• No results found

7. Medverkande

7.2. Konsulter

Medverkande konsulter har varit EnviDan, Edge, Sigma Civil AB, GeoSyd AB, Arkeologerna SHM och Ramboll.

Skurup 2019-11-21

Julia Andersson Thysell Ashley Andersson Erik Hellberg

Planarkitekt Planarkitekt Planarkitekt

Samrådsredogörelse 1 (17)

FÖRSLAG TILL DETALJPLAN FÖR

SKURUP 51:44 M.FL. (TIDIGARE SKURUP 51:47 M.FL.) I SKURUP, SKURUPS KOMMUN

____________________________________________________________________

Förslaget till detaljplan för Skurup 51:44 m.fl. (tidigare kallad Skurup 51:47 m.fl.) har varit ute på samråd under tiden 1 oktober – 28 oktober 2018 och har under tiden funnits

tillgängligt på kommunhuset, St. Torggatan 4, på biblioteket i Skurup samt på kommunens hemsida www.skurup.se/detaljplaner.

Inkomna synpunkter från samrådet:

(Kommunens kommentarer i kursiv text)

Länsstyrelsen:

Redogörelse för ärendet Syfte med planläggningen

Syftet med förslaget till detaljplanen är att pröva möjligheten att utveckla ett nytt område i Skurups tätort med cirka 400 bostäder. Kommunen ser en utbyggnad av området som en naturlig utveckling av Skurups tätort, då planområdet ligger i tätortens västra utkant mellan befintlig tätortsbebyggelse och förbifarten i väster. Den här detaljplanen utgör en första etapp för utbyggnad av området, Västeräng, i framtiden ser kommunen att en utbyggnad av etapp 2 kan bli aktuell söder om nu aktuellt planområde. Det nu aktuella planområdet är cirka 10 hektar stort.

Planförslagets innehåll

Planförslaget innefattar i huvudsak bostäder i form av radhus/kedjehus och flerbostadshus i varierande höjd, samt en mindre andel friliggande villor. I planen prövas även möjligheten att uppföra en förskola med plats för 150-200 barn, kvartersmark för verksamhetsändamål samt ett område för natur på cirka 3 ha.

Nuvarande markanvändning och nuvarande planläge

Planområdet utgörs idag av jordbruksmark, inom området finns en gård som härstammar från enskiftet. För området gäller översiktsplan för Skurups kommun 2009, planförslaget är förenligt med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande. Kommunen tar fram planförslaget med utökat förfarande. Kommunen gör bedömningen att planförslaget inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan i den mening som avses i MB 6 kap.

Länsstyrelsens formella synpunkter

Följande synpunkter har koppling till länsstyrelsens prövningsgrunder enligt 11 kap. plan- och

bygglagen.

Samrådsredogörelse 2 (17)

Kommunen har i planbeskrivningen väl redogjort för hur dagvatten inom planområdet är tänkt att hanteras. Länsstyrelsen kan dock, utifrån Trafikverkets yttrande över planhandlingarna 2018-10-17, konstatera att möjligheten att ansluta dagvatten till Trafikverkets ledning inte är utredd, om detta är en förutsättning för dagvattenhanteringen behöver detta klargöras.

Länsstyrelsen anser vidare att det i planhandlingarna tydligt bör framgå om planområdet planeras att omfattas av verksamhetsområde för dagvatten, detta så att en tydlig

ansvarsfördelning i dagvattenhanteringen säkerställs. Länsstyrelsen menar att bebyggelsen i planområdet bör ingå i verksamhetsområde för dagvatten.

Kommentar: Det kommer inte att bli aktuellt att ansluta till Trafikverkets ledningar. Vid nybyggnation kommer planområdet att omfattas av verksamhetsområde för dagvatten.

Planhandlingarna korrigeras.

Länsstyrelsen ser positivt på att en del av syftet med dagvattendammen är att hantera ett 100-årsregn, men ser gärna att kommunen i anslutning till detta även redovisar vilken volym som krävs för dammen för att hantera detta.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna kompletteras.

