• No results found

Koncept: ”Enklare bockad 2”

2. Tillvägagångssätt

4.2. Koncept

4.2.2. Koncept: ”Enklare bockad 2”

Koncepten är en annan version av konceptet ”Enklare bockad 1” beskrivet i 4.2.1. ovan. En 3D-modell av konceptet finns representerad i Figur 42.

Figur 42. 3D-modell av konceptet ”Enklare bockad 2”, benämningarna i figuren förklaras nedan.

Tiltled

För att slippa de utskurna jacken i rotatorns infästningsplatta svetsas de bockade plåtarna på utsidan av infästningsplattan, 1. Detta sänker tillverkningskostnaden för de ingående delarna i tiltleden då mindre maskinbearbetning är nödvändig. Hydraulcylinderns övre skydd bockas upp mot rotatorns infästningsplatta, 2. Det ger en jämnare övergång och sänker spänningarna i området.

- 37 - 4.2.3. Koncept: ”Utan bockar”

Konceptet fokuserar på att förenkla dagens konstruktion så mycket som möjligt. Konceptet illustreras som en 3D-modell i Figur 43.

Figur 43. 3D-modell av konceptet ”Utan bockar”, benämningarna i figuren förklaras nedan.

Tiltled

I konceptet har bockarna i dagens infästningsplåtar, 1, tagits bort helt. Detta förenklar tillverkningen av tiltleden samtidigt som kvalitén ökar då det finns mindre potentiella felkällor. Utan bockarna är det mindre områden som är känsligt för spänningar samtidigt som plåttjockleken enkelt kan ökas för att höja hållfastheten utan några produktionsproblem.

Det är hydraulcylindern styr vinkeln på hammar-infästningen. På grund av det är det även hydraulcylindern som stabiliserar hammar-infästningen vid brytning samt sneda träffar i bommens riktning. När brytning eller en sned träff sker i bommens riktning uppkommer en motståndskraft i hydraulcylindern för att behålla hammar-infästningens vinkel. Kraften transporteras genom hydraulcylindern och omvandlas till ett brytande moment vid tiltledens fäste för hydraulcylindern, 2.

För att minska det brytande momentet i tiltleden har hydraulcylinderns fäste förflyttats närmare rotatorn, vertikalt uppåt i Figur 43. Det leder till att det brytande momentet minskar och övergår mot en tryckande eller dragande kraft. Detta är mer gynnsamt för hållfasthet då konstruktionen är starkare i de riktningarna jämfört med det brytande momentet.

Nackdelen med konceptet är att konstruktionen bli klumpigare än dagens. Tiltleden kommer skymma mer av operatörens synfält samtidigt som den löper större risk att stöta i väggar och tak under drift.

- 38 - Hammar-infästning

Hydraulcylinderns fäste, 3, har flyttats för att anpassas efter den nya placeringen av dess fäste på tiltleden. De vinkelräta plåtarna, 4, är utskurna för att passa runt rotatorns infästningsrör i tiltleden.

En utskuren radie har även tillkommit i plåtarna för att få en jämnare övergång mot hydraulhammarens infästning. Tjockleken på infästningsplatta har ökats samtidigt som boxen under infästningsplattan har tagits bort.

Integration

Ett mekaniskt stopp likt dagens konstruktion används för att hindra att hydraulcylindern når sin maximala utvidgning. Hammar-infästningens vridning stoppas av topplocket på tiltleden. Istället för att topplocket stoppar hammar-infästningens box, som på dagens konstruktion, stoppar det istället av hammar-infästningens vinkelräta plåtar. Topplocket utsätts då inte för den extra externa kraften som hammar-infästningens box genererar via hydraulhammaren slag utan endast från brytningar och sneda träffar mot bommens riktning. Det leder till att topplocket blir utsatt för betydligt färre antal externa krafter jämfört med dagens konstruktion. Minskas antalet kraftpåläggningar kommer även risken för haveri att minska. För att öka anläggningsytan, och där med sänka spänningarna, mellan hammar-infästningen och tiltledens topplock svetsas en plåt på mellan hammar-infästningens vinkelräta plåtar samt att kontaktkanten på topplocket fräs ned. Figur 44 redovisas det mekaniska stoppet i konceptet.

Figur 44. Konceptets mekaniska stopp för att hindra hydraulcylinderns maximala utvidgning.

