• No results found

KRÖNIKA OM NORDISKT SAMARBETE

In document Nordisk Tidskrift 3/13 (Page 89-93)

REGERINGSSKIFTEN EFTER FYRA NORDISKA VAL

De fyra senaste parlamentsvalen i Norden har lett till regeringsskifte. Det är uppenbart att de storskaliga ekonomiska problem som manifesterats efter den amerikanska investeringsbanken Lehman Brothers fallissemang 2008 och som sedan accentuerats genom de olikartade problem som följt i flera länder i Europa inte gynnar politisk stabilitet. Val, senast i Norge, och tidigare i Finland, Danmark och Island visar detta. Kommande val i Sverige och inom EU lär belysa saken ytterligare.

I valet i Finland i april 2011 gjorde statsminister Mari Kiviniemis parti, Centern i Finland, sitt sämsta val i modern tid. Valet i Finland 2007 innebar att Centern fick 51 mandat och partiet blev störst av alla i Finlands Riksdag. Efter aprilvalet 2011 återstod bara 35 centermandat och tre partier, Samlingspartiet, Socialdemokraterna och Sannfinländarna, är nu större än Centern.

Det var Sannfinländarna, vars partiledare Timo Soini började arbeta poli- tiskt i missnöjespolitikern Veikko Vennamos Landsbygdsparti och som gärna betecknar sig som populist, som blev den store vinnaren i Finlands val 2011. Soinis parti vann hela 34 nya mandat. Trots denna enorma framgång ställde sig, eller ställdes, Sannfinländarna utanför regeringen.

Finlands nya regering blev en regnbågsregering där alla ingående partier i det just avhållna valet faktiskt förlorat röster. Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, De Gröna, Svenska Folkpartiet och Kristdemokraterna, förlo- rade tillsammans 18 mandat i valet men bildade likväl regering. Till statsmi- nister valdes den avgående finansministern och ledaren för Samlingspartiet, Jyrki Katainen, som med ett röststöd på 20,4 procent faktiskt kan räkna sitt parti som det största i Finlands riksdag.

Katainen var i regeringen som avgick direkt ansvarig i den fråga som flera menar bragte regeringen på fall, nämligen stöd till utsatta länder via EU:s och euroområdets stabiliseringsmekanismer. Det hindrade honom inte från att bli regeringschef efter valet. Orsaken var helt enkelt att det kategoriska motstånd till finländskt stöd till andra skuldsatta stater i euroområdet som Timo Soini vältaligt uttalat inte kunde få stöd i riksdagen. Så blev förlorare i valet reger- ingspartier och den störste vinnaren i valet förblev i, eller förpassades till, opposition.

I valet i Danmark i september 2011 lyckades statsministerns, Lars Løkke Rasmussens, parti, Venstre, befästa sin ställning som landets största parti. Venstre ökade med 0,4 procent och Venstres mandat i folketinget ökade med ett till sammanlagt 47 av de 175 folketingsmandaten. Lars Løkke Rasmussen tvingades trots detta lämna regeringen eftersom Konservative Folkeparti

gjorde ett mycket dåligt val. De Konservative förlorade hela 10 mandat. Även Dansk Folkeparti, som inte sällan gett mitten-högerregeringen i Danmark stöd, tappade tre mandat.

Efter valet bildades en regering ledd av Helle Thorning-Schmidt bestå- ende av Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre. I denna regering var det enbart Radikale Venstre som vunnit framgång i valet. Partiledaren Margrethe Vestager blev folketingsvalets drottning och framgången kröntes med åtta nya mandat och en stark position i regeringen. Statsministerposten bekläddes emellertid av Helle Thorning-Schmidt vars socialdemokratiska parti förlorat ett mandat och därmed erhöll tre färre man- dat än Venstre. Till utrikesminister utpekades Socialistisk Folkepartis ledare Villy Søvndal efter ett val där hans parti mist hela sju mandat.

Att Helle Thorning-Schmidt kunde erövra positionen som statsminister berodde alltså inte på det egna partiets framgång. Förutom Radikale Venstres framgång var det istället vänsterkantspartiet Enhedslistan som banade väg för regeringsskiftet sedan detta stödparti för den nya regeringen ökat sitt mandat- tal från fyra till tolv i Folketinget.

Att Lars Løkke Rasmussen ”bara” kunde mobilisera stöd från 87 leda- möter i Folketinget medan Helle Thorning-Schmidt erövrade stöd av 92 var avgörande för att en ledare som fört sitt parti till en vinst i valet fick lämna statsministerposten samtidigt som ett parti som gjort en valförlust kunde se sin partiledare korad till regeringschef. Många kunde lätt förstå Lars Løkke Rasmussens besvikelse.

