• No results found

3. Resultat

3.4 Kravspecifikation

3.4 Kravspecifikation

Kravspecifikationen skapas för att identifiera krav och önskvärda funktioner, samt för att få en rangordning på vilka önskemål som har störts prioritering. Det första

informationsmötet med 3TEMP och den egna förstudien ligger till grund för att ta fram en livscykelanalys där projektdrivaren analyserar vilka livcykelfaser och aspekter projektet innehåller. Produktspecifikationen framtas efter (Johannesson, et al., 2013)

Tabell 1: Livscykelanalys

Genom livscykelanalysen klargörs det att kravspecifikationen ska inehålla 9 olika punkter Tabell 2: Kravspecifikation

33

Figur 23: Konceptgenerering

3.5 Konceptgenerering

Under konceptutvecklingen producerades alla idéer genom idégenererings metoder.

3.5.1 Idéskiftsmetoden (3-6-5)

Ett möte planerades ske på Karlstads universitet med sex studenter som läser

högskoleingenjörsprogrammet i innovationsteknik & design, se figur 23/24/25. Eftersom projektet inriktat sig på att utveckla tre olika verktyg fick varje person göra en utveckling av varje idé under de fem klockade minuterna. Istället för att göra tre olika idéer på samma produkt görs det en idé på tre olika produkter. Till mötet förberedes 15st A4 papper med 3x7 rutor. Problemformuleringen de fick var:

”Hur ökar du ergonomin för en barista vid bryggmomentet, om utveckling ska ske på verktygen?”

En kort egeninspelad videosession spelades upp under början av mötet för att deltagarna ska få en inblick i hur en barista arbetar vid bryggning, med de specifika verktygen. Detta skapade förutsättningen att skapa 49 idéer på varje verktyg, ett max av 147 genererade idéer.

34

3.5.2 Diskussionsmetoden

På samma möte som idéskiftsmetoden genomfördes gjordes även en diskussionsmetod där deltagarna började analysera och diskutera de idéer som genererats under

idéskiftsmetoden. Därefter övergick det till att diskutera generellt i gruppen. Under stunden där diskussionen skedde utvecklades de redan genererade idéerna men också nya uppkom.

3.5.3 Brainstorming

Brainstorming var även något som tillämpades under mötet men gav tyvärr inte så många nya idéer. De flesta idéer var upprepningar och kvalitativa, vilket brainstormingsmetoden inte eftersträvar.

3.5.4 Katalogmetoden

Katalogmetoden har inte haft en egen tidsram den skulle genomförts utan har förekommit under hela projektet vid olika tillfällen. Katalogmetoden brukades redan under förstudien. Internet är en stor inspirationskälla för att hitta olika utformningar på liknande produkter.

3.5.5 Sammanställning idéer

För att få en struktur över vilka idéer som konceptgenereringen resulterade i gjordes en tabell som delades in i 3 olika kategorier. Se tabell (3).

35

3.6 Konceptval 3.6.1 Tamp

Tabell (4): Idéer tamp

Utifrån listan på framtagna tamp-koncepten, gjordes en elimineringsmatris. Tabell (5): Elimineringsmatris tamp

36

Figur 26: Koncept 1 Tamp

De koncept som fullföljs är: 1. Formad för tum muskel 2. Stor egenvikt

3. Rak kant 4. Byggsats 5. Handformad

Koncept 1

Konceptet formad efter tum muskeln går ut på att göra en ergonomisk utformning på tampen som ska passa pressning med kraft riktad just mot tummen muskel för att minska handflatans påfrestning.

Koncept 2

Konceptet stor egenvikt handlar om att tampen ska ha en lite tyngre vikt. Vikten ska vara tillräckligt tung för att pressa kaffe-kakan utan att baristan ska behöva lägga tryckkraft. Det resulterar i en minskad påfrestning.

