• No results found

Kommunfullmäktige 11(18)

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesdatum 2021-09-27

Kf § 148

Yttrande gällande försäljning av Backsippan 5, 10 och 28 Dnr KSFD 2021/75

Sammanfattning

Björnekulla Fastighets AB (BFAB) och AB Kvidingebyggden (KvB) har i enlighet med gällande ägardirektiv översänt en skrivelse med begärande om kommunfullmäktiges godkännande om att försälja fastigheterna Backsippan 28, Backsippan 5 och 10.

Försäljningen är delvis en följd av att Åstorps kommun sagt upp gällande hyresavtal för boendet på Backsippan, fastighet Backsippan 28. Genom att även sälja intilliggande fastigheter är syftet att frigöra kapital för en direkt satsning på bostäder på Björnekulla Ås.

Kommunstyrelseförvaltningen ser inte att behov föreligger av fastigheterna för kommunalt ändamål. Ärendet återremitterades av kommunfullmäktige 2021-05-31 och har därefter kompletterats med en skrivelse från bolaget.

Beslutsunderlag

Beslut från Kommunstyrelsen 2021-09-15 § 162

Beslut från Kommunstyrelsens arbetsutskott 2021-08-11 § 183

Komplettering till Kommunstyrelsen avseende försäljning av Backsippan Protokoll från kommunfullmäktige 2021-05-31 § 83

Protokoll från Kommunstyrelsen 2021-05-05 § 89

Protokoll från Kommunstyrelsens arbetsutskott 2021-04-21 § 100 Yttrande från Socialförvaltningen gällande Backsippan

Protokoll från Kommunstyrelsens arbetsutskott 2021-04-07 § 88 Skrivelse BFAB, försäljning av fastigheter daterad den 11 mars 2021 Tjänsteskrivelse från Karin Larsson, lokalstrateg, 2021-03-19

Kommunfullmäktiges beslut

__________________________________________________________________________________________

_______

2021-07-07 1

Åstorps kommun Kommunstyrelsen

Angående KF 2021-05-31 § 83 Yttrande gällande försäljning av Backsippan 5, 10 och 28 / Dnr: KSFD 2021-75

Kommunfullmäktige beslutade 2021-05-31 § 31 att återremittera rubricerat ärende med två följdfrågor nämligen:

• Att redovisa en alternativ kostnadskalkyl för att bibehålla beståndet Backsippan, och anpassa till traditionella lägenheter.

• Att redovisa kostnadskalkyl för anpassningen av Vidåsen för att inrätta boendeplatser där i stället för på Backsippan.

Björnekulla Fastighets AB styrelse har 2021-06-10 § 28 på nytt behandlat frågan för att säkerställa att styrelsen har haft tillräckligt underlag och information för sitt tidigare beslut att försälja fastigheten och för detta begära KF s yttrande då försäljningspriset kommer överstiga i ägardirektiv stipulerad nivå med en köpe-skilling överstigande 5 miljoner.

I tidigare information till styrelsen men även i bolagets skrivelse till KS har just investeringsnivån redovisats till dryga 20 miljoner vid en förändring av befintlig lokaldel på Backsippan till traditionella lägenheter. Siffran är beräknad på aktu-ell yta om 1 460 kvm som idag förhyrs av Åstorps kommun. Kalkylen bygger på snittvärden för ombyggnad per kvm på 14 000: - vilket torde vara ett medeltal av kostnaden för omvandling och ombyggnad som borde ligga i ett slutligt inter-vall mellan 13 – 16 000 kr per kvm. Att utöver detta göra kalkyler är helt orim-ligt då man i så fall skulle behöva göra en komplett entreprenadkalkyl som be-räknar allt från skruv och spik till fönster, dörrar och rena ytskikt. Denna typ av kalkyl är ju en del i entreprenörernas arbete i anbudsförfarandet.

Fråga två i återremissen handlar om kostnaderna för att återta tidigare boendey-tor på Vidåsen som under några år utnyttjats kom konboendey-tor. I just försäljningsfrå-gan är denna kostnad en ickefråga då inga extra kostnader utöver onormalt sli-tage och utbyte av vissa vitvaror kommer få bekostas av hyresgästen då man ju redan förhyr aktuell lokal. Den totala kostnaden för detta uppgår till 142 450:- vilket hade fått erläggas oavsett om Backsippan försäljs eller omvandlas till an-nat ändamål.

2

Björnekulla Fastighets AB s styrelsen har i enlighet med bilagt utdrag av proto-koll beslutat.

att styrelsen enhälligt står bakom en försäljning av fastigheten och föreslår att VD deltar vid nästa KS för att svara på frågor i ärendet.

Med hänvisning till styrelsens beslut ber undertecknad om möjlighet att få före-dra aktuellt ärende när detta efter återremissen på nytt ska behandlas av Kom-munstyrelsen.

