• No results found

Som en konsekvens av detta utreda förutsättningarna för att bygga ett mindre kommunhus i Tumba

Ärende 243 Nytt kommunhus- beslut om tomt (KS/2014:290)

2. Som en konsekvens av detta utreda förutsättningarna för att bygga ett mindre kommunhus i Tumba

Motivering

Liberalerna är ense med majoriteten om att ett nytt kommunhus brådskar. Vi anser dock att man borde titta på möjligheten att ta tillfället i akt att utreda möjligheten att bygga ett mindre kommunhus i Tumba och ett separat förvaltningshus i Norra Botkyrka.

Norra Botkyrka omfattande Hallunda, Norsborg, Slagsta, Fittja och Alby har få större arbetsplatser. Botkyrka kommun är Stockholms läns fattigaste kommun och Norra Botkyrka är den fattigaste kommundelen i Botkyrka, vilket grafen nedan illustrerar (källa: Botkyrka kommun, KLF).

Politiska partier i Botkyrka föreslår vid olika tillfällen att avskilja Norra Botkyrka från övriga delar av kommunen i hopp om lägre kostnader i sin egen nya kommun. Problemet med Norra Botkyrka för Botkyrka kommun är inte ett finansiellt problem, tack vare utjämningssystemet, utan ett problem orsakat av en kraftig segregation som i sin tur orsakas av kraftiga

inkomstskillnader, kraftiga skillnader i utbildning, skillnader i typ av yrken och grad av arbetslöshet, skillnader i boendestandard och en koncentration av invandrade familjer från andra länder till Norra Botkyrka. De senare med sina behov av relativt stora resursinsatser från kommunförvaltningarna. Detta sammantaget skapar en polariserad kommun mellan långtidsarbetslösa och låginkomsttagare å ena sidan (i Norra Botkyrka) och övriga

medborgare å andra sidan dvs resten av kommunen. Polariseringen leder till tankar om en delning av kommunen men som vi ser som en ohållbar lösning.

Botkyrkas kommuns medborgares löneutveckling (hela kommunen) mätt som medianinkomst har utvecklats sämre än medelvärdet av samtliga kommuner. Som framgår av grafen (källa:

Ekonomifakta.se) nedan ökade skillnaden mellan Botkyrka och snittet av övriga kommuner fram till 2009 då finanskrisen slog till. Därefter har tillväxten i inkomstskillnader mellan Botkyrka och Sverigesnittet avtagit något. Dvs Botkyrka har bättrat sig något jämfört med Sverigesnittet. Enligt grafen nedan är Botkyrkas medianinkomst1 2014 91,9% av

1 Medianinkomst för personer som är 20 år eller äldre och boende i Sverige den 31/12.

Inkomstmåttet som används kallas för Sammanräknad förvärvsinkomst och består av inkomst av tjänst och inkomst av näringsverksamhet. I inkomst av tjänst ingår förutom löneinkomster också inkomster från pension, sjukpenning och andra skattepliktiga ersättningar från Försäkringskassan. Källa: Ekonomifakta.se och SCB.

Sverigesnittet, år 2011 är det 92,1%, år 2009 är det 93,0%, år 2005 är det 96,0% medan det år 2000 var 99,2%.

Norra Botkyrkas arbetsplatser och arbetstillfällen domineras av serviceyrken med relativt kort utbildningstid. Det är brist på arbetstillfällen och arbetsplatser som erbjuder så kallade

kvalificerade yrken. Undantag finns exempelvis på Handelsbanken, apoteken, fastighets-förmedlingarna, folktandvården, vårdcentralen, biblioteket men dessa är för få för att påverka varusortiment och efterfrågan på varor och tjänster i Norra Botkyrkas butikscentra. De personer som innehar dessa yrken bor undantagsvis i Norra Botkyrka. Norra Botkyrka behöver fler arbetsplatser med välutbildade som under lunchen och efter jobbet skapar en större efterfrågevolym på varor och tjänster i befintliga butikscentra och som genom sin Vi har funnit genom samtal med medarbetare att kommunhuset i Tumba, Munkhättevägen 45 är i stort behov av renovering omfattande ventilation, en mer energisnål uppvärmning samt mer ändamålsenliga lokalutrymmen för den processinriktade organisation som är under införande. För politiker i nämnderna är förutom Munkhättevägen 45 och Xenter,

