• No results found

Kommunikationseffekt av communities

Communities har förutsättningarna som en marknadsföringskanal att erbjuda företag ett medium med en kapacitet att skapa en högre kommunikationseffekt. En förhöjd kommunikationseffekt skapas utifrån den direktkontakt som skapas mellan kunden och annonsören iscensatt av communites. För att främja denna kontakt mellan kunden och annonsören måste det finnas möjlighet till feedback eftersom utan denna feedback aspekt förlorar företag kontakt med sina kunder och på samma sätt kommunikationen. Effekten av den förlorade kommunikation är att företaget inte kan leverera vad kunden vill ha. En marknadsföringskanal som kan skapa och be hålla den här kontakten är oerhört viktig. För att kommunikationen mellan företag och kunden ska vara nyttig för både parterna måste budskapet vara anpassat till kunden. Ett anpassat meddelande skapar rätt effekt men för att detta ska ske måste meddelande utformas på ett sätt som tilltalar kunden. Annonsören behöver ett medium som kan enkelt fläta in sitt meddelande i kundens behov och begär.

30

Figur 7 Bearbetad Kommunikationsmodell

Källa: Bergström B, s 73 (Egen illustration)

Största fördelen med communities är att budskapet kan anpassas till individen eftersom företagen vet precis vem de riktat reklamkampanjen till i motsats till de traditionella marknadsföringskanalerna som TV och radio där mottagaren kan vara vem som helst. Fördelen ligger hos communities som Glife AB och Lunarstorm som har en bred kunskap om sina medlemmar och kan därmed anpassa budskapet efter målgruppen. Vi anser dock att det finns en nackdel med detta eftersom communities blir beroende av medlemmarnas uppriktighet.

Som tidigare nämnt, är det viktigt att företag kan få feedback från sina kunder. Detta är ett sätt för företag att veta vad kunderna är i behov av, vad kan förbättras när det gäller service och produkt

Sändaren

• Marknadsförare • Företag

Budskap

• Kan utformas och anpassas efter målgrupp • Interaktivt Marknadsföringskanal • Glife • Nightlife • Nattstad • Lunarstorm Målgrupp • Segmentering • Träffsäkerhet Feedback • Vad kunden behöver

• Förslag till bättre service och produkter Effekt • Påverkan • Lönsamt • Bättre kundrelation • Bättre kommunikation

31

och vad kunderna allmänt tycker om företaget. Annonsörer och företag behöver communities som Glife, Nightlife, Nattstad och Lunarstorm som kan skapa en högre kommunikationseffekt än de traditionella medium som TV och radio. I motsatts till de traditionella medium kan företaget direkt få en feedback från alla som tar del av annonsen genom klick per träff. I vissa fall kan Glife AB och Lunarstorm följa kunden hela vägen till köpet och visa resultatet till annonsören, vilket visar att en annonsering har lett fram till en försäljning. Företag är ständigt ute efter hur de kan mäta effekten av deras marknadsföring för att utvärdera om investeringen i marknadsföringen har varit lönsam. De flesta företag vill ha resultaten på en kampanj som de har haft på olika medier för att se om det var effektivt och även se vad som kan förbättras. Communities har olika typer av marknadsföringssätt och de alla mäts på olika vis. Uppsatsen har tagit upp två sätt att mäta effektiviteten av en reklamkampanj på communities och då har det tittats på klick per träff, där hur många klickar en kampanj har haft och på unika besökare där antalet besökare räknas. Med hjälp av effektivitetsmätning kan communities visa responsen på en reklamkampanj och därmed locka företag som vill höja sin vinst.