Inom flera områden för kvartersmark anges planbestämmelse för bostäder som får underbyggas med underjordiskt garage. Det framgår även av planhandlingarna att grundvattennivån är hög inom planområdet. Länsstyrelsen anser att kommunen måste redovisa förhållandet mellan ovanstående kopplat till risken för översvämning.

Kommentar: Planbestämmelser som möjliggör för underjordiska garage är inte med i granskningsförslaget då detta inte anses vara aktuellt längre.

Hälsa och säkerhet – buller och risker från verksamheter Buller

Länsstyrelsen menar att handlingarna måste kompletteras i fråga om bullersituationen. Enligt planhandlingarna har bullerberäkningar gjorts för bebyggelsen närmast Västra förbifarten (väg 714). Länsstyrelsen menar att det måste förtydligas vilka bullerkällor som beräkningarna utgått från, om det enbart är Västra förbifarten eller om det är fler bullerkällor. Vidare menar länsstyrelsen att det måste förtydligas vilken bebyggelse/vilka byggrätter beräkningarna gjorts för samt att alla bullerexponerade fasader behöver beskrivas, om möjligt per våningsplan, detta går inte att utläsa av den tabell som redovisas i planbeskrivningen. I sammanhanget vill länsstyrelsen också påtala att värdet för buller bör beräknas till den gräns för byggrätt som planen medger i full utbyggnad, och inte utifrån illustrationsplan.

Av planhandlingarna framgår att för att klara bullerriktvärdena för bostäder krävs två stycken

bullervallar. Länsstyrelsen kan inte se att det framgår för vilka byggrätter som vallarna krävs

för att klara riktvärdena för trafikbuller, detta bör förtydligas. Uppförandet av bullervallarna

har inte heller säkerställts med tvingande planbestämmelser eller villkor, vilket måste åtgärdas

om bullervallarna är en förutsättning för att klara riktvärdena för trafikbuller.

Samrådsredogörelse 3 (17)

Länsstyrelsen rekommenderar kommunen att tydliggöra att de riktvärden för buller de hänvisar till är de som anges i förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggnader.

Då byggrätten för förskola även medger bostäder menar länsstyrelsen att bullerexponeringen bör utredas utifrån båda dessa aspekter. I planhandlingarna anges att vid gränsen för

byggrätten för förskolan överskrids bullerriktvärdena, men att den tänkta placeringen dock klarar bullerriktvärdena. Länsstyrelsen menar att resonemanget om förskolans

bullerexponering behöver utvecklas och menar att det vore lämpligt att det utgår från Naturvårdsverkets vägledning Riktvärden för buller på skolgård från väg- och spårtrafik

http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Buller/Buller-pa-skolgard/.

Kommentar: En bullerutredning har gjorts för den föreslagna detaljplanen och finns bifogade till planhandlingarna. I utredningen framgår att det inte krävs några vallar för att klara bullerriktvärdena. Utredningen har gjorts för den föreslagna förskolan som visar på att bullerriktvärdena kan uppnås då utemiljön på något sätt skyddas från bullret från förbifarten, med exempelvis bebyggelse eller bullerplank.

Risker – verksamheter

Länsstyrelsen efterlyser en närmre beskrivning av vad för typ av verksamheter som kan vara aktuella inom kvartersmarken med användningen Z, samt hur det är förenligt med bostäder.

Av planhandlingarna framgår också att det norr om planområdet ligger ett

verksamhetsområde under uppbyggnad. Länsstyrelsen efterfrågar ett resonemang om vad för typ av verksamheter gällande detaljplan/detaljplaner för detta området medger samt om de kan ha någon påverkan på det nu aktuella planförslaget.

Kommentar: Föreslagen användning BZ i detaljplanen syftar till att möjliggöra för bostad och de verksamheter som bedrivs där idag. Detta förtydligas i planhandlingarna.

Planbeskrivningen kompletteras även med ett resonemang kring verksamhetsområdet norr om Västeräng.