4.2.4. Koncept: ”Delad”

Konceptet inriktar sig på att dela upp vart spänning från slag respektive brytning tas upp i tiltleden. Detta göra det möjligt att öka dimensioner på delar i konstruktionen som utsätts för höga spänningar. En 3D-modell av konceptet ”Delad” finns i Figur 45.

- 39 -

Figur 45. 3D-modell av konceptet ”Delad”, benämningarna i figuren förklaras nedan.

Tiltled

Tiltledens två infästningsplåtar i dagens konstruktion har bytt ut mot fyra utskurna plåtar. Två till hammar-infästningens fäste, 1, samt två till hydraulcylinderns fäste, 2. Plåtarna 1 har en grövre plåttjocklek samtidigt som de inte har någon utskuren radie. Det kommer att minska spänningarna som genereras av hydraulhammarens slag. Hydraulcylinderns fästesplåtar, 2, kommer att tar upp det brytande momentet som uppkommer i tiltleden då hydraulhammaren används för att bryta lös stenare eller då ett slag träffar en sned yta i bommens riktning. Rotatorns infästningsplatta, 3, har förlängds och används till att svetsa fast hydraulcylinderns infästningsplåtar i. Dessa plåtar förankras ytterligare med fyra påsvetsade öron, 4. Ingen bockning används i konceptet vilket gör att det även är en förenkling av tillverkningen.

Hammar-infästning

Från dagens hammar-infästning har boxen tagits bort samt att plåttjocklek på hydraulhammarens infästningsplatta har ökats. För att förstärka hammar-infästningen vid brytning och slag på vinklade ytor i rotationsriktningen har förstärkningsöron svetsats på, 6. Dessa förstärker området på hammar-infästningen som boxen tidigare förstärkt på dagens hammar-hammar-infästningens.

Integration

Som ett mekaniskt stopp utnyttjas hammar-infästningens påsvetsade öron. De stoppas mot tiltledens topplock som anpassats efter öronen. Ingen kraft kommer överföras till tiltleden från hydraulhammarens slag via det mekaniska stoppet. Komponenterna kommer endast utsättas för

- 40 -

externa krafter då operatören bryter eller hamrar på en sned yta i bommens riktning när stoppet är aktivt. Figur 46 redovisar det mekaniska stoppet i konceptet.

Figur 46. Konceptets mekaniska stopp för att hindra hydraulcylinderns maximala utvidgning.

4.2.5. Koncept: ”Bakvänd”

Konceptet mål är att ta bort områden som är extra känsliga för spänningar i riktning under hydraulhammaren. En 3D-modell av konceptet ses i Figur 47.

Figur 47. 3D-modell av konceptet ”Bakvänd”, benämningarna i figuren förklaras nedan.

Tiltled

Hydraulcylindern, 1, har flyttats ovanför rotatorn för att göra tiltleden mer motståndskraftig mot spänning. Då hydraulhammaren vinklas i dagens konstruktion riktas den resulterande kraften mot de utskurna radierna i infästningsplåtarna. Det gör att ett känsligt område blir extra utsatt för spänningar. När hydraulhammaren vrids i konceptet riktas de resulterande krafterna mot ett område som inte är extra känsligt för spänningskoncentrationer. Tiltleden blir även mindre känslig för ogynnsamma nerläggningar då hydraulcylinderns fäste inte skadas.

Nackdelen med konceptet är att hydraulcylinderns fäste skymmer operatörens synfält under drift samt att hydraulcylindern blir blottat för fallande stenar då hammar-infästningen är rak eller endast lite vinklad.

- 41 - Hammar-infästning

Boxen är borttagen samt att tjockleken på hydraulhammarens infästningsplatta har ökat.

Hydraulcylinderns fäste har förflyttas för att passa konceptets huvudidé med hydraulcylindern ovanför rotatorn.

4.3. Konceptevaluering

I konceptevalueringsfasen har koncepten som presenterats i 4.2. evaluerats tillsammans med konstruktörerna på Jama Mining Machines. Idéer och lösningar kring koncepten har diskuterats och tillkommit. Innan koncepten utvecklas vidare måste en återkoppling till kravspecifikationen, 4.1., göras. Uppfyller inte ett koncept kraven som presenterats i kravspecifikationen är konceptet inte ansett som en applicerbar lösning på SBU 8000 med rotator och fortsätts inte utvecklas. Koncepten utvärderas utifrån kravspecifikationen samt med en plan på hur konceptet skall fortsätta utvecklas inför det slutgiltiga konceptvalet.

