• No results found

Konstnärliga - koncept

Utifrån våra observationer i de berörda fastigheterna i Farsta och Farsta Strand upptäckte vi områden som behövde åtgärdas. Vi arbetade fram fyra kategorier som vi valde att fokusera på. De var: markering, material, färg, mönster och belysning

Markering

Desto längre arbetet fortskred desto klarare blev det att uppgiften gäller ett större logistik- och kommunikationsproblem och att det inte handlar om dekoration. Det är ett kommunikationsuppdrag så att folk ska ha det lättare för att hitta och orientera sig i fastigheterna.

Entréer och korridorer var i dagsläget dåligt markerade och det var lätt att gå förbi ett trapphus utan att lägga märke till det. Avsaknaden av utplacerade trapphusnummer var stor och där det fanns nummer så var de svårtolkade. Det fanns flera typsnitt på numren och texterna på förrådsdörrarna, i vissa fall var det olika typsnitt i ett och samma hus. De var placerade på olika ställen, hade olika storlekar och varierade i kulörer.

Porttavlorna var placerade i entréerna men försvann i mängden bland all information som var uppsatt tätt intill på väggen. Alla ovan nämnda punkter gjorde att lokalerna var svårbegripliga.

Lösning

Utrymmet innehar sektioner som vi upplevde hade naturliga egenskaper för underlätta orienteringen. Vi valde då att arbeta vidare med de

sektionerna och att med hjälp av färg, material och belysning försöka lösa bristen på markering.

Första sektionen var området framför trappan där vi ville förstärka

trappuppgångens början. Vi inriktade oss på att skapa en visuell port tillhörande varje trappuppgång så att de skulle kunna uppmärksammas från ett längre avstånd. Lösningen blev ett större färgat parti på väggen mittemot trappuppgången och som är lika bred som trappstegen.

Det färgade partiet fortsätter upp i taket och skapar en inramning till trapphuset.

För att återkoppla till entrén så valde vi att införa detaljer i ek i

inredningen. På grund av brandsäkerheten blev vi tvungna att använda oss av laminat istället för fanér. Ekdetaljerna placerades på varsin sida om huvudfärgen i form av paneler som går ifrån golv till tak.

För att förhindra förvirring kring numrering och text så beslutade vi oss för att använda två olika typsnitt, ett för text och ett för numrering. Till text användes Microsoft Sans Serif (1997) vars design baseras på typsnittet Helvetica som formgavs 1957. Till numrering användes MS Gothic. Vi efterstävade tydliga typsnitt som var enkla för betraktarna att förstå.

Typsnitten återkopplar både till tiden då husen byggdes men även till nutidens formspråk.

I entréerna kommer siffrorna att vara placerade på en panel av eklaminat.

De kommer att vara gjorda i rostfritt stål vilket ger en större kontrast, något som underlättar för perceptionen. Under siffrorna kommer en pil mot de berörda trapphusen att placeras, även den är gjord i rostfritt stål och tillsammans ökar de orienteringsförmågan.

Numreringen återkommer i trapphusen men då i en större skala. Även de är i rostfritt stål och placerade på båda sidorna i trappuppgången, detta för att de ska vara lätta att upptäcka från båda hållen av korridoren.

I korridorerna får man tillgång till ett antal olika förråd och rum som till exempel cykelförråd, barnvagnsrum och tvättstuga. Dörrarna till dessa

utrymmen ska vara benämnda med ord och där kommer vi att använda oss av Microsoft Sans Serif som typsnitt. Istället för rostfritt stål kommer orden att vara målade i en likadan kulör som ”huvudfärgen” i samma hus.

Randen som löper vertikalt på dörren är även den målad i ”huvudfärgen”

och fungerar som ett dekorativt inslag samt återkopplar till markeringen.

Material

Känslan för material hade en stor betydelse när man byggde fastigheterna då många av detaljerna gjordes i noggrant uttänkta material. Husen utsmyckades ofta sparsamt men vissa detaljer som dörrar och balkongräcken gjordes ofta i teak eller ek. (Hej bostad)

I de berörda fastigheterna i Farsta och Farsta strand var entrédörrarna från början gjorda i trä men blev sedan utbytta mot aluminiumdörrar då de gamla dörrarna var utslitna och de nya krävde mindre underhåll. Efter bytet av fastighetsägare har Familjebostäder nu valt att ändra tillbaka till mer tidstypiska dörrar i ek. De har fler fördelar än de i aluminium då de bidrar till en bättre ljudisolering samt att husen bibehåller sin ursprungliga estetik.

