• No results found

Kompetensutveckling på högskolenivå för socialkontorets handläggare av

AU § 9 Dnr 2005.015 027

Arbetsutskottets förslag

Socialnämnden förslås besluta att

• Uppdra åt förvaltningen att genomföra en analys av

förbättringsbehov och kompetensutveckling i syfte att ansöka om EU-medel från Vätkraft 3.

• Uppdra åt socialförvaltningen att utifrån analysresultatet planera en kompetensutvecklingsinsats

• Ansöka om EU - bidrag för anlitande av extern konsult vid genomförandet av kompetensutveckling av socialkontorets personal, med huvudsaklig inriktning på handläggargruppen

• Uppdra åt socialchef Bo Weiåker att med analys- och kompetensutvecklingsplanen som grund upphandla

kompetensutveckling riktad till handläggare och övrig personal inom socialkontoret under en tvåårsperiod, med möjlighet för behörig personal att få högskolepoäng.

Ärendet

Som ett led i arbetet att fördjupa kompetensen hos socialförvalt-ningens personal att möta ökade krav och nya uppgifter, föreligger ett förslag till satsning på kompetensutveckling för handläggare av individärenden vid socialkontoret.

Bakgrund

Samhällets förändringstakt är hög. Det ställer stora krav på socialnämndens personal att vara flexibel och redo att inhämta kunskaper för att kunna möta nya frågeställningar och behov hos Vallentunas invånare. Genom att kommunerna under 1900- och 2000-talet fått ansvar för att möta allt fler av kommuninvånarnas behov ställs krav på samarbete över enhetsgränser inom social-förvaltningen, med andra kommunala förvaltningar och huvudmän i en allt högre omfattning. Nya målgrupper och ansvarsområden ställer krav på utökade och fördjupade kunskaper. I de kundenkäter som socialnämnden genomför har kommuninvånarna uttryckt förtroende för verksamheten men också gett uttryck för att det finns förbättrings-områden inom kompetens och bemötande. Personalen har i en årlig psykosocial arbetsmiljöenkät gett uttryckt för önskemål om av kompe-tensutveckling i arbetet.

Socialstyrelsen betonar i information om ”En kunskapsbaserad socialtjänst att:

”En förstärkt kunskapsutveckling behövs för att ge socialtjänsten bättre möjligheter att erbjuda medborgare det stöd och den hjälp de

behöver. Det ökar utsikterna för rättvisa och rättssäkerhet och insatserna kan koncentreras på den enskildes behov.

Det ökar också möjligheterna till professionalism och skapar attraktiva arbeten och bättre arbetsvillkor. Det kan locka nyutbildade att börja arbeta inom socialtjänsten och ge fortsatta utvecklingsmöjligheter för de mer erfarna.” (Socialstyrelsen 2003).

Attraktiv arbetsgivare

Att arbeta med handläggning är ett komplicerat arbete som kräver goda kunskaper i utredningsmetodik och social juridik men också inom övriga delar av socialt arbete, bland annat en god kännedom om vilka insatser och resurser som kan användas i olika situationer för att ge människor möjligheter att ta ansvar för sina liv. Handläggare är en rörlig grupp, under många år har personalomsättningen av olika skäl varit relativt hög. Ett sätt att ge handläggarna stöd i sitt arbete och för att kommunen även fortsättningsvis ska vara en attraktiv kommun att arbeta i, är att kommunen som arbetsgivare erbjuder en långsiktig kompetensutveckling med möjlighet att ta högskolepoäng.

Liknande fortbildningar har erbjudits i flera av kommunerna i Nordost och även i andra delar av landet.

Nuläge

I verksamhetsplanen för 2005 – 2007 beskrivs arbetet med den interna kompetensutvecklingen. Ett led i denna är den s k ”Kib-en”

som innebär en inventering av varje medarbetares kompetens inom de olika moment som ingår i respektive arbete. Inventeringen görs årligen och då flera nya handläggare börjat på myndighetsfunktionen under 2004, kommer en ny kartläggning att göras i början av 2005 som en del av underlaget för den fortsatta planeringen.

Utbildningen syftar till

Att vallentunaborna ska mötas av personal vid socialkontoret i Vallentuna som har en god kunskap om socialtjänstens olika verksamheter och ansvarsområden och handläggare med en

professionell kompetens som gör en rättssäker och rättvis bedömning utifrån den enskilde individens behov.

Mål med kompetensutvecklingsinsatsen

Att nå ett gemensamt synsätt inom personalgruppen vid socialkontoret baserad på en helhetssyn på människan utifrån socialtjänstlagens värdegrund.

