• No results found

Konsekvenser av planens genomförande

Miljökonsekvenser

Planförslaget bedöms inte medföra en betydande miljöpåverkan. Ett

genomförande av detaljplanen medför att förorenad mark saneras, något som troligen inte görs inom överskådlig tid om marken inte byter användning. Vid ett genomförande kommer även krav om lokalt omhändertagande av

dagvatten börja gälla inom fastigheterna. Genomförandet bidrar därmed till minskad andel hårdgjord yta till förmån för fördröjning, rening och viss infiltration av dagvatten med minskad belastning på recipient som effekt.

Planförslaget tillför ekosystemtjänster genom att gröna ytor anläggs inom kvartersmark på gårdar och tak samt på gator och i förgårdsmark.

Förtätning av bostäder i ett centralt läge med god tillgänglighet till kollektivtrafik kan ge en positiv effekt ur ett ekologiskt perspektiv då det förbättrar förutsättningarna för invånare att välja ett kollektivt resesätt framför bilen. Planen möjliggör även mobilitetslösningar för ett mer hållbart resande, minskade transporter och ett begränsat användande av bil som färdmedel.

Vidare nyttjar detaljplanen redan befintlig infrastruktur.

Konsekvenser för fastighetsägare samt andra sakägare

Den nya bebyggelsen bidrar till stadskvaliteter i området dels genom ett tillskott av möjliga lokaler dels genom att bebyggelsen i sig tydliggör gaturummen och bidrar till mänsklig närvaro i det offentliga rummet. Vid rivning och uppförande av ny bebyggelse innebär detta dock att merparten av befintliga verksamheter inom planområdet inte kommer kunna fortgå.

Detaljplanen hindrar inte befintlig verksamhet inom fastigheten Stockrosen 8 att fortlöpa och förhindrar inte heller att fastigheten utvecklas med en annan markanväning till exempel bostäder. Planförslaget innebär dock en

begränsning av vilka andra verksamheter som skulle kunna etablera sig inom fastigheten framgent då dessa behöver vara av en sådan karaktär som inte innebär olägenheter för den planerade bebyggelsen, det vill säga ej tung industri.

Om planerad bilpool förläggs på, av kommunen ägd mark, avses det villkoras att denna funktion är tillgänglig för gemensamt nyttjande av fler boende i Högbrunn än de inom aktuellt planområde.

Genomförd solstudie visar på en viss ökad skuggverkan på kringliggande bebyggelse. Fastigheten Sunlight 2 kan komma att påverkas av en viss ökad skuggbildning på fasaden mot Industrigatan under eftermiddag/kväll. Även industrifastigheten Stockrosen 12 kommer påverkas av ökad skuggning från

mitten av dagen till kvällen. Bostäderna på motstående sida om Guldsmedsgatan kommer påverkas av en ökad skuggbildning sen eftermiddag och framför allt kväll.

Under byggnationen kan boende och intilliggande verksamheter beröras av vissa tillfälliga störningar i form av buller, vibrationer och ökad trafik på

tillfartsvägen till planområdet. För bullerstörningar och andra störningar under byggtiden finns riktlinjer från Naturvårdsverket vilka ska följas. Hänsyn till befintlig bebyggelse (boende och verksamheter) under byggtid prövas i kommande bygglov och kan inte regleras i detaljplanen.

Ledningsägare kan behöva flytta ledningar som idag belastar kvartersmarken.

All ledningsflytt som initieras av exploatören bekostas av exploatören om ej annat är överenskommet.

Konsekvenser för exploateringsavtal

Innan detaljplanen antas ska ett exploateringsavtal för genomförandet av detaljplanen upprättas mellan Nyköpings kommun och Bolite Bostäder AB.

Exploateringsavtalet reglerar genomförandefrågor, marköverlåtelser samt ansvars- och kostnadsfördelning mellan exploatören och kommunen.

Alla anläggningar och byggnader inom kvartersmark, inklusive nödvändiga parkeringar och ombyggnad av allmän plats, bekostas och genomförs av exploatören i enlighet med den aktuella detaljplanens bestämmelser.

I enlighet med avtalet ska utförandet ske enligt detaljplanen samt principerna i gestaltningsprogram, bilagda utredningar samt överenskommen kvalitetsnivå och kommunens normer och anvisningar.

Sociala konsekvenser

Planförslaget medför framförallt positiva konsekvenser för Nyköpings invånare.

Planförslaget erbjuder en blandning av bostadsformer i ett strategiskt läge, nära resecentrum och stadskärnan. Planförslaget möjliggör små bostäder som kan efterfrågas av unga och människor med små ekonomiska förutsättningar samt vårdboenden för äldre vilket vid ett genomförande enligt förslag ger en blandning av boende i olika åldrar inom planområdet.

