• No results found

11.1. Övergripande mål

Den personliga assistansen syftar till att tillförsäkra den enskilde goda levnadsvillkor och ge den enskilde ökade möjligheter till ett självständigt liv.

Assistansen skall anpassas efter den enskildes förutsättningar och behov av stöd och service.

Stödet och servicen skall bygga på den enskildes självbestämmande, värdighet, integritet och upplevelse av trygghet och präglas av kontinuitet och flexibilitet

Den enskilde skall, efter egen förmåga, vara delaktig i allt som rör assistansen.

Den enskilde skall, så långt som är möjligt, kunna välja när och hur stöd och service skall ges, inom ramen för beviljat antal timmar.

11.2. Kvalitets- och verksamhetskrav

Personlig assistans med god kvalité skall garanteras den enskilde.

Med målsättning att den enskilde skall kunna leva ett så självständigt och oberoende liv som möjligt skall assistansen fokusera på att understödja att den enskilde behåller och stärker de förmågor hon/han besitter, stimulera till utvecklande av nya förmågor, samt genomföra en kontinuerlig anpassning av den vardagliga omgivningen för att skapa optimala förutsättningar för henne/honom.

4 9§ Lagen om stöd och service

5 51 kap Socialförsäkringsbalken

22 11.2.2 Avtal

När den enskilde6 önskar Eskilstuna kommun som utförare av personlig assistans kontaktar hon/han vård- och omsorgsförvaltningens utförarverksamhet för upprättande av avtal.

Om den enskilde har beslut om rätt till insats och önskar kommunen som utförare har utföraren skyldighet att skriva avtal med den enskilde rörande verkställighet av insatsen.

Utföraren ansvarar för att ett skriftligt avtal upprättas mellan Eskilstuna kommun/vård- och omsorgsförvaltningen och den enskilde.

Utföraren ansvarar för att det skriftliga avtalet är anpassat utifrån individens beslut och innehåller överenskommelse om ersättning för assistansen, åtaganden vad det gäller innehåll och utförande av assistansen, förtydligande om att assistansen är förbehållen personen som fått beslut på densamma, kommunens respektive den enskildes ansvar, namn på företrädare och dennes underskrift om företrädare är aktuellt samt uppsägningstid.

Utföraren skall så snart som möjligt, dock längst tre månader efter överenskommet avtal, verkställa insatsen.

Utföraren ansvarar för att antal beviljade timmar utförs enligt beställning.

Utföraren ansvarar för att, vid behov och i samverkan med den enskilde/företrädare, ansöka hos Försäkringskassan om förhöjt timbelopp.

11.2.3. Genomförande

Assistansens genomförande skall planeras tillsammans med den enskilde utifrån dennes behov.

Den enskilde skall ha möjlighet att påverka och, i så hög grad som möjligt bestämma, hur assistansen skall var utformad och hur hennes/hans egen vardag skall se ut.

Den enskildes delaktighet i vardagsliv och samhällsliv i så stor utsträckning som möjligt, skall eftersträvas. Personalen skall stötta den enskilde att ta del av samhällets ordinarie kultur- och fritidsutbud, med den enskildes självbestämmande som grund.

Den enskildes intressen och önskemål om hur hon/han vill leva sitt liv skall respekteras och tillmötesgås i så stor utsträckning som möjligt.

Den enskildes önskemål om språk-, traditions- och religionsutövande skall respekteras och tillmötesgås i så stor utsträckning som möjligt.

11.2.4. Delaktighet och Dokumentation

Utföraren ansvarar för att snarast upprätta en individuell genomförandeplan tillsammans med den enskilde enligt rutin för social dokumentation, vid ny eller förändrad beställning, se kap 4.8.1.

6 Den enskilde, hon/han = den enskilde och/eller dennes företrädare

23

Anhörigvårdare i samma hushållsgemenskap med den enskilde ska följa förvaltningens gällande krav på dokumentation för PAN anhörigvårdare.

Den enskilde skall ha möjlighet att ta del av all dokumentation som rör hennes/hans personliga förhållanden.

All dokumentation som rör den enskildes personliga förhållanden skall förvaras säkert så att ingen obehörig kan få tillgång till dem.

11.2.5. Bemanning och kompetens

Den enskildes behov av stöd och service skall kunna tillgodoses med ett begränsat antal assistenter.

Utföraren skall i varje enskilt ärende bedöma vilka kvalifikationer som behövs för att utföra assistansen med fullgod kvalitet.

