• No results found

1 Miljökrav för möbler och inredningar

1.10 Metall - stål och aluminium

1.10.3 Krav på tillverkning av metall

Separata krav ställs på tillverkningen av stål och aluminium. Kraven kan antingen uppfyllas genom att ha en hög andel återvunnet stål eller aluminium eller genom att uppfylla krav på tillverkning av malmbaserat stål och

primäraluminium.

O79 Tillverkning av stål

Kravet gäller om stål ingår med mer än 30 viktprocent i produkten.

Kravet kan uppfyllas genom att dokumentera a) hög andel återvunnet stål eller b) malmbaserad tillverkning:

A) Hög andel återvunnet stål

Minst 75 viktprocent av stålet ska vara återvunnet. Återvunnet stål definieras som både pre- och postkonsument. Se definition i ISO 14021.

Leverantörskedjan ska anges och stålet ska vara spårbart genom leverantörskedjan från smältverket till färdig produkt, så att andelen återvunnet säkerställs genom leverantörskedjan.

eller

B) Malmbaserad tillverkning

Kravet på malmbaserad tillverkning kan uppfyllas genom punkt 1 eller 2 nedan:

1. Ståltillverkning från nya teknologier med minskat växthusgasutsläpp Stål som används i den Svanenmärkta produkten kommer från stålverk som har infört en av följande teknologier:

• återvinning genom toppgasen från masugn (blast furnace top gas recycling) med koldioxidfångst och lagring

• direkta smältreduceringsprocesser (direct smelting reduction processes)

• framställning av vätgasstål i schaktugnar vid användning av grön H2

• direkt elektrolys av järnmalm ELLER

2. Ståltillverkning – traditionella metoder

Möbeltillverkaren ska köpa stål från en tillverkare (av malmbaserat stål) som har en energi- och klimatredovisning med tidsbestämda mål för minskning av energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser. Redogörelse för resultatet ska vara transparent där det ska framgå vilka förutsättningar som ligger till grund för beräkningen (t.ex. faktorer som har använts i beräkningen, systemgränser, användning av databaser m.m.).

Dessutom ska en av följande punkter nedan uppfyllas:

• Minst 50 viktprocent av stålet som ingår i möbeln ska komma från produktionsanläggningar som är certifierade enligt standarden Responsible Steel, version 1.0, 2019 eller senare versioner

• Utsläpp till luft och vatten ska ligga inom utsläppsvärdena angivna som BAT-AEL i BREF-dokumentet för järn- och ståltillverkning (2013 eller senare version). De parametrar som det ställs krav på samt gränsvärden anges i tabellerna 1 och 2 i bilaga 4.

• Ståltillverkaren ska ha infört minst två av de åtgärder för

energieffektivitet som anges som BAT i BREF-dokumentet för järn- och ståltillverkning (2013 eller senare version). Åtgärderna är angivna i tabell 3 i bilaga 4.

Återvunnet stål

 Andelen återvunnet stål i produkten ska anges.

 Smältverket ska ange andelen återvunnet i tillverkningen. Årsgenomsnitt för smältverket godkänns.

 Spårbarheten i leverantörskedjan ska dokumenteras, t.ex. i form av ett

flödesschema, för att säkerställa andelen återvunnet genom leverantörskedjan.

Det kan göras genom exempelvis information på faktura eller i bokföringen från stålleverantören som visar andelen återvunnet stål som köps in och hur mycket som säljs. Det ska finnas ett avtal mellan leverantören och tillverkaren av den Svanenmärkta produkten om att det säljs återvunnet stål till tillverkaren av den Svanenmärkta produkten.

Malmbaserat stål:

 Punkt 1: Ange vilket/vilka smältverk som stålet kommer från, samt en kort beskrivning av vilken teknologi som används.

 Punkt 2: Energi- och klimatredovisning med reduktionsmål där det tydligt framgår vilka förutsättningar som ligger till grund för beräkningen.

För de valfria alternativen:

 Giltigt Responsible Steel-certifikat från ståltillverkaren/smältverk. Översikt från leverantör/tillverkare av den ingående ståldelen som visar vilka smältverk som är certifierade enligt standarden och som visar att kravet på minst 50 % certifierat stål är uppfyllt.

 Deklaration från ståltillverkaren att utsläppsnivåerna ligger inom de angivna värdena i tabellerna, samt uppgifter om utsläppsvärden. Nordisk

Miljömärkning kan efterfråga ytterligare dokumentation för utsläppsvärden.

 Beskrivning över arbetet med energieffektivisering i tillverkningen som visar vilka BAT-åtgärder som har genomförts.