Valet till Alltinget i Island i april detta år ledde till en till sin storlek histo- risk valförlust, även i ett europeiskt perspektiv, för den första ”rena” vänster- regeringen i republikens historia. Statsministern i den avgående regeringen, Jóhanna Sigurðardóttir, hade tre månader före valet avgått som ordförande i Socialdemokratiska alliansen och ersatts av Árni Páll Árnason. Om det fanns partistrateger som trodde att detta ledarskifte skulle leda till framgång så tog de gruvligt miste: socialdemokraterna förlorade hela elva av de 20 mandat man haft före valet 27 april.

Inte heller socialdemokraternas koalitionspartner, Vänstergröna rörelsen, kunde försvara det förtroende man vunnit efter 2008 års ekonomiska kol- laps i valet 2009. De Vänstergröna förlorade hälften av sina alltingsmandat och den nya partiledaren Katrín Jakobsdóttir, som vid valet varit ledare bara några månader efter att ha valts att efterträda den erfarne Steingrímur Jóhann Sigfússon, tillhör nu en grupp med sju medlemmar.

Valets store vinnare blev agrarliberala Framstegspartiets ledare Sigmundur Davið Gunnlaugsson. Han utlovade stora lättnader i hushållens skuldsättning och med 10 nya mandat mera än fördubblades hans partis alltingsgrupp. Denna

stora valframgång motiverade Islands president Ólafur Ragnar Grímsson att föreslå Sigmundur Davið till statsminister. I valet fick annars det traditionellt statsbärande partiet i Island, Självständighetspartiet, fler än 4000 röster mera än Framstegspartiet, men valsystemet har lett till att de båda partierna har samma antal mandat i Alltinget, nämligen vardera 19 av Alltingets 63 mandat.

Även det nyligen avhållna valet till Stortinget i Norge ledde till en stor förlust för regeringspartierna fram till valet i september 2013. Oppositionen fram till valet, bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti och Venstre, erövrade 96 mandat medan de som regerat Norge, Arbeiderpartiet, Senterpartiet och Sosialistisk Venstreparti endast fick förtroende för 71 man- dat. I skrivande stund har ännu ingen regeringsbildning ägt rum men om inte Høyres partiledare Erna Solberg blir ny statsminister så är det en mycket stor överraskning.

I valet vann Høyre hela 18 nya mandat. Även om Arbeiderpartiet förlorade nio mandat i valet så förblir Arbeiderpartiet med 55 mandat Norges största parti. Avståndet till Høyre, som nu har 48 mandat i Stortinget, har dock mins- kat rejält. Norges tredje största parti, Fremskrittspartiet har under Siv Jensens ledning gjort mycket för att göra sig regeringsdugliga. Partiet förlorade 12 mandat. Även andra än cyniker tvingas kanske acceptera att i vissa situationer så lönar sig populism bättre än försök till större saklighet.

I stora vida världen finns exempel på att oro till följd av ekonomiska pro- blem inte behöver leda till maktskiften. Barack Obama blev återvald till presi- dent i USA och Angela Merkel ledde sitt parti till en betydande valvinst – även om hennes koalitionspartner, Fridemokraterna, förlorade alla sina mandat och framtvingar en rekonstruktion av Tysklands regering.

Nästa nordiska land vars väljare lär manas till valurnorna är Sverige som om nästa riksdagsval är reguljärt öppnar vallokaler tredje söndagen i september 2014. Vi kan säkert utgå från att regeringspartierna i Sverige, som tillsammans styrt landet sedan 2006, granskar den politiska utvecklingen före och efter valen i grannländerna noga. Så lär även oppositionspartierna i Sverige, vars optimism göds av opinionsundersökningar, göra. Troligen sneglar de också på valen i USA och Tyskland. Varifrån mest lärdomar kan hämtas får vi möjligen veta efter nästa riksdagsval i Sverige.

Innan dess är det val till Europaparlamentet för väljarna i EU-medlemmarna Danmark, Finland och Sverige. Förhoppningsvis ska inte detta val glömmas – vare sig av partierna eller väljarna. Flera av toppositionerna i EU lär få nya befattningshavare efter valet till Europaparlamentet i slutet av maj nästa år.

Det är de nationella valen i EU:s medlemsstater som har störst betydelse också för unionens utveckling – något som markerats i samband med valet till Förbundsdagen i Tyskland. Men valet till Europaparlamentet är verkligen

inte ointressant. Den stora frågan är här inte om det ska bli regeringsskifte. Den stora frågan är om valet ska leda till att populistiska, och i vissa fall främlingsfientliga och högerextrema partier, ska vinna framgång. Kan partier med en konstruktiv och verklighetsförankrad politik formera sig så att en för demokratin riskfylldare situation kan undvikas?

Allmänna val kan inte hållas utan att det får påtagliga politiska konsekven- ser och varje röstberättigad bidrar till att påverka utgången, genom att rösta eller genom att inte rösta.

I demokratier har alla ansvar.

BOKESSÄ

In document Nordisk Tidskrift 3/13 (Page 89-93)