• No results found

Konsekvenser i fråga om organisation och personal

De föreslagna ändringarna bedöms inte ha några konsekvenser för Skatteförvaltningens organisation. Ändringarna kan dock even-tuellt medföra ökad arbetsmängd för Skatte-förvaltningen.

Att inkomst av skogsbruk inte längre ska beröras av källskatt utan beskattas enligt la-gen om beskattningsförfarande innebär att Skatteförvaltningen i fortsättningen sänder begränsat skattskyldiga utövare av skogsbruk en skattedeklaration för skogsbruk, en för-handsifylld skattedeklaration med beskatt-ningsbeslut och ett eventuellt beslut om kor-rigering av beskattningen. Skatteförvaltnin-gen bedöms få extra arbete och kostnader till följd av ändringar i datasystemen, utsän-dande av deklarationer och behandling av in-kommande deklarationer samt rådgivning.

Skatteförvaltningen blir tvungen att granska eventuella ansökningar från begränsat skatt-skyldiga artister och sportutövare bosatta inom Europeiska ekonomiska samarbetsom-rådet, med ökad administrativ arbetsmängd som följd.

4 Beredningen av propositionen Propositionen har beretts vid finansminis-teriet, i samarbete med Skatteförvaltningen.

Utlåtanden om förslaget har begärts av un-dervisningsministeriet, jord- och skogsbruk-sministeriet, Skatteförvaltningen, Finland Festivals ry, Finlands näringsliv rf, Central-handelskammaren, Finlands Idrott rf, Suo-men Veroasiantuntijat ry, SuoSuo-men veron-maksajat ry samt av professor Marjaana Helminen och professor Seppo Penttilä.

DETALJMOTIVERING 1 Lagförslag

7 §. Det föreslås att 1 mom. 4 punkten up-phävs. Källskatt ska inte längre uppbäras för inkomst av virkesförsäljning. Med stöd av den ändring som görs i 13 § 1 mom. ska

denna inkomst beskattas enligt lagen om beskattningsförfarande.

Paragrafens 3 mom., som temporärt fogats till paragrafen genom lag 1086/2008 och är i kraft från den 1 januari 2009 till den 31 de-cember 2011, föreslås bli upphävt.

Paragraf-ens 2 mom., som temporärt fogats till para-grafen genom lag 1086/2008 och är i kraft från den 1 januari 2009 till den 31 december 2009, behöver inte upphävas, eftersom det upphör att gälla den 31 december 2009 och de nu aktuella ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2010. I paragrafens 2 och 3 mom. föreskrivs om sänkning av källskat-ten på samma sätt som det föreskrivits om sänkning av förskottsinnehållningen för all-mänt skattskyldiga när det gäller temporär skattefrihet för inkomst av virkesförsäljning, om inkomsten har erhållits av förstagallring-savverkning, och temporär partiell skattefri-het för inkomst av virkesförsäljning. Efter-som källskatt inte längre ska uppbäras för in-komst av virkesförsäljning är det inte heller nödvändigt att föreskriva om temporära lägre källskattesatser. Dessutom blir de temporära bestämmelserna om sänkt förskottsinne-hållning i lagen och förordningen om för-skottsuppbörd tillämpliga också på begränsat skattskyldiga i och med den föreslagna än-dringen av 16 § 4 mom. i källskattelagen.

7 a §. Det föreslås att en ny 7 a § tas in i lagen. I den ska föreskrivas om en möjlighet för den skattskyldige att yrka att skatteverket vid källbeskattningen från den ersättning som bygger på personlig verksamhet av artist eller sportutövare drar av de kostnader som har ett direkt ekonomiskt samband med verksam-heten. Dessa kostnader dras av antingen så att den skattskyldige på ansökan ges ett käll-skattekort enligt 5 § där kostnaderna är beak-tade i den angivna källskattesatsen eller via det förfarande för återbäring av källskatt som föreskrivs i 11 § 2 mom. i källskattelagen. Ett yrkande på kostnadsavdrag ska således alltid riktas till skattemyndigheterna. Bestämmel-sen ska endast gälla begränsat skattskyldiga som är bosatta i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Med utgifter med ett direkt ekonomiskt samband avses så-dana utgifter som anges som avdragsgilla i inkomstskattelagen eller i lagen om beskatt-ning av inkomst av näringsverksamhet och som har ett direkt ekonomiskt samband till den tjänst, dvs. den personliga verksamhet av artist eller sportutövare, som har beskattats i Finland och som alltså inte kan skiljas från denna tjänst, såsom utgifter för resor och lo-gi. För möjligheten att dra av kostnaderna

saknar det betydelse var och när kostnaderna uppstår. En skattskyldigs yrkande ska anses gälla alla ersättningar som bygger på person-lig verksamhet av artist eller sportutövare i Finland under skatteåret, vilket innebär att ett yrkande inte ska kunna hänföras till en ens-kild ersättning.