O80 Tillverkning av aluminium

Kravet gäller om aluminium ingår med mer än 10 viktprocent i produkten.

Kravet kan uppfyllas genom att dokumentera a) hög andel återvunnet stål eller b) tillverkning av primäraluminium.

A) Hög andel återvunnet stål

Minst 75 viktprocent av aluminiumet ska vara återvunnet*. Andelen pre- och postkonsument ska anges och minst 30 viktprocent ska vara postkonsument.

Primäraluminium får inte komma från tillverkning med Söderberg-processen.

Leverantörskedjan ska anges och stålet ska vara spårbart genom leverantörskedjan från smältverket till färdig produkt, så att andelen återvunnet säkerställs genom leverantörskedjan.

*Återvunnen metall definieras som både pre- och postkonsument. Se definition i ISO 14021.

B) Tillverkning av primäraluminium Följande obligatoriska krav ska uppfyllas:

1. Möbeltillverkaren ska köpa aluminium från en tillverkare av primäraluminium som har en energi- och klimatredovisning med tidsbestämda mål för minskning av energiförbrukning och utsläpp av växthusgaser. Redogörelse för resultatet ska vara transparent där det ska framgå vilka förutsättningar som ligger till grund för beräkningen (t.ex. faktorer som har använts i beräkningen, systemgränser,

användning av databaser m.m.).

2. Förbakade anoder (pre-baked anodes) ska användas i tillverkningen.

Dessutom ska minst ett av följande krav uppfyllas:

• Minst 50 viktprocent av aluminium som ingår i produkten ska vara certifierad enligt ASI Performance-standarden.

Möbeltillverkaren ska dokumentera att andelen certifierat aluminium i produkten är minst 50 viktprocent. Dokumentationen kan göras på årsbasis.

• Utsläpp till luft ska ligga inom utsläppsvärdena angivna som BAT-AEL i BREF-dokumentet för aluminiumtillverkning (2017 eller senare version).

De parametrar som det ställs krav på samt gränsvärden anges i tabellerna 4, 5 och 6 i bilaga 4.

• De direkta klimatpåverkande utsläppen får inte vara högre än 1,5 ton CO2e/ton tillverkad aluminium.

• Elförbrukningen för elektrolys får inte vara högre än 15,3 MWh/ton tillverkad aluminium.

Återvunnet aluminium:

 Andelen återvunnet aluminium i produkten ska anges.

 Aluminiumtillverkaren ska uppge andelen återvunnet i tillverkningen, samt ge en översikt över den andel som är pre- resp. postkonsument som visar att minst 30 viktprocent är postkonsument. Årsgenomsnitt för tillverkningen godkänns.

Spårbarheten i leverantörskedjan ska dokumenteras, t.ex. i form av ett

flödesschema, för att säkerställa andelen återvunnet genom leverantörskedjan.

Det kan göras genom exempelvis information på faktura eller i bokföringen från aluminiumleverantören som visar andelen återvunnet aluminium som köps in och hur mycket som säljs. Det ska finnas ett avtal mellan leverantören och tillverkaren av den Svanenmärkta produkten om att det säljs återvunnet aluminium till tillverkaren av den Svanenmärkta produkten. Kravet kan dokumenteras med giltigt Hydro Circal-certifikat.

Primär tillverkning:

 Energi- och klimatredovisning med reduktionsmål där det tydligt framgår vilka förutsättningar som ligger till grund för beräkningen.

 Deklaration från aluminiumtillverkaren att det används förbakta anoder i processen.

 ASI-certifiering: Giltigt ASI-spårbarhetscertifikat från aluminiumleverantören.

Dokumentation som visar att andelen certifierad aluminium är minst 50 viktprocent på årsbasis. Dokumentationen ska kompletteras av uppgifter på faktura eller följesedel som visar att möbeltillverkaren köper in certifierat aluminium.

 Utsläpp till luft: Deklaration från aluminiumtillverkaren att utsläppsnivåerna ligger inom de angivna värdena i tabellerna, samt uppgifter om utsläppsvärden.

Nordisk Miljömärkning kan efterfråga ytterligare dokumentation för utsläppsvärden.

 Direkta utsläpp av växthusgaser: Deklaration att kravet uppfylls samt

beräkning av eller uppgift om direkta utsläpp av CO2e/ton tillverkat aluminium.

 Elförbrukning elektrolys: Deklaration att kravet uppfylls samt beräkning av eller uppgift om elförbrukning i MWh/ton tillverkat aluminium.