Tabell 3 visar mätningar på responsen utifrån klick per träff en reklamkampanj på de tre communities inom Livsstilsnätverket. För att komma fram till klick per träff räknas antal sidvisningar, antal klick och sedan räknas procenten. Fördelen med metoden är att utifrån sidvisningar går det att se vilken exponering reklamen har fått och på så sätt mäta responsen. Nackdelen med denna metod är att oftast kan inte responsen kopplas direkt till en höjd försäljning om produkten inte köps online. Dessutom driver företag även andra kampanjer vid sidan om på till exempel TV och radio och detta leder till att det är svårt att bedöma om en förhöjning i försäljning beror på marknadsföring på communities eller de andra marknadsföringssätt.

De traditionella medierna till exempel TV och radio behöver oftast inte marknadsföras för att de är bekanta medan communities är tvungna att marknadsföra sig för att locka medlemmar. Marknadsföring på communities är beroende av medlemmarna, utan medlemmar är marknadsföring lönlöst. Marknadsföring av communities görs på många olika sätt men en av de starkaste sätt att skapa intresse för communities är via ”Word of Mouth”.

En förmån med communities är att det är enkelt för företag att välja rätt community som passar deras behov eftersom de flesta communities är redan kategoriserade i olika intresseområden. Glife AB som vänder sig till medlemmar som är över 18 år och är trendmedvetna kan till exempel klädföretag vända sig till och vara säkra att deras budskap kommer att nå deras målgrupp. Företag kan enkelt ta reda på vilka communities som är populära genom att titta på unika besökare. Det är inte bara viktigt för ett företag att veta hur många användare en community har men också vilken potential denna community har att attrahera nya användare. Varje ny användare är en potentiell kund som företaget kan värva eller en nuvarande kund som företaget kan skapa en bättre kontakt med. Denna metod har sina brister vid mätning av unika besökare för till exempel om två olika personer går in på Lunarstorm eller Glife ABs webbplatser från samma dator på en allmän plats räknas endast en av dessa personer som en unik besökare och detta betyder att företaget får inte de fullständiga uppgifterna.

Med marknadsföring är företag alltid ute efter ett medium som är kostnadseffektivt. Segmentering bidrar till att marknadsföring är kostnadseffektivt. Segmentering garanterar att marknadsföringen är anpassad och riktad till rätt grupp. Communities är en marknadsföringskanal som kan erbjuda hög segmentering därför förlorar inte företag pengar på

32

att marknadsföra sig till fel publik. Medlemmarna i olika communities kan enkelt segmenteras till annonsörernas behov efter kön, ålder, geografisk befinning etc. Även om andra webbplatser kan erbjuda samma form av reklam anser vi att communities är kostnadseffektivt gentemot andra webbplatser som till exempel Aftonbladet som når ut till alla med deras budskap medan communities kan segmentera ner till endast de berörda (till exempel endast flickor i hela Sverige). Träffsäkerheten av communities är en konkurerande poäng gentemot de andra medierna eftersom detta försäkrar företag att de får valuta för sina pengar.

Priset av att göra reklam på communities är billigare än på de traditionella marknadsföringsmedierna. Även om en ökning av kostnader kan förekomma vid användning av mer avancerade medel där en hård segmentering görs så är communities fortfarande billigare. Communities erbjuder varierande medel för företag att annonsera sig med, vilket innebär att företag kan välja medel som passar de och undvika de mer avancerade medel till exempel företagen kan alltid välja vanliga banners istället för animerade.

Ett stort problem för communities är att många annonsörer inte har stor kunskap om communities och vilka möjligheter som finns för marknadsföring via denna mediekanal. Därför ligger bollen hos communities att försöka satsa på att marknadsföra sig som en mediekanal och till exempel hålla föredrag till företag om deras egenskaper, fördelar och möjligheter och vilken kommunikationseffekt som kan skapas med communities.

33

7. SLUTSATS

I det sista kapitlet avslutar författarna med att sammanfatta de viktiga punkterna och besvara syftet.

Communities en marknadsföringskanal med effekt?

