• No results found

Konflikt och rivalitet

1. Inledning

5.6 Konflikt och rivalitet

De sex kvinnor som intervjuats är alla överens om att det inte finns hinder som specifikt försvårar för kvinnan att bli chef och göra karriär. Samtliga har en tro på att alla kan komma hur långt som helst på sina egna meriter oavsett kön. Endast en av dem har någon gång stött på glastaket men hon menar att hon det inte endast berodde på att hon var kvinna. De menar att det ibland kan vara svårare för kvinnor att bli chefer och att det också kan vara svårare för en kvinna att vara chef. Men de svårigheterna beror inte bara på samhället och framför allt inte bara på männen. Samtliga kvinnor menar att det oftast beror på kvinnorna själva att de inte väljer att bli chefer. De menar att de tär många kvinnor som upplever det konfliktfyllt när de måste balansera mellan familjelivet och arbetet. De menar vidare att kvinnor generellt inte har en lika stor tro på sig själva och inte vågar ta utmaningar som att bli chef. Samtliga kvinnor menar dock att det finns, inte hinder, utan mer två stora problem för dem som är kvinnliga chefer.

5.6.1 Chef över andra kvinnor

Det första är kvinnor som motarbetar kvinnor som väljer att bli chefer. Fyra av sex kvinnor har upplevt detta som ett stort problem och en kvinna menar att om inte hon varit så stark i sig själv och haft ett stort stöd av sin partner hade hon slutat. De hävdar att om mannen är chef går de kvinnliga underordnade in och städar upp efter honom,

bjuder på kaffe och påminner och fixar till honom. Är chefen däremot en kvinna så får individen inte hjälp med något utan det tas för givet att det kan göras av individen själv. Samtliga kvinnor uppger att de många gånger uppfattar de kvinnliga underordnade som lite aggressiva i tonen och att de blir motarbetade som chef. De kvinnor som intervjuats upplever ett beteende av missunnsamhet och att de underordnade känner sig förtryckta som kvinnor men vad de inte förstår är att de själva samtidigt förtrycker en kvinna. De har också fått uppfattningen att de kvinnliga underordnade ställer högre krav på om du är kvinna och chef än om du är man och chef. Det finns en del kvinnor i undersökningen som också har män som underordnade och respondenterna menar att det inte är samma problem med de manliga underordnade

”Jag såras av kritik som inte är befogad. Vad ska jag säga, jag sårades jättemycket i början för jag var inte van vid det här skitsnacket för jag vill ha en rak kommunikation och ärlighet. Det tisslades och tasslades när jag gick förbi och jag fick höra att dom skulle minsann sätta dit mig för här skulle minsann inte jag sitta. Det tar lite tid innan man får bort det här från axlarna. Det tar mycket på psyket och där måste du ha ett stöd som säger att detta tillhör ledarskapet på något vis. ”Den dagen jag fick mina 50 % så hade vi ett avdelningsmöte och då var det tänkt att NN som chef då skulle berätta för alla så ja nu kommer NN in och arbetar 50 %. Vad jag kan säga är att jag har alltid varit alltså omtyckt och har stora krav på mig själv för jag ska kunna allt så och ibland är det för bra. Men jag är sådan jag går inte in om jag inte kan det. Men sen är det alltid en klan som inte tycker om detta. Då satt vi på avdelningsmötet och allting var slut och NN säger att from, jag kommer inte ihåg vilken datum det var, men att nu går NN in 50 % och stöttar NN och på det avdelningsmötet så satt det 5 stycken som var informella ledare på golvet. Det blev så tyst där inne så hade du slängt en knappnål så hade du hört detta precis som en kuslig alltså ingen sa någonting inget grattis ingenting överhuvudtaget. Så det slutade med att mötet avslutades och alla fick hem. Den känslan jag hade när jag körde hem var vad i hela friden är detta. Det blev kaos och jag visste inte om jag skulle gå in i detta.”

”Camilla”

”Jag har ibland en känsla av att jag kan ibland känna en viss någon form av avighet mer från kvinnor än från män. Att det är lättare att leda män än kvinnor men jag kan inte ta på det och jag har medarbetare som är kvinnor i min egen ålder och det är inga problem men där är dem som är 5 till 10

år äldre och där kan jag känna att det är näbbigt och jag ska inte tro att jag är något och tro att jag kan komma här och komma.”

”Linda”

5.6.2 Chef över tidigare medarbetare

Det andra problemet som kvinnor upplever är att bli chef över sina egna kollegor. Fyra av sex kvinnor har själva blivit chef över sina tidigare kollegor medan de andra två inte blivit det men menar att de aldrig skulle tacka ja till ett sådant arbete då de ser det som omöjligt. Två av dessa fyra kvinnor hävdar har de aldrig skulle tackat ja till det om de visste vad det innebar. Samtliga kvinnor menar att det är viktigt att ha goda relationer till sina underordnade men det går inte att vara bästa vänner. Det är svårt att gå från steget till att vara en gänget till att inte vara det. Nedan följer ett citat från en av kvinnorna som inte blivit chef över sina medarbetare:

”Jag skulle aldrig ta ett chefsjobb där jag varit medarbetare tidigare. Det skulle bli mycket konstigt. Jag tycker den övergången att vara en i gänget till att bli chef för man är inte en i gänget när man är chef så är det bara inte, det är inte så att man är utfryst men man är inte och jag tycker inte man ska vara det heller. Det är klart att man ska vara lojal mot gruppen och liksom trivas ihop och sådär. Men man är inte en i gänget på samma sätt. Och då gå från att vara det till att bli chef, det kan bli jättekonstigt. Jag tror det är väldigt svårt. Man gör det onödigt jobbigt för sig själv. Jag skulle aldrig göra det.”

”Jessica”

Följande citat kommer från en av kvinnorna som blivit chef över sina kollegor:

”Men jag kan säga att arbeta själv på golvet och sen gå in och ta en ledarposition, det är inte lätt. Man ska nog helst gå till en annan avdelning/enhet där man inte känner någon så väl. Det är jättetufft och man ska kunna allt. Det är nu när jag har fått lite mer vad ska jag säga jag har väl tuffat till mig lite och vågat sätt ner foten lite. Det är först nu jag känner att jag börjar bli respekterad där ute. Det har alltså tagit två år. Innan var det så att har du mycket att göra annars kan du komma ut och avlösa när vi går på lunch. Man såg alltså mig som en vanlig sjuksköterska. Det är ju för- och nackdelar. Men hade jag vetat vad det innebar då hade jag tackat nej till detta arbete på min egen avdelning för det tar så mycket stryk på en själv och är du inte

stark där så knäcks du. Då väljer man att backa tillbaka. Nu är jag nog en väldigt strak person i sig vilket gjort att jag har stått emot.”

Related documents