• No results found

”Kom ihåg att man ska försöka föra in tillgängligheten i den naturliga miljön. Men man ska akta sig för att utföra stora förändringar som istället tillintetgör upplevelsen av natur och friluftsliv. Lidingös unika topografi kan inte anpassas helt till rörelsehindrade. Trots

införande av alla rekommendationer i det här dokumentet kan man ändå inte utesluta helt att rörelsehindrade ska få röra sig fri och utan hjälp. Det krävs en kompromiss mellan

tillgänglighet och naturpåverkan för att få de allmänna platserna att behålla sin vackra naturliga karaktär i nutid”.

Ernesto Fuentes

6. Lidingö Stads slutsatser

Av inventeringen att döma finns det en hel del förbättringsarbete att utföra på i princip alla Lidingös vindskydd och grillplatser. Då det inte är möjligt att renovera alla dessa platser på en och samma gång är det viktigt att ta ställning till det som kommit fram i rapporten och värdera hur staden nu ska gå vidare. Var ska vi börja med att satsa våra resurser?

6.1 Generella ställningstaganden

Stadens referensgrupp, med representanter från kultur- och fritidsförvaltningen samt tekniska förvaltningen, bedömer att på många av platserna är det inte möjligt att anlägga

handikapparkering som föreslagits. Vid Kottlabadet, Käppalabadet och Hustegaholm bör dock sådana parkeringsplatser anläggas.

Istället för en stor informationstavla i anslutning till parkeringsplats eller vindskydd/grillplats föreslår referensgruppen att varje plats namnsätts och får en namnskylt samt förses med viktig information som telefonnummer för exempelvis felanmälan.

Ingen av platserna kommer att märkas ut från busshållsplatser, tågstationer eller parkeringsplatser. Skyltarna kan på många platser störa den naturliga upplevelsen och behöver dessutom underhåll, exempelvis i form av klottersanering. Staden kommer istället aktivt att arbeta med andra typer av information, en uppdaterad karta t ex kommer att finnas på stadens webbplats.

På flertalet platser har ett nytt gångstråk föreslagits med en maxlutning på 1:20. Vid flertalet platser skulle det bli ett allt för stort ingrepp i naturen då platserna idag ligger otillgängliga inne i skogen. Det skulle också dra med sig stora kostnader varför de anses mindre lämpliga att genomföra. Eftersom tillgängligheten är en viktig aspekt för staden, bland annat genom miljömål 11 i Lidingö stads hälsostrategi, är det viktigt att börja med de platser som har bäst förutsättningar att bli tillgängliga. Det kommer att innebära mindre inverkan på naturen och lägre kostnader.

De platser som bedöms som extra prioriterade ur tillgänglighetssynpunkt är Hustegaholm, Käppalabadet och Kottlabadet. Det betyder inte att tillgängligheten helt prioriteras bort på övriga platser, men tyngdpunkten kommer i detta skede att vara på platser som har bäst förutsättningar att bli tillgängliga.

”En attraktiv och tilltalande yttre miljö är förenad med livskvalitet och en grund för bättre hälsa. Den goda utemiljön bjuder in till lek, vistelse och rörelse utomhus och till att

människor möts på torg, i parker och grönområden. Välskötta områden och platser lockar flera att vara ute och detta i sin tur skapar trygghet och hemkänsla. Den yttre miljön är också

en värdemätare på hur staden mår och visar ett engagemang om invånarnas hälsa. Lidingö stad ska därför starta projekt för att göra ön mer välkomnande och göra staden tillgänglig för alla oavsett funktionshinder.”

Mål 11, Lidingö stads hälsostrategi

6.2 Stadens beslutade åtgärder

För uppgift om när beslutade åtgärder ska genomföras – se upprustningsplanen nedan.

Knattekojan

När insatser ska göras på platsen behöver staden föra en dialog med förskolan som byggt vindskyddet och grillplatsen.

En grillplats som inte staden har anlagt. Tas bort.

Islingeviken

Grillplatsen är relativt lättillgänglig och det går att ta sig hit med rullstol om man får hjälp.

Bord, bänkar och även grill bör bytas ut till handikappanpassade varianter. Fler papperskorgar/säckställ behövs också på platsen.

Scoutstugan

Denna grillplats drivs av en förening. Staden behöver därför samråda med föreningen innan eventuell renovering.

Hustegaholm

Detta är en grillplats som lätt går att anpassa till rådande tillgänglighetskriterier. Ny grill, nya bord, bänkar och papperskorgar behövs.

Södergarn

Renovering behövs av vindskyddet och grillplatsen.

Södergarnsbadet

Nya bord och soptunnor behövs.

Fågelöuddebadet

Nya bord, bänkar, soptunnor och grill behövs.

Koltorp

Befintliga stockbänkar och grill behöver bytas ut. Det är lämpligt att även se över sittbänkar längs Lidingöloppsspåret, men en upprustning av själva platsen prioriteras högre.

Långängen

De stockbänkar som finns längs gångstråket fram till vindskyddet bör på sikt bytas ut. Grillen behöver bytas ut och vegetation röjas.

Motionsgården Grillplatsen tas bort.

Kottlasjön norra

Längs gångstråket mellan Trasthagen och Breviksbadet finns stockbänkar som behöver ses över och i vissa fall bytas ut. Staden planerar att anlägga en ny grillplats och ett nytt vindskydd på platsen.

Käppalabadet

Grillplatsen behöver renoveras. Grillen ska ersättas med en variant som estetiskt passar bättre på platsen. Grillplatsen kommer även göras handikapptillgänglig.

Kappsta

Sittplatserna i Kappstaområdet bör generellt ses över. Grillplatserna behöver upprustas.

Eventuellt bör platsen förses med ett vindskydd.

Kottlabadet

Här ska anläggas en handikapparkering. Handikappanpassade bord ska placeras ut. Som komplement till befintlig grill ska en handikappanpassad sådan placeras i närheten. Nya bänkar behövs.

Dalgången Tas bort.

Kostervägen

Ses över i samband med lekplatsrenoveringen på Fregattvägen som är planerad under 2011.

Fregattvägen

Ses över i samband med lekplatsrenoveringen som är planerad under 2011.

Kottlasjön södra – badberget Grill, bänkar och bord ska placeras ut.

Preliminär upprustningsplan 2011-2015 Kottlasjön södra - Badberget grillplatsen Hustegaholm

7. Källförteckning Tryckta källor

 Cecilia Hedenblad & Cecilia Hammarlund-Larsson, Lidingö kulturhistoriska miljöer, 1990

 Eric Forsgren och Nils Forsgren, Lidingö – Människor och miljöer, 1995

 Nationalencyklopedi – upplagsverk

 Lidingö Hembygdsförening

 Lidingö stadsarkiv Webkällor

 Stockby hantverksby, hemsida

 Lidingö stads hemsida

 Långängens värdshus och café, hemsida

Related documents