Samtidigt som vi ville skapa en enhetlig estetik så ville vi även knyta samman våra materialval med husens grundvärderingar. På grund av införda lagar om brandsäkerhet i fastigheter så är det inte tillåtet att införa brandfarliga material. Vi valde därför att arbeta med laminerad plåt med syftet att efterlikna ek som placerades vid trappuppgångarna och även runt om hörnen i entréerna. Samtidigt som det kopplar samman materialet i dörrarna och markeringen in till trapphusen så skyddar det även hörnen mot stötskador. Rostfria plåtdetaljer kommer att placeras över sammanfogningen av laminaten.

I de stora entréerna kommer mönstret att vara i en stor skala jämfört med i korridorerna. Detta ger större möjligheter till att kunna införa en taktil

känsla med hjälp av olika material så som fanér, plexiglas, speglar, rostfri plåt och textil som till exempel ull. Tillägget av material medför en ökad naturkänsla då till exempel fanéret kan efterlikna ett träds grenverk och spegelglaset kan ses som reflektioner i vatten. En del av pentagonerna kan där vara extruderade från väggen. Det gör att skuggor bildas från pentagonerna och skapar ett skuggspel vilket bidrar till att färgerna ändras.

Entrén kommer även att ha extra belysningskällor som bidrar till ett ökat djup i mönstret. Vi tog där lärdom ifrån föreläsningar med Monica Moro som hölls under hösten 2011 som handlade om hur färger förändrades med hjälp av ljus.

I korridorerna finns de ursprungliga branddörrarna kvar. De är gjorda i ek men har under årens lopp blivit övermålade i en mörkare kulör och vårt mål är att få fram utseendet av ekträ igen. Det skulle komma att kräva mer arbete än en ommålning. Om det är möjligt att genomföra det handlar om en budgetfråga vilket Familjebostäder kommer att ta beslut om senare.

Mönster

Det behövdes ett dekorativt komplement till grundkonceptet om

markering. Som inspiration har vi tittat på flera områden. Det som har varit en stor inspirationskälla redan från början var original tapeten (se bild på sid 18) som vi hittade i ett av husen i Farsta. Tapetens grafiska utryck samt de kulörta inslagen gjorde att vi började söka efter fler tidstypiska mönster och färgsättningar. Vi fann textilier, porslin, inredningsdetaljer och grafiska mönster som alla var abstrakta illustrationer där naturen ofta låg som grund för inspirationen. Exempel på formgivare var Stig Lindberg, Gunilla Axén och PO Ström. Den sistnämnda arbetade i Alsterfors glasbruk.

Det uppkom fler aspekter kring varför naturen blev en allt större

inspirationskälla i vårt formspråk. Natur och grönområden var en väldigt viktig del i hur bostadshusen i miljonprogrammet först byggdes. Närheten till dessa områden skulle vara en naturlig del i de boendes vardag då det

Inspiration: Stig Lindberg, Berså (foto okönd)

Inspiration: Gunilla Axén, Moln (foto okänd)

ger upphov till en rogivande och lugnande omgivning. Det är en faktor som i allra högsta grad har bevarats i Farsta och framför allt i Farsta strand där närheten till sjön Magelungen är påtaglig. Det finns lekplatser och olika stora grönområden mellan husen vilket gör det hela till en levande plats.

Vi arbetade länge med att sammanställa ett mönster som var tidsenligt med fastigheterna och som samtidigt var en abstrakt koppling till naturen.

Vi bestämde oss för två varianter som vi presenterade för Familjebostäder under ett möte i Stockholm i mitten av april.

Alternativ A

Alternativ A är ett mönster som är influerat av traditionella målningar i korridorer samt havets vågor. Det består av förskjutna horisontella ränder som slumpvis varieras i storlek. Tanken var att mönstret skulle bli tätare desto närmare trappuppgångarna det kom och skulle enbart placeras på samma sida som trapphusen. Med hjälp av förskjutningarna så skapades en synvilla vilket gav intrycket av vertikala linjer som förminskar intrycket av det horisontella perspektivet. I entréerna skulle mönstret lösas upp på väggen för att skapa mer rörelse och livlighet.