Kompetensutvecklingen förväntas fördjupa personalens kompetens i bemötande av människor i olika situationer och ge en god kunskap om socialtjänstens olika resurser och möjligheter. Den ska också ge fördjupad kompetens i att möta människor i kris och erbjuda hjälp och stöd på ett sätt som ökar de sökandes möjligheter att ta ansvar för sina liv.

Kompetensutveckling på högskolenivå är ett led i arbetet att bevara och utveckla Vallentuna som en attraktiv arbetsgivare för nyutbildad personal och ge möjligheter till utveckling för personer med lång erfarenhet.

Antal deltagare

Handläggaregruppen på socialkontoret omfattar ett 40-tal hand-läggare. I de moment som riktar sig till all personal på socialkontoret omfattar gruppen ca 50 personer.

Uppläggning och tidsperiod Utbildningen är beräknad att pågå i

alternativ 1: ett år och ge motsvarande 10 högskolepoäng eller alternativ 2: pågå under en tvåårsperiod och ge 15 högskolepoäng.

Omfattningen beräknas bli ett – två undervisningstillfällen per månad och litteraturstudier emellan föreläsningstillfällena, totalt ca 25-30 tillfällen under två år.

EU-bidrag

Som ett led i att hålla kostnaderna nere för kommunen kommer socialförvaltningen att ansöka om EU bidrag i form av ”Växtkraft mål 3”. Pengar finns avsatta bland annat till offentliga arbetsgivare.

Prioriterade områden är generationsskiftesfrågor och ohälsa.

En ansökan om medel görs i två steg:

Steg ett innebär en kompetensutvecklingsanalys. Den innebär i korthet att all personal ska involveras i en analys av styrkor och svagheter vilken ska utmynna i en handlingsplan för förbättrings-områden och förbättrings-områden där man enats om behov av kompetens-utveckling. Denna analys måste göras innan en ansökan om medel kan lämnas in. Vanligt är att anlita en konsult som hjälp i arbetet med att ta fram analysen och biträda i diskussionerna i personalgrupperna.

Det går att ansöka om EU-medel för att täcka kostnaderna för konsultarvode. Tidsåtgång för analysen uppskattas till ca två arbets-dagar för all personal och till fyra arbets-dagar för berörda chefer och samordnare.

Steg två innebär att man med analysen som grund kan gå vidare och ansöka om kompetensutvecklingspengar. Till ansökan ska bifogas dokument som beskriver organisation, individuella

kompetens-utvecklingsplaner, beräknad utbildningskostnad, beskrivning av genomgående teman och hur projektet är kopplat till något av målen;

jämställdhet, särskild satsning på IT, hållbar utveckling samt

regionala behov. I ansökan om medel till kompetensutveckling kan man ansöka om bidrag till kostnader för att anlita extern konsult, maximalt bidrag är 400 000 kr.

Vid samtal 2004-12-17 med tjänsteman på ESF-rådet i Stockholms län, som är Stockholms läns myndighet för genomförandet av socialfondens program Växtkraft Mål 3, framhölls att offentliga sektorn redan fått mycket pengar och att de räknar med att det kommer att bli stor konkurrens om de 2,5 miljoner som är avsatta för ansökningsperioden 15/1-15/2 2005. Nästa ansökningsperiod är 15/5-15/6 2005

Pris

Förslaget till kompetensutvecklingsplanering presenteras i två

alternativ. Moment 1 avser en gemensam del för en utökad grupp av personal vid socialkontoret och moment 2 och 3 är fördjupningsdelar som enbart riktar sig till handläggarna:

Alt 1 omfattar all personal i moment 1 och för personal med handläggningsansvar moment 1 och 2.

Kostnaden beräknas bli ca 700 000 kr för moment 1 och 2 inklusive litteratur och leda till 10 poängs högskoleutbildning under en period av 1,5 år vilket motsvarar ca 500 000 kr fösta året och 200 000 kr resterande halvår.

Alt 2 omfattar samma delar som alt 1 men därutöver ytterligare fem poängs fortbildning. Den består av moment 1 - 3 och motsvarar 15 poängs högskolestudier under en period av två år beräknas

kostnaden bli ca 1000 000 kr eller ca 500 000 kr/år.

Arbetet med kompetensutveckling har pågått i ett par år inom förvalt-ningen. Delar av den planerade kompetensutvecklingsstrategin har redan genomförts och fortsättning planeras. Stora satsningar har gjorts på ledarna i organisationen och under denna tid har social-kontorets personal fått stå tillbaka. Hos personal inom myndighets-funktionen och övrig personal inom socialkontoret finns en förväntan och ett behov av kompetensutveckling. För att inte försena det angelägna arbetet med kompetensutveckling för denna grupp föreslås att socialchefen får i uppdrag att upphandla kompetens-utveckling för handläggare och övrig personal inom socialkontoret.

_______

Related documents