4.3.1. Koncept: ”Enklare bockad 1”

Fullt gångbar lösning enligt kravspecifikationen. Utnyttjandet av rotatorns infästningsplatta är en bra idé för att öka tiltledens hållfasthet. Infästningsplattan kan förlängas ytterligare för att ge en ännu styvare konstruktion. Hammar-infästningen förenklar tillverkningen då mindre delar och därmed mindre svetsar finns med.

4.3.2. Koncept: ”Enklare bockad 2”

Svetsningen av de bockade plåtarna på ytterkant av rotatorns infästningsplatta gör konstruktionen mindre hållbar. Jämfört med den sänkta hållfastheten i ”Enklare bockad 2” är jacken som används i ”Enklare bockad 1” billigt. Bocken på hydraulcylinderns skyddsplåtplåt kan utnyttjas till andra koncept.

4.3.3. Koncept: ”Utan bock”

Konceptet klarar inte kravspecifikationens krav om ändrat yttermått. Huvudidén med inga bockar utvecklas därför inte vidare. Analys av brytande moment i tiltleden och idén om ändrat läge på hydraulcylinderns fäste för att sänka momentet bör finnas med i utvecklingen av de kvarstående koncepten. Integrationen med det mekaniska stoppet är en bra lösning på problemet. Hammar-infästningens vinkelräta plåtars utformning kommer sänka dess hållfasthet och bör inte användas i fortsättningen.

4.3.4. Koncept: ”Delad”

Intressant lösning som kan utvecklas vidare. Konceptet klarar de ställda kraven i kravspecifikationen. Öronen som förstärker hydraulcylinderns infästningsplåtar och hammar-infästningen bör tas bort då de snabbt kommer förstöras i gruvornas hårda arbetsmiljö. Ett integrerat nerläggningsskydd kan användas för att öka styvheten på hydraulcylinderns fästesplåtars. Rotatorns infästningsplatta kan även utvecklas för att öka tiltledens styvhet och hållfasthet.

4.3.5. Koncept: ”Bakvänd”

Ett bra koncept för att sänka spänningen i tiltleden. Konceptet uppfyller dock inte kravspecifikationen krav om ändring av yttermått vilket gör att ingen vidareutveckling av konceptet sker. Slangdragning och blottning av hydraulcylinder är även två stora problem med konceptet.

- 42 -

5. Konceptval

Till valet av slutgiltigt koncept används en strukturerad konceptvalsprocess. Processen utnyttjar kravspecifikationen, 4.1., samt Jama Mining Machines interna prioriteringsordning vid nykonstruktion. Från prioriteringsordningen skapas en viktad konceptbedömningsmatris med vikter som beräknas av en 012-matris. Det valda konceptet utvecklas vidare till detaljnivå samt att tillverkningsritningar för konstruktionen skapas. Inför konceptvalet görs beräkningar för att verifiera sänkningen av den maximala spänningen i koncepten.

5.1. Konceptutveckling

Koncepten som presenterats i 4.2. vidareutvecklades enligt bedömningen i konceptevalueringen, 4.3.. Koncepten utsätts för samma typ av beräkningsuppställningar som presenterats i 3.3. och jämförts med dagens konstruktion. Konceptens 3D-modeller har anpassats till FEM-beräkningar enligt 3.2.2. samt 3.2.3..

5.1.1. Koncept: ”Enkelt bockad”

Rotatorns infästningsplatta i tiltleden har förlängts ytterligare. För att göra förlängningen möjlig skärs ett spår ut centralt där hydraulcylindern kan passera igenom. Hydraulcylinderns fäste i tiltleden har förflyttats vertikalt uppåt för att minska det brytande momentet i tiltleden. Det integrerade mekaniska stoppen plockas rakt av från koncept 4.2.3.. Konceptet har fått en nerläggningsskydd som inspirerats av det befintliga nerläggningsskyddet. Skyddet har fyra bockar för att anpassas efter den nya placeringen av bockarna på tiltledens infästningsplåtar. Tjockleken på skyddet har ökats plus att bockarnas radie har ökats för att göra skyddet mer hållfast. En 3D-modell av konceptet och dess uppdateringar finns illustrerad i Figur 48.

Figur 48. ”Enkelt bockad”, utvecklad av konceptet "Enklare bockad 1".

- 43 -

Den högsta spänningen i respektive beräkningsuppställning för konceptet "Enkelt bockad" finns presenterat i Tabell 6 nedan. Där återfinns även den maximala spänningens positionen samt en procentuell förändring jämt emot dagen konstruktion.

Tabell 6. Den maximala spänningen för konceptet "Enkelt bockad" vid samtliga beräkningsuppställningar.

