• No results found

Kommungrupp B Större städer och kommuner nära större stad Sundsvalls kommun

In document Sveriges friluftskommun [2018] (Page 37-40)

Under 2017 satsade Sundsvalls kommun 15 miljoner kronor på att skapa trivsammare, tillgängligare och tryggare närskogar i ett flertal områden på Sundsvalls landsbygd. Arbetet genomfördes efter omfattande samråd med skolor, föreningar och boende i byarna. Skogar, parkområden samt stigar och leder har rustats upp inom 300 meter från samhällena. Arbetstakten motsvarar mer än 100-års arbeten för skogsskötseln och har gjort den bostadsnära naturen avsevärt tryggare och mer inbjudande för nära 15 000 personer.

Luleå kommun

Nyinvigning av Gammelstadsvikens naturreservat. Samverkansprojekt mellan Luleå kommun, Länsstyrelsen, Ornitologiska föreningen och Facebook (Guldkant

Gammelstadsviken). Nya vandringsleder har anlagts och fågeltorn samt broar har

renoverats. Installationer av anpassningar för funktionsvarianter har genomförts i området för att öka tillgängligheten. Ett nytt pedagogiskt utbildningsmaterial riktat till lärare och elever har tagits fram i samverkan mellan Barn- och utbildningsförvaltningen och Ornitologiska föreningen. Projektet har delvis finansierats via LONA.

Tranås kommun

Tätortsnära friluftslivet i samverkan med samhällsbyggnadsförvaltningen på ett kreativt och framgångsrikt sätt.

Östanåparken har tillgängliggjorts så alla kan gå, cykla, rulla både i själva den gröna lungan men också på spänger längs vattnet.

Samverkan med SOL Tranås och Sommen skidklubb när det gäller utveckling av bådas spårområden.

Reservatskommittén en framgångsfaktor i naturreservatet för friluftsliv. Markägare, föreningar, kommunens olika aktörer som socialtjänst och allmänhet med Kultur och fritid i spetsen.

Holavedsleden där samverkan med länsstyrelsen, markägare och ideella krafter i samverkan längs Holavedsleden.

Gröna jobb, en arbetsmarknadsåtgärd har möjliggjort Romanöleden och hela projektet bygger på perspektiv som tillgänglighet och delaktighet minska utanförskap och segregation.

Jönköpings kommun

En reviderad version av kommunens politiskt antagna friluftsplan är precis framtagen. Den versionen har sin utgångpunkt från de 10 friluftspolitiska målen med fokus på 6 av dem. Budget- och målarbetet dockar således an direkt till de politiska målen.

En framgångsfaktor är att vi sedan 2016 har ”friluftspolitiska ambassadörer”, politiker från fem nämnder. Jönköpings kommun initierade en regional tankesmedja tillsammans med Länsstyrelsen i Jönköpings län (2015) som numera är etablerad och genomförs en gång per år. Vi arbetar nära föreningsliv, Biosfärområdet och kommuninvånare via fokusgrupper och utvecklingsgrupper i kommundelarna. 2017 stod en stor satsning på tillgänglig natur klar – Dumme mosse naturreservat. Ett stort samverkans projekt mellan kommunen (Tekniska kontoret och arbetsmarknadsavdelningen), HSO och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Länk:

https://www.jonkoping.se/upplevagora/friluftslivochmotion/naturreservat/nat

urreservatetdummemosse.4.74fef9ab15548f0b8001b9f4.html

Länk;

http://www.ostravatterbranterna.se/

Västerås stad

Västerås har byggt ett nytt besökscenter vid Anundshög.

Anundshög i Västerås är ett av landets centrala fornlämningsområden och i anslutning till området har man skapat natur- och kulturvägledningar. Det ordnas guidningar i området och även föreläsningar i besökscentret.

För de som inte har möjlighet att ansluta till de guidade turerna finns det även audioguider till natur- och kulturstigen.

http://www.anundshog.se

Örebro kommun DIGIFYS

Digifys är ett Vinnova-projekt som nu går in på sista året i steg 3. Det övergripande målet är att främja barns rätt till lekmiljöer med högt lekvärde. Och därmed bidra till barns välmående, hälsa och utveckling. En utgångspunkt är att naturen ofta är den bästa lekmiljön. Men att vuxna som planerar lekmiljöer hellre köper in färdiga lekredskap som ställs ut på en platt och kal yta. Inom projektet utvecklas därför ett lekkoncept som kallas DigiPlayscape. Konceptet innebär att interaktiva lekredskap med integrerad digital teknik placeras ut i ett grönt leklandskap eller naturmiljöer med rik tillgång på lösa material som kan användas i leken. På så sätt är tanken med DigiPlayscape att förena det bästa av två lekvärldar – rika naturmiljöer och digitala effekter – för att skapa intressanta och stimulerande lekmiljöer där barnens egen fantasi och utforskande står i fokus. Digifys är ett samverkansprojekt med många partners som alla bidrar med olika kompetenser. KTH står för projektledning, och forskare härifrån tillsammans med forskare från Uppsala universitet och SLU är tillsammans med andra partners ansvariga för konceptutveckling och analys av lekvärde. Urbio är landskapsarkitekter som ansvarar för gestaltningsförslag där lekutrustning integreras i landskapet. Nordic Parks designar och tillverkar lekredskapen, i samarbete med Prisma Tibro som har ansvar för de digitala komponenterna. ST solutions sköter programmering av mjukvara. Tom Tits och Örebro kommun är testbäddar, där sammanlagt tre lekmiljöer ska byggas, och Örebro ansvarar även tillsammans med andra partners för att ta fram stöd för beställare av lekmiljöer. NCC med nationellt renoveringscentrum ansvarar tillsammans med andra partners för kommunikation.

Östersunds kommun

Vinterparken är ett friluftsområde i Badhusparken vid Östersunds småbåtshamn, samt ute på Storsjöns is. Här finns aktiviteter som tilltalar alla. I Storsjöodjuret Birgers lekland kan man leka och åka pulka. Även slackline, linbana och skridskobana med labyrint samt norrskensutställning finns i Vinterparken. På Storsjöns is finns 2 mil upplogad isbana samt dragna skidspår med utsikt mot Oviksfjällen. Denna kallas för Medvinden. Här färdas man på långfärdsskridskor, med häst och släde, skridskoåkning med barnvagn, på skidor, med spark eller på fötter m.m. Rykten säger att många som bor på Frösön och jobbar i centrala Östersund "tar skridskorna till jobbet". Vinterparken stimulerar till utomhusaktiviteter, socialt umgänge och lek för alla åldersgrupper mitt i centrala Östersund och med bra kommunikationer. Startpunkten är också en populär

utbildningsplats för skolor och föreningar gällande issäkerhet och prova att hoppa i isvak. Länk:

http://www.ostersund.se/uppleva-och-gora/turism-och-

Kommungrupp C - Mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner

In document Sveriges friluftskommun [2018] (Page 37-40)