• No results found

3. Aktuální přehled vybraných památek v oblasti Semilska

3.4. Kozákovský hřeben

Jedná se o velice úzkou oblast, která pouze částečně zasahuje do krajinného rázu okresu.

Přesto je to velice důležitá lokalita, na níž stojí dvě zříceniny. První z nich je Kozlov u Lomnice nad Popelkou a druhý Bradlec.

3.4.1. Bradlec Základní informace

Hrad založený kolem 14. století dnes alespoň v podobě skromných pozůstatků stojí na čedičovém vrchu nedaleko obce Újezdec. Možná kvůli obléhání Václava IV. a útoku v roce 1421 sídlo ztratilo svůj majestát, což mohlo vést k rychlému úpadku, jenž v úplné zpustnutí vyvrcholil v 16. století. (Durdík 2005: 66). Zřícenina nabízí části zdiva a pěší cestu kolem celé zříceniny (Obr. 24). Avšak právě zmíněná fragmentární kompozice zbytků hradu je důvodem, proč se do dnešních dob vedou debaty o tam, jak vlastně dřívější objekt vypadal (Durdík 2005:

66).

Aktuální stav

Pozoruhodná a s loupežníky spojená zřícenina (Šimek a kol. 1989: 52) v dnešní době stále nabízí hezké místo na výlet. Bradlec je dobře dostupný v rámci pěších turistických tras. Své osobní kouzlo má pozůstatek kamenné hradní zdi a dalších prvků, které ještě nezničil čas.

Památka je vybavená informačními panely s návštěvním řádem, ale hlavně informacemi o zřícenině, jež nabízejí i pravděpodobný nákres objektu v dřívějších dobách (Obr. 24).

Zajímavosti v okolí

Nejbližší okolí zříceniny nabízí další možnosti výletu jako je památková zóna Újezdec se zastoupením lidové architektury a malé kapličky (Příloha 4). Návštěva sídla Bradlec se dá spojit

a) Značení okruhu kolem zříceniny b) Pozůstatky hradu c) Informační tabule d) Čedičová skaliska

Obr. 24: Pozůstatky zříceniny Bradlec (vlastní fotografie, Bradlecká Lhota, pořízeno 2. 3. 2020)

48 s procházkou na nedaleký Kumburk nebo s dalšími destinacemi, neboť k probíranému místu vedou hned tři turistické trasy. Jedná se o barvy zelenou (směr Bradlecká Lhota), modrou (směr Železnice), žlutou (směr Radim) či již zmíněné nedaleké napojení na červenou trasu, která vede ke zřícenině Kumburk (Příloha 4). V obci Bradlecká Lhota lze zhlédnout kapli sv. Ludmily a sousoší Korunování Panny Marie (Příloha 4). Po dohodě se dá navštívit Dolení mlýn u kterého se první zmínka datuje již do druhé poloviny 16. století (Vodnimlyny.cz 2020). Také na modré turistické trase ze zříceniny Bradlec směrem k Železnici stojí socha Panny Marie vytvořená zhruba v roce 1850 (NPÚ 2020e).

Doprava

Vzhledem ke skutečnosti, že v blízkosti zříceniny není žádné veřejné parkoviště ani železniční trať, je nejlepším řešením na památku vyrazit pěšky.

K přiblížení existují dvě možnosti. První je zastavit na parkovišti u rozcestníku na Klepandě, nebo využít autobusové dopravy na zastávku „Syřenov, na Klepandě rozc.“, kde staví okružní autobus číslo 670555 (KORID LK 2019: 253) vyjíždějící z Lomnice nad Popelkou. Odtud se vyrazí po modrém či žlutém turistickém značení až k rozcestníku pod zříceninou. Druhá možnost spočívá ve využití autobusu a vystoupení v obci Bradlecká Lhota, kde staví autobusy na trase Lomnice nad Popelkou – Železnice – Jičín16. Po vystoupení stačí navázat na zelenou trasu ve směru zříceniny Bradlec (Příloha 4).