”Enkelt bockad” Dagens konstruktion Enhet Minskning

Perfekt rakt slag 6,5 7,9

Jack på rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste Perfekt vinkelrätt

slag

15,7 24,3

MPa 35 %

Jack på rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste Slag med hjälp av

bom

265 406

MPa 35 %

Jack på rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste

Felaktig stöt 563 627

Jack på rotatorns fäste Svets nerläggningsskydd Brytning i

Spänningsfördelningen för konceptet "Enkelt bockad" respektive beräkningsuppställning redovisas i Bilaga D.

5.1.2. Koncept: ”Delad 1”

Konceptet ”Delad” utvecklas till två olika versioner av originalkonceptet. ”Delad 1” fokuserar på att hålla en låg tillverkningskostnaden för konstruktionen samtidigt som styvheten ökas. Hammar-infästningens infästningsplåt i tiltleden har förlängts och sammanfogas med ett nerläggningsskydd.

Nerläggningsskyddet ökar styvheten i konstruktionen och ger en mer integrerad design. Utskurna hål finns i nerläggningsskyddet för att släpa igen skräp som hamna i tiltleden under drift. Skyddet har en grov godstjocklek för att klara felaktiga stötar i väggar och tak. Jämt emot dagens konstruktion har sex bockar tagits bort vilket sänker tillverkningskostnaden. Hydraulcylinderns infästning i tiltleden förflyttas närmare rotatorn och det mekaniska stoppet från 4.2.3. används. Hammar-infästningen är plockad direkt från 4.2.1.. I Figur 49 återfinns konceptet ”Delad 1” som en 3D- modell.

- 44 -

Figur 49. ”Delad 1”, en utveckling från konceptet "Delad".

Den högsta spänningen i respektive beräkningsuppställning för konceptet "Delad 1" presenterat i Tabell 7. Positionen för den maximala spänningen hos konceptet och dagens konstruktion samt en procentuell minskning av den maximala spänningen redovisas även.

Tabell 7. Den maximala spänningen för konceptet "Delad 1" vid samtliga beräkningsuppställningar.

”Delad 1” Dagens konstruktion Enhet Minskning

Perfekt rakt slag 6,7 7,9

Svets under rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste Perfekt vinkelrätt

slag

10,1 24,3

MPa 58 %

Svets under rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste Slag med hjälp av

bom

169 406

MPa 59 %

Svets under rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste

Felaktig stöt 385 627

MPa 39 %

Svets nerläggningsskydd Utskuren radie bockad del Brytning i

Spänningsfördelningen i beräkningsuppställningarna för konceptet ”Delad 1” redovisas i Bilaga E.

- 45 -

Observera att den maximala spänningen för beräkningsuppställningen ”Brytning i bommens riktning” förmodligen inte uppkommer där beräkningen visar. Enligt beräkningen uppkommer maxspänningen på rotatorns infästningsplatta precis under den fixerade ytan. I verkligheten finns inte en sådan skarp kant mellan fullständigt fixering och fullt fri utan hela bommen sviktar. På grund av den onormala avslutningen mellan fixering och frihet uppkommer en onormal brytning i rotatorns infästningsplatta där maxspänningen uppkommer. I verkligheten uppkommer inte ett sådant stort brytande moment i rotatorns infästningsplatta vilket gör att den maximala spänningen blir lägre och förmodligen förflyttas till en annan position.

5.1.3. Koncept: ”Delad 2”

”Delad 2” är den andra versionen som utvecklats av konceptet ”Delad”. Utvecklingen fokuserar på att göra konceptet väldigt stabilt och samtidigt öka dess smidighet. Som i ”Delad 1” har hammar-infästningens infästningsplåtar förlängts och sammanfogats med ett nerläggningsskydd. I konceptet är dessa infästningsplåtar förminskade samt att nerläggningsskyddet är bockat. Det leder till att tiltledens ytterdimensioner minskar vilket gör konstruktionen smidigare och mindre utsatt för felaktiga stötar under drift. Rotatorns infästningsplatta har förlängts och utvecklats för att förstärka hydraulcylindrarnas infästningsplåtar på tiltleden utvändigt. Konstruktionen styvhet i sidled ökas jämt emot konceptet ”Delad 1”. Även i detta koncept har hydraulcylinderns infästning flyttats närmare rotatorn samt att samma mekaniska stopp som presenterats i 4.2.3. används. Konceptet använder samma hammar-infästning som presenterats i 4.2.1.. En 3D-modell av konceptet ”Delad 2”

finns illustrerad i Figur 50.