Alternativ B

Alternativ B är ett lekfullt mönster som är en abstrakt tolkning inspirerat av trädets lövverk och bladets formspråk. De består av en samling

pentagoner som är slumpvis utplacerade. Det gör att betraktaren kan skapa sig en egen bild av vad mönstret föreställer. Vid förändring av kulör kan formationerna uppfattas på olika sätt för olika personer. Mönstret kan även hjälpa till i markeringssyfte då det kan placeras vid de viktiga punkterna i det berörda utrymmet så som i entréer och vid trapphus.

Färgerna i mönstret kommer att samverka med huvudfärgen.

Första skisserna, alternativ A

Första skisserna, alternativ B

Efter presentationen av våra två förslag för familjebostäder hade vi diskussioner om för- och nackdelar kring mönsteralternativen. De var positiva till båda förslagen men ju längre samtalet fortskred desto mer lutade de åt alternativ B med pentagonerna och det utav flera anledningar.

De ansåg att alternativ A upplevdes som för dominant och att det gav ett för horisontellt intryck. De tyckte istället om den lekfulla känslan i alternativ B, att den kunde fokusera på viktiga delar av utrymmet samt att det var tolkningsbart. Tanken om att införa en ”huvudfärg” som en identitet för husen och dess förtydligande för trappuppgångarna var något som togs emot positivt.

Diskussionerna ledde till att Familjebostäder valde alternativ B med pentagonerna men de ville också att vi skulle utveckla formen. De ville ha två formalternativ till så att de boende kunde ha större valmöjligheter under presentationen som skulle hållas för dem i slutet av maj. Då skulle de få chansen att ge sina synpunkter på helhetskonceptet. Utvecklingen av mönstret var ett arbete som låg utanför vårt examensarbete och det finns en stor chans att projektet kan komma att fortsätta efter vår examination.

Färg

På samma sätt som vi har tagit inspiration från naturen och arbetat in i mönstret så har vi även haft samma tankesätt i val av färger. Naturen består av ett spektrum av färger vilket ger ett stort utbud av kulörer. Vi har valt ut färger som återkopplar till olika element i naturen och har även tittat på hur dessa färger ändras under årstidernas gång som till exempel hur ett träds lövverk förändras under året.

Som vi tidigare har angett så använde vi oss av en ”huvudfärg” som skapar en identitet till varje huskropp samtidigt som den fungerar som en central punkt i att underlätta orienteringen. Den kommer att vara mer kulört än resten av färgerna men ändå ha tillräckligt mycket svart i sig för att inte upplevas som för intensiv.

Exempel på stor entré

Exempel på sido entré

Exempel placering av mönster i entré

Väggarna kommer att ha samma kulör som ”huvudfärgen” men med övervägande vitt i sig. Valet av den ljusa kulören grundar sig i det

begränsade utrymmet i korridorerna. Med ljusare färger ökar känslan av rymd samtidigt som kontrasterna till de övriga färgerna blir större. Det gör det lättare för personer med nedsatt syn att lokalisera och uppleva platsen.

I en del av fastigheterna finns det idag förrådsdörrar som är målade i mörka nyanser vilket gör att man upplever korridorerna som smala.

Det vill vi undvika så därför har vi valt att hålla dem relativt ljusa.

Förrådsdörrarna kommer att vara några nyanser mörkare än väggarna, detta för att de ska smälta in i bakgrunden men ändå inte försvinna helt.

Då synskadade och färgblinda kan ha svårt att se skillnad på färgen på vägg och dörr så är en dekorativ rand med tillhörande text målad på dörrarna.

Den hjälper till att uppfatta och informera om vilket förråd det går till. De är målade i ”huvudfärgen” för just det huset vilket skapar en stark kontrast till färgen på dörren.

Några av fastigheterna hade även lägenheter på bottenplan och många av dem hade olika typer av dörrar. De efterliknade mörka träslag så som valnöt och mahogny. För att återkoppla till mer tidstypiska material så lade vi fram förslaget att antingen byta till ekdörrar eller foliera dem. Beslutet blir en kostnadsfråga som Familjebostäder kommer får ta ställning till.

