ska kunna använda webben som en kunskapsbank och även hänvisa medborgare dit för att själva lösa sina ärenden.

Kommunikationsenheten fortsätter också arbetet med att använda olika och nya verktyg för att nå ut och nå nya målgrupper, ett exempel är film där former och arbetssätt utvecklas. Samtidigt fortsätter arbetet med att hitta kanaler och former för att också nå de målgrupper som inte är digitala i så hög utsträckning.

1.4.3 Digitalisering

Kommunens förmåga att leverera en modern digital service blir allt viktigare i ett samhälle där medborgarens förväntningar på individuellt anpassad service blir allt högre. Syftet med digitalisering är att erbjuda effektivare, bättre och enklare lösningar, det vill säga verksamhetsutveckling där

kommunens verksamhet. Denna strategiska prioritering är en grundläggande förutsättning för att klara framtidens välfärd utifrån de övergripande utmaningarna kopplat till demografi och ekonomi.

Kommunens digitala agenda med huvudrubriken "digitalt först" anger inriktning och vägledande principer. Arbetet ska vara systematiskt och hållbart, baseras på delaktighet och skapa förändring.

Kopplat till den digitala agendan (2019-2021) finns en förvaltningsgemensam handlingsplan med konkreta åtgärder. Varje sektor ska där till utforma en egen plan för arbetet med digitalisering. Under året kommer arbetet med en ny strategisk inriktning att påbörjas.

Eftersom digitaliseringen påverkar hela förvaltningen är det av yttersta vikt att chefer och medarbetare får förutsättningar och stöd att genomföra den digitala transformationen. Under året kommer

förvaltningens verksamheter att erbjudas olika paket som ger stöd till detta, till exempel att identifiera möjligheter till innovation och ökad medborgarnytta genom digitala verktyg och tjänster.

Under 2021 finns förutsättningar för kommunen att ta större kliv inom digitalisering med fokus på medborgarnytta och en effektiv förvaltning. En särskild satsning görs på grundläggande

förutsättningar som skapar möjligheter för digital utveckling. I linje med förvaltningens målsättning att vara en serviceorganisation med myndighetsansvar införs en medborgarapp. Medborgarappen ger förutsättningar för att skapa en närmare service med utökade möjligheter för delaktighet genom exempelvis förbättrad självservice och digital medborgardialog. Som ett led i att ytterligare öka tillgängligheten införs även en live-chatt som ett komplement till dagens chatt-bot med möjlighet att chatta direkt med handläggare. Det kommer också ske utveckling av tekniska plattformar för automatisering av processer via en robot som ersätter manuellt administrativt och repetitivt arbete, samt utökade möjligheter att koppla ihop system för en mer effektiv och sömlös service med hjälp av en modern plattform för integration.

En fortsatt utveckling av plattform för digitala tjänster ger ökade förutsättningar att erbjuda modern självservice inom fler områden med enkelhet i fokus för såväl medborgare som förvaltning.

Arbetet med sensorer med s k LoRa-teknik utvecklas vidare och utökas för att skapa effektiviseringar i kommunens processer samt skapar nytta och värde för invånare och företag.

Under 2021 påbörjas en mer intensiv fas i kommunens införande av framtidens vårdinformationsmiljö (FVM). Detta kommer att innebära förändringar inom elevhälsan och i den informationsöverföring som sker mellan regionen och kommunen inom vårdövergångar.

1.4.4 Näringsliv

Arbetet för att utvecklas mot att bli Sveriges bästa näringslivskommun sker långsiktigt och uthålligt.

Näringslivsfrågorna är hela kommunens angelägenhet och bedrivs på strategisk nivå och med tydlighet i mål, åtgärder och uppföljning. Härryda kommun ska vara attraktivt för nya företag samt stimulera entreprenörskap och tillväxt i befintligt näringsliv.

Kommunen verkar i regionala forum för att utveckla näringslivet och regionen. Som en del i så väl det regionala som lokala arbetet har kommunfullmäktige antagit ett näringslivsstrategiskt program för 2019-2035. Programmet bygger på Göteborgs Stads näringslivsstrategiska program som innehåller målbild och strategier som hela regionen står bakom. Under 2021 tas ytterligare steg för att förverkliga programmet. En förvaltningsgemensam handlingsplan upprättas med åtgärder inom samtliga sex strategier i programmet. Fokus ligger bland annat på att verka för smidigare handläggning, ökad digitalisering, möjliggöra effektiva/hållbara resor med alla trafikslag, samt att utveckla samverkan mellan skola och näringsliv.

Näringslivspolicyn som fastställdes av kommunstyrelsen i september 2020 tydliggör att

näringslivsfrågorna är angelägna för hela organisationen och ger vägledning om hur kommunen ska förhålla sig i relation till företag. Policyn har stort signalvärde både internt och externt, den tydliggör bland annat att företag ska prioriteras och att företagen är kommunens kunder. Policyn ska

implementeras, bland annat genom att bli en del i introduktion för nyanställda chefer och medarbetare.

Arbetet med att kontinuerligt förbättra företagsklimatet är avgörande för att uppnå målet om att

varaktigt ha landets bästa företagsklimat. Arbetet ska bedrivas systematiskt, med tydlig plan, konkreta och uppföljningsbara mål och aktiviteter. Fokus ska vara att förenkla och förtydliga kommunens processer ur ett näringslivsperspektiv, det ska vara lätt att göra rätt och enkelt att ha med kommunen att göra. Det finns en tydlig koppling mellan arbetet med att utveckla kommunen som

serviceorganisation och arbetet med att förbättra näringslivsklimatet.