Figur 50. ”Delad 2”, en utveckling från konceptet "Delad".

Den högsta spänningen i respektive beräkningsuppställning för konceptet "Delad 2" presenterat i Tabell 8. Positionen för den maximala spänningen hos konceptet och dagens konstruktion samt en procentuell minskning av den maximala spänningen redovisas även.

- 46 -

Tabell 8. Den maximala spänningen för konceptet "Delad 2" vid samtliga beräkningsuppställningar.

”Delad 2” Dagens konstruktion Enhet Minskning

Perfekt rakt slag 6,2 7,9

Svets under rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste Perfekt vinkelrätt

slag

10,2 24,3

MPa 58 %

Svets under rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste Slag med hjälp av

bom

172 406

MPa 58 %

Svets under rotatorns fäste Svets under rotatorns fäste

Felaktig stöt 342 627

MPa 45 %

Rotatorns infästningsplatta Utskuren radie bockad del Brytning i

Utskuren radie topplock Utskuren radie topplock

Total minskning: 351 %

Spänningsfördelningen i beräkningsuppställningarna för konceptet ”Delad 2” redovisas i Bilaga F.

Observera att den maximala spänningen för beräkningsuppställningen ”Brytning i bommens riktning” förmodligen inte uppkommer där beräkningen visar. Enligt beräkningen uppkommer maxspänningen på rotatorns infästningsplatta precis under den fixerade ytan. I verkligheten finns inte en sådan kant mellan fullständigt fixering och fullt fri utan hela bommen sviktar. På grund av den onormala avslutningen mellan fixering och frihet uppkommer en onormal brytning i rotatorns infästningsplatta och maxspänningen uppkommer där. I verkligheten uppkommer inte ett sådant stort brytande moment i rotatorns infästningsplatta vilket gör att den maximala spänningen blir lägre och förmodligen förflyttas till en annan position.

5.2. Slutgiltigt konceptval

Jama Mining Machines prioriteringsordning vid nykonstruktion lyder:

1. Kvalité

En beskrivning av kriteriernas betydelse enligt Svenska Akademins ordlista, [10], samt en bedömning av kriteriernas innehåll tillsammans med Jama Mining Machines följer:

- 47 -

Kvalité, inre värde; egenskap; sort, beskaffenhet; god beskaffenhet. Mått på kvalité: Pålitlighet, prestanda, säkerhet, lämplighet för användningsområdet, servicevänlighet, uppfyllelse av avtal (Leverans i tid, snabb reparation).

Miljö, yttre förhållanden som påverkar allt liv. Mått på miljöpåverkan: Giftiga utsläpp, utnyttjande av beskaffat material, återvinningsbar, närproducerat.

Hållfasthet, mått på hållfasthet: Procentuell minskning av den maximala spänningen, minska antalet spänningstäta områden, minska risken för introduktion av inre spänningar från tillverkning.

Tillverkningskostnad, tillverka, framställa, förfärdiga. Mått på tillverkningskostnad: Material, tillverkningstid, total svetslängd, svårigheter med tillverkningsprocesser.

Design, konstnärlig formgivning. Mått på design: Yttre dimensioner, estetiskt tilltalande.

Vikt, mått på vikt: Massa, sänkt totalvikt på konstruktionen.

5.2.1. 012-matris

En 012-matris används för att beräkna kriterierna i prioriteringsordningen vikt till konceptbedömningsmatrisen. Kriterierna jämförs jämt emot varandra i Tabell 9. Ett horisontellt kriterium vägs mot samtliga vertikala kriterier. Det horisontella kriteriet kan antingen vara 0, mindre viktig, eller 2, viktigare, jämt emot det vertikala kriteriet. När ett kriterium jämförs emot sig själv får kriteriet 1, lika viktigt. När alla horisontella kriterier är viktade jämt emot de vertikala kriterierna adderas kriteriets poäng och divideras med det totala antalet utdelade poängen. En procentuell vikt erhålls då som ett mått på hur viktigt respektive kriterium är. I Tabell 9 återfinns 012-matrisen där vikten beräknas.

Tabell 9. 012-matris där kriterier viktas till konceptbedömningsmatrisen.