Koncept 3

Konceptet rak kant handlar om att utformningen på tampens undersida ska ha en rak kant vilket leder till att tampen kan vila på filterhållaren. Kaffekakan kommer med hjälp av ”kanten” alltid pressas rak. En icke rak pressad kaka leder till stora variationer i espressons styrka då vattnet alltid tar den snabbaste/lättaste vägen genom kaffekakan.

37

Figur 27: Koncept 2 & 3 Tamp

Figur 28: Koncept 4 Tamp

Därav är koncept 3 viktigt då den ökar kvalitén och variationen av kvalitén på espresson kommer ha en minskad variation när baristan alltid kan pressa en rak kaka.

Koncept 4

Konceptet byggsats skulle ge baristan möjlighet att ändra greppet på tampen utifrån sig egen vilja. Handtaget skulle vara utformat av en mängd storleksvarierande ringar. Ringarna går att flytta beroende på vilken utformning baristan vill ha på sin tamp och skulle därför ge baristan sin egen ergonomiska utformning.

38

Figur 29: Koncept 5 Tamp

Koncept 5

Koncept handformad handlar om att baristan får sin egen handformade tamp. Tampen kommer bli helt individuell. Baristan gör en gjutning av den dominanta handen vilket resulterar i en egenformad tamp.

För att ytterligare göra ett urval av de kvarstående 5 koncepten sammanställs en pugh-matris.

39 Tabell (6): Pugh-matris tamp

Pugh-matrisen utesluter ett koncept för vidareutveckling. Koncept 1 och 2 går direkt vidare, medans koncept 4 och 5 eventuellt tas med för en kombination.

3TEMP

Koncepten som gått vidare tas med till 3TEMP på ett grindmöte som hålls i Arvika där Peter Larsson och Jarl Nilsson (mekanikkonstruktör för 3TEMP) deltar. 3TEMP tycker att en kombination mellan koncept 2, 3 och 5 är intressant, men tycker även att koncept 1 skulle vara möjlig att inkludera. 3TEMP ger fria tyglar för vidareutveckling mellan koncept 1, 2, 3 och 5.

40

3.6.2 Portafilter

Tabell (7): Idéer portafilter

Utifrån listan på framtagna portafilter-koncepten, gjordes en elimineringsmatris. Tabell (8): Elimineringsmatris Portafilter

41

Figur 30: Koncept 1 Portafilter

De koncept som fullföljs är: 1. Elektromagnet 2. Orb 3. Multifunktion 4. Skjuvning 5. Maskintryck 6. Pistolgrepp 7. Format efter hand

Koncept 1

Konceptet elektromagnet bygger på att elektromagnetism installeras in i maskinen och i portafilter för att skapa ett elektriskt tryck. Ger bättre ergonomi för barista då den ej behöver skapa tryck genom vridning.

42

Figur 31: Koncept 2 Portafilter

Figur 32: Koncept 3 Portafilter

Koncept 2

Konceptet orb bygger på att man tar bort handtaget för att endast göra ett enda grepp som inehåller portafiltret. Ger en bra position på handleden.

Koncept 3

Konceptet multifunktion handlar om att installera multifunktioner i portafiltret. Funktioner som kan få portafiltret att fästa och släppa genom ett knapptryck. Leder till ökad

43

Figur 33: Koncept 4 och 5 Portafilter

Figur 34: Koncept 6 Portafilter

Koncept 4

Konceptet skjuvning bygger på att slippa skapa ett tryck genom vridning. Istället skjuver du portafiltret rakt in i maskinen som skapar ett tryck. Därav skapar maskinen ett tryck enligt koncept 5. Leder till att baristan inte behöver utföra det vridna arbetet.

Koncept 5

Koncept maskintryck bygger på att maskinen skapar ett tryck mekaniskt.

Koncept 6

Konceptet Pistolgrepp bygger på att skapa en vinkel för handleden som ska vara och föredra framför de nuvarande utformningarna.

