• No results found

Komplettering av ansökan om täktverksamhet enligt 9 kap. miljöbalken på fastigheterna Hall 4:1 i Södertälje

In document Miljö- och hälsoskyddsnämnden (Page 143-147)

kommun och Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun

Ni har i skrivelse (Dnr: 55111-30676-2013) begärt att ingivna ansökningshandlingar om bergtäkt inom fastigheterna Hall 4:1 i Södertälje kommun och Snäckstavik 3:110 i Botkyrka kommun skall kompletteras med nedanstående uppgifter. Svevia har begärt, och av Länsstyrelsen beviljats, anstånd att inkomma med kompletteringar senast den 17 mars 2016.

Följande kompletteringar önskas av Miljöprövningsdelegationen:

1. Redogör för materialbehovet av det sökta berguttaget, samt ange om behovet av bergmaterialet kan tillgodoses genom uttag i befintliga täkter i närområdet. Ange även om bergmaterialet i täkten har egenskaper eller kvalitet som inte kan ersättas med bergmaterial från befintliga täktverksamheter.

Befolkningen i Stockholmsområdet ökar med cirka 30 000-40 000 personer per år, vilket ställer höga krav på regionens infrastruktur. Detta kräver även i sin tur att det finns tillgång till bergmaterial för att möjliggöra den

utveckling som länet eftersträvar. Svevia bedömer att behovet av bergmaterial därmed kan anses som stort och även så kommer att vara under en överskådlig framtid.

Sammanlagt har bolaget identifierat 10 st täkter som försörjer regionen kring Hall med bergmaterial, vänligen se figur 1 nedan.

KOMPLETTERING DNR: 551-3824-15 Datum: 2016-03-15 2 (4)

Figur 1: Utdrag över befintliga täkter i Stockholms- och

Södertäljeområdet. Svevias sökta täktläge markerat med röd cirkel.

Information hämtad från SGU:s hemsida 2016-03-11.

Med det sökta täkttillståndet i Hall har bolaget för avsikt att främst försörja Södertäljes nordöstra region, Salem och Tumba, samt även de södra delarna av Stockholm.

De fyra täkter som ligger väster om Södertälje kanal; Underås, Jumsta, Tingstade och Orrsättra, anser bolaget utöver Södertälje, även försörjer marknaden i Nykvarn, Mariefred och Järna. Därmed gör bolaget

bedömningen att dessa täkter inte kan täcka in det behov av ballastmaterial som finns i de södra delarna av Stockholm ner till Södertälje.

Sydöst om Hall finns två täkter i Nynäshamns kommun; Grödby och Torp.

Dessa försörjer dock främst Nynäshamns kommun, och deras geografiska placering gör det även svårt att försörja området kring främst Södertälje och Hall ur transportsynpunkt, då vägnätet mellan dessa placeringar inte lämpar sig för tunga transporter.

Rakt norr om Hall ligger täkten Moraberg, som ligger inom samma avsättningsområde som Hall, och kan anses vara en konkurrent till Hall ur lokaliseringssynpunkt. Dock har Moraberg endast tillstånd till 2020-06-01.

Detta kommer heller inte att förnyas, då marken i området är planlagd.

Detta innebär att en täkt i Södertäljeområdet med direkt närhet till E4:an kommer att behövas.

KOMPLETTERING DNR: 551-3824-15 Datum: 2016-03-15 3 (4)

Täkten i Riksten ligger även inom Halls ansökta avsättningsområde. Bolaget anser dock att denna täkt inte kan anses som ett långsiktigt alternativ ur materialförsörjningssynpunkt, då denna delvis är en grustäkt och är därmed inte förenlig med de nationella miljömålen om utfasning av grustäkter.

Riksten har dock även tillstånd att bryta berg, men ligger sämre till ur naturvärdessynpunkt då täkten lokaliserad inom två vattenskyddsområden och även inom område av riksintresse för friluftsliv. Täkten gränsar även till ett naturreservat. Riksten ligger dock geografiskt inom samma

avsättningsområde som Hall, och kan därmed antas delvis försörja samma område med bergmaterial.

Täkter i Gladökvarn och Jordbromalm/Rudan försörjer främst Huddinge, Västerhaninge, Jordbro och Dalarö. Dock kan Gladökvarn på grund av sin närhet till Stockholm, anses kunna försörja södra delarna av

Stockholmsområdet som även Hall avser att göra.

Bolaget konstaterar därmed att de två täkter som kan anses ligga inom samma avsättningsområde som Hall är Riksten och Gladö Kvarn. Dock kan det inte anses räcka med två täkter för att försörja de södra delarna av Stockholmsområdet ända ner till Södertälje, och bolaget anser därför att regionen är i behov av en till täkt inom avsedda avsättningsområdet, som också har närhet till E4:an.

Svevia har för avsikt bland annat producera ballastmaterial lämpat för betongtillverkning i täkten, vilket går helt i linje med de nationella

miljömålen som står för utfasning av grustäkter och kan därmed anses vara ett miljömässigt hållbart alternativ till materialförsörjning i regionen.

Förbifart Stockholm har medvetet inte tagits med i beräkningen som ett alternativ till materialförsörjning. Detta då bolaget anser att den del av tunneln som kommer att ligga inom det aktuella

materialförsörjningsområdet utgör en så pass liten del av marknaden att den inte kan anses försörja regionen med ballastmaterial ur ett långsiktigt perspektiv.

2. Redogör för konsekvenserna av en minskning av täktområdet inom den del som berör Botkyrka kommun. Lämna även om möjligt förslag på avgränsning av en sådan minskning.

Bolaget har reviderat brytområdet för den tilltänkta verksamheten, vänligen se bifogad karta, bilaga 1.

Brytområdet är minskat i de östra delarna, främst för att minska de eventuella störningar som verksamheten innebär på friluftslivet i området.

KOMPLETTERING DNR: 551-3824-15 Datum: 2016-03-15 4 (4)

Verksamhetsområdet lämnas dock orört som skyddsområde och för

möjlighet till framtida etablering och för eventuell omprövning om beslutet i framtiden.

Trots minskningen av bergvolymen gör bolaget bedömningen att volymen kommer att räcka för antal sökta år och inte ha någon negativ konsekvens på bolagets produktionsvolymer i täkten.

För Svevia,

Ulrika Thuning Råvaruansvarig

160216\Reviderad M2 160224.dra ritad av 340850EVLY med Geo, 2016-02-26, 14:44

PLACERING AV YTOR/ARBETSMOMENT KAN KOMMA ATT ÄNDRAS /FLYTTAS VARTEFTER BRYTNING SKER.

Sweref 99 TM, RH 2000 1 meter mellan ekvidistanser +45 Höjd botten efter brytning

EXPLOATERINGSPLAN

HALL 4:1 SÖDERTÄLJE KOMMUN

SNÄCKSTAVIK 3:110 BOTKYRKA KOMMUN In- och utfarter

In document Miljö- och hälsoskyddsnämnden (Page 143-147)