Fler boende inom området medför ett ökat underlag för befintligt serviceutbud i samhället. Planområdet tillgängliggörs för fler brukare när industriverksamheter ersätts med bostadsbebyggelse. Vidare innebär

planförslaget att området blir mindre hårdgjort och att gröna miljöer skapas på gårdar. Den föreslagna bebyggelsen tydliggör kringliggande gaturum och bebyggelsen med uteplatser, loftgångar eller balkonger förstärker närvaron i de offentliga rummen vilket bygger trygghet.

Ekonomiska konsekvenser

Förslaget utgör en förtätning i ett redan utbyggt område och kan därför till stor del nyttja befintlig infrastruktur som därmed nyttjas mer effektivt. Tillskapandet av små lägenheter innebär också en breddning av utbudet av bostäder i

ges möjlighet att bosätta sig här. Det kan gälla såväl yngre som vill flytta hemifrån till sin första bostad som äldre som vill sälja villan men ändå kunna bo kvar i närområdet. Förslaget innebär ett ökat bostadsbestånd i kommunen och därmed också ett större skatteunderlag. Vidare medför förslaget att nya lokaler för centrumändamål tillkommer. Rivning av byggnader och sanering av marken innebär kostnader för exploatören samt att befintliga ekonomiska värden reduceras. Intäkter i form av nya bostäder och lokaler bedöms dock överstiga kostnaderna.

Revidering

Efter samråd gjordes följande justeringar av planförslaget:

- Markägoförhållanden har förtydligats i planbeskrivningen.

- Föreslagen höjd för byggrätten med gavel mot Hemgårdsvägen har sänkts från 5 till 4 våningar i huvudsak för att bättre svara mot befintlig bebyggelse på andra sidan Hemgårdsvägen. Föreslaget fotavtryck för byggrätterna in mot kvartersgatan har ändrats så att släppen i de båda kvarteren ligger i höjd med varandra. Gestaltningsprogram och planhandlingar har reviderats utifrån dessa förändringar.

- Bottenvåningen som möter kvartersgatan i föreslaget mobilitetshus har fått en planbestämmelse om minsta höjd med syfte att säkerställa möjlighet till centrumverksamhet i byggnadens bottenvåning (f3).

- Illustrationsplan, vyer och solstudie har uppdaterats med anledning av ovan angivna justeringar. Solstudien har även kompletterats med fler klockslag, en jämförelse med dagsläget samt en solfilm.

- Planbeskrivningen har kompletterats med information om avtalsservitut för falluckor inom Stockrosen 12 samt befintliga skyddsrum inom Stockrosen 8 och 11 och plan för att ersätta skyddsrummen.

- Planbeskrivningen har kompletterats med information om flyghinder.

- Ett förtydligande kring syftet och konsekvenserna av användning D har gjorts i planbeskrivningen.

- Rapporten riskbedömning, åtgärdsutredning och riskvärdering har uppdaterats. Med anledning av detta har planbeskrivningen uppdaterats med en skrivelse om behov av vidare mark- och

miljötekniska undersökningar om en eller flera befintliga byggnader i området bevaras i samband med att området omvandlas för bostäder.

- En magnetfältsmätning har genomförts och riskvärdering har tagits fram. Planbeskrivningen har kompletterats med slutsatserna från denna.

- Kulturmiljöutredningens konsekvensbedömning har uppdaterats med ett förtydligande kring vilka anpassningar som har gjorts av

planförslaget med hänsyn till utredningens slutsatser. Beskrivningarna av dessa anpassningar har förtydligats i planbeskrivningen.

- Bullerutredningen har uppdaterats med nya bullermätningar från Vattenfalls transformatorstation samt nya trafikmätningar för korsningen

Guldsmedsgatan/Industrigatan. Planbeskrivningen har uppdaterats med slutsatser från rapporten.

- Trafikutredningen har uppdaterats med nya beräkningar för parkering baserat på reviderat antal lägenheter. Trafikutredningen har även reviderats med nya trafikmätningar för korsningen

Guldsmedsgatan/Industrigatan. Planbeskrivningen har uppdaterats med slutsatser från rapporten.

- Planbeskrivningen har kompletterats med namnberedningens förslag till namnsättning av kvartersgator i området.

- Information om att rådande tomtindelning upphävs tillfördes i planbeskrivningen.

- Konsekvenser för fastighetsägare har kompletterats med avseende på buller i byggskedet samt framtida markanvändning.

- Planbeskrivningen har uppdaterats med en mer utförlig beskrivning av innehållet i exploateringsavtalet.

- Redaktionella förändringar.

Related documents