44

Figur 35: Koncept 7 Portafilter

Koncept 7

Konceptet format efter hand eftersträvar en utformning av handtaget som ska ge en ökad ergonomi gentemot baristan, vid greppning av portafiltret.

För att ytterligare göra ett urval av de kvarstående 7 koncepten sammanställs en pugh-matris.

Tabell (9): Pugh-matris portafilter

Pugh-matrisen utesluter två koncept för vidareutveckling. Koncept 4, 5, 6 och 7 går direkt vidare, medans koncept 3 eventuellt tas med för en kombination.

3TEMP

Koncepten tas med till 3TEMP på grindmötet. 3TEMP tycker att koncept 4 är något som ska appliceras. 3TEMP tror återigen att en kombination mellan koncept 3, 4, 5, 6 och 7 är

45 möjlig. Koncepten belyser olika delar/moment vilket leder till att en kombination med det bästa ifrån varje koncept skulle leda till en optimal lösning. Under gatemötet framkom det även att 3TEMP ville ha en utformning på infästningen på espressomaskinen där

portafiltret ska fästas. Infästningen och portafiltret tillsammans såg 3TEMP gärna kunna symboliseras med deras logga. Därav kommer även denna del infinna sig under rubrik 3.6 (Detaljkonstruktion).

3.6.3 Reglage

Tabell (10): Idéer reglage

Utifrån listan på framtagna reglage-koncepten, gjordes en elimineringsmatris. Tabell (11): Elimineringsmatris reglage

46

Figur 36: Koncept 1 Reglage

Figur 37: Koncept 2 & 4 Reglage

De koncept som fullföljs är: 1. Reglage i loggan 2. Reglage i filterhållaren 3. Stor yta

4. Styr med tummen

Koncept 1

Konceptet reglage i loggan handlar om en placering av reglaget för att öka kognitiv och emotionell ergonomi för både kund och barista. Konceptet går att kombinera med ett koncept som belyser den fysiska ergonomin.

Koncept 2

Konceptet reglage i filterhållare handlar om olika steg i vridningen. Först vrids

portafiltret till låsning gentemot maskin för att skapa ett tryck. Sedan kan baristan fortsätta dra portafiltret för att reglera vattenflödet.

47

Figur 38: Koncept 3 Reglage

Koncept 3

Konceptet stor yta handlar om den fysiska och kognitiva ergonomin. Ett reglage med stor yta ökar arean som baristans hand vidrör vid reglaget, vid en flödesändring.

Koncept 4

Konceptet styr med tummen bygger på att baristan ska kunna hålla handen runt

portafilterhandtaget och samtidigt som hen reglera vattenflödet, genom ett arbete med tummen, se bild under koncept 2.

För att ytterligare göra ett urval av de kvarstående 4 koncepten sammanställs en pugh-matris.

48 Tabell (12): Pugh-matris reglage

Pugh-matrisen utesluter två koncept för vidareutveckling. Koncept 3 och 4 går vidare för att presenteras för 3TEMP.

3TEMP

Koncepten tas med till 3TEMP på grindmötet. 3TEMP tycker att koncept 3 (stor yta) är det konceptet som ska tas vidare. De ser en bra kombination mellan ett större reglage och ergonomin, samtidigt som de tror det passar designmässigt med något verktyg som sticker ut ur espressomaskinen/portafilterinfästningen.

49

Figur 39: Slutlig skiss Tamp

3.6.4 Slutgiltiga val

Här presenteras de slutliga konceptvalen för varje del.

3.6.4.1 Tamp

Vid utformning av tamp valdes koncept 2 och 3 som grund. En egenvikt på tampen som pressar det malda kaffet utan någon extra tryckkraft kombinerat med en rak kant på tampen som stoppar trycket vid en vald gräns. Koncept 5 var även ett alternativ för att utveckla ergonomin på ett nytänkande sätt genom ergonomin gentemot tum muskeln, men efter att koncept 2 blev en byggsten fanns ingen anledning till att ta med koncept 5.

