• No results found

KONSEKVENSER AV FÖRSLAGET

In document Planprogram Godkännande (Page 26-31)

Infrastruktur m.m.

Exploatering längs Strandvägen (servitut S:2), innebär ökad trafik och särskild utred-ning av väganslututred-ningar kommer att krävas i detaljplaneskedet med tidiga kontakter med Trafikverket. En möjlig lösning är, att mata området från Tavelsjövägen i höjd med ICA och tillskapa en väg på fastigheten Tavelsjö 56:2. Att byn binds samman kan vara positivt, då det troligen gynnar hastighetsefterlevnaden.

Gamla kyrkogården har ett mycket synligt läge, medan den nya är fullständigt dold och svår att finna. Samtidigt lider platsen framför kyrka/församlingsgård av de stora parke-ringsytorna, som upplevs ödsliga, när de är oanvända. I samband med att området runt kyrkan kompletteras med byggnader, föreslås en översyn av kommunikationerna, där GC- ytor och körbara ytor renodlas och definieras. Kyrkogårdsvägens förlängning sö-derut markeras som en tydligare axel. Som utgångspunkt kan den situationsplan, daterad 1978-11-29, som utfördes i samband med utbyggnaden av församlingsgården fungera.

Del av situationsplan, daterad 1978-11-29 ( arkitekt Uno Nygren), skapad i samband med förslag till tillbyggnad av församlingsgården. Vid jämförelse med dagens utseende framgår, att såväl infart som parkeringsytor förändrats och fått större utrymme.

Översyn bör göras, där den stora parkeringen förändras, för att skapa en visuell axel mot Kyrkogårdsvägen. Det ska noteras, att ytterligare en parkeringsficka har tillskapats i anslutning till f.d. komministerbostaden.

Illustration från plan 2480K-P17/1974. Här framstår det oklara sambandet mellan kyrkplatsen och Kyr-kogårdsvägen. Genom förändrade siktlinjer och en förtätning med byggnader runt kyrkan, kan känsla av en central axel uppnås. Ny bybyggelse väster om f.d. komministerbostaden är endast möjligt framtida alternativ.

Slänt vid kyrka

Umeå kommun

Postadress: 901 84 Umeå Besöksadress: Skolgatan 31A Telefon: 090-16 10 00 (växel)

Störst inverkan på parkeringsbehovet kommer en eventuell hall att ha. Beläggningen torde här variera starkt över tid. Beroende till vilken plats en såda hall i så fall loklaise-ras, varierar möjligheterna att dubbelutnyttja redan befintlig, närliggande markyta. Se även avsnittet om alternativa lägen för hall.

När det gäller boendeparkering för tillkommande fastigheter, är det angeläget att dessa förläggs till täckta garage, för att inte tillskapa ytterligare ytor, som under vissa perioder gapar tomma. För bostäder i närheten av slänten öster om kyrkan, kan nivåskillnaden möjligen nyttjas till parkeringar som ”smygs in”, men detta måste i sådana fall ske mycket medvetet och studeras ingående.

Det är viktigt att befintliga parkeringsytor ses över och förbättras. Även om snöröjning är en viktig faktor, bör parkeringsytan vid kyrkan delas upp i mindre enheter och avskil-jas från kringliggande områden med vegetation.

Vatten- och avlopp

Som en konsekvens av byggnationer i området, kan UMEVA:s verksamhetsområde komma att behöva utvidgas. Norra Tavelsjö finns med i pågående utredning om sådan utvidgning, men frågan får lösas i detaljplaneskedet när skisserade byggrätters lägen tagit mer konkret form. Detta gäller även eventuell flytt av ledningar och bekostande av denna. Det är också av stor vikt att dagvattenhanteringen i detta vattenskyddsområde med närheten till den känsliga Tavelsjön utreds innan detaljplaner kan antas.

Vid byggnation söder om Tavelsjövägen, på sluttning mot Tavelsjön, finns risk för att pumpning av spillvatten måste tillämpas, även om detta naturligtvis är mindre önskvärt ur energisynpunkt.

El

En utbyggnad enligt skisser innebär ett större behov av el och för att upprätthålla god kvalitet och tillgänglighet kommer det att krävas en eller flera transformatorstationer, där säkerhetsavstånd till bostäder måste hållas. Definitiv placering avgörs i detaljplaner-skedet, när övriga byggrätter fastställs.

Buller

Utbyggnad i enlighet med förslaget innebär att Strandvägen öppnas för måltrafik. Osä-kerhet om lokalisering av eventuell idrottshall, gör det omöjligt att i dagsläget bedöma trafikarbetet för en infart från Tavelsjövägen. Trafikverket anser att bostäder bör place-ras minst 12 meter från vägområdet.

