• No results found

14.1. Övergripande mål

Korttidsvistelsen ska erbjuda rehabiliterande och funktionsbevarande insatser i syfte att den enskilde ska bibehålla eller återfå funktioner som i möjligaste mån möjliggör återgång till hemmet samt meningsfulla aktiviteter och social samvaro som främjar individens hälsa och välbefinnande.

Vården och omsorgen under korttidsvistelsen ska vara personcentrerad och vara av god kvalitet och bygga på den enskildes självbestämmande, värdighet, integritet och trygghet och präglas av flexibilitet och kontinuitet.

Den enskildes önskemål om språk-, traditions- och religionsutövande skall respekteras och tillmötesgås i så stor utsträckning som möjligt.

Verksamheten ska inriktas på att den enskilde får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Den enskilde förväntas i möjligaste mån ha ett självbestämmande över sitt rum och sin vardag.

Lokaler och utemiljö ska vara anpassade för personer med funktionsnedsättningar. 4

4 En långsiktig planering för att ersätta boenden med låg boendestandard pågår i förvaltningen i enighet med den av fullmäktige beslutade Strukturplanen för äldreomsorg.

20 14.2. Kvalitets- och verksamhetskrav

14.2.1.Tillgänglighet och information

• Den enskilde, anhörig och eventuella företrädare ska erbjudas välkomstsamtal i samband med ankomsten då muntlig och skriftlig information ska ges om verksamheten.

• Servicedeklaration för korttidsvistelse5 som beskriver vilka tjänster och service som tillhandahålls ska delas ut till alla nya med insats korttidsvistelse.

• Anhörig ska kunna nå personal på telefon dygnet runt eller lämna meddelande på

telefonsvarare som lyssnas av regelbundet. Kontakt ska tas samma dag eller senast dagen efter att samtalet inkommit.

• All personal ska bära namnbricka.

14.2.2.Delaktighet och dokumentation

Utföraren ansvarar för att snarast upprätta en individuell genomförandeplan tillsammans med den enskilde vid ny eller förändrad beställning enligt rutin för social dokumentation. Den enskilde ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp ska ges, se kapitel 6.8.1

Funktionsbevarande och rehabiliterande insatser ska framgå av genomförandeplanen och målsättningen med insatserna ska framgå.

14.2.3.Bemötande och arbetssätt

• Verksamhetens innehåll ska vara anpassat efter beställningen från handläggaren och de länsgemensamma och/eller nationella vårdprogram och riktlinjer som är giltiga för verksamheten.

• Ett salutogent förhållningssätt ska tillämpas. Det salutogena perspektivet innebär att man betonar hälsobringande faktorer, det som gör att människor mår bra. Förhållningssättet fokuseras på det friska i syfte att ta vara på den enskildes egna resurser. I praktiken innebär det att stimulera till hälsosamma val beträffande t.ex. kost, rörelse och stimulera till självständighet genom att uppmuntra den enskilde att göra det man klarar själv för att utveckla eller behålla funktioner samt uppmuntra till deltagande i sociala aktiviteter för att skapa meningsfullhet.

• Omvårdnaden ska vara personcentrerad dvs. personen och inte dennes

sjukdom/funktionsnedsättning sätts i fokus och utgå från den enskildes levnadsberättelse, livsmönster och värderingar.

• Beprövade arbetssätt och metoder ska användas i det dagliga arbetet.

• Vården och omsorgen ska ges genom samverkan i tvärprofessionellt team, för att säkerställa den enskildes behov av service och omvårdnad samt hälso- och sjukvård, vilket även innefattande habiliterande/rehabiliterande insatser.

• Socialstyrelsens allmänna råd om värdegrund i socialtjänstens omsorg om äldre SOSFS 2012:3 ska vara känd i verksamheten, omsättas och ligga till grund för utförarens arbete och bemötande av den enskilde.

5 Om sådan antas

21

• Personal som anställs i verksamheter som är specifikt inriktade gentemot personer med demenssjukdom ska ha ingående kunskap om demenssjukdomar, dess konsekvenser och om målgruppens specifika behov.

14.2.4 Personlig omvårdnad

Insatser för personer som har svårigheter att på egen hand klara de dagliga aktiviteterna som handlar om den egna personen till exempel:

•Personlig hygien

•Stöd och hjälp vid dusch, insatsen ges i normalfallet upp till två gånger per vecka, eller vid behov

•Hjälp vid toalettbesök

•Bäddning dagligen samt byte av sänglinne var 14: dag eller vid behov

•Hjälp att ta av och på kläder och personliga hjälpmedel.

•Enklare skötsel av hjälpmedel, inklusive rengöring

•Förflyttningar t ex från rullstol till säng

•Underlätta kommunikation och förståelse 14.2.6 Stöd och service

Utföraren ansvarar för att lokaler städas och vårdas så att krav på god trivsel och hygien upprätthålls, i normalfallet var fjortonde dag.

Utföraren ansvarar för att den enskildes personliga kläder, sänglinne, handdukar m.m. tvättas utan extra kostnad för den enskilde. Handtvätt och kemtvätt utförs inte.