Utföraren skall ge den enskilde möjlighet till inflytande över de krav på kompetens som skall ställas inför bemanning med personliga assistenter, dock har utföraren ansvar för att bedöma lämplighet och slutligt besluta om val av assistent, för att kunna garantera assistans med en god kvalité.

Utföraren skall eftersträva, så långt det är möjligt, att den personliga assistenten har som lägst grundkompetens i omvårdnad.

Vid bemanning skall, om kompetens finns att tillgå, ombesörjas att den enskilde kan få assistans på det språk hon/han önskar.

Utföraren ansvarar för introduktion av personal vid verkställande av ny insats och vid nyrekrytering.

Utföraren ansvarar för att korttidsvikarier med rätt kompetens och genomgången introduktion hos den enskilde, finns tillgängliga att tillsättas vid behov, för att kunna garantera fullgod assistans även vid ordinarie personals frånvaro.

När den enskilde önskar, och personen bedöms vara lämplig och har kompetens för att utföra uppdraget av rekryterande chef, kan utföraren anställa anhörig genom kollektivavtalet PAN. Anställd enligt sk PAN-avtal skall följa uppdragsbeskrivning för personlig assistans. Dock finns delar i

uppdragsbeskrivning som inte anses tillämpbara för anhörigvårdare i samma hushållsgemenskap.

Detta framgår i så fall i uppdragsbeskrivningen.

11.2.6. Arbetsmetoder

Personalgruppen personliga assistenter skall utföra sitt arbete med ett kunskapsbaserat förhållningssätt och gemensamma arbetsmetoder som bas.

Personalgruppen skall erbjudas kompetensutveckling för att främja en kontinuerlig utveckling av förhållningssätt och arbetsmetoder.

11.2.7. Arbetsledning

Utföraren ansvarar för assistenternas psykiska och fysiska arbetsmiljö.

Utföraren ansvarar för att arbetstidsregler följs.

All tillsvidareanställd personal skall delta vid arbetsplatsträffar minst en gång per månad.

24

Anhörigvårdare som bor i samma hushållsgemenskap som den enskilde, ska delta i träffar med enhetschef minst två gånger per år. Träffarna ska innehålla information om processen och dess mest nödvändiga styrande och stödjande dokument för att anhörigvårdarna ska kunna utföra sitt uppdrag.

Även frågor rörande arbetsmiljö ska hanteras på dessa träffar. Träffarna bör även ge möjlighet att hantera frågor ur ett genus- och jämställdhetsperspektiv samt utifrån förvaltningens riktlinjer gällande värdegrund, etik och bemötande. Träffarna ska protokollföras.

Utföraren ska även skicka ut informationsbrev till anhörigvårdarna varje månad under perioden september till juni med löpande aktuell information om vad som sker i kommunen som

anhörigvårdarna anses vara berörda av.

11.2.8. Arbetsmiljö

Rutin för riskbedömning/arbetsmiljö vid arbete i enskilt hem skall finnas.

Nödvändiga hjälpmedel skall användas vid behov hos den enskilde och/eller behov för att säkerställa god arbetsmiljö för personalen.

11.2.9. Tillgänglighet och information

Den enskilde skall kunna nå personal inom område personlig assistans på telefon/telefonsvarare (regelbundet avlyssnad) vardagar mellan kl. 08:00 och kl. 16:00.

Personalen skall, genom information till den enskilde och hennes/hans anhörig, främja användandet av kommunens synpunktshantering.

Den enskilde skall ges information om förändring av bemanning, eller andra väsentliga förändringar i assistansen, i så god tid som möjligt.

Servicedeklaration för personlig assistans som beskriver vilka tjänster och service som tillhandahålls ska delas ut till alla nya vårdtagare.

Utföraren skall ombesörja att den enskilde får aktuell information på ett optimalt sätt utifrån den enskildes förutsättningar beträffande kognitiv och intellektuell funktionsförmåga,

kommunikationsätt och språk.

11.2.10. Hälsofrämjande insatser

Personalen skall stötta den enskilde att göra hälsosamma val, med den enskildes självbestämmande som grund.

11.2.11. Hälso- och sjukvård

Den så kallade tröskelprincipen, enligt Avtal om övertagande av hälso- och sjukvårdsinsatser i ordinärt boende mellan landstinget och kommunerna i Sörmland, skall tillämpas. Detta innebär att individen i första hand skall ta sig till vårdcentralen för vård.

Kommunen ansvarar för den hälso- och sjukvård som ges i det egna hemmet till personer över 18 år som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation inte på egen hand eller med stöd kan uppsöka vårdcentral eller mottagning. Denna kommunala hälso- och sjukvårdsinsats är avgiftsbelagd.

25

Related documents