När det gäller ljud från kyrkklockor, finns redan i dagsläget bostäder som ligger mycket nära. Om buller definieras som oönskat ljud, beror eventuell störning på inställningen till dessa sällan-händelser. Klockstapelns läge är dessutom under omprövning, men oav-sett placering torde eventuella störningar gå att lösa.

Föroreningar/lukt

Bensinpumpen vid livsmedelsbutiken är inte inventerad, vilket måste beaktas vid detalj-planering av detta område och området neråt mot sjön. Beträffande störande lukt finns idag bostadsbebyggelse, som ligger närmare avloppsreningsverket i västra delen av pro-gramområdet, än nu föreslagen del. Det finns dock skäl att närmare undersöka upplevel-

Umeå kommun

Postadress: 901 84 Umeå Besöksadress: Skolgatan 31A Telefon: 090-16 10 00 (växel) Webbplats: www.umea.se/kommun

Detaljplan

Telefon: 090-16 13 61

Fax:

Mejladress: detaljplanering@umea.se Webbplats: www.umea.se/stadsplanering

sen från hyresgäster i dagens äldreboenden. Om någon störning förekommer, kan man tänka sig att bostäder på ungefär samma avstånd, men något närmare sjön kan uppleva samma obehag.

Det är av stor vikt, att åtgärder vidtas för att hindra partiklar m.m. från att förorena sjön vid markarbeten och byggnationser i sluttningen.

Hästhållning

Som förutsättning finns djurhållning i form av nötkreatur och hästar på fastigheten Ta-velsjö 5:22. Regelverket för att undvika hästallergener är, som tidigare framgått, inte helt entydigt, utan bedömningar måste göras från fall till fall. Det kan konstateras, att bostäder i dagsläget finns på fastigheten Tavelsjö 6:32, som ligger betydligt närmare än de i planprogrammet redovisade. Från den östra gränsen av beteshagen Tavelsjö 5:22, till de bostäder som redovisats öster om f.d. komministerbostaden är det ca 200 meter.

Om, vilket i dagsläget inte anses aktuellt, även del av fastigheten Tavelsjö 6:34 nyttjas för bostäder, är det minsta avstånder ca 80 meter. Används samma område förö djur-hållning, är av avståndet till ny bostadsbebyggelse öster om f.d. komministerbostaden ungefär detsamma.

Avvägningar måste i detta sammanhang ske mellan värdet av att bykärnan utvecklas och att den centrala näringen kan leva vidare. Sammantaget görs bedömningen, att en bostadsutbyggnad varken påverkar jordbruket eller tillkommande boende negativt. För att iaktta försiktighet, bör dock utredningar av exempelvis förhärskande vindriktning etc. företas inom ramen för detaljplanearbete.

Naturmiljö

Vid ett genomförande av planen i form av bostadshus, restaurang etc. i direkt anslutning till området runt kyrkan, på kanten till den sydvända slänten mot Tavelsjöns norra strand, tas delar av jordbruksmark och en mindre del skogsmark i bruk för annat.

Genom att flytta bebyggelsen norrut (uppåt) i förhållande till tidigare förslag, bör tall-skogen kunna bevaras.

Programområdet innehåller idag sammanhållen jordbruksmark, som i föreliggande planprogram föreslås begränsas, även om de stora områdena lämnats orörda. Kartan visar, att i stort sett varje åtgärd inom centrala Tavelsjö innebär en decimering av denna.

Rent praktiskt kan dock exempelvis området mellan kyrkan och gamla kyrkogården idag knappast anses vara jordbruksmark; däremot ett öppet landskap, som i gällande plan har användningen kyrkogårdsmark.

I området återfinns storspoven, som är en känd skyddsvärd art. Den är beroende av större sammanhängande åkermarksområden, där 50 ha brukat område brukar anges som minimum för att hysa arten. Medvetenhet och viss anpassning från jordbrukets sida gynnar arten. Aktuellt område utgörs dock av mark, tidigare avsett för kyrkogårdsbruk.

Umeå kommun

Postadress: 901 84 Umeå Besöksadress: Skolgatan 31A Telefon: 090-16 10 00 (växel) Webbplats: www.umea.se/kommun

Detaljplan

Telefon: 090-16 13 61

Fax:

Mejladress: detaljplanering@umea.se Webbplats: www.umea.se/stadsplanering

T.v. Sammanhängande jordbruksmarker, s.k. jordbruksblock i centrala Tavelsjö. Grå markeringar visar i grova drag den jordbruksmark som påverkas (heldragen linje) eller kan komma att påverkas (streckad linje). Som tidigare konstaterats, är dock marken mellan kyrkan och butiken i gällande plan betecknad K-område, d.v.s. område för kyrkogårdsmark.

