• No results found

kort om de vanligaste färgsystemen

brunnar som ger rent vatten

3.3 kort om de vanligaste färgsystemen

Pantone eller PMS är ett internationellt system för benämning av ett tusental färger.

Används i stor utsträckning av formgivare och tryckerier.

Färgerna finns redovisade i de så kallade pantonekatalogerna tillsammans med recept på hur de blandas. Pantonekatalogerna trycks på både bestruket och obestruket papper då papperskvaliteten ofta påverkar upplevelsen av färgen. Det är därför det ofta står en ändelse, C (coated = bestruket) eller U (uncoated = obestruket) efter ett pantonenummer.

Fyrfärg eller CMYK som det också benämns innebär tryck med tryckteknikens tre grund färger cyan (C), magenta (M) och gul (Y) – samt svart (K). De blandas i nämnda ordning och i varierande proportioner för att åstadkomma önskad färg.

NCS är ett system för benämning av cirka 1.950 färger. Systemet bygger på de färg-egenskaper som människan direkt kan uppfatta. Används bland annat inom färg handeln.

RGB står i detta sammanhang för blandningen av grundfärgerna rött (R), grönt (G) och blått (B), speciellt avpassad för visning på skärm. RGB-blandningarna i Svenska kyrkans identitetsfärger är framtagna för att ses i färgrymden sRGB.

sRGB är en så kallad ”färgrymd”. Microsoft och Hewlett-Packard använder sig av sRGB som en standard i många av sina produkter. sRGB utgår från den kulörrymd som en vanlig PC-bildskärm kan visa och det är även dess begränsning. Kulörrymden är mycket mindre än de andra vanliga RGB-kulörrymderna och lämpar sig inte för bilder som skall tryckas eftersom tryckteknikens CMYK-kulörrymd är större än denna kulörrymd.

Logotyper i mappen ”Till Word och PowerPoint” i logotypbanken är framtagna för att användas i färgrymden sRGB – det innebär att om du använder dessa logotyper till PowerPoint-presentationer och till trycksaker som skrivs ut på skrivare så kommer du sannolikt nå ett gott resultat.

Om du vill ha hjälp att välja rätt typ av färger till rätt sammanhang, kontakta Kyrko kansliets informationsavdelning, telefon 018-169500 eller via e-post info@svenskakyrkan.se.

kap 3. Färger

svenska kyrkan; församlingar,sid 25 stift, samfälligheter. manual 1.3

färger

kap 4. Typografi

En enhetlig och god typografi är ovärderlig i all skriven kommunikation. Den typo-grafi vi använder behöver vara tydlig, sympatisk och stämma väl överens med identiteten i övrigt.

Typografin för Svenska kyrkan nationell nivå, församlingar, stift och samfälligheter är indelade i två områden: identitetstypografi och vardags typografi.

Vid trycksaksproduktion används identitetstypografi: Foundry Sterling (en linjär, det vill säga ett typsnitt utan ”fötter”) och Sabon (en antikva, ett typsnitt med ”fötter”).

När Foundry Sterling inte finns tillgänglig eller vid vardagstypografi används Arial som rubriksnitt och Times New Roman i brödtext. Vardagstypografin är de typsnitt vi använder i vår dagliga kommunikation, till exempel när vi skriver brev.

I digitala medier, exempelvis i en PowerPointpresentation, är det lämpligt att använda typsnitt som är bäst utformade för visning på skärm. Vi använder Arial som är ett typsnitt som förekommer i nästan alla datorer.

4.1 identitetstypografi

Identitetstypografi innebär att man väljer ut ett fåtal typsnitt och arbetar konsekvent med dem i alla trycksaker. Identitetstypografin hjälper till att göra det lättare att känna igen Svenska kyrkan som avsändare.

Svenska kyrkans identitetstypografi består av två typsnitt: Foundry Sterling och Sabon. Information om inköp av Foundry Sterling och Sabon finns på svenskakyrkan.se/grafiskprofil

sid 26 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

typografi

kap 4. Typografi

4.1.1

Identitetstypografi, Foundry Sterling

En rak, öppen och enkel linjär. Detta är ett typsnitt som lämpar sig till rubriker och kortare texter. Använd främst gemena siffror, det ger en större känsla av bearbetning.

Foundry Sterling Book OSF

Foundry Sterling Book Versala siffror

Foundry Sterling Book Italic OSF

Foundry Sterling Book Italic Versala siffror

Foundry Sterling Bold OSF

Foundry Sterling Bold Versala siffror

sid 27 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

typografi

kap 4. Typografi

4.1.2

Identitetstypografi, Sabon

En antikva med tydlig humanistisk prägel. Den ger fina kombinationer tillsammans med Foundry Sterling. En antikva ger oftast ett mjukare intryck än en linjär. Används med fördel till brödtext och är alltid lämplig att välja till längre texter. Kan även passa som rubrik beroende på textens innehåll.