Länsstyrelsens övriga synpunkter samt rådgivning Brukningsvärd jordbruksmark

Det ligger i Länsstyrelsens uppdrag att verka för att nationella mål får genomslag. Detta har bl.a. inneburit ett tydligt ställningstagande för en begränsad exploatering av jordbruksmark, samt ett mer effektivt utnyttjande av den mark som ändå exploateras. Länsstyrelsen ser positivt på att kommunens förslag för exploatering inom planområdet ger ett effektivt

utnyttjande av marken på en yta som idag utgörs av jordbruksmark. Länsstyrelsen menar ändå att handlingarna bör utvecklas för att än tydligare motivera behovet av att ta i anspråk

jordbruksmark relaterat till bestämmelserna i miljöbalken. Länsstyrelsen rekommenderar att kommunens ställningstagande och motiv tydligare beskrivs i planen.

Kommentar: Planbeskrivningen kompletteras efter synpunkten.

Samrådsredogörelse 4 (17)

Information om biotopskydd, fornlämningar och vattenverksamhet Biotopskydd/Skyddade arter etc.

Inom planområdet finns en allé, i plankartan regleras att befintliga trädrader ska bevaras där så är möjligt. Länsstyrelsen vill informera om att det formellt sett inte finns något hinder mot att anta en detaljplan som berör biotopskyddade miljöer. Kommunen bör dock vara

uppmärksam på att de delar i detaljplanen som berör intrång i biotopskyddade miljöer ej kan genomföras om Länsstyrelsen inte beviljat dispens. Länsstyrelsen rekommenderar därför kommunen att parallellt med detaljplaneprocessen söka dispens för de intrång som avses göras i de biotopskyddade miljöerna. Ansökan om biotopskyddsdispens hanteras av länsstyrelsens naturprövningsenhet.

Kommentar: Dispens för intrång på biotopskyddade träd anses inte bli aktuellt vid planens genomförande.

Fornlämningar

Det finns inga fornlämningar inom det aktuella området, däremot finns det förhistoriska lämningar i närområdet. Länsstyrelsen kan i enlighet med bestämmelserna i 2 kap 11 § kulturmiljölagen ställa krav på arkeologisk utredning vid en exploatering som tar ett större markområde i anspråk om det finns goda skäl att anta att exploateringsområdet innehåller under mark dolda, ej registrerade fornlämningar. Med tanke på att det aktuella

detaljplaneområdet är 10 ha stort, och att det finns förhistoriska lämningar i närområdet, ska en arkeologisk utredning initieras innan exploatering. För initiering av utredningen ska Länsstyrelsens kulturmiljöenhet kontaktas.

Kommentar: En arkeologisk utredning har genomförts av Arkeologerna SHM. Länsstyrelsen (2019-05-28) bedömer att det fåtal anläggningar som framkom har ett ringa vetenskapligt värde. Länsstyrelsen konstaterar att det inte finns några hinder, ur arkeologisk synpunkt, att fortsätta det planerade arbetet och att inga fortsatta arkeologiska åtgärder föreslås.

Vattenverksamhet

Av planhandlingarna framgår att grundvattennivån i området är hög, samt att

grundvattensänkning kan bli aktuellt. Länsstyrelsen upplyser om att grundvattensänkning, både temporär och permanent, är tillståndspliktig enligt 11 kap. i Miljöbalken.

Kommentar: Synpunkten är noterad.

Råd om konsekvenser/planens påverkan

De sociala konsekvenserna av ett genomförande av planen beskrivs väl. Även om ett genomförande av detaljplanen inte bedöms medföra betydande miljöpåverkan kan planen ändå medföra påverkan på omgivningen och beröras av förhållanden i omgivningen, vilket med fördel skulle kunna redovisas under avsnittet Konsekvenser av planens genomförande.

Som en vidareutveckling av kommunens resonemang om planförslaget i förhållande till

områdets kulturmiljö skulle t.ex. påverkan på/konsekvenserna för landskapsbilden kunna

belysas ytterligare med hänsyn till bland annat höjden på bebyggelsen samt mötet mellan den

nya bebyggelsen, de föreslagna vallarna och det omgivande landskapet.

Samrådsredogörelse 5 (17)

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna kompletteras.

