• No results found

3. Genomförande

3.8 Kravspecifikationer

Tabell 7. Materialprovernas uppmätta medelvärde av friktionskoefficienter.

Dessa värden har använts för att undersöka huruvida det går att identifiera någon koppling mellan friktion och perception av materialen.

Av de genomförda perceptionstesterna kan det utläsas att det matta materialet upplevdes bäst med avseende på alla attribut förutom hur hållbart det upplevdes. Det har friktionskoefficienten 1,35. Övriga strukturer har erhållit approximativt samma värde, medan dess friktionskoefficienter ligger inom ett relativt brett område. Den blanka materialstrukturen och strukturen med mycket textur har uppmätts ha likvärdig friktionskoefficient (2,05 respektive 2,04). Dessa har även erhållit samma värde gällande hur exklusivt strukturen.

Enligt perceptionstesterna av bandstrukturerna fick det dubbelsidiga satinbandet högst poäng jämfört med de övriga bandstrukturerna, för alla attribut. Dess friktionskoefficient är 0,70 vilket är jämlikt med det enkelsidiga satinbandet (0,71) och bomullsbandet (0,71). Bomullsbandet har rankats med lägst poäng från testerna medan det enkelsidiga satinbandet har näst högst poäng och vars struktur liknar det dubbelsidiga bandet till stor del.

Koppling mellan friktion och perception var svår att identifiera då de olika materialen hade liknande friktionskoefficienter. I perceptionstesterna ansågs den matta strukturen positiv och har friktionskoefficienten 1,35, detta värde kan användas för vidare val av material. Bandens friktionskoefficienter har inte används då skillnaden var marginell.

3.8 Kravspecifikationer

För att tydliggöra krav och önskemål från BP och användare har kravspecifikationer för de olika utvecklingsområdena definierats. Specificerat är givna preliminära kostnadsramar från BP, krav och önskemål gällande förpackningen, innehållet samt hanteringen av tjänsten. Specifikationerna grundar sig på given information samt tidigare genomförda intervjuer, kundundersökningar och konkurrentanalyser.

3.8.1 Definierade kalkylramar

De fördefinierade kostnaderna och tillhörande information som gavs vid start av projektet följer nedan. Idag ges det ut ca 35 000 boxar per år och även fast målet sattes högre beräknades kalkylramarna utifrån denna siffra. Transportkostnaden av boxarna från centrallagret i Anderstorp till butik står varje enskild butik för. BP utgår från att packning av boxarna sker på centrallagret i Anderstorp och därför krävs en extra anställd. En uppskattning om hur många boxar denna anställda kan packa per timme uppskattades till 70 stycken boxar. Kostnad för att anställa denna person uppgavs till ca 280 kr/h, vilket blir ett packpris på 4 kronor per box.

Ett mål på tillverkningskostnaden per förpackning var 4 kronor. Även en lön för personal som arbetar med förpackningen togs upp och denna sattes till en kostnad för BP på 900 000 kronor/år.

Struktur Friktionskoefficient (medelvärde) Band Friktionskoefficient (medelvärde)

Blank 2.05 Bomull 0.71

Wellpapp 0.37 Dubbelsidig satin 0.70

Textur 2.04 Enkelsidig satin 0.71

Matt 1.35 Polyester 0.68

39

BP planerade att lägga ner en voucher med som exempel 500 kr rabatt i BPs butiker vilket ger ett högre värde på boxen och boxens slutvärde skulle kunna marknadsföras. Kostnaden för att ta fram denna voucher beräknades till 10 000 kr.

En kostnad för att vara med i boxen skulle kunna vara till exempel 10 000 kr i månaden om företaget skriver kontrakt för ett år och 15 000 kr i månaden för ett halvårs kontrakt.

Efter följande information definierades den första kalkylramen, se Tabell 8 nedan.

Tabell 8. Grundläggande kalkylram.

Antal lådor [st] 35 000

Tillverkning styckpris [SEK] 4

Packning kostnad/låda [SEK] 4

Tillverkning kostnad [SEK] 140 000

Packning kostnad [SEK] 140 000

Voucher BP [SEK] 10 000

Frakt från fabrik till Anderstorp [SEK] 10 000

Materialkostnad/år [SEK] 300 000

Löner [SEK] 900 000

Total kostnad [SEK] 1 200 000

Annonsörer

Intäkter annonsörer [SEK] 1 200 000

Annonsör kostnad/år [SEK] 120 000

Antal annonsörer [st] 10

Överskott [SEK] 0

3.8.2 Förpackning

Utifrån definierade krav och önskemål på förpackningens utformning från uppdragsgivaren sammanställdes de enligt följande.

Krav från uppdragsgivare

• Förpackningen ska ha ett attraktivt utseende för att skapa mervärde av innehållet • Förpackningen skall tillverkas i papp

• Förpackningen ska klara av en vikt på 1,5 kg

• Förpackningen ska kunna återanvändas i annat syfte efter att kunden mottagit produkten • Designen på förpackningen skall associeras med design av handväskor för kvinnor

3.8.3 Innehåll

Utifrån definierade krav och önskemål från uppdragsgivare och användare arbetades specifika krav på paketets innehåll fram. Kraven från användaren identifierades utifrån en användarundersökning och konkurrentanalysen.

40

Krav från uppdragsgivare

• Innehållet skall anpassas så att det binder kunder till företaget

• Innehållet skall vara uppdaterat med attraktiva erbjudanden/produkter

• Innehållet skall till största del innehålla erbjudanden och produkter från BPs leverantörer som går att utnyttja i BPs butiker

• Typ av innehåll skall arbetas fram tillsammans med leverantören och BP

Önskemål från uppdragsgivare

• En del av innehållet skall bestå av de senaste produkterna på marknaden för att introducera användaren för nya varumärken

• BPs produktkatalog skall finnas i

• Värdet på innehållet skall tydligt marknadsföras mot kunden

• Antalet annonsörer skall vara lika många eller fler än i den befintliga boxen

Krav från användare

• Innehållet skall bestå av en blandning av erbjudanden och fysiska produkter • De fysiska produkterna skall vara av både provstorlek och fullstorlek

• Innehållet skall bestå av produkter riktade till både barnet och föräldrarna • Innehållet skall vara könsneutralt

• Dokument med tips för nyblivna föräldrar

3.8.4 Tjänst

Hur tjänsten, det vill säga hur paketet distribueras och levereras utformas utifrån krav från uppdragsgivaren, butiksägarna och användarna. Dessa krav har arbetats fram utifrån diskussion med uppdragsgivaren, intervjuer med butiksägarna samt användarundersökningar.

Krav från uppdragsgivare

• Tjänsten skall bidra till att öka lönsamheten och skapa mervärde för BPs butiker • Tjänsten skall upplevas som en positiv och lönsam process av personal i butik

Önskemål från uppdragsgivare

• Möjlighet att beställa valfritt antal förpackningar från centrallagret

Krav från användare

• Produkten skall erbjudas gratis

Önskemål från kunden

Related documents