• No results found

Konkur rens mel-

In document Konkurrens som organisation (Page 62-66)

lan revisorer räkna-

des alltså knappast

som något anstän-

digt revisorsbeteende

att det råder ett motsatsförhållande mellan professionalitet och konkurrensdriven marknadsföring har successivt över- getts. Men samtidigt som FAR släppte de restriktiva reklam- reglerna höll man fast vid vikten av professionella värde- ringar.

FAR höll fast vid att det är den enskilda revisorn som an- svarar för ett professionellt uppträdande. Att det inte var en- skilda revisorer utan revisionsbyråerna som genom sin olyd- nad drev på den konkurrensfokuserade marknadsföringen ville man uppenbarligen inte kännas vid. Tvärtom framhävde man att FAR inte var en sammanslutning av organisationer:

Det är synnerligen betydelsefullt att FAR inte är en sammanslut- ning av byråer utan en sammanslutning av yrkesverksamma revi- sorer (FAR 1983:4).

I samband med att FAR lättade på de restriktiva marknads- föringsreglerna ändrade man synen på professionellt etiskt uppträdande. De etiska argument som tidigare varit avgöran- de för professionens sätt att bedriva marknadsföring tycktes bortglömda. Samtidigt fortsatte FAR att framhålla professio- nalitet som själva essensen hos en revisor: FAR är alltså en

professionell organisation och inte en intresseorganisation (FAR

1983:4).

Trots att marknadsföringen sedan slutet av 1970-talet var inriktad mot konkurrens mellan revisionsbyråer fortsatte FAR att betona vikten av kollegialitet. FAR-medlemmars tidigare upplevelse av kollegialitet kan härledas till den gemenskap som skapades i samband med professionaliseringen. Även kontroverserna med icke-auktoriserade revisorer kan ha för- stärkt en känsla av samhörighet bland FAR-medlemmarna:

Det är inom FAR som man skall kunna upprätthålla goda relatio- ner inom yrkeskåren (FAR 1983:4).

Den kommersiella agenda som blev synlig i samband med 1980- och 1990-talets ändrade inställning till marknadsföring övergavs inte. Efter en rad kriser och tecken på avprofessio- nalisering av yrkeskåren har FAR arbetat med att återskapa förtroendet för revisorskåren genom att fokusera på professio- nalitet. Byråerna däremot har riktat in sig på motsatsen; ge- nom en inbjudande hållning som andas ”vi är precis som alla andra” söker de göra sig attraktiva för kunder och medarbe- tare.

Sedan marknadsföringen bytte skepnad från informativ till konkurrensdriven strävar FAR alltså efter att upprätthålla revisorers professionella anseende, medan revisionsbyråerna ägnar sig åt mediala aktiviteter för att synas i konkurrensen med varandra och med konsultbolag. Genom arbetsfördel- ning upprätthålls dels den seriöst präglade bilden av revisorn som en hårt arbetande, noggrann person, dels en bild av revi- sorn som en lättsam, service-minded, nätverkande anställd. Eftersom FAR:s styrelse består av representanter för revisions- och redovisningsbyråer kan byråerna ägna sig åt vinstdrivan-

Om författarna

Katharina Rahnert är filo-

sofie doktor och lektor i företags- ekonomi vid Karlstads uni versitet. Hon intresserar sig för historiska frågor kopplade till revisionsbran- schen.

Karin Brunsson är docent i

företagsekonomi. Hennes senaste böcker är The teachings of man- age ment och Decisions (tillsam- mans med Nils Brunsson). n

Chefredaktör

Johan Alvehus är docent i tjänsteveten- skap. Hans forskning handlar främst om ledning och styrning i profes sions orga- nisationer, och hans undervisning rör sig inom samma fält.

Redaktion

Susanna Alexius är forskare i företags eko- no mi anställd på Score (Stockholms Uni- versitet och Handelshögskolan i Stock- holm). Hon brin ner för orga nisa tions- forsk ning och in sti tutionell teori. Pernilla Broberg lektor i företagsekonomi vid Linköpings universitet. Hon under- visar i revision och redovisning och fors- kar bl.a. om revisorers arbete och väl- mående samt om revisionsbranschens utveckling och professionalitet.

Nils Brunsson är professor i företags- ekonomi och anknuten till Uppsala uni- versitet och Score. Han har studerat be- slutsfattande, administrativa reformer, stan dardi sering, metaorganisationer och organisering av marknader. För närva- rande forskar han bl.a. om organisation utanför organisationer.

Cecilia Cassinger är fil. dr i företagseko- nomi och lektor i strategisk kommunika- tion vid Lunds universitet. Utifrån ett kulturteoretiskt perspektiv forskar hon om marknads- och varumärkeskommu- nikation med särskilt fokus på platser (städer och nationer), hållbarhet och ak- tivism.

Råd

REDAKTION

& REDAKTIONS

RedaktionsrådetMats Alvesson är professor i företagsekonomi vid Lunds universitet och även knuten till University of Queensland, Brisbane och Cass Business School, London.

Björn Axelsson är professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Han förknippas dels med den s.k. IMP-Gruppens forskning om in- dustriell marknadsföring och inköp, dels med in- köpsforskning i en vidare mening.

Bino Catasús är professor vid Stockholms universi- tet, närmare bestämt professor i företagsekonomi, särskilt redovisning och revision.

Barbara Czarniawska är seniorprofessor i allmän företagsekonomi vid GRI, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, där hon har ansvar för forsk nings pro gram met Managing Overflow. Karin M. Ekström är professor i företagsekonomi, inriktning marknadsföring, vid Högskolan i Borås där hon leder forskargruppen Sustainable Con- sumption Research Group.

Per Forsberg är docent och uni ver si tets lektor i före tags ekonomi vid Örebro universitet. Pers forsk ning handlar om redo visningens roll och de- ras koppling till samhället.

Maria Grafström är docent i företagsekonomi och verksam vid Score, Handelshögskolan i Stock- holm och Stock holms universitet. Marias forsk- ning handlar om medier och orga nisa tio ner. Bengt Jacobsson är professor i företagsekonomi vid Södertörns högskola och har forskat om refor- mer, styrning och förändring i offentliga orga ni- sa tioner.

Karin Jonnergård är professor i företagsekonomi vid Linné universitetet och Lunds universitet. Hon är en av grundarna av det svenska nät ver ket för professionsforskning och Gruppen för bolags- styrnings forsk ning vid Linnéuniversitetet. Anna Jonsson är docent i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Anna fors- kar om kunskapsöverföring och lärande inom or- ganisationer och i samhället.

Lars Strannegård är rektor vid Handelshögskolan i Stockholm och inne havare av Bo Rydin och SCAs professur i ledarskap.

Magnus Söderlund är professor i företagsekonomi, särskilt marknadsföring, och chef för Center for Consumer Marketing vid Handelshögskolan i Stock holm.

Alexandra Waluszewski är professor i företags- ekonomi och forskningsledare vid Uppsala uni- versitets Centrum för Teknik- och Vetenskaps- studier. n

ORGANISATION

& SAMHÄLLE

In document Konkurrens som organisation (Page 62-66)

Related documents