I dagens interaktiva mediesamhälle är communities ett starkt marknadsföringsredskap. Communities som marknadsföringskanal karaktäriseras av segmentering, interaktivitet, anpassat budskap, bättre kundrelation, kostnadseffektivitet och träffsäkerhet.

För den yngre generationen har Internet blivit ett annat sätt att socialisera och på så sätt blivit en samlingsplats för den köpstarka generationen därför måste företag utnyttja tillfället. Det gynnar företag att inse fördelen med att samarbeta med communities för att lättare nå ut till målgruppen med sina produkter och möta kundens behov. Genom att använda sig av communities som en marknadsföringskanal kan företag ta kontakt med sina kunder och förbättra kundrelationen. Fördelen av att företag använder sig av communities är träffsäkerheten eftersom communities erbjuder hög segmentering. Dessutom är det kostnadseffektivt för det ger företagen en möjlighet till att nå ut till målgruppen som budskapet är riktat till. Communities kan även erbjuda olika lösningar till sina kunder när det gäller vilken typ av reklam i form av banner, animation, videos etc. Andra medium som radio och tidningar är begränsade när det gäller dessa dimensioner. En nackdel med communities är att det råder fortfarande en stor kunskapsbrist hos företag. Företag förlitar sig mer på dem traditionella marknadsföringskanaler som TV, tidningar och radio men med den ökande publiciteten av communities i media har alltfler fått upp ögonen för detta marknadsföringssätt och väljer att lära sig mer.

Marknadsföring förändras hela tiden och redan nu kan det märkas av hur reklam riktas mer och mer till individen. Communities har visat sig att vara en marknadsföringskanal som kan leverera effekt.

34

8. REFERENSER

Allen C, Kania D & Yaeckel B, 1998“Internet World Guide to One-To-One Web Marketing –

Build a relationship marketing strategy one customer at a time”, John Wiley & Sons, Inc, Canada

Allen C, Kania D & Yaeckel B, 2001“One-to-One Web Marketing – Build a Relationship

Marketing Strategy One Customer at a Time”, Second Edition, Wilfey Computer Pub., c, New York

Andersson, B, ”Växtkraft får Lunarstorm att satsa på ljud och bild”, Dagens Nyheter, 2007-03- 28

Bergkvist, L, 2000”Advertising Effectiveness Measurement: Intermediate Constructs and

Measures”, Stockholm, ISBN: 91-72-58-531-5

Bergström B, 2001, “Effektiv visuell kommunikation”, Carlssom Bokförlag, Stockholm, ISBN 91-7203-426-2

Blomqvist R, Dahl J & Haeger T, 2004“Relationsmarknadsföring”, 3:e omarbetade upplagan, IHM Publishing, Göteborg

Burnet J, Moriaty S, Wells W, 2003”Advertising Principles and practice”, 6th edition, Persons education, Inc, New Jersey ISBN 0-13-120206-5

Burns R B, 2000 “Introduction to Research methods”, SAGE Publications Ltd, London, ISBN 0 76196592 0

Chaffey D, Mayer R, Johnston K & Ellis-Chadwick F, 2000,”Internet Marketing – Strategy,

Implementation and Practice”, Pearson Education Limited, England

Chukri, R, 2007”Vännerna följer varje steg du tar”, Sydsvenska Dagbladet, 2007-08-08 Comscore webbplats

http://www.comscore.com/press/release.asp?press=1555 (besökt 2007-10-14)

Dahlqvist U & Linde M, 2002, ”Reklameffekter, Strategi utformning och medieval”, AB Boktryck, Helsingborg, ISBN 47–06049-2

Dewan R, Jing B & Seidmann A, 1999 “One-to-One marketing on the Internet”, Association for Information Systems, sidor 93 – 102, Atlanta USA, ISBN: ICIS1999-X

Dotevall B, 1997 ”Modern marknadsföring”, SNS Förlag, Finland, ISBN 91-7150-671-3 Dunér, H, 2007”Bubblor blir till guld”, Svenska Dagbladet, 2007-03-04