Länsstyrelsen ser positivt på att kommunen i planhandlingarna redogör för hur

barnperspektivet har beaktats vid utarbetande av planförslaget. Som en vidareutveckling av det vill länsstyrelsen uppmuntra kommunen att även redogöra för hur

jämställdhetsperspektivet kan beaktas vid utarbetande av planförslaget. Länsstyrelsen tog 2016 fram en folder som heter Vägledning för jämställd fysisk planering. Den innehåller bland annat en processuppdelad checklista med frågor som har bäring på de

jämställdhetspolitiska delmålen. Vägledningen finns på Länsstyrelsens webbplats.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna kompletteras.

Länsstyrelsens bedömning

Förutsatt av planhandlingarna kompletteras och redogör för markens lämplighet för sitt ändamål gällande översvämning, buller och risker för verksamheter enligt ovan så att det visas att platsen är lämplig för den förändring som föreslås har inte Länsstyrelsen några synpunkter utifrån 11 kap. 10-11 §§ PBL.

Lantmäteriet:

Lantmäterimyndigheten har tagit del av förslaget till detaljplan. Någon fullständig genomgång av planförslaget har inte skett. Genomgången har främst varit inriktad på

genomförandefrågor. Lantmäterimyndigheten väljer att särskilt belysa följande frågeställningar.

Plankarta och grundkarta

Bestämmelserna p1-p4 anger placering av byggnadsverk och tomter. Det är otydligt vad begreppet tomter har för betydelse för bestämmelserna. Avses fastigheter ska inte ”tomter”

användas då de utgör skilda objekt.

Kommentar: Placeringsbestämmelserna avsåg att reglera placering av fastigheter. Dock är detta inte aktuellt i granskningsförslaget.

Bestämmelsen om utfartsförbud måste förtydligas då det inte framgår om förbudet endast gäller för fordonstrafik eller all passage över plangränsen.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses, utfartsförbudet avser att reglera fordonstrafik.

Fastigheterna Skurup 51:36-51:41, 51:47-51:58 och 51:50 har överförts till Skurup 51:44 och är numera avregistrerade. Grundkartan måste uppdateras då förändringar i

fastighetsindelningen skett. För att uppgifterna i grundkartan ska vara aktuella bör den inte vara äldre än 3 månader.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna korrigeras.

Samrådsredogörelse 6 (17)

En befintlig rättighet (servitut för väg) som gäller inom planområdet redovisas inte i grundkartan.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna korrigeras.

Fastighetsrättsliga frågor

Inom planområdet finns privatägd mark utlagd som allmän plats.

Genomförandebeskrivningen saknar dock en redogörelse kring de inlösensregler som finns i PBL, avseende sådan mark.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna kompletteras.

Ekonomiska frågor

Gällande upphävande av vägservitut till förmån för Skurup 51:87 bör det framgå om överenskommelse avses träffas eller ej. Ersättningsfrågan aktualiseras om en

överenskommelse inte kommer till stånd och det bör då redovisas att ersättning vid upphävandet kan komma att utgå.

Gällande inrättande av gemensamhetsanläggning bör det även här framgå att ersättning för upplåtet utrymme bestäms efter de regler som finns i anläggningslagen om överenskommelse inte träffas.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna kompletteras.

Övrigt

Då fastighetsindelningen inom planområdet ändrats måste planhandlingarna uppdateras så att kommande fastighetskonsekvenser överensstämmer med den nu gällande

fastighetsindelningen.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planbeskrivningen har uppdaterats.

Av planbeskrivningen framgår att det finns en befintlig detaljplan med pågående

genomförandetid inom planområdet. Redovisningen av de bestämmelser som finns kring situationen då en ny detaljplan föreslås ersätta en befintlig med pågående genomförandetid bör förtydligas. Planmyndighetens ställningstagande i frågan bör också tydliggöras mer utförligt.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och detta förtydligas i planbeskrivningen.

Trafikverket:

Trafikverket har tagit del av samrådshandlingarna för rubricerat ärende.

Detaljplanens syfte är att skapa ett bostadsområde med ca 400 bostäder av en varierad

bebyggelse. Planen prövar även en förskola för 150-200 barn. Statliga vägar som berörs av

planförslaget är väg 714 direkt väster om planområdet. Planområdet sträcker sig över delar av

väg 714 samt gällande detaljplan för vägen. Trafikverket accepterar inte att vägområde

Samrådsredogörelse 7 (17)

anläggs som naturmark och planområdet måste därmed justeras så att ingen del av vägområdet ingår.