En annan viktig del för att skapa det bästa företagsklimatet är att kommunens kärnverksamheter ska vara av hög kvalitet i alla avseenden, kommunen ska vara bra på att vara kommun. Därmed finns det också en tydlig koppling mellan arbetet med kvaliteten i verksamheter så som förskola, skola, äldreomsorg, fritid och kultur med mera och arbetet med näringslivsfrågor. Det är viktigt att alla medarbetare också ser den kopplingen och hur var och en spelar roll för arbetet med företagsklimatet, här ger näringslivspolicyn tydlighet och ramar.

Kommunen ska ha hög närvaro och tillgänglighet i relation till företag. En nära dialog ska föras där företagens behov och synpunkter lyssnas in, bland annat genom fortsatta företagsbesök,

företagsfrukostar mm. Även dialog och samverkan med företagarföreningar och andra samverkansorgan är viktigt, liksom kommunikation genom tidning, nyhetsbrev och hemsida.

Företagslotsen har en nyckelroll i att göra det enklare för företagen att ha med kommunen att göra, liksom bygglovsenhetens arbetssätt med en handläggare som är särskilt inriktad mot att arbeta med företag. Arbetet skapar också förutsättningar för att skapa effektivare och smartare interna processer.

1.4.5 Agenda 2030

Arbetet med Agenda 2030 är prioriterat för Härryda kommun. Inriktningen ska vara att arbeta med de områden där kommunen kan göra störst skillnad och där det är möjligt att följa upp insatserna.

Kommunfullmäktige fastställde i december 2019 en strategisk plan för arbetet med Agenda 2030.

Planen pekar ut fyra insatsområden som särskilt prioriterade; psykisk hälsa, fossiloberoende kommun, biologisk mångfald och ungas delaktighet. Inom samtliga dessa områden ska utvecklingssteg tas under 2021.

Inom folkhälsoområdet är insatser för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa det fokusområde som alla åtgärder ska syfta till. Det sker bland annat genom utbildningar i "första hjälpen vid psykisk ohälsa" för medarbetare i förvaltningen, utbildning för alla elever i årskurs 8 om psykisk hälsa, handlingsplan för suicidpreventivt arbete, föräldraskapsstöd, och förstärkta insatser i det förebyggande arbetet som utgår från SSPF (samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid).

Härryda kommun är en av många kommuner som deltar i kraftsamlingen "Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om" som drivs av Västra Götalandsregionen och Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Fokusområdena är hållbara transporter, förnybara och resurseffektiva produkter och tjänster, klimatsmart och hälsosam mat samt sunda och klimatsmarta bostäder och lokaler. Förvaltningen har en plan för arbetet mot att bli fossiloberoende, med delmål och mål satta för kommande år. Planen innehåller bland annat fortsatt arbetet med att minska matsvinn inom måltidsservice, övergång till miljöfordon i kommunens fordonspark samt uppdaterad resepolicy. Ett större förändringsarbete initieras kring förvaltningens möblelhantering i syfte att skapa ökad återanvändning och minskade inköp av nya möbler.

Arbetet med ungas delaktighet ska struktureras och synliggöras. Nya former för att involvera unga och skapa förutsättningar för delaktighet och inflytande ska skapas, t ex i form av digitala verktyg och digitala dialogforum via skolan.

En del i beslutet om den strategiska planen för Agenda 2030 var att ett hållbarhetsstrategiskt program ska utarbetas, ett långsiktigt program som likt det näringslivsstrategiska programmet pekar ut riktning och prioriterade områden för tiden fram till 2035. Arbetet med att ta fram programmet ska göras i dialog med såväl politiker och förvaltningens tjänstepersoner som med invånare, ungdomar, företag, föreningar etc.

Arbete pågår för att utarbeta en ny Översiktsplan för Härryda kommun. Perspektiv och mål från Agenda 2030 är en viktig del i processen, t ex så har den utvecklingsinriktning som utarbetats

genomlysts och konsekvensbeskrivits utifrån hållbarhetsmålen. Även i den fortsatta processen kring ny översiktsplan kommer Agenda 2030 att finnas med som en viktig del.

Ett viktigt nästa steg i arbetet är att söka samverkan och partnerskap med andra aktörer, så väl företag som föreningar och civilsamhället.

1.4.6 Konkurrensutsättning

Vid etablering av ny kommunal verksamhet inom vård, skola och omsorg skall konkurrensutsättning övervägas. Nämnden och förvaltningen arbetar kontinuerligt med att pröva möjligheter till alternativ drift av verksamhet. I vissa fall kan det vara ett sätt att konkurrensutsätta kommunal verksamhet och i andra fall ett sätt att öka valfriheten och mångfalden.

Inom välfärdsnämndens ansvarsområden startade Fridaskolan inför höstterminen ny gymnasieskola i Mölnlycke, vilket kommer att innebära en konkurrens om eleverna inom upptagningsområdet. Beslut har fattats om försäljning av tomt för förskoleverksamhet i Landvetter Backa och i Mölnlycke pågår planering för en fristående grundskola. Arbetet med att skapa förutsättningar för LOV inom särskilt boende pågår och ingår i flerårsplaneringen.

Inom samtliga områden pågår omvärldsspaning och marknadsundersökningar för att skaffa kunskap och goda exempel kring konkurrensutsättning och alternativa driftsformer.

Related documents