35

Ekelund Å, 2005”Internet: Unga sajter lockar hajar”, Veckans affärer, häfte 34

Ekman M & Ronvall E, 2007 ”Bloggen som marknadsföringskanal - en studie om bloggens

användning och effektivitet”,http://www.eki.mdh.se/uppsatser/visa_uppsats.php?unr=1542 (besökt 2008-03-04)

Feurst O, 1999 ”One-to-One marketing”, 1 upplagan, Bäcklands Boktryckeri Aktiebolag Malmö, ISBN 91-47-004456-X

Fill C, 2005, “Marketing, Communication -Engagements strategies and practice”, England, ISBN 0273 68772 7

Google webbplats

https://www.google.com/adsense/support/bin/answer.py?hl=sv&answer=32865 (besökt 2007-11- 21)

Janal S D, 2000 “Dan Janal’s Marketing on the Internet – Getting People to Visit, Buy, and

Become Customers for Life”, John Wiley & sons, Inc, Canada Jonasweb webbplats http://www.jonasweb.se/sidor/grafik/banner.html (besökt 2007-11-15) Kiaindex webbplats www.kiaindex.se (besökt 2007-11-20) http://www.kiaindex.org/index.asp?page=3&nweek=7&nyear=2008&asites=1&natoff=0&lanid= 0 (besökt 2008-02-26)

Kotler P, 2003,”A framework for marketing management”, Pearson Education, New Jersey, ISBN 0-13-120427-0

Kotler P, 2006, “Marketing Management “, Pearson Education, New Jersey, ISBN 0-13-145757- 8

Lindgren K, 2002 “Chatten – vad pratar dom om?”, Skolvärlden, häfte 12/13, sidor 26-27, ISSN: 0037-6566 Livsstilsnätverket webbplats http://www.livsstilsnatverket.se (besökt 2007-10-27) http://www.livsstilsnatverket.se/case.aspx (besökt 2008-01-10) Lunarstorm webbplats http://www.lunarworks.se/?marknad (besökt 2008-01-20) Marketingterms webbplats http://www.marketingterms.com/dictionary/cost_per_click/ (besökt 2007-11-21)

36 Mediamätning webbplats

http://www.mms.se/corp_purp_se.asp (besökt 2008-01-10)

http://www.mms.se/occu_ppl_se.asp?p1=mer (besökt 2008-01-10) http://www.mms.se/tech_pplmeter_se.asp (besökt 2008-01-10)

Melin I, 2002 ”Hetaste sajten i landet: Lunarstorm har över 300 000 besökare varje dag – året

om”, Borås Tidning, 2002-09-15

Metro, 2007”Färre aktiva på Facebook”

Perez J C, 2006”Tuffa tider för Myspace”, Computer Sweden, häfte 56, ISSN: 0280-9982 Prenhall webbplats

http://wps.prenhall.com/wps/media/objects/2519/2580469/addit_chmatl/TURBMC04_01318546 15OF.pdf (besökt 2007-11-20)

Rognerud K K, 2007”Rekordvinster att hämta för sociala ungdomssajter”, Dagens Nyheter, 2007-09-14

Ryen A, 2004”Kvantitativ intervju – Från vetenskapsteori till fallstudie”, Daleke Grafiska AB, Malmö, ISBN 91-47-07278-4

Schwenk S, Thorander A, ”Klicka vidare! – En studie om marknadsföring på Internet”, http://www.uppsatser.se/uppsats/279ac66c8a/ (besökt 2008-06-26)

Stevens R E, Loudon D L, Wrenn B & Mansfield P 1997 “Marketing Planning Guide”, Haworth Press, New York

Sverige Annonsörer webbplats

http://www.annons.se/?get=content&action=view&id=127-2 (besökt 2008-01-10)

Teorell J & Svensson T, 2007”Att fråga och att svara – Samhällsvetenskaplig metod”, Korotan Ljubljana, Slovenien, ISBN 978-91-47–07432-7