Kvalité Miljö Hållfasthet Tillverkningskostnad Design Vikt

En konceptbedömningsmatris används för att välja vilket slutgiltigt koncept som skall utvecklas i detaljnivå. I konceptbedömningsmatrisen värderas koncepten utifrån Jama Minings Machines prioriteringsordning och jämförs med en referenskonstruktion. Som referens används dagens

- 48 -

konstruktion. En femstegat skalig används i bedömningen. Betydelse för de olika rankingsstegen förklaras i Tabell 10.

Tabell 10. Rankingens betydelse i konceptbedömningsmatrisen.

Ranking Betydelse

Referenskonstruktionen får ranking 3 i samtliga kriterier förutom i kriteriet hållfasthet. Eftersom ett krav från kravspecifikationen är att de maximala spänningarna skall sänkas i koncepten kan bara hållfastheten i koncepten bli bättre, annars ska inte konceptet finnas med i konceptvalet. Här får referenskonstruktionen rankingen 1 för att ge en mer exakt bedömning av de nya konceptens hållfasthet. Konceptbedömningsmatrisen presenteras i Tabell 11 nedan.

Tabell 11. Konceptbedömningsmatris för valet av slutgiltigt koncept.

(Referens) Koncept Koncept Koncept

Dagens

konstruktion ”Enkelt bockad” ”Delad 1” ”Delad 2”

Bedömnings-

Från bedömningen i konceptbedömningsmatrisen väljs ”Delad 2” som slutgiltigt koncept.

Konceptet fortsätter utvecklas i 6., detaljerad design.

- 49 -

6. Detaljerad design

Innan den nya konstruktionen är redo för produktion måste den vidareutvecklas på detaljnivå.

Tips från gruvans service som presenteras i 3.5. bör finnas med i konstruktionens slutgiltiga design.

Komponenterna måste anpassas för att tillåta dragning av hydraulslangar. Detta eftersom dragningen av hydraulslangarna inte bara sker utvändigt utan även delvis invändigt i komponenterna.

Tillverkningen av komponenterna måste ses över. Dels för att försäkra att verkstäderna Jama Mining Machines samarbetar med idag kan tillverka komponenterna, men även för att minimera tillverkningskostnaden och samtidigt behålla en hög produktionskvalité. Det kan nämnas att de bockade delarnas bockningsradier bör stämma överens med de dynor verkstäderna förfogar över idag. De ingående delarnas geometri bör utforma för att sänka monteringstiden av delarna innan svets. Detta leder till en billigare produktion med inbyggd kvalité då delarna automatiskt styrs till rätt position.

En överskådlig bild över de utvecklade komponenterna redovisas som en 3D-modell i Figur 51 nedan.

Figur 51. 3D-modell av den nya konstruktionen.

6.1 Ny tiltled

En utskuren klack har introducerats i hydraulcylinderns infästningsplåtar, 1 i Figur 52. Klacken underlättar monteringen av infästningsplåten då de får en naturlig placering på rotatorns infästningsplatta. För att möjliggöra passningen av infästningsplåtarna slipas en radie på baksidan av rotatorns infästningsplatta. Hydraulcylinderns infästningsplåtar här även förlängts vertikalt och liggare an rotatorns infästningsrör, 2 i Figur 52. Infästningsplåtarnas topp har en fasning som bildar en naturlig fogberedning mot infästningsröret. Detta förstärker infästningsplåtarna då de tidigare

- 50 -

haft en förhållandevis liten svetslängd på rotatorns infästningsplatta. Utskurna spår för dragning av hydraulslangarna som sköter smörjning av hammar-infästningen återfinns på infästningsplåtarna, 3 i Figur 52. Geometrin på förlängningen av rotatorns infästningsplatta, 4 i Figur 52, har anpassats för att låta hydraulcylindern passera centralt samtidigt som svetslängden och förstärkningen av radierna på infästningsplåtarna bibehålls.

Figur 52. Vidareutveckling av hydraulcylinderns infästningsplåtar samt rotatorns infästningsplatta i tiltleden.

Hydraulcylinderns infästningsplåtar har även förlängts nedåt i vertikal-led. Detta för att garantera att nerläggningsskyddet verkligen skyddar hydraulcylinders hydraulkopplingar. I och med förlängningen kan slangstödet, 1 i Figur 53, integreras mellan infästningsplåtarna. Stödet blir skyddat

Hydraulcylinderns infästningsplåtar har även förlängts nedåt i vertikal-led. Detta för att garantera att nerläggningsskyddet verkligen skyddar hydraulcylinders hydraulkopplingar. I och med förlängningen kan slangstödet, 1 i Figur 53, integreras mellan infästningsplåtarna. Stödet blir skyddat

Related documents