Utbildningsvägen 3 i Tumba även Bragesalen i Folkets Hus i Hallunda, Borgvägen 1 en plats där enbart kommunens fullmäktige sammanträder. Salen med sin bullriga akustik, brist på relevanta AV-hjälpmedel och provisoriska sammanträdesbord är inte byggd och avsedd att användas som en plenarsal för viktiga samhälleliga och politiska beslut utan snarare som lokal för modern dans.

Vårt förslag är att utreda förutsättningarna för ett nytt mindre kommunalhus i centrala Tumba.

För de stora förvaltningarna skola, omsorg och socialtjänst föreslår vi i samma utredning förutsättningarna för att bygga ett förvaltningshus i Hallunda, på fastigheten Hallunda 4:34 vid Lusernvägen mellan E4:an och Brunnavägen avgränsad i norr mot Brunna idrottsfält och i söder mot bensinmacken OKQ8 och restaurangen Burger King.

Botkyrka kommun har planer på att förnya, utveckla Hallunda-Norsborg där kommunen främst kan påverka den yttre miljön, offentliga platser, bussterminaler och trafikstråk för såväl fordon som gående och cyklister. I samarbete med den nye ägaren till Hallunda butikscentrum skulle en arbetsplats som ett förvaltningshus för kommunens tjänstemän kunna öka

kundunderlaget och sortimentet av varor och tjänster i butikcentret.

Effekterna av att placera nämnda förvaltningar i samma förvaltningshus skulle gynna en processorienterad styrning av den viktigaste tjänsteproduktionen i dessa organisationer.

Lars Johansson (L)

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2016-11-28 Dnr KS/2016:754

§ 245

Internkontrollplan 2017 – kommunstyrelsens övergripande ansvar (KS/2016:754)

Beslut

1. Kommunstyrelsen godkänner upprättad internkontrollplan 2017 för kommunstyrelsens övergripande ansvar.

Sammanfattning

Syftet med intern kontroll är att säkra en effektiv förvaltning och undgå all-variga fel och skador.

Nämnderna ansvarar inom sina respektive verksamhetsområden för att ut-forma och organisera den interna kontrollen och finna effektiva system för uppföljning. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att se till att det finns en god intern kontroll.

Kommunledningsförvaltningen har för 2017 upprättat ett förslag till intern-kontrollplan. Som grund för internkontrollplanen har en risk- och väsentlig-hetsanalys gjorts, vilken ligger till grund för vilka områden/rutiner/processer som ska granskas särskilt under 2017.

Planen tar upp kommunövergripande områden och kontrollmoment som en del av kommunstyrelsens uppsiktsansvar. Jämfört med 2016 års plan har två nya kontrollmoment lagts till i 2017 års internkontrollplan. Det gäller kontrollmoment 6 rutin för ansökan om statsbidrag och kontrollmoment 9 deltagande i den kommungemensamma introduktionen av nya chefer.

Kontrollmoment 11 har ändrad lydelse. Ett antal kontrollmoment har tagits bort (utanordning/handkassor, anläggningsregistret, rekrytering och löne-administrativa processer), vilket till stor del beror på att det finns säker-ställda rutiner som bedöms fungera. När det gäller anläggningsregistret har kontrollmomentet och kontrollmetoden inte gett förväntad information. Ut-drag ur anläggningsregistret kommer att skickas ut i samband med delårs-bokslut (T2) samt årsdelårs-bokslut och därmed ingå i delårs-bokslutsarbetet varför detta kontrollmoment tas bort ur internkontrollplanen.