Åstorp som ovan

Mikael Fors VD

Bilaga: Utdrag av styrelsebeslut 2021-06-10

3

Bilaga 1

Utdrag av styrelseprotokoll Björnekulla Fastighets AB 2021-06-10

§ 28 Försäljning Backsippan

Styrelsens beslut om en försäljning av fastigheten Backsippan återremitterades i KF med anledning av att man vill ha en mer utförlig kalkyl gällande en ev.

ombyggnation till lägenheter. Utöver detta efterfrågades även en kostnadsre-dovisning av ombyggnationen på Vidåsen till boende. VD redogör för de kostnader som kommer att belasta kommunen vid ombyggnation av Vidåsen, dessa består i onormalt slitage och två nya kylar och uppgår till omkring 140 tkr. Gällande en försäljning av Backsippan påpekar Joakim att bostadsvoly-men i kommunen ej kommer att minskas vid avyttring då en extern entrepre-nör kommer tillskapa boendeplatser i fastigheten. Styrelsen diskuterar även vikten av att en försäljning kommer att innebära ett kapitaltillskott för bola-gen, kapital som behövs för byggnation på Björnekulla Ås.

Styrelsen beslutar

att styrelsen enhälligt står bakom en försäljning av fastigheten och föreslår att VD deltar vid nästa KS för att svara på frågor i ärendet.

Kommunstyrelseförvaltningen 1(2) Serviceavdelningen

Kommunfullmäktige

Yttrande gällande försäljning av Backsippan 5, 10 och 28 Dnr (KSFD) 2021/75

Sammanfattning

Björnekulla Fastighets AB (BFAB) och AB Kvidingebyggden (KvB) har i enlighet med gällande ägardirektiv översänt en skrivelse med begärande om kommunfullmäktiges godkännande om att försälja fastigheterna Backsippan 28, Backsippan 5 och 10.

Försäljningen är delvis en följd av att Åstorps kommun sagt upp gällande hyresavtal för boendet på Backsippan, fastighet Backsippan 28. Genom att även sälja intilliggande fastigheter är syftet att frigöra kapital för en direkt satsning på bostäder på Björnekulla Ås.

Kommunstyrelseförvaltningen ser inte att behov föreligger av fastigheterna för kommunalt ändamål.

Förslag till beslut

Att föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige att godkänna försäljning av Backsippan 5, 10 och 28.

Beslutsunderlag

Skrivelse BFAB, försäljning av fastigheter daterad den 11 mars 2021 Yttrande kommunstyrelsen, daterat den 25 mars 2021 (denna skrivelse) Ärendet

Enligt gällande ägardirektiv för Björnekulla Fastighets AB (BFAB) och dess dotterbolag AB Kvidingebyggden ska kommunfullmäktiges godkännande inhämtas före bolagen säljer eller förvärvar fastigheter med en köpeskilling över fem miljoner.

BFAB och KvB har till kommunfullmäktige översänt en skrivelse med begärande om kommunfullmäktiges godkännande om att försälja fastigheterna Backsippan 28, Backsippan 5 och 10. Kommunstyrelseförvaltningen har fått skrivelsen för yttrande utifrån ett ekonomisk och lokalförsörjningsperspektiv.

Anledningen till den önskade försäljningen är att Åstorps kommun sagt upp hyresavtalet för boendet på Backsippan. Med anledning av detta har BFAB undersökt möjliga alternativ för att nyttja uppsagda ytor, bl.a. att omvandla lokalerna till traditionella lägenheter. Bolagskoncernen ser det dock som ett bättre alternativ att arbeta för att frigöra kapital för en direkt satsning på bostäder på Björnekulla Ås.

Tjänsteskrivelse Datum 2021-03-19 Version 1

Kommunstyrelseförvaltningen 2(2) Serviceavdelningen

köpare sker från AB Kvidingebyggen och kommer baseras på en ny värdering av fastigheten Backsippan 28 samt enligt byggrätt per BTA för nuvarande Backsippan 5.

Fastigheternas bokförda värde uppgår till ca 14 152 000 kronor medan en försäljning beräknas kunna inbringa ca 35 – 37 000 000 kronor.

Yttrande kommunstyrelseförvaltningen

Politiskt beslut har fattats om att avveckla boendeplatserna på fastigheten Backsippan 28 varför hyresavtalet är uppsagt. I samband med det har det inte planerats för någon annan användning av lokalerna. Frågan kring lokalernas behov för kommunal verksamhet får därmed anses utredd. Socialnämndens hyresavtal för Backsippan löper ut först 2023-09-30. Nämnden belastas därmed fortsatt med hyreskostnaden, vilket för 2021 är cirka 1 489 000 kr. Försäljningen av fastigheten möjliggör inte förtida frånträde av hyresavtalet.

Kommunen har framöver främst behov av lokaler kopplat till förskola, skola, äldreomsorg och funktionshinderverksamheten. Backsippan 5 och 10 är obebyggda fastigheter som, ur ett lokalförsörjningsperspektiv inte är tillräckliga till ytan för en förskola, skola eller ett särskilt boende. Kommunen har framöver även behov av nya LSS gruppbostäder varav en ytmässigt skulle kunna inrymmas på Backsippan 5 eller 10.

Det står dock i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om bostad med särskild service för vuxna enligt 9 § 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa

funktionshindrade, LSS (SOSFS 2002:9) att bostad med särskild service för vuxna inte bör lokaliseras i nära anslutning till andra bostäder som inte är ordinära såsom t.ex.

korttidshem eller särskilda boendeformer för äldre. Närheten till Astern bedöms vara i nära anslutning varför fastigheterna inte är aktuella för LSS-bostad.

Beaktande av barnperspektivet Hur har barns bästa beaktats?

Barnet bästa har beaktats genom att undersöka möjligheten att placera en skola eller förskola på berörda fastigheter.

Har barn fått uttrycka sina åsikter?

Nej

Related documents