• No results found

Komplex méněcennosti

In document Sebevědomé dítě (Page 41-45)

5 Narušené sebevědomí

5.2 Komplex méněcennosti

Během vývoje každého lidského jedince působí na jeho osobnost řada vlivů, které ovlivňují jeho prožívání a způsob chování i vztahy s okolím. Jedním ze závažných vlivů, se kterými se lze setkat u řady osob, je komplex méněcennosti. Otázky poznání jeho podstaty, vzniku a kompenzace mohou být stěžejními pro výchovu i pro vyrovnání se s nepříznivými vlivy v pozdějším věku.

5.2.1 Podstata komplexu podle Junga

Carl Gustav Jung [3, 36] uvádí, že komplex je shluk asociací, jakýsi druh obrazu více nebo méně složité psychologické povahy. Může být způsoben řadou vlivů. Někdy je obsah nevědomě vytěsněn, např. v případě traumatizujících zážitků z dětství, jejich nepochopitelných znaků a obsahů, jindy je jejich obsah natolik bolestný, že je záměrně zatlačen. Komplexy vypadají jako něco malého, ba směšně malicherného, že se za ně člověk stydí a dělá vše pro jejich utajení.

Kdyby ale skutečně byly tak nicotné, nemohly by být ani tak bolestné. Avšak co je nepohodlné, učiníme až příliš rádi neskutečným, pokud to jen jde.

Komplex méněcennosti se může týkat vzhledu (člověk se pokládá za tělesně nevzhledného, méněcenného), inteligence (člověk se pokládá za příliš hloupého či nedostatečně vzdělaného), fyzické síly (člověk se pokládá za příliš slabého) atd. Tyto vlivy nevystupují v krystalicky čisté podobě, často se pojí do souhrnu více vlivů. Při komplexu méněcennosti je člověk konfrontován s hodnotami, které jsou na jedné straně historicky, společensky a kulturně podmíněny, na druhé straně jsou vytvořeny samotným subjektem a je jim přičtena stěžejní důležitost.

5.2.2 Podstata komplexu podle Adlera

Adolf Adler [3, 43, 44] objevil, že pocity méněcennosti zakoušené v raném věku mohou vést ke komplexu méněcennosti ve věku pozdějším. Podle něho tento komplex komplikuje ve svých projevech vztah člověka k jeho sociálnímu okolí a jeho touhu po uplatnění a získání moci. Zjistil, že pocity méněcennosti provázené snahou po kompenzaci determinují sociální charakter člověka, jeho životní styl i životní plán.

Z komplexu méněcennosti vyvěrající vnitřní nejistota vyvolává v některých projevech touhu triumfovat i snahy získat nad druhými moc. Pocit vlastní ceny musí jedinec neustále potvrzovat pocitem své převahy. Přesto lze tuto svázanou touhu po uznání v běžném styku zjistit jako projevující se nejistotu.

Takový člověk může svoji nejistotu maskovat přehnaným vystupováním, hrubším slovním doprovodem, hranou agresivností, ale přitom se bojí sebejistoty druhých.

Stačí však malá nechtěná poznámka, která se dotkne podstaty skrývaného komplexu, a ta představuje pro takového jedince demobilizující úder. Ale taková osoba se bojí i svých vlastností u jiných lidí. Vlastní představy a způsoby chování jsou promítány do druhých. Nepravosti, jichž se člověk dopouští na okolí, se mu vracejí zpět. Produkují strach, že se může od jiných dočkat ještě větších nepravostí. [3, 43, 44]

Podle Adlera [3, 43], který byl sám tělesně postižený, vede ke konfliktnímu jednání a k nevědomým pokusům o kompenzaci v raném dětství především orgánová méněcennost, nedostatky v ekonomické situaci a nutnost dítěte podřizovat se autoritě dospělého. Duševní život je podle něj závislý v největší míře na volné pohyblivosti organismu, neboť psychika člověka je předurčena k tomu, aby byla orgánem útoku, obrany nebo zajištění a ochrany podle požadavků životních podmínek.

Avšak není to zcela pravda. Lidé, kteří se narodili s tělesnou vadou, nemusí nutně postrádat sebejistotu. Pokud budeme někdy pozorovat tělesně postižené děti, které vyrůstají v láskyplné péči své rodiny, jsou dokonale sebevědomé. Problémy přicházejí teprve později, ve škole nebo v práci, když okolí pojímá vadu jako „méněcennost“. Potom sebejistota může utrpět, ale ani k tomu nemusí dojít, jestliže se sebevědomí dítěte preventivně posílí.

5.2.3 Vznik komplexu méněcennosti

Vznik komplexu méněcennosti je předmětem úvah a zkoumání. Zatímco řada lidí jej ztotožňuje s poškozeným sebevědomím, jeho kořeny jsou daleko hlubší. Proto také příčiny jejich vzniku byly zřejmě daleko intenzivnější, než důsledky vědomého prožívání a rozumového sebehodnocení.

Vycházíme-li však z jednoty tělesného či fyziologického a psychického vývoje jedince od početí, mohou být za vznikem komplexu určité předpoklady vzniklé v důsledku už prenatálního vývoje. Může jít o různé vlivy během gravidity matky, např. úrazy a různá tělesná poškození vyvolávající strach matky o nenarozené dítě, ale i její psychické trauma v důsledku jiných vnějších vlivů.

Negativní vliv na nenarozené dítě může mít i prvopočáteční vztah k němu.

Nechtěné či neplánované otěhotnění, snahy o interrupci, i když později a po narození se vyvine normální láskyplný vztah matky a dítěte. Je možné vyslovit hypotézu, že právě v tomto období, kdy je nově tvořený organismus nejcitlivější a tedy i nejzranitelnější, se vytváří kořeny komplexů, či předpoklady k nim. [3, 43]

Vznik komplexů je tedy dosud připisován psychickým traumatům a nadhodnoceným ideám. Komplexy vznikají v důsledku výrazné frustrace aj.

negativních zážitků, v situacích selhání, provinění se a z deprimujícího sebehodnocení a to v celém průběhu lidské ontogeneze, ale jejich vznik je podmíněn podmínkami celé struktury osobnosti.

5.2.4 Kompenzace komplexu méněcennosti

Člověk se snaží svůj komplex méněcennosti nějak kompenzovat.

Nejznámější kompenzací komplexu méněcennosti, např. fyzického (malého vzrůstu), je nevědomé „vyvyšování se“, ale existuje řada dalších cest a možností kompenzace.

Pocity méněcennosti a posedlost touhou po uznání mohou vést ke ctižádostivým výkonům v jiné oblasti, ale i k tyranskému chování ke svým blízkým. I když se kompenzace daří (osobní úspěchy, okolí se nechává utiskovat), pocit méněcennosti je stále připraven. Podle Junga komplex obvykle můžeme volním úsilím potlačit, nemůžeme ho ale dokazováním odstranit. Při vhodné příležitosti opět vystupuje navenek v původní síle. Komplex dále motivuje ke

stále novým kompenzačním výkonům. Teprve až když si člověk uvědomí komplex méněcennosti, je ho možné zvládnout.

6 Rozvoj sebedůvěry k budování zdravého sebevědomí

In document Sebevědomé dítě (Page 41-45)

Related documents