Mönstret kommer att bestå av ”huvudfärgen” och fyra tilläggs färger som samarbetar på ett harmoniskt sätt med varandra. En fastighet som utgår ifrån en grön ”huvudfärg” kan ha accentfärger i brunt, gult och andra nyanser av grönt vilket ger upphov till ett större djup i mönstret.

Belysning

Belysningen i fastigheterna upplevdes som otillräcklig och enligt de boende även som obehaglig. Orsaken till det berodde på den befintliga armaturens

Exempel på olika material i mönstret Exempel på trappuppgång

placering som skapade mörka partier i korridoren. Vårt första förslag på att förbättra situationen var att införa infällda armaturer i taket som skulle ge en jämnare ljusspridning och skapa ett behagligt allmänljus.

Familjebostäder framförde sin oro kring det förslaget då de inte trodde att det skulle finnas tillräckligt med utrymme då det ligger rör ovanför innertaken. Vi beslutade att vi skulle förändra förslaget vad det gäller placeringen av armaturen. Istället för att vara infällda så kommer det att vara en fristående armatur som sitter i taket. Det kommer att införas LED-belysning som har tre stora fördelar. Den första är att LED-armaturer kräver mindre utrymme då de består av dioder. Den andra orsaken

är att den är energisnål och den tredje är att det kräver lite underhåll då livslängden är betydligt längre än andra ljuskällor som till exempel glödlampor, lysrör och halogenlampor. För att framhäva utvalda delar i entréer och korridorer valde vi att punktbelysa dem med spotlights som är uppsatta i taket. De kommer att framhäva mönstret som är placerat i entrén samt det målade partiet i ”huvudfärgen” framför trappuppgången.

Vi valde att arbeta med ljuset som ett komplement till markeringen i korridorerna. En bredare armatur kommer att bli monterad ovanför det första trappsteget i trappan. Ljuset kommer att synliggöra trappans början och bidra till en bättre markering.

Trapphus

Inramningen av trapphuset börjar redan i korridoren där mönstret följer väggen, över hörnen och vidare upp i trappan. På avsatsen mellan varje våningsplan finns de gamla sopnedkasten kvar och på grund av dålig lukt och att de ej används längre så kommer de att stängas igen.

Det ger möjligheten att kunna använda väggytan till att även där placera mönster som hjälper till att leda användarna vidare upp i trapphuset. På lägenhetsplanen tas ”huvudfärgen” upp i form av en bredare vertikal rand som återkopplar till identiteten i korridorerna.

Områden utanför ramverket

Som det tidigare har nämnts så finns det områden som ligger utanför vårt ramverk. Ett exempel på det är golven som inte kommer att bytas ut men de kommer att slipas. På grund av att det ska vara lättstädat så är en trälist placerad utmed golvet. Vårt förslag är att ta bort den och tillföra en stensockel som överensstämmer med golvet. Om kostnaden för detta blir för stor så är vårt andra alternativ att sätta in en list i rostfritt stål.

Gällande taket så är en offert framtagen där vi har haft möjlighet att påverka. Det kommer att sättas in plåttak som är ljudabsorberande som kommer hjälpa att minska ljudnivån samtidigt som de är svårare att plocka ner för oberörda personer. Takplattorna kommer att vara lackerade i en vit kulör men innehålla inslag av ”huvudfärgerna” framför trapphusen.

Sammanfattning

Vårt koncept handlar om markering och att markera de sektionerna som i de aktuella entréerna och korridorerna är väsentlig, det ska vara enkelt för besökare och boende att orientera sig. Det handlar om att försöka lösa ett kommunikations- och identitetsproblem. Det handlar om färg, material och återkopplingen till byggnaderna men det handlar framför allt om de boende. De har varit involverade från början till slut, de har varit en inspirationskälla då deras synpunkter och åsikter blev en viktig del i processen. Det är de som bor där och det är de som ska använda dessa entréer, korridorer och trapphus var dag. De ska kunna känna att deras hem inte börjar vid sin egen lägenhetsdörr utan att det redan börjar vid entrén.

Related documents