• No results found

1. Syfte

Syftet med denna kravspecifikation är att säkerställa att specialenheten BUP Elefanten, organiserad inom BUP-kliniken NSC, skall ge vård och behandling med hög kostnadseffektivitet och kvalitet samt erbjuda en hög tillgänglighet för barn i målgrupperna i hela länet. Kravspecifikationen beskriver enhetens uppdrag på 3:e linjens specialistnivå och ska ge ökade möjligheter, för uppdragsgivaren, att få kunskap om kvalitet och vårdprocesser genom kvalitetsrapportering och uppföljning.

BUP Elefanten skall erbjuda utredning och behandling till barn i målgrupperna. Enheten skall dessutom vidareutveckla evidensbaserade behandlingsmetoder och skall ansvara för att föra ut kunskaper i länet.

Enhetens uppdrag på 3:e linjens specialistnivå fungerar som ett komplement till lokal öppen barn- och ungdomspsykiatrisk specialistvård i hela länet utifrån patientens särskilda behov.

Enheten skall följa det regelbundet reviderade vårdprocessprogrammet för sexuella övergrepp, fysisk barnmisshandel och bevittnat våld i nära relationer.

2. Målgrupp och omfattning

Målgrupp

Enhetens målgrupper är barn och ungdomar, och deras familjer, där barnet:

• utsatts för sexuella övergrepp

• utsatts för fysisk misshandel av närstående vuxen

• agerar ut sexuellt mot andra eller har annat problematiskt sexualiserat beteende Gränssnitt för BUP Elefanten

BUP Elefantens uppdrag består i första hand av bedömning, utredning och behandling av barn och ungdomar som varit med om komplexa trauman ofta kallat typ 2 och typ 3 trauma. Typ 2 trauma innebär att barnet/ungdomen varit med om flera trauman, ibland av olika slag. Trauman av typ 3 innebär upprepade trauman i kombination med andra negativa livsomständigheter tidigt i livet, såsom försummelse, anknytningstrauma, våldsam/hotfull uppväxtmiljö, missbrukande

omsorgspersoner m.m. Det är terapeutiskt svårare och tar längre tid att behandla barn och unga som har erfarenhet av komplex traumatisering vilket gör att det är rimligt att de prioriteras för behandling på Elefanten. Barn och ungdomar med denna typ av erfarenheter kan därför remitteras direkt till BUP Elefanten.

sexualiserat beteende kan de remitteras direkt till BUP Elefanten. Om det inte finns tillräcklig information bör en första bedömning alternativt ytterligare informationsinhämtande göras på den lokala BUP mottagningen. Detta för att avgöra om det hör till BUP Elefantens målgrupp.

De barn och ungdomar, oavsett ålder, som varit med om trauma vid enstaka tillfälle, sk typ 1 trauma, samt enklare typ 2 trauma, hör i huvudsak till den lokala BUP mottagningens uppdrag. Barn och ungdomar som har egna svårigheter såsom tex utvecklingstörning, AST eller språkstörning utöver sin traumaerfarenhet erbjuds i första hand bedömning på sin lokala BUP-mottagning. Om det under bedömningen eller i den ev därefter följande behandlingen uppstår osäkerhet i hur man ska bedöma och behandla traumasymptomen tar behandlaren upp det med den Elefanten-medarbetare som är riktad mot den lokala mottagningen. Elefanten-medarbetaren kan då antingen bistå som konsult i bedömningen/ behandlingen eller vara direkt delaktig i ärendet. Om det på den lokala mottagningen därefter bedöms att ärendet är i behov av 3:e linjens vård remitteras det till BUP Elefanten.

Insatserna skall rikta sig till barn och ungdomar som i första hand är folkbokförda i länet eller

placerade i hem för vård och boende (HVB) eller övriga behandlingshem inom länet. BUP-Elefanten har ett länsuppdrag där hög tillgänglighet och ett aktivt deltagande under hela vårdkedjan för barn och familjer prioriteras. Personal på samtliga BUP-mottagningar i länet erbjuds konsultation och handledning i syfte att kvalitetssäkra de insatser som ges.

Insatserna skall rikta sig till barn och ungdomar upp till och med 17 år. Flexibilitet utifrån patientens vårdbehov tillämpas mellan BUP Elefanten och vuxenpsykiatrin avseende att behandla åldersgruppen mellan 17 -19 år, som inte avslutat sin gymnasieutbildning, där bedömning görs avseende framtida behov av psykiatrisk vård. För heldygnsvård gäller åldersgränsen t.o.m. 17 år.

BUP Elefanten skall i de fall föräldrar och andra närstående har behov av vård och insatser hänvisa till lämplig aktör, ex vis kommunens socialtjänst, primärvård eller vuxenpsykiatri.

3. Beskrivning av vårdtjänst

Verksamhet

I BUP-Elefantens verksamhet ingår följande:

• Erbjuda utredning och behandling, såväl akuta som planerade insatser inom ramen för vårdgarantin

• Erbjuda telefonrådgivning

• Delta i forsknings - och utvecklingsarbete

• Ge utbildning och handledning/konsultation

• Delta i samråd på Barnahus i länet gällande barn och ungdomar i Elefantens målgrupp under förutsättning att barnet/ungdomen är känt på Elefanten.

Uppdraget omfattar

• Barn- och ungdomspsykiatrisk behandling innefattande psykoterapeutisk och farmakologisk behandling utifrån evidensbaserade metoder eller, när sådana saknas, beprövad erfarenhet.

BUP Elefanten skall dessutom

• Erbjuda och ge utbildning, konsultation och handledning samt bistå med specialistkompetens till samtliga BUP-enheter i länet.

