• No results found

Kopplingen från disruptiva firmor till förändrade arbetssätt Studien har visat att det finns ett gap mellan utvecklingen av AI och implementation

sjukvården, som tidigare nämnts krävs det tydliga legala riktlinjer för att minska gapet. I detta avsnitt kommer studien att behandla vad som sker när sjukvården beslutar sig för att möta sjukvårdens utmaningar och skapa förbättringar genom att implementera AI verktyg. Utmaningar som sjukvården står inför idag är ökning av antal patienter, brist på radiologer, den ökade frågan av bildbehandling och patienternas ständiga ökande krav. Integrationen av AI kommer skapa en tvungen utveckling för sjukvården, vilket i sin tur leder till implementationen av disruptiv teknologi som skapar förändrade arbetssätt och arbetsprocesser.

30 Figur 4. Kopplingen mellan teknologi och sjukvård

5.2.1 Sjukvården och tvungen utveckling

Karlsson (2017) förklarar att behovet av förändring uppstår för att bemöta samhällets utveckling vilket i detta fall innebär de utmaningar som sjukvården står inför idag. Utmaningarna är bland annat en ökning av antal patienter, samtidigt som det ständigt sker en ökad efterfrågan på bildbehandlingar och Liew (2018) nämner att antalet bildbehandlingar förväntas dubbleras vart tionde år. Sjukvården behöver förbättringar som kan möta dagens utmaningar, vilket AI förväntas kunna göra.

Förbättringen bidrar till att sjukvården tvingas mot en utveckling som enligt Jacobsen & Thorsvik (2014) kan bli en tvungen utveckling. En tvungen utveckling kommer ifrån att ledningen tar in en ny programvara där organisationen blir tvungna att anpassa sig till dessa förändringar. Möjligheterna som finns med AI är att genomarbeta större mängder av data för välgrundade underlag som ett beslutsstöd samt automatisera vissa processer. Vidare nämner Liew (2018) att AI ska användas för att vägleda radiologerna samt skapa förutsättningar för att radiologen ska få mer tid till sina patienter.

Sjukvården har en viktig roll för hur AI system ska utvecklas samtidigt som sjukvården ställer krav på att systemet ska anpassas till sjukvårdens existerande system, till exempel RIS och PACS. Systemleverantörerna nämner att genom ett nära samarbete med sjukvården deras krav uppfyllas och skapa kredibilitet för AI produkten. En av respondenterna beskrev ett fall där det nära samarbetet utvecklade en lösning där AI verktyg kunde filtrera bort de normala utfallen i bildbehandlingen. Som tidigare nämnts i studien är AI en disruptiv teknologi och tillsammans med sjukvårdens inflytande kan AI verktyg tas fram.

5.2.2 Disruptiv teknologi och arbetssätt

Enligt Nagy, Schuessler & Dubinsky (2016) är disruptiv teknologi en ny teknologi som leder till nya marknader skapas eller skapar förändringar inom den befintliga marknaden. Coccia (2018) nämner dock att det inte handlar om disruptiv teknologi utan disruptiva firmor som

31

genererar och sprider ny teknologi på marknaden. Disruptiva firmor i denna studie innefattar sjukvården och med sjukvårdens inflytande påverkas företagen som utvecklar AI verktyg, som i AI:s fall är en disruptiv teknologi. Utvecklingen av den disruptiva teknologin kommer att skapa nya förutsättningar för sjukvårdens arbetssätt och arbetsprocesser.

AI kommer att ta över enklare arbetsuppgifter som kommer leda att radiologerna kan fokusera och lägga tid på mer avancerade undersökningar vilket Lee et al. (2017) bekräftar. Enklare arbetsuppgifter kan exempelvis vara screening för lungcancer på CT, detta innefattar att detektera, mäta och karakterisera en lungnoduli, vars hantering är standardiserad enligt Jha & Topol (2016). En av respondneterna nämner ett fall där sjukvården anpassade sina arbetsprocesser efter AI och den tredje gången AI implementerades och det blev en framgång. De tidigare gångerna AI implementerades i sjukvården, enligt respondentens beskrivning, visade det sig vara ett misslyckande då sjukvården inte ändrade om sina arbetsrutiner och arbetsprocesser. Situationen lämpar sig med påståendet om att ny teknologi kommer vara disruptiv mot befintliga arbetsrutiner och det kommer krävas inlärningsprocesser som kan anpassas mot den nya tekniken enligt Edmondson, Bohmer & Pisano (2001). Alvesson & Svenningsson (2014) instämmer med att tekniken bidrar till nya arbetsmetoder som leder till verksamhetsutveckling.