Byggnadsfritt avstånd från vägområdet är 12 meter och inom detta område får ingen bebyggelse uppföras. Plankartan måste revideras så att det säkerställs att det byggnadsfria avståndet upprätthålls.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna korrigeras. Närmsta byggrätt i föreslagen detaljplan är minst 15 meter från vägområde.

Dagvattenhantering

Trafikverket har tecknat överenskommelse med kommunen kring anslutning till

fördröjningsmagasinet söder om planområdet. Enligt planbeskrivningen vill kommunen ansluta till Trafikverkets dagvattenledning under väg 714, vilket inte har varit aktuellt i

tidigare diskussioner. Trafikverket är mycket restriktivt till att låta andra intressenter koppla in sig på vägens dagenvattensystem, då detta enbart är avsett för att hantera vägens avvattning.

Om frågan är aktuell att hantera måste kommunen upprätta en dialog med Trafikverket för att utreda om detta är möjligt innan planen förs till antagande.

Kommentar: Det kommer inte bli aktuellt att koppla till trafikverkets ledningar. Synpunkten tillgodoses och planhandlingarna justeras.

Trafik

Av planbeskrivningen framgår att planområdet kommer att generera en trafikökning på 1600 fordon per dygn. Ökad trafik kan medföra behov av åtgärder på det statliga vägnätet och dess anslutningar, i synnerhet i närliggande anslutningar till väg 714. Trafikmängd och flöden påverkar bland annat val av korsningstyp, behov av extra körfält etc.

För att Trafikverket ska kunna ta ställning till hur våra anläggningar påverkas av planförslaget måste kommunen redovisa en flödesfördelning. Av redovisningen ska framgå hur

planförslaget påverkar det omgivande vägnätet och vilka åtgärder som kan krävas. För åtgärder som rör statliga anläggningar ska krav och råd enligt VGU följas.

Åtgärder på det statliga vägnätet och dess anslutningar, till följd av en exploatering, ska bekostas av kommunen och/eller exploatören. Om sådana åtgärder blir nödvändiga ska, innan detaljplanen förs till antagande, ett finansierings- och genomförandeavtal tecknas mellan kommunen och Trafikverket.

Kommentar: Synpunkterna tillgodoses och planhandlingarna kompletteras. Enligt

beräkningarna har aktuell korsningsutformning (väg 714/Västergatan) tillräcklig kapacitet för att klara av det förväntade trafikflödet som genereras av planförslaget.

Buller

Trafikverket förutsätter att planområdet i sin helhet planeras och utformas så att riksdagens fastställda riktlinjer för trafikbuller inte överstigs. De nödvändiga åtgärder som kan krävas (bullerskydd) ska bekostas av kommunen och/eller exploatören.

Det saknas en erforderlig bullerutredning. Trafikverket anser att en sådan ska genomföras och

utgå från prognostiserad trafik år 2040. Om utredningen visar på att åtgärder i form av

Samrådsredogörelse 8 (17)

bullervall måste genomföras för att klara riktvärden ska detta redovisas via karteringsunderlag för att säkerställa att samtliga riktvärden innehålls samt att vallen är av erforderlig storlek och höjd. Bullervallen får inte placeras inom vägområdet och vallens placering ska tydliggöras på plankartan. Vallen kan placeras inom det byggnadsfria avståndet och ska då följa

Trafikverkets riktlinjer kring bullervallar i närheten av statlig infrastruktur.