Sabon Roman OSF

Sabon Italic OSF

sid 28 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

typografi

kap 4. Typografi

4.2 vardagstypografi

I vardagskommunikation, till exempel vid brevskrivande, och när identitetstypografin inte finns tillgänglig används Times New Roman i brödtext och Arial som rubriksnitt.

De används för att de är typsnitt som finns tillgängliga på de flesta datorer. Vill man använda sig av identitetstypografin så går det bra. Var observant när du skickar digitala textfiler – då även mottagaren måste ha identitetstypsnitten, annars flödar texten om.

I digitala medier, exempelvis i en PowerPointpresentation, använder vi de typsnitt som är bäst utformade för visning på skärm. Arial är ett sådant, och förekommer i nästan alla datorer.

4.2.1

Vardagstypografi, Times New Roman

Detta typsnitt lämpar sig som brödtext i till exempel brev.

Times New Roman

Times New Roman, Italic

sid 29 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

typografi

kap 4. Typografi

4.2.2

Vardagstypografi, Arial

Arial passar som rubriksnitt i till exempel brev. Arial skall även användas i PowerPoint-presentationer då det är ett typsnitt som finns tillgängligt i de flesta datorer.

Arial, Regular

Arial, Italic

Arial, Bold

Arial, Bold Italic

sid 30 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

typografi

Svenska kyrkans korrespondensmaterial har samma struktur och utseende för alla församlingar, stift och samfälligheter som anammar den nya visuella strategin. Detta samordnande gör att vi kan hålla en hög kvalitet på vårt korrespondensmaterial till en bra kostnad.

Korrespondensmaterialet fungerar som en representant för oss när vi själva inte är närvarande. Därför är det viktigt att det är tydligt vem som är avsändare och att korrespondensmaterialet uppfattas som sympatiskt.

Hur korrespondensmaterialet ser ut och uppfattas är viktigt för trovärdigheten.

Konsekvens, typografi, tryckkvalitet, läsbarhet och pappersval är alla delar som till-sammans bidrar till en god helhetsupplevelse.

Korrespondensmaterial beställs via Samvaror 08-743 65 60 eller på www.samvaror.se.

kap 5. Korrespondensmaterial

postadress: 123 45 Kyrkbyn besöksadress: Skolgatan 2 telefon: 012-12 34 56 fax: 012-12 34 56 www.svenskakyrkan.se

Anders Andersson

titel kyrkbyns församling e­post: anders.andersson@svenskakyrkan.se telefon direkt: 018-12 34 56 mobil: 0701-12 34 56

postadress: 123 45 Kyrkbyn besöksadress: Skolgatan 2 telefon: 012-12 34 56 fax: 012-12 34 56 www.svenskakyrkan.se onrs`cqdrr9 123 45 Gšteborg adr™jr`cqdrr9 Skolgatan 2 sdkdenm9 /20,012345 e`w9 /20,012345www.svenskakyrkan.se

postadress: 123 45 Kyrkbyn besöksadress: Skolgatan 2 telefon: 012-12 34 56 fax: 012-12 34 56 www.svenskakyrkan.se

sid 31 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

korrespondensmaterial

5.1.1

Brevpapper

kap 5. Korrespondensmaterial

Brevpapper, förstasida med logotyp och adressrad.

postadress: 123 45 Kyrkbyn besöksadress: Skolgatan 2 telefon: 012-12 34 56 fax: 012-12 34 56 www.svenskakyrkan.se

sid 32 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

korrespondensmaterial

5.2

Kuvert

kap 5. Korrespondensmaterial

Logotyp på framsidan och adressrad på baksidan.

Svenska kyrkan, Kyrkbyns församling, 123 45 Kyrkbyn

sid 33 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

korrespondensmaterial

5.3

Korrespondenskort

kap 5. Korrespondensmaterial

Korrespondenskort, 105 x 210 mm.

postadress: 123 45 Kyrkbyn besöksadress: Skolgatan 2 telefon: 012-12 34 56 fax: 012-12 34 56 www.svenskakyrkan.se

sid 34 svenska kyrkan; församlingar, stift, samfälligheter. manual 1.3

korrespondensmaterial

5.4

Visitkort

Svenska kyrkan är något som vi enas under samtidigt som Svenska kyrkan består av individer. För att förstärka detta är namnet på visitkortet placerat överst och har samma storlek som logotypen.

kap 5. Korrespondensmaterial

postadress: 123 45 Kyrkbyn besöksadress: Skolgatan 2 telefon: 012-12 34 56 fax: 012-12 34 56 www.svenskakyrkan.se

Related documents