Lee et al. (2017) nämner att AI endast kommer ta bort vissa arbetsuppgifter medan det finns andra synpunkter på att flertal jobb kommer tas över av AI enligt Tredinnick (2017). Samtidigt beskriver Hodges (2018) att 47% av jobben inom sjukvård kommer att försvinna men att nya specialisterroller kommer att skapas. Respondenterna förklarar att det kommer ske potentiella förändringar inom arbetsrollen som radiolog men att förändringarna inte kommer innebär att rollen försvinner inom de närmsta 10 åren. Liew (2018) förklarar att radiologerna har erfarenheter och kunskap som AI inte har, när det gäller förutsättningar att tolka bilder. Det finns två synsätt på arbetsroller där det diskuteras om radiologernas roll ska bli mer tekniska eller kliniska.

Som nämnts ovan beskrivs ett synsättet om en roll mellan sjuksköterskorna och radiolog, detta har studien har identifierat vara en CIO. Rollen hade vidare bidragit till att radiologer kan bli mer involverade i operationssalen för att få en bättre förståelse samt kunna ställa mer välgrundade rekommendationer till läkarna som ber om remisser.

32

6.0 SLUTSATS

Syftet med studien är att komma fram till hur användningen av AI kan påverka sjukvårdens organisation med fokus på arbetssätt och radiologi. I detta avsnitt redogörs det för dragna slutsatser, studiens bidrag, självkritik och vidare forskning kopplat till studiens delfrågorna och syfte.

Vilka förutsättningar har AI inom sjukvården?

Det finns ett gap mellan utveckling av AI och implementationen i klinisk praxis. Gapet har skapats av legala faktorer och utmaningar med implementationen av nya system i existerande system, datatillgångar och systemvalidering. Faktorerna har skapat svårigheter för att fullfölja implementationer i sjukvården och detta behöver åtgärdas. Legala riktlinjer måste stiftas för att främja användningen av AI i klinisk praxis. Slutsatserna har belyst hur arbetssätt kommer förändras och omfattat olika perspektiv. Enligt studien kommer AI ha implementerats i sjukvården inom 10 år, dock med förutsättningar att det fortfarande är smal AI som är dominerande som specificerar sig på en uppgift.

Hur kan AI påverka de framtida arbetssätt inom röntgenavdelningarna?

Studien har identifierat hur olika uppgifter skapar förändrade arbetssätt genom exempelvis detektera, mäta, karakterisera en lungnoduli och sortering samt filtrering av bildbehandlingar, vilket gör att radiologerna kan fokusera på de mer avancerade undersökningar. AI skapar effektivisering av arbetsflödet vilket ger radiologen mer tid med sina patienter, får mer förståelse i operationssalen och ta mer välgrundade beslut. Förändringar av arbetssätt skapar förutsättningar för en ny roll som ett samarbetsmedium. Detta medium är en kombination av AI och en människa (CIO) som kommer underhålla AI och ser till att AI systemet levererar rätt, vilket bidrar till att radiologerna kan bli mer kliniska. Förändringarna som skapas kommer att påverka hela sjukvårdens organisation genom att det uppstår en ny roll, radiologerna blir mer kliniska samt att arbetssätt och arbetsprocesserna förändras. Studien visar på att det finns en koppling från sjukvården som blir en tvungen utveckling med disruptiv teknologi som leder till förändrade arbetssätt som tillslut påverkar hela sjukvårdens organisation. Detta kommer bidra till att radiologer kan arbeta mer tidseffektivt för att vidare kunna genomföra mer grundläggande diagnoser och få bättre förståelse i operationssalar.

Hur kan denna förändringsprocess ske?

Studien har kommit fram till att det inte handlar om disruptiva teknologier utan det grundar sig i disruptiva firmor som i detta fall är sjukvården. Sjukvårdens inflytande skapar dock disruptiv teknologi på grund av att sjukvården arbetar nära företagen som utvecklar AI verktyg. AI i sin tur definieras som en disruptiv teknologi som kommer skapa förändrade arbetsprocesser och arbetssätt inom röntgenavdelningen. Förändringarna som skapas kommer att påverka hela sjukvårdens organisation genom att det uppstår en ny roll, radiologerna blir mer kliniska samt att arbetssätt och arbetsprocesserna förändras. Studien visar på att det finns en koppling från sjukvården som blir en tvungen utveckling med disruptiv teknologi som leder till förändrade arbetssätt som tillslut påverkar hela sjukvårdens organisation.

33

Related documents