Trafikverket anser att även planering och byggande av förskolor och skolor ska ske med hänsyn till förekomst av omgivningsbuller från trafik. Etablering av nya skolor och förskolor bör göras med utgångspunkt från råd från Boverket och Naturvårdsverket. I

planbeskrivningen saknas resonemang kring förskolans bullerexponering. Trafikverket anser att en bullerutredning ska inkludera förskolan för att bedöma dess lämplighet i direkt närhet till väg 714. Resultatet ska jämföras med Naturvårdsverkets riktvärden för skolgårdar (NV-01534-179). Enligt Naturvårdsverket bör delar av skolgård avsedda för lek, vila och

pedagogisk verksamhet inte överstiga ekvivalent ljudnivå 50 dBA och en maximal ljudnivå på 70 dBA. Vidare bör övrig skolgårdsyta inte överstiga en ekvivalent ljudnivå för dygn på 55 dBA och en maximal ljudnivå på 70 dBA mer än 5 gånger per maxtimme under ett

årsmedeldygn under den tid då skolgården nyttjas.

Kommentar: Synpunkten tillgodoses. En bullerutredning har gjorts av planförslaget för både bostadsbebyggelse och förskola och resultatet beskrivs i planhandlingarna.

I övrigt vill undertecknad påtala att skalstocken och plankartan ej stämmer överens i skala, vilket bör justeras.

Kommentar: Synpunkten noteras och plankartan justeras utifrån synpunkten.

E. ON Energidistribution AB:

E.ON Energidistribution AB (E.ON) har tagit del av inkomna handlingar i ovan rubricerat ärende och har följande synpunkter.

E.ON har ej områdeskoncession för planområdet men E.ON har 4 st 20 kV markkablar längs med Västergatan, två var sida om vägen in till Skurups Elverk, se bifogad karta.

Kablarnas exakta lägen måste säkerställas innan markarbete påbörjas. Kabelvisning beställs kostnadsfritt i fält via vår kundsupport 0771-22 24 24, se även vår hemsida:

www.eon.se/privat/kundservice/skydda-ledningar-och-djur/grava-nara-ledning.html

För att markkabeln ska vara förenlig med detaljplanen yrkar E.ON på att det i plankartan sätts ut ett 4 meter brett u-område med markkabeln i mitten. Den restriktion i markanvändningen som egenskapsbestämmelsen medför bör redovisas i planbestämmelserna. E.ON föreslår följande formulering i planbestämmelserna vid beteckningen u: ”Marken ska vara tillgänglig för allmänna underjordiska ledningar. Inom området får inte bedrivas verksamhet eller vidtas åtgärd som kan hindra eller försvåra bibehållandet av elektriska starkströmsanläggningar”.

För elledning i mark får byggnad eller annan anläggning inte utan ledningsägarens

medgivande och lämnade instruktioner uppföras på närmare avstånd än 3 meter från

Samrådsredogörelse 9 (17)

markkabeln. Inte heller får utan ledningsägarens medgivande upplag anordnas eller marknivån ändras ovanför markkabeln, så att reparation och underhåll försvåras.

E.ON förutsätter att samordning sker i god tid innan projektstart med Veronica Paine t.ex. på telefon 070-235 68 35, så att inte infart eller vallar längs med Västergatan kommer i konflikt med E.ONs kablar.

Kommentar: Dialog har förts med kontaktperson på E.ON angående befintliga ledningar i Västergatan. Närmsta ledning ligger minst 2 meter utanför planområdet och därmed också med tillräckligt avstånd från närmsta byggrätt. När det blir aktuellt för exploatering kommer detta att samordnas med E.ON.

TeliaSonera Skanova Access AB:

Bakgrund

Skanova AB (Skanova) har tagit del av förslag till detaljplan enligt ovan, och låter framföra följande:

Yttrande

Skanova AB har inget att erinra.

Kommunala Pensionärsrådets (KPR) referensgrupp:

Planen är att skapa ett nytt bostadsområde, eftersom behovet av bostäder är stort.

Följande synpunkter har kommit upp:

Bostäder

5 våningar i kvarteren 1, 2 och 5 bör ersättas med 4 våningar för att göra kvarteren mer i harmoni med övrig bebyggelse. Infarten till tätorten skulle bli mer estetiskt tilltalande.

Kommer antalet parkeringsplatser att vara tillräckligt vid lägenhetshusen? Kommer alla

bostäder ha tillgång till västersol?

Kommer antalet parkeringsplatser att vara tillräckligt vid lägenhetshusen? Kommer alla

bostäder ha tillgång till västersol?

Related documents