Tampens design kommer rikta sig mot att symbolisera tampen med 3TEMP och eventuellt kunna bli en mer uppvisningsdel ifrån 3TEMP:s sida vid till exempel mässor eller dylikt, se figur 39.

3.6.4.2 Portafilter

Vid utformning av portafiltret valdes koncept 4,5,6 och 7 som grund. Att endast behöva skjuva in portafiltret i maskinen och sen skapa ett tryck genom att dra i ett reglage på maskinen som leder till att portafiltret förs upp i portafilterinfästningen ökar den ergonomiska användningen. Kan baristan undvika att behöva trycka upp och vrida portafiltret har i princip målet blivit löst. Därför är koncept 4 och 5 självklara. Koncept 6 (pistolgrepp) kommer ge portafiltret ett ergonomiskt lyft genom en bättre vinkel i

handtaget för handen. Vinkeln kommer passa bra in med arbetshöjden och handpositionen vid arbete. Koncept 7 ökar ergonomin genom att mer yta på handen kommer användas men ger också portafilter en unik utformning tillsammans med vinkeln ifrån koncept 6.

50

Figur 40: Slutlig skiss Portafilter

Portafiltret, portafilterinfästningen och portafilterhållaren kommer tillsammans riktas mot att symboliseras med 3TEMP, design och utformningsmässigt, se figur 40.

3.6.4.3 Reglage

Reglagets utformning får fria tyglar från 3TEMP. Konceptet som ska användas är koncept tre (stor yta) vilket ökar ergonomin då mycket yta av handen berör reglaget vid

användning. Även det reglage som används när ett tryck mellan portafilter och maskin skapas, kommer ergonomiskt utformas med koncept 3 i åtanke.

51

Figur 42: Hölje Tamp Figur 41: Underdel/invändig Tamp

3.7 Detaljkonstruktion 3.7.1 Modellbygge

Detaljkonstruktionen började med att gör enkla modeller över portafilterhandtaget för att få en känsla av vilken vinkel som skulle tillämpas vid ”pistolgreppet” för att den

ergonomiska biten på handtaget ska hålla en hög nivå. Vilken omkrets handtaget skulle vara för att få en så lämpad omkrets som möjligt. Omkretsen är mest anpassad för kvinnliga händer då deras omfattning på handen oftast är en aning mindre. Handtagets längd analyserades även för att inte handtaget ska bli långt och klumpigt. Då själva portafiltret har en standarddiameter finns mycket mått till de övriga delarna runtom filtret redan klara, vilket underlättar måttsättningen.

Tampen modellerades simpelt med frigolit för att kunna approximera dess mått.

Vid måttsättning av reglaget testades reglage med olika tvärsnitt och storlek för att kunna välja ut den storleken som känns stor och smidig för att hålla en bra ergonomisk klass.

3.7.2 CAD-modellering

CAD-modellerna skapades i mjukvaran Creo Parametric 3.0. De bilder som visas är renderade i programmet Creo. I programmet Creo kan man välja material/färg på komponenterna för att sedan använda sig av ljuskällor för att skapa en mer verklighetstrogen bild.

3.7.2.1 Tamp

Tampens underdel är gängad på den övre cylindriska biten, vilket ger baristan möjlighet till att ändra djupet tampen kommer pressa. Pressdjupet justeras genom att snurra på det mittersta hjulet.

52

Figur 43: Portafilter

Figur 44: Portafilterinfästning och portafilterhållare

3.7.2.2 Portafilter

1= Portafilterinfästning 2=Portafilterhållare

1

53

Figur 45: Reglage vattenflöde

Figur 46: Reglage vid tryck

54

Figur 47: Portafilter, vattenreglage, portafilterhållare och portafilterinfästning

Figur 48: Tamp

55

Figur 49: Bryggmoment

Figur 50: Baksida 2-gruppare

56

Related documents