Strandskydd

Orsaken till undantaget i LIC enligt 7 kap. 18c§ och 18d§ miljöbalken gällande strand-skyddsdispens anges till nu aktuell centrumutveckling. Detta program ger vid handen, att sammanhållen bebyggelse mot Tavelsjövägen är välkommen. Den antyder också, att lämplig plats för bryggor i småbåtshamn, är området nedanför butiken, som är lätt åt-komlig och där stranden är mindre känslig, än nedanför tidigare komministerbostad. Det exakta läget för LIS-området föreslås därför justeras utifrån det som framkommit vid arbetet med detta planprogram. Genom att föreslagna bebyggelseområden justerats norr-rut i förhållande till tidigare skisser, blir möjligheterna att röra sig längs stranden oför-ändrade.

Kulturmiljö

Den i programmet föreslagna förtätningen i de centrala delarna av Tavelsjö, förändrar naturligtvis karaktären mellan Tavelsjövägen och sjön. Samtidigt ligger bebyggelsen fritt och under förutsättning att tillkommande bebyggelse anpassas till området, kan påverkan även vara av positivt slag. Med anpassning avses att byggnaderna i skala, uppdelning i volymer, färgsättning etc. i huvudsak stämmer med byns karaktär, medan det arkitektoniska uttrycket med fördel kan spegla tillkomsttiden. (Se även beskrivning under rubriken Ny bebyggelse. Bostäder och lokaler.)

Större volymer, som allhall och samlingssalar, föreslås byggas som souterränglösningar

− gärna med sedumtak. Detta får vidare utredas i en kulturmiljöstudie i samband med detaljplanearbetet. En eventuell idrottshall på Klacken har ett friare läge, men även här bör materialvalet ske med tanke på läget i jordbruksbygd.

Traditionell bebyggelse: röd slamfärg Jordbruksmark som i plan har beteckningen kyrko-gårdsmark.

Umeå kommun

Postadress: 901 84 Umeå Besöksadress: Skolgatan 31A Telefon: 090-16 10 00 (växel)

För Tavelsjös utveckling är det önskvärt, att de centrala delarna förtätas med viss bo-stadsbebyggelse och lokaler för småskalig handel/hantverk/service. Stor hänsyn måste dock visas mot jordbruksnäringen, liksom natur- och kulturmiljön. Andra delar som styr, är närheten till riksintresset rennäring och att orten ligger inom den s.k. tertiära skyddszonen för Vindelälvsåsens vattenskyddsområde. I planprogrammet har i första hand byns fysiska möjligheter varit utgångspunktern och inte dagens ägostruktur. Hur framtiden ter sig är beroende av de detaljplaner som kan bli följden av denna utredning.

Sammanställning som visar önskvärda samband. Hallen är här förlagd till idrottsplatsen Klacken med god tillgänglighet för bilar, men även separata, naturliga gång- och cykelvägar. (Körvägar är markerade med heldragen röd linje och vägar lämpliga för gång- och cykeltrafik med streckad röd linje). I detta fall kan det röra sig om en större idrottshall, medan det alternativa läget som har markerats väster om livs-medelsbutiken förutsätter en mindre allhall.

Tillkommande bostäder inklusive samhällsservice samlas runt kyrkplatsen; en kärnpunkt med delvis nya förtecken. Runt kyrkan vidtas åtgärder, som poängterar riktningen mot nya kyrkogården. Möjliga bostä-der även norr om befintligt villaområde, om Västeråkersvägen förlängs. Återvinningsstation skulle med fördel flyttas till annan plats, men det förutsätter ett område som är lättillgängligt och där grannar inte störs.

Önskemål om småbåtshamn torde kunna tillgodoses i ett läge sydost om butiken, där det finns mark för angöring med båtvagnar etc. och närhet till bränsle och butik.

Stranden allmänt tillgänglig

Umeå kommun

Postadress: 901 84 Umeå Besöksadress: Skolgatan 31A Telefon: 090-16 10 00 (växel) Webbplats: www.umea.se/kommun

Detaljplan

Telefon: 090-16 13 61

Fax:

Mejladress: detaljplanering@umea.se Webbplats: www.umea.se/stadsplanering

GENOMFÖRANDEFRÅGOR

In document Planprogram Godkännande (Page 26-31)

Related documents