Webbanalys webbplats http://www.webbanalys.se/docs/2005JUN12/index.html (besökt 2007-11-20) Webbstatistiksystem webbplats http://webbstatistiksystem.se/2007/07/30/unika-besokare-besok-och-sidvisningar-hur-mater-man/ (besökt 2008-01-08) Webopedia webbplats http://www.webopedia.com/TERM/U/unique_visitor.html (besökt 2007-11-20)

Wilson A, 2003”Marketing Research – An Integrated Approach”, Pearson Education Ltd, Essex, ISBN 0273651137

37

Bilaga 1

Andreas Vural Creative Director på Glife AB

• När och var startades företaget?

• Vad var företaget syfte och mål när det startades?

• Vilka företag har ni som kund? Vilka är era största kunder? • Vad har företaget för omsättning?

• Vilka tjänster erbjuder ni?

• Vilken typ av marknadsföring erbjuder ni era kunder? • Vilka är era största konkurrenter?

• Vad har företaget för framtidsplaner?

• Vilka problem stöter man på i detta affärsområde?

• Vilka företag passar den här typen av marknadsföringssätt bäst? • Vilka är er största målgrupp?

• Till vilka användare riktas reklamen till i er community?

• Hur marknadsför man sajterna, hur får man communities att bli populära? • När ni driver en marknadsföringskampanj hur mäter ni effektiviteten? • Vad är livsstilsnätverkets framtida utsikter?

• Är det lönsamt för företag att marknadsföra sig?

• Vilken/vilka typer av marknadsföringssätt använder ni er av? Till exempel One-to-One

marketing?

Följdfrågor via e-post

1. Om man tittar endast på klick per träff, vilket visar bäst resultat? Är det bättre med högre procent?

2. Om man tittar på alla tre, då ser man att Företag A har mer sidvisningar fast med mindre klick rate. Borde man inte satsa på den med mer sidvisningar. Vad är det som visar vilket företag av (A och B) som har fått mest respons/är mest effektiv?

Företag A sidvisningar (200 000) klick (500) klick per träff (0,25 %) Företag B sidvisningar (50 000) klick (350) klick per träff (0,70 %)

38

Bilaga 2

Frågor till Lisa Sjödahl Key Account Manager på Glife AB

Hej!

Vi är två studenter som skriver vår C-uppsats och har Glife AB som Case Study. Vi hade pratat med Andreas Vural och skulle ta hjälp av dig med mer information.

Vi skulle behöva mer bakgrundsfakta om era 3 communities på Glife AB. • När startades de?

• Vilka vänder de sig till det vill säga målgrupp, region och så vidare?

• Hur kostnadseffektiva är ni gentemot andra communities eller andra medium?

• Vilka företag branscher passar in för era olika communities vid marknadsföring? Vilka passar inte in, och varför?

• Vilka företag annonserar på de olika communities?

Adress Glife AB Engelbrektsplan 2 BOX 5564 102 14 Stockholm Tel: 08-679 44 00 Fax: 08-679 44 99

39

Bilaga 3

Frågor till Malin Lagerström Sales Officer på Lunarstorm

Hej!

Vi pratades vid tidigare och härmed bifogar vi frågorna som begärt. Skulle vi kunna ta del av bakgrundsinformation om Lunarstorm, opinionsmätningar/undersökningar som har gjorts före/efter en reklamkampanj/attitydförändringar på Lunarstorm webbplats?

• Hur kostnadseffektiva är ni gentemot andra communities eller andra media? • Vilka företag branscher passar in för era olika communities vid marknadsföring? • Vilka passar inte in, och varför?

• Vilka företag annonserar på de olika communities?

Adress Lunarstorm Saltmätargatan 9 113 59 Stockholm Växel: 08-545 276 10 Fax: 08-568 494 65

Related documents