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2016-11-28 Dnr KS/2016:754

I likhet med 2016 års internkontrollplan har vi gjort bedömningen att några av våra övergripande kontrollmoment bättre kan granskas av förvaltningar-na/nämnderna. Därför kommer kommunledningsförvaltningen att föreslå att respektive förvaltning föreslår sin nämnd att de tar in sex av kommun-styrelsens 14 kontrollmoment i sina interna kontrollplaner. De kontroll-moment som avses framgår av internkontrollplanen och har nummer 3, 4, 5, 6, 7 och 8. Föreslagna kontroller är kontroller utöver nämndernas egna risk- och väsentlighetsbedömda kontrollmoment.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse 2016-11-01.

_____

Expedieras till:

Samtliga förvaltningar och nämnder

PROTOKOLLSUTDRAG 1[2]

Tekniska nämnden

2016-12-12 Dnr TEF/2015:83

§ 131

Godkännande av hyresavtal och försäljning av fastigheten Samariten 1 (TEF/2015:83)

Beslut

1. Tekniska nämnden överlåter genom försäljning fastigheten Samariten 1 till Sterner Stenhus fastigheter AB med organisationsnummer 556975-6496 för en köpeskilling av 299 000 000 kronor enligt köpekontraktet bilaga 1 till denna tjänsteskrivelse.

2. Tekniska nämnden utser förvaltningschefen vid tekniska förvaltningen att för Botkyrka kommun underteckna köpekontraktet, köpebrevet och hyresav-talen som tidigare finns reglerade i genomförd upphandling, samt övriga er-forderliga handlingar.

3. Tekniska nämnden anmäler nämndens beslut till kommunfullmäktige i Botkyrka kommun.

4. Tekniska nämnden beslutar om omedelbar justering av protokollet.

5. Tekniska nämnden beslutar om ändring av paragraf 12 enligt följande:

Detta köpekontrakt är även för sin giltighet beroende av att parterna till hy-resnämnden inger ansökan om godkännande av de två blockhyresavtal som upprättas enligt § 9 (bilaga 2B med tillhörande bilagor 2B1:1 t.o.m. 2B1:6 och bilaga 2C) före köparens tillträde av fastigheten. Skulle sådan ansökan inte inges förfaller avtalet utan rätt till ersättning från någon sida. De två blockhyresavtalen förutsätter för sin giltighet att de godkänts av hyresnämn-den före hyrestihyresnämn-dens start.

Detta köpekontrakt är även för sin giltighet beroende av att parterna till hy-resnämnden inger ansökan om godkännande

BOTKYRKA KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG 2[2]

Tekniska nämnden

2016-12-12 Dnr TEF/2015:83

Tekniska nämndens beslut fattas med stöd av Botkyrka kommunfullmäkti-ges beslut den 16 juni 2015, § 103.

Sammanfattning

Kommunfullmäktige i Botkyrka beslöt den 16 juni 2015, § 103 att ge tek-niska nämnden i uppdrag att upphandla hyresavtal för vård- och omsorgsbo-endet i fastigheten Samariten 1 samt som en konsekvens sälja fastigheten.

Tekniska nämnden hanterade ärendet om att anta anbudsgivare för att teckna hyresavtal för vård- och omsorgsboende i kvarteret Samariten 1 vid nämn-dens sammanträde den 20 juni 2016. Därefter har tid behövts för att admini-strera underlagen för de olika typerna av hyresavtalen samt att det krävts tid för genomgång mellan parterna för att ta fram olika typritningar för vård- och omsorgsboendet. Förhandlingar enligt lagen om medbestämmande har även det varit en förutsättning för att ärendet i sin helhet enligt kommun-fullmäktiges uppdrag ska kunna verkställas. Nu är såväl typritningar för lo-kalerna som MBL-förhandlingen klar och därmed föreslår tekniska förvalt-ningen att tekniska nämnden beslutar att godkänna samtliga hyresavtal samt beslutar om att överlåta fastigheten Samariten 1 till den vinnande anbudsgi-ven enligt nämndens tidigare beslut den 20 juni 2016.

Paragrafen förklaras omedelbart justerad.

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA | Besök Munkhättevägen 45 | Tel 08-530 610 00 | www.botkyrka.se | Org.nr 212000-2882 | Bankgiro 624-1061