• Erbjuda och ge rådgivning och konsultation till första linjens sjukvård och andra vårdgrannar såsom t ex socialtjänst, skola, polis, åklagarmyndighet.

• Ha rutiner för effektivt, och ur patientperspektiv funktionellt, samarbete med övriga aktörer i vårdprocessen inom det geografiska ansvarsområdet. Överenskomna samverkansrutiner skall vara dokumenterade.

• Genom omvärldsbevakning ansvara för metod- och kompetensutveckling för att kvalitetssäkra omhändertagandet av barnen i målgrupperna.

Särskilda krav för utförandet av uppdraget

BUP Elefanten skall planera behandlingen och skriftligt dokumentera den i en vårdplan i samråd med patienten, och om patienten är under 18 år med dennes närstående.

Specialenheten skall

• ansvara för att behandling/utredning ges och en diagnos enligt ICD10/DSM 5/DC: O-3 registreras i journalen inom 3 månader från datum för patientens nybesök.

• utföra och registrera besök och behandling enligt definitionslista

• KVÅ-registrera samtliga vårdkontakter.

• ha skriftliga rutiner för generella och individuella suicidpreventiva åtgärder

• vid utskrivning från heldygnsvård efter suicidförsök erbjuda patienten ett besök påföljande dag, vardagar eller vid utskrivning under helgtid påföljande vardag.

• för patienter som gjort suicidförsök men inte skrivs in i barn- och ungdomspsykiatrisk heldygnsvård erbjuda ett besök efter suicidförsöket, senast inom 24 timmar eller ha dokumenterade rutiner för samverkan med andra aktörer i dessa fall.

• följa upp patienter som uteblir från avtalat besök

• ha system för egenkontroll av vårdprogram/riktlinjer.

• vid behov tillsammans med de lokala BUP-enheterna i länet och andra vårdgrannar göra en skriftlig vårdplan, SIP.

• ansvara för att varje patient senast vid det 3:e besöket får en vårdplan upprättad.

4. Specifik samverkan

Väl utvecklad samverkan med vårdgrannar är nödvändig för god vård. BUP-Elefanten samarbetar och samverkar med socialtjänst, skola, barnomsorg, övrig barnpsykiatri, barnmedicin,

barnhabilitering, polis och åklagare samt med andra verksamheter med angränsande uppdrag i form av samarbete i enskilda ärenden. Samverkan med Barnahus där barn från centrala och västra

närsjukvården tas emot i anslutning till polisförhör, är betydelsefull.

Specialenheten skall påbörja samverkan med vuxenpsykiatrin kring vårdplanering senast sex månader före patientens 18-årsdag när fortsatt vårdbehov bedöms föreligga.

Specialenheten skall vidareutveckla och sprida länsövergripande rutiner samverkansmodeller av specifikt värde för målgruppen.

5. Specifik tillgänglighet

Insatserna skall vara jämt fördelade över året och inom ramen för uppdraget. BUP Elefanten skall vara öppen och bemannad minst 40 timmar per vecka och skall

- nås direkt vardagar via telefon och elektronisk kommunikation minst 40 timmar per vecka.

- anpassa öppethållande- och telefontider till patienters och anhörigas behov, dock minst ha tillgänglighet för besök och telefon vardagar kl. 08-17.

- ta emot akuta besök, vardagar.

- ta emot planerade besök, vardagar.

- då mottagningen inte har öppet ha frånvaromeddelande på telefonsvarare och elektronisk kommunikation som ger information om öppettider och hänvisar till Sjukvårdsrådgivningen och jouren.

- tillhandahålla planerad mottagningsverksamhet ute på de lokala BUP-enheterna i länet.

Specialenheten skall genom specifik jourverksamhet under 1-2 timmar dagligen kunna ge

• telefonrådgivning och ta emot telefonremisser

• krisstöd per telefon

• besökstid för krisstöd inom en arbetsdag

6. Specifika krav på personal och kompetens

BUP Elefantens personalstyrka skall innehålla minst följande yrkes- och kompetenskategorier:

leg läkare med specialistkompetens inom barn- och ungdomspsykiatri leg psykolog

socionom

I verksamheten skall minst 50 % av personalstyrkan som arbetar i den kliniska verksamheten ha minst 5 års klinisk kompetens/ yrkeserfarenhet inom området barn- och ungdomspsykiatri.

Minst 50 % av personalstyrkan som arbetar vid specialenheten skall vara leg psykoterapeut.

BUP Elefanten skall erbjuda personal som har en vårdrelation med patienter och anhöriga tillgång till handledning och fortbildning.

7. Ersättning för vårdtjänsten

Uppföljning av uppdrag

Uppföljning av uppdraget skall ske via BUP-klinikens årsrapport, delårsrapporter och med

utgångspunkt i klinikens balanserade styrkort. Enheten redovisar de projekt, som föreligger under innevarande år. Enheten redovisar även vilka insatser i form av konsultationer, handledning, utbildningar som enheten har givit, samt vilka samverkanskontakter utöver de patientrelaterade insatserna, som har prioriterats under året.

BUP Elefanten skall delta i gemensam regelbunden uppföljning med länets lokala BUP-enheter.

BUP Elefanten skall ansvara för samtliga kostnader som uppstår för att utföra uppdraget samt övriga förpliktelser enligt kravspecifikationen.

Den totala ersättningen för uppdraget i denna kravspecifikation per år beräknas genom fast ersättning.

Fastställdes och beslutades av närsjukvårdsdirektörerna inom NSV, NSÖ, NSC och NiF 2015-04-17.

Related documents