Utföraren svarar för att anhörig eller annan lämplig person vid behov följer med den enskilde till akuta eller planerade aktiviteter. Om inte behovet kan tillgodoses på detta sätt ska personal medfölja. Personal som följeslagare genomförs endast till aktiviteter inom Eskilstuna

kommuns geografiska gräns.

Utföraren ska vara den enskilde behjälplig vid till exempel inköp, när behovet inte kan tillgodoses på annat sätt.

Utföraren ska vara den enskilde behjälplig vid avflyttning från korttidsplatsen, när det inte kan tillgodoses på annat sätt. Utföraren kan till exempel boka flyttfirma som bekostas av den enskilde.

14.2.7 Mat och måltider Utföraren ska:

• tillhandahålla näringsriktig och varierad heldygnskost av god kvalitet. Med heldygnskost avses frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål och vid behov nattmål.

22

Måltiderna ska vara jämnt fördelade över dygnet och nattfastan får inte överstiga 11 timmar.

• servera lunch och middag som två fullvärdiga måltider varje dag. Två alternativa rätter ska erbjudas till lunch måndag till fredag. Dessert ska serveras dagligen.

• vid behov kunna erbjuda specialkost och speciellt anpassad kost av medicinska, religiösa eller etiska skäl.

• erbjuda en lugn och trivsam måltidsmiljö. Måltidsmiljön, dukning och uppläggning ska stimulera lusten att äta. Helger, högtider och årstider ska uppmärksammas.

• ansvarar för att varje boende får tillräcklig hjälp vid måltider. De boendes behov av kost och måltidsstöd ska framgå av genomförandeplanen.

• rapportera avvikelser i näringsintag till sjuksköterska för att åtgärder ska kunna vidtas som förebygger undernäring

• hantera livsmedel enligt livsmedelslagstiftningen och ha ett egenkontrollprogram för måltidsverksamhet som visar att livsmedelslagens krav uppfylls

14.2.8 Meningsfull dag och social samvaro

Den enskilde gästen ska under sin korttidsvistelse ges möjlighet till social samvaro och en och meningsfull dag utifrån sina behov.

Den enskilde gästen ska uppmuntras och stödjas att utöva sina intressen, bibehålla sina förmågor, delta i aktiviteter och ha sociala kontakter. Välkomstsamtal och genomförandeplan är viktiga för att fånga den enskilde gästens specifika intresse, förmåga och behov.

Minst två planerade gruppaktiviteter ska erbjudas per vecka, till exempel, sång och musik, friskvårdsaktiviteter. Aktiviteterna kan genomföras i samverkan med/av frivilliginsatser.

Ökad samverkan med frivilliginsatser ska eftersträvas. Aktiviteterna ska anpassas efter gästernas behov och gästerna ska ges möjlighet att på verka innehållet. Aktiviteter ska annonseras på eller i anslutning till enheten.

Utföraren ska medverka till att sociala aktiviteter anordnas, individuellt eller i grupp, i samverkan med frivilligorganisationer samt medverka till att kulturutbudet ökar genom samverkan med andra förvaltningar och föreningar.

Utöver gruppaktiviteter ska den enskilde gästen erbjudas och uppmuntras att delta i individuella aktiviteter t ex träning, bäddning, enklare städning, skötsel av blommor dvs.

saker som underlättar möjlighet till hemgång till det ordinära boendet.

Den enskilde ska, om han/hon så önskar ha daglig möjlighet att sitta ute på gemensam balkong/uteplats/tomt. Promenader i närområdet ska erbjudas minst två gånger per vecka till de som så önskar. Utevistelse och promenader kan genomföras i samverkan med/av

frivilliginsatser. Ökad samverkan med frivilliginsatser ska eftersträvas.

Utevistelser och aktiviteter, såväl individuella aktiviteter som gruppaktiviteter ska framgå av genomförandeplanen. Att utevistelse och aktiviteter, såväl individuella aktiviteter som gruppaktiviteter, fortlöpande erbjudits enligt de överenskommelser som gjorts med den enskilde ska framgå av dokumentationen.

23

15. Volym och ersättning

Utföraren ersätts per plats och år. Storleken på ersättningen framgår av bilaga.

Ersättningen ska täcka samtliga kostnader för hela åtagandet enl. uppdragsbeskrivningen.

Kostnader för enhetschefer, lokaler, kvalitetsstödjare och investeringar ersätts i form av anslag.

Ersättningsmodellen kan komma att justeras under 2014.

Utföraren ska tillhandahålla platser för korttidsvistelse enligt nedan. Därutöver ska korttidsvistelse SoL tillhandahållas inom socialpsykiatrin vilka beskrivs i

uppdragsbeskrivning ”Bostad med särskild service för personer med psykisk funktionsnedsättning”.

Platserna ska beläggas på ett sådant sätt att platserna används så optimalt som möjligt. Vid tillfälligt behov av flera platser ska platsantalet tillfälligt kunna utökas.

Förändringar i antalet platser och förändringar mellan de olika platskategorierna ska godkännas av uppdragsfunktionen innan de genomförs.

Enhet Korttidsplats Växelvård Demensinriktning Trygghetsplatser Totalt

Kompassen 22 Nej 22

Lotsen 11 9 Nej 20

Trossen 8 8 Nej 2 18

Djurgården 12+ 1* 2 Ja 15

Totalt 54 19 2 75

*) plats med specialinriktning

Related documents