• No results found

Kompetenser från sysselsättningar

En annan källa till kompetens än formell utbildning och föreningsutbildning är förstås kompetens erhållen från nuvarande eller tidigare sysselsättningar. Den liknar kompetensen från att verka som förtroendevald i det avseendet att den berör praktisk, informell och mindre explicitgjord kompetens. Som kommer att framgå i denna rapport finns det stora likheter dem emellan, åt- minstone enligt de svarande, men det finns även vissa avgörande skillnader. Svarsalternativen stämmer inte och stämmer till liten del respektive stämmer till stor del/stämmer helt har slagits ihop i diagram 11 nedan. Responden- terna kunde också fylla i fler än ett alternativ.

Juridik Redovisning Budgetering Utvärdering Verksamhetsutveckling Ledning Kommunikation Insamling av medel 100 % Stämmer till stor

del/stämmer helt

Stämmer inte/ stämmer till liten del

Vet ej/inget svar 80

0 20 40 60

När det gäller kompetenser från nuvarande eller tidigare sysselsättningar anger respondenterna att de framför allt har erhållit 1) ledning, 2) kom- munikation, 3) verksamhetsutveckling och 4) utvärdering. Däremot anger de svarande att de i mindre utsträckning har erhållit kompetenser som bud- getering och redovisning från sina sysselsättningar. Uppemot var tredje per- son menar också att de inte alls har erhållit kompetenser som insamling av medel och juridik från sina arbeten.

Det går att analysera samvariationen mellan svarsalternativen på denna fråga med bakgrundsvariabler. En sådan analys visar att framför allt äldre personer och personer med högre utbildning i högre grad tenderar att ange att de har förvärvat kompetenser som ledning, kommunikation och verk- samhetsutveckling från sina nuvarande eller tidigare sysselsättningar. En av de intervjuade ordförandena i förstudien är egenföretagare och kom- menterar de kompetenser som kan användas från sysselsättningen i uppdra- get som förtroendevald:

När man är egenföretagare, det är väl den (kompetensen) man tar med sig. Det gäller ju att styra upp och motivera människor, att jobba då i en förening. Och det där att ta folk då också, det får man ju lära sig när man är egen. Man får ju liksom se sina medlemmar som en kund och inte som en belastning. (Ordfö- rande C, 2012)

Det är uppenbart att personen värdesätter kompetensen från sitt arbete i uppdraget som förtroendevald. Det handlar om att styra och motivera människor i båda sammanhangen, men man lär sig detta då man arbetar som egenföretagare. Att notera är den positiva betoningen på att se sina medlemmar som en kund och inte som en belastning. En annan av de in- tervjuade har varit anställd inom försvaret en längre period av sitt liv och diskuterar värdet av det för sitt uppdrag som förtroendevald:

Jag har varit anställd inom försvaret i 38 år och där har ju de mycket bra utbildningar på olika sätt som man har kunnat överföra då till just den här verksamheten. Jag har haft väldigt stor nytta av detta i just den här civila verksamheten. (Ordfö- rande G, 2012)

Försvaret har bra utbildningar som är av nytta inom den ideella verksam- heten. Respondenten i fråga menar också att kunskapen från utbildningar inom en annan sektor går att föra över till den ideella sektorn.

Möjligheten att föra över kunskaper, influenser och idéer från andra sektorer samt konsekvenserna av detta för ideella organisationer är föremål för en intensiv forskardebatt (Segnestam Larsson, 2013), där vissa menar att det är positivt, andra att det är negativt och några menar att influenserna och idé- erna måste anpassas till det nya sammanhanget. Det finns också de forskare som anser att dessa idéer har andra syften än att bli implementerade i den

operativa verksamheten. I det här sammanhanget vill jag kort påminna om att undersökningen också innehöll en fråga om vilken typ av organisation de förtroendevalda har arbetat i (se kapitel två i denna rapport). I huvudsak har de i rangordning arbetat i företag, offentliga organisationer och ideella föreningar. Det går att analysera och diskutera relationen mellan förvärvade kompetenser och typ av organisation som de förtroendevalda arbetar eller har arbetat i. Jag återkommer till detta i analysdelen av den här rapporten. Kompetenser importeras dock inte enbart i en riktning, det vill säga från andra organisationer till ideella organisationer. I intervjuerna finns det även personer som antyder att de genom att verka som förtroendevalda lär sig kompetenser som de har nytta av i sin sysselsättning. Ett exempel på detta ges i en av kommentarerna i enkätundersökningen:

Jag har en ledande befattning i yrkeslivet. Att leda ideell fören- ing utan ”chain of command” är mycket lärorikt.

Personen anger att denne har erhållit ledning som kompetens från sitt arbe- te. Samtidigt är det uppenbart att ledarskap i en ideell organisation erbjuder möjligheter till ny kunskap och lärdomar.

Det går att jämföra hur respondenterna har svarat på de två frågorna om förvärvade kompetenser från att verka som förtroendevald och från nuva- rande eller tidigare sysselsättningar. I huvudsak verkar det som att respon- denterna har förvärvat ungefär samma kompetenser från sina nuvarande eller tidigare sysselsättningar och sina uppdrag som förtroendevalda. Det handlar då om ledning, verksamhetsutveckling och kommunikation. De svarande anger också att de i låg utsträckning har erhållit juridik som kom- petens från sina sysselsättningar och sina uppdrag. Det finns en indikation på att de svarande har lärt sig mer om insamling av medel från sina uppdrag som förtroendevalda än från sina sysselsättningar.

Kompetenser för att uppfylla och utveckla

Related documents