Přesto, že se vlaková doprava nenachází v bezprostřední blízkosti, stojí v obci Ploužnice stejnojmenná zastávka železniční sítě. Přímo od zastávky vede červená turistická trasa směrem na zříceninu hradu Kumburk. Stačí tak pouze odbočit na Klepandě u rozcestí a vydat se po modrém značení. Na zmiňovanou železniční stanici se dá dostat vlakem jezdícím mezi stanicemi Libuň – Lomnice nad Popelkou, což je linka L5/064 (KORID LK 2019: 514-516, 519-521).

3.4.2. Kozlov Základní informace

Skoro žádné informace se nedochovaly ke zřícenině hradu nedaleko Lomnice nad Popelkou.

Jedna z mála zkazek o něm pochází z roku 1677 od Bohuslava Balbína, který píše o loupežnické posádce v pohusitské době. Tuto posádku i s jejich sídlem zničilo v roce 1422 místní panstvo. Následné zprávy o tom, co za typ památky to bylo, jsou v rozporu (Šimek a kol.

16 Linky číslo: 670501, 670585 (KORID LK 2019: 240-243, 254) a 630095 (IREDO 2020a)

49 1989: 224). Přesto se na jejím místě dnes nalézají zřejmé terénní pozůstatky po dřívějším hradu (Obr. 25).

Aktuální stav

Ke zřícenině se dá dostat v rámci zelené turistické trasy. Objekt už nepředstavuje atraktivní památku, ale stále jsou na místě zřejmé pozůstatky, které potvrzují dřívější významnost místa.

Budoucí využití a rehabilitace zříceniny nepřipadá v úvahu, ale jedná se o velice dobře položenou lokaci, jež může zpestřit dopředu naplánovaný pěší výlet, neboť přímo v místě dřívějšího sídla se nachází ohniště a schránka pro vzkazy turistů, ale také nově vytvořený plachtou pokrytý přístřešek, který by mohl soužit například k přespání (Obr. 25).

Zajímavosti v okolí

Zřícenina hradu Kozlov sousedí s přírodní památkou Cidlinský hřeben, jenž nabízí množství neznačených turistických tras po hezké přírodě. V blízkosti se dá dojít k menšímu vodopádu nebo ve směru vlakové stanici „Cidlina“ ke studánce Kanovka (Příloha 7) nebo ke vzdálenějšímu Jezírku pod Táborem (Morávková 2016). Případné odreagování od pěší turistiky může proběhnout na nedalekém golfovém hřišti (Golf Morcinov 2020).

Doprava

Nejlepším řešením je využití autobusu nebo vlaku. Přesto, že silnice v blízkosti objektu jsou, není u nich žádné parkoviště. V některých částech pozemní komunikace by se pravděpodobně dalo auto na nějaký čas odstavit, ale není jisté, jak by na to zareagovali místní obyvatelé, protože většina míst, kde se dá auto nechat, patří právě jim (Příloha 7).

Nejsnazší je vyrazit pomocí veřejné hromadné dopravy na zastávku: „Lomnice nad Popelkou, Košov“, kam se dá dostat autobusem číslo 670553 (KORID LK 2019: 252) na trase

a) Náznak dřívějšího valu b) Ohniště a schránka pro turisty c) Přístřešek

Obr. 25: Aktuální stav zříceniny Kozlov (vlastní fotografie, Košov, pořízeno 2. 3. 2020)

50 Rovensko pod Troskami – Rváčov – Košov. Z obce Košov vede Zlatá stezka Českého ráje17 k rozcestníku směrem na Severo-západ, kde se odbočí na zelenou turistickou trasu, která pokračuje přes Kozlov až k železniční stanici „Cidlina“ (Příloha 7), kde zastavuje vlak linky L5/064 (KORID LK 2019: 514-516, 519-521).

Related documents