Källskatten ska enligt 15 § 1 mom. i käll-skattelagen vara 28 procent när det gäller ka-pitalinkomster för fysiska personer medan den på förvärvsinkomster ska överensstämma med den genomsnittliga kommunala komstskattesats och den progressiva in-komstskatteskala vid statsbeskattningen som avses i 15 § 2 mom. i källskattelagen. Skatten för samfund ska enligt 15 § 3 mom. i käll-skattelagen vara 26 procent.

Enligt 2 mom. ska sådana kostnader som den skattskyldige redan har fått ersättning för och som enligt 4 § 2 mom. i källskattelagen inte har hänförts till lön, inte kunna dras av.

13 §. Det föreslås att det i förteckningen i 1 mom. över inkomster som beskattas enligt lagen om beskattningsförfarande tas in en ny 7 punkt, som gäller inkomst av skogsbruk.

Inkomster av jordbruk som förvärvats av så-väl begränsat skattskyldiga fysiska personer som samfund ska beskattas enligt lagen om beskattningsförfarande, oberoende av den skattskyldiges hemviststat.

Vid beskattningen av begränsat skattskyl-diga tillämpas enligt förslaget inkomstskatte-lagens bestämmelser om beskattning av in-komst av skogsbruk, vilket innebär att utgif-ter som hänför sig till skogsbruk ska dras av enligt vad som föreskrivs i inkomstskattela-gen. Begränsat skattskyldiga ska också kunna göra t.ex. skogsavdrag och utgiftreservering, om villkoren i inkomstskattelagen uppfylls.

Skatten för kapitalinkomst av skogsbruk för en begränsat skattskyldig ska enligt 15 § 1 mom. i källskattelagen vara 28 procent, men om inkomsten förvärvas av ett begränsat skattskyldigt samfund ska skatten enligt 15 § 3 mom. i källskattelagen vara 26 procent. I fråga om förvärvsinkomst ska skatten öve-rensstämma med bestämmelserna i 15 § 2 mom. i källskattelagen. En person som hela skatteåret beskattas som begränsat skattskyl-dig ska således betala skatt enligt den prog-ressiva inkomstskatteskalan vid

statsbeskatt-ningen och den genomsnittliga kommunala inkomstskattesatsen.

16 §. Paragrafens 4 mom. föreslås bli än-drat så att bestämmelserna om förskottsinne-hållning i lagen om förskottsuppbörd på samma sätt som för allmänt skattskyldiga ska tillämpas också på inkomster av skogsbruk.

Förskottsinnehållning ska verkställas t.ex. på inkomst av virkesförsäljning och försäkring-sersättningar som betalas för skador på skog.

2 Ikraftträdande

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2010. Lagen ska tillämpas på inkomster som betalas den dag då lagen träder I kraft eller därefter.

Med stöd av vad som anförts ovan före-läggs Riksdagen följande lagförslag:

Lagförslag

Lag

om ändring av lagen om beskattning av begränsat skattskyldig för inkomst I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i lagen av den 11 augusti 1978 om beskattning av begränsat skattskyldig för in-komst (627/1978) 7 § 1 mom. 4 punkten och 3 mom., sådana de lyder, 7 § 1 mom. 4 punkten i lag 814/2008 och 3 mom. i lag 1086/2008,

ändras 13 § 1 mom. 6 punkten och 16 § 4 mom.,

sådana de lyder, 13 § 1 mom. 6 punkten i nämnda lag 814/2008 och 16 § 4 mom. i lag 856/2005, samt

fogas till lagen en ny 7 a § och till 13 § 1 mom., sådant det lyder i nämnda lag 814/2008, en ny 7 punkt som följer:

7 a §

Då ett källskattekort enligt 5 § ges ut avdras från ersättning som grundar sig på personlig verksamhet av artist eller sport-utövare enligt 3 § 1 mom. de kostnader som har ett direkt ekonomiskt samband med ersättningen, om en begränsat skattskyldig som är bosatt i en stat inom Europeiska eko-nomiska samarbetsområdet yrkar det. Om de direkta kostnaderna inte har dragits av vid ut-tag av källskatt, kan den skattskyldige genom rättelseyrkande enligt 11 § 2 mom. begära att källskatt som har betalts till ett för stort belopp återbärs. Storleken på källskatten an-ges i 15 §.

Om den skattskyldige har yrkat avdrag för direkta kostnader, tillämpas 1 mom. på alla ersättningar för personlig verksamhet som en artist eller sportutövare har fått i Finland un-der skatteåret. Sådana kostnadsersättningar till den skattskyldige som enligt 4 § 2 mom.

inte hänförs till lön dras inte av.

13 §

Följande inkomster beskattas enligt lagen om beskattningsförfarande:

— — — — — — — — — — — — — — 6) ersättning för användning av eller rätten att använda biograffilm,

7) inkomst av skogsbruk.

