• No results found

Resultatet av genomförandet av en DFA-metodik på rullbocken presenteras nedan. Genom att först se produkten som helhet och analysera komponenterna med de tre huvudfrågorna, som beskrivits tidigare, kunde direkt vissa delar av produkten väljas bort för vidare undersökning. Förändring av en komponent måste även följa den kravspecifikation som framställs. Den nya komponenten ska uppfylla de krav som ställts. Resultatet av huvudfrågorna och viktningarna för varje komponent redovisas i nästkommande stycke. Nedan, i figur 13, visas en bild på rullbocken med pilar som pekar mot de områdena som har undersökts med de tre huvudfrågorna.

Figur 13. Bild på ursprungliga exempel rullbocken taget från Creo parametrics med pilar mot de detaljer som undersökts.

”Elskåp” kan teoretiskt sätt inte elimineras eftersom den får svaret ja på vardera huvudfråga. Elskåpet monteras separat och består av ett annat material än resterande komponenter. Dessutom krävs det även en separat kravspecifikation för enbart elskåpet. Därav valdes elskåpet bort för vidare undersökning.

”Motorerna” kan inte elimineras eftersom de krävs för att kunna rotera objektet som placeras på rullbocken, vilket är ett av kraven. Motorerna beställs även separat och tillverkas alltså inte utav ESAB. Detta medför att det inte finns något utrymme för simplifiering vilket betyder att den utesluts för vidare undersökning.

”Stöd” utgörs av flera komponenter och är en potentiell kandidat för eliminering/förenkling. Eftersom hela sammanställningen fungerar som ett ”stöd” för andra komponenter är den möjligtvis inte helt nödvändig. I teorin kan det gå att integrera andra komponenter i varandra

”Elskåp” ”Stöd” ”Fot” ”Motor” ”Balk” ”Hjul” ”

”Fot” är en komponent som används för att säkra konstruktionen. Teoretiskt sätt kan det gå att eliminera / förenkla foten eftersom den i nuläget monteras separat och fyller inte någon mer funktion än de ovannämnda. Med detta analyserades foten vidare.

”Balk” är själva basen till produkten och resterande komponenter monteras på den. Detta gör balken till något som teoretiskt sätt inte kan elimineras. Däremot finns det möjligheter för en förändring som kan underlätta montering, därför uteslöts inte balken direkt.

”Hjul” hjulen går teoretiskt sätt inte att eliminera eftersom de är nödvändiga för funktionen av rullbocken. Hjulen är standardkomponenter och beställs från leverantör vilket gör det svårt för en simplifiering.

”Fästelement” det finns flertals fästelement runt konstruktionen men på grund av förutsättningarna kommer fästelementen inte undersökas enskilt. Vid förändringar av större komponenter kommer fästelementen förändras automatiskt.

De intressanta komponenterna som granskas vidare är därmed ”Stöd”, ”Fot” och ”Balk”. De tre komponenterna fick svaret nej på antingen en eller flera av de tre huvudfrågorna som ställdes och en förändring skulle fortfarande uppfylla kravspecifikationen. Därav undersöktes komponenterna vidare med de riktlinjer som presenterats tidigare. Således blir det ett konceptförslag för vardera komponent där förändringen baseras på riktlinjerna.

De potentiella lösningarna för rullbocken presenteras nedan. Varje alternativ har ritats upp i Creo för att ge ett bättre perspektiv på hur det kan se ut vid införande. Alternativen jämförs också med föregående komponent för lättare förstå simplifieringen. Däremot har det inte genomförts några detaljritningar eftersom komponentens dimensionering ej är korrekt. Därav presenteras enbart grundliga exempel på hur det skulle kunna se ut.

5.3.1 Alternativ 1

För alternativ ett har komponenten ”stöd” simplifierats. Ursprungliga stödet, som visas i figur 14 a) nedan, bestod av två unika detaljer medan lösningen, figur 14 b) enbart har en unik detalj.

Figur 14. Simplifiering av ”stöd” a) visar ursprungliga stödet medan b) visar förenklingen.

Genom att analysera komponenten med de riktlinjer som presenterats i tidigare avsnitt kan följande förbättringar konstateras:

• Tar bort tidskrävande processer

Båda komponenterna behöver bockas i olika vinklar och dessutom krävs svetsning för att fästa ihop dem. Bockning och svetsning är processer som förlänger genomloppstiden vilket betyder att de ska undvikas.

• Mindre detaljer

Ett av huvudmålen inom DFA metodik, att minska antalet komponenter och simplifiera designen har tillämpats här. I detta fall har antal unika komponenter halverats medan totala antalet komponenter för varje stöd minskats med en.

• Standardkomponent i form av en U-balk

Som ovanstående säger, i stället för plåtdetaljer som behöver genomgå flertals processer krävs det enbart en standardkomponent i form av en U-balk.

• Simpel ritning

En enkel komponent till designen följs av en enkel ritning. Ritningen innehåller varken bockning eller svets vilket kan göra det lättare att läsa av och montera.

5.3.2 Alternativ 2

För alternativ två har komponenten ”fot” simplifierats. Ursprungliga foten, som visas i figur 15 a) nedan, bestod av en unik detalj men med många ”onödiga” processer. Figur 15 b) visar lösningen som består av en simpel L-balk.

Figur 15. Simplifiering av ”fot” a) visar ursprungsfoten medan b) visar lösningen

Lösningsalternativ 2 kan ses som en väldigt simpel lösning. Antal komponenter har inte minskat utan det har enbart skett en förenkling. Med den förenkling som gjorts är det svårt att avgöra om det påverkar specifikt monteringstiden. Det som går att fastställa är att totala genomloppstiden för komponenten kommer minska. Precis som alternativ ett kan följande förbättringar kan ställas upp för alternativ två:

• Tar bort tidskrävande processer • Standardkomponent i form av L-balk • Simpel ritning

5.3.3 Alternativ 3

För alternativ tre har både ”stöd” med tillhörande lagerhus eliminerats. I stället har hjulet integrerats med balken. Ursprungliga produkten visas i figur 16 a) medan lösningen visas i figur 16 b).

Figur 16. Simplifiering av produkten. Bild a) visar ursprungsprodukten medan b) visar lösningen.

För lösningsalternativ tre gjordes relativt stora förändringar än tidigare alternativ. Förändringar baseras på de tre huvudfrågorna som avgör om en komponent kan elimineras eller inte. För stödet med tillhörande lagerhus vart det teoretiska svaret ja, alltså att stödet teoretiskt sett kan elimineras. Som beskrivet under teoriavsnittet måste då komponentens funktion integreras i konstruktionen på ett annat sätt. Stödets funktion är att hålla upp lagerhusen som i sin tur säkerhetsställer hjulets funktion.

Utan att lägga till ytterligare komponenter eller försvåra monteringsvänligheten gick tankarna åt att integrera balken i den tilltänkta lösningen. Integration av hjulpartiet och balken innebär en genomgående bult / axel i stället för flertals fästelement. För att få den önskade höjden mellan ovankant hjul och balk (se figur 16a) behövs ett hjul med större ytterdiameter. Med de riktlinjer som presenterats tidigare i åtanke blev resultatet en integration av hjulpartiet, motor och balken. Resultatet visas ovan i figur 16b

Related documents