— — — — — — — — — — — — — — 16 §

— — — — — — — — — — — — — — För betalning av skatter som avses i 1 mom. verkställs förskottsuppbörd på det sätt som föreskrivs i lagen om förskottsuppbörd.

Lagen om förskottsuppbörd tillämpas även på förskottsinnehållning som verkställs på pensionsinkomst och inkomst av skogsbruk.

———

Denna lag träder i kraft den 20 . Lagen tillämpas på inkomster som betalas den dag då lagen träder i kraft eller därefter.

—————

Helsingfors den 2 oktober 2009

Republikens President

TARJA HALONEN

Finansminister Jyrki Katainen

Bilaga Parallelltext

Lag

om ändring av lagen om beskattning av begränsat skattskyldig för inkomst I enlighet med riksdagens beslut

upphävs i lagen av den 11 augusti 1978 om beskattning av begränsat skattskyldig för in-komst (627/1978) 7 § 1 mom. 4 punkten och 3 mom., sådana de lyder, 7 § 1 mom. 4 punkten i lag 814/2008 och 3 mom. i lag 1086/2008,

ändras 13 § 1 mom. 6 punkten och 16 § 4 mom.,

sådana de lyder, 13 § 1 mom. 6 punkten i nämnda lag 814/2008 och 16 § 4 mom. i lag 856/2005, samt

fogas till lagen en ny 7 a § och till 13 § 1 mom., sådant det lyder i nämnda lag 814/2008, en ny 7 punkt som följer:

Gällande lydelse Föreslagen lydelse

7 §

Källskatten redovisas i sin helhet till staten.

Källskatten utgör

— — — — — — — — — — — — — — 4) 19 procent på inkomst av virkesförsälj-ning,

— — — — — — — — — — — — — — Med avvikelse från 1 mom. 3 punkten utgör källskatten på den inkomst av virkesförsälj-ning som avses i 43 b § i inkomstskattelagen

1) 10 procent av sådan inkomst av virkes-försäljning som baserar sig på köp gjort un-der tiden den 1 april 2008 — 31 december 2009 och som erhålls under tiden den 1 april 2008 — 31 december 2010,

2) 15 procent av sådan inkomst av virkes-försäljning som baserar sig på köp enligt 1 punkten och som erhålls under tiden den 1 januari — 31 december 2011, och

3) 15 procent av sådan inkomst av virkes-försäljning som baserar sig på köp gjort un-der tiden den 1 januari — 31 december 2010 och som erhålls under tiden den 1 januari 2010 — 31 december 2011.

7 §

Källskatten redovisas i sin helhet till staten.

Källskatten utgör

— — — — — — — — — — — — — — (4 punkten upphävs)

— — — — — — — — — — — — — — (3 mom. upphävs)

7 a §

Då ett källskattekort enligt 5 § ges ut av-dras från ersättning som grundar sig på per-sonlig verksamhet av artist eller sportutövare enligt 3 § 1 mom. de kostnader som har ett direkt ekonomiskt samband med ersättning-en, om en begränsat skattskyldig som är

bo-satt i en stat inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet yrkar det. Om de direkta kostnaderna inte har dragits av vid uttag av källskatt, kan den skattskyldige genom rättel-seyrkande enligt 11 § 2 mom. begära att käll-skatt som har betalts till ett för stort belopp återbärs. Storleken på källskatten anges i 15 §.

Om den skattskyldige har yrkat avdrag för direkta kostnader, tillämpas 1 mom. på alla ersättningar för personlig verksamhet som en artist eller sportutövare har fått i Finland under skatteåret. Sådana kostnadsersätt-ningar till den skattskyldige som enligt 4 § 2 mom. inte hänförs till lön dras inte av.

13 §

Följande inkomster beskattas enligt lagen om beskattningsförfarande:

— — — — — — — — — — — — — — 6) ersättning för användning av eller rätten att använda biograffilm.

— — — — — — — — — — — — — —

13 §

Följande inkomster beskattas enligt lagen om beskattningsförfarande:

— — — — — — — — — — — — — — 6) ersättning för användning av eller rätten att använda biograffilm,

7) inkomst av skogsbruk.

— — — — — — — — — — — — — —

16 §

— — — — — — — — — — — — — — För betalning av skatter som avses i 1 mom.

verkställs förskottsuppbörd på det sätt som föreskrivs i lagen om förskottsuppbörd. La-gen om förskottsuppbörd tillämpas även på förskottsinnehållning som verkställs på pen-sionsinkomst.

16 §

— — — — — — — — — — — — — — För betalning av skatter som avses i 1 mom. verkställs förskottsuppbörd på det sätt som föreskrivs i lagen om förskottsupp-börd. Lagen om förskottsuppbörd tillämpas även på förskottsinnehållning som verkställs på pensionsinkomst och inkomst av skogs-bruk.

———

Denna lag träder i kraft den 20 . Lagen tillämpas på inkomster som betalas den dag då lagen träder i kraft eller därefter.

———

Related documents