• No results found

6 KREATIVA METODER

In document Ipad-hållare för såmaskin (Page 29-47)

[16] [17] [18]

[19] [20] [21]

I början av projektet genomfördes en brainstorming där ord associerade till lantbruk och Väderstad placerades på en whiteboard (Se bilaga D). Orden sorterades sedan i en matris efter idéhöjd och kommerciellt värde. Därefter kunde man urskilja ett mönster där orden listades under 17 olika teman.

Design Användning Förarmiljö Underhållning

Dygnet

Yttre påverkan Förväntningar Miljö

Väder Mobilitet Arbetsplats System

Brainstorm-lappar

Framtiden

Ipad-hållaren kommer kanske inte behövas i framtiden, om traktorerna blir förarlösa.

Eller kommer de styras via en Ipad?

Design

VVAB står för fart och är branschens Ferrari. Det ska återspeglas i designen. Att den är sportig kanske bryter förutfattade meningar om lantbruktshjälpmedel.

Användning

Det ska vara robust i utformningen. Kanske kan den fästas på balkar. Eller så finns det redan fästen på balken. Grova händer och handskar ska kunna använda hållaren. Kan den hängas på kroppen. Tas med som en väska?

Förarmiljö

Förarmiljön är ett mobilt kontor som kan vara mycket mer. Djur, barn kan vara medpas-sagerare.

Underhållning

Ipaden kan användas till underhållning av olika slag. Spel som är relaterade till arbetet är en twist. Facebookuppdateringar och annat socialt kan vara viktigt om arbetet är ensamt.

Ipadhållaren kanske ska vara användbar som spelkontroll. Speciellt för barn som medpas-sagerare.

Föraren

Bonden är vem som helst och det bör tas med i beräkningen. Bonden är ofta egenföreta-gare och sköter många saker “ute på fältet”.

KylaIpadhållaren kommer även användas på vintern då det är kallt. Bonden har handskar och det kanske finns fler funktioner som värme att ta med i beräkningen.

Dygnet

Kan man påverkas av ljuset eller skapa ljus på morgonen. Är ljusreflektioner ett problem i skärmen?

Yttre påverkan

Det kommer utsättas för smutsig miljö. Tätningar i öppningarna är bra. Materialet ska hålla en längre tid. Material som klarar olja och vatten

Förväntningar

Bönderna har förväntningar på hur inredningen och produkter ska se ut. Bondekulturen?

Miljö

Miljötänk går i hand med VVAB filosofi. Solpanel som laddare? Göra en ekostrategisk analys.

Hållaren

Hållaren som klarar skakig färd. Utjämnande arm, packningar, fjädrar? Kan den fästas direkt på handen? Hur laddas den? Var finns kabeln?

LjudKan den styras med rösten. Kan man höra inställningarna så att man slipper titta på skärmen? Vart finns headsetet?

Väder

Väderleksrapport som varnar om regn under färd. GPS skickar information till App.

Mobilitet

Ipaden kanske inte ska sitta fast i hållaren hela tiden? Iphone är lättare att ta med sig och kan inne-hålla samma app.

Arbetsplats

Ska den varna när man arbetat för länge i sträck? Kan man lägga upp scheman och instämpling?

System

Systemet kan innefatta massa information och kommunikation. Rapporter och automatisk statistik.

Kommunikation med andra som använder samma system. Servicekontakt direkt med VVAB. Kanske med foto? Se hur mycket pengar man tjänar under pågående arbete.

6.2.3 KOMMENTARER KREATIVA METODER

Brainstorm-lappar

STATIONER

6.3.2 KREATIVA LÖSNINGAR

MODELLBYGGE IPAD-STÄLL

SKISSNING PÅ IPAD-SKAL EFTER VÄDERSTADS VÄRDEORD DISKUTERA HUR MAN

KAN FÖRBÄTTRA BONDENS VARDAG

TA FRAM EN STYRKONTROLL I LERA

STATIONER

Att på ett kreativt sätt få fram nya tankar kring projektet. Ledordet var “kreativitet före kvalité och kvantitet” så att deltagarna kunde släppa mer på de egna kraven.

6.3 WORKSHOP

6

HISTORIA

6.4.1 FORM OCH FUNKTION

Designen ska vara modern och praktisk. Skisser på röda lin-jer med en riktning och bra grepp för händerna togs fram.

Tanken med en lös fjärrkontroll skulle lösa många problem med uppdateringar och flexibilitet och är nytänkande.

6.4 IDÈSKISSER

6.4.2 FJÄRRKONTROLL

Efter avstämning på Väderstad fortsatte jag att undersöka lösnin-gar på marknaden. En del kan monteras på ratten eller väderskyd-das. Fördelarna med en lös modul blir att man slipper tillverka en ny vid nästa Ipad-generation. Den kan även monteras i traktorhyt-ten där bonden önskar, vilket ökar ergonomi och säkerhet. Med en anpassad lösning för Iphone kan bonden styra programmet med handskar utanför traktorn.

KREATIVA METODER

[22]

Fjärrkontroll för placering på ratt

Skissförslag på fjärrkontroll

6.4.3 SKALET det är en marknadsfördel att ha ett unikt utseende.

6.4.5 MARKNADSUNDERSÖKNING

Skisser på baksidan Skiss på baksidan med “V”-form.

6

6.5.1 DESIGNLERA

13 st fjärrkontroller togs fram i designlera, för att testa ergonomin. De varierade mycket i storlek och form eftersom en större spridning i början är önskvärt. På det sättet kan man finna nya kreativa designlösningar.

6.5 LERMODELLER

6.5.2 ANVÄNDARTEST

Sex stycken testpersoner (tre kvinnor och tre män) provade greppvänligheten och gav kommentarer om vad de tyckte mer eller mindre om. Var det en punkt som skavde eller känndes bra, markerades den med ett nummer och skrevs ner på ett papper. Detta gjorde att man effektivt kom fram till önskvärd ergonomi och funktionalitet till nästa steg.

KREATIVA METODER

Lermodeller

För att enkelt testa ergonomiska lösningar på en fjärrkontroll, byggdes en testrigg som efter-liknade förarmiljön i traktorn. Tre stycken kvin-nor och tre stycken män ingick i testgruppen med varierande handstorlekar.

6.6 TESTRIGG

6.6.2 PLACERINGAR

Testning mot en Ipad-yta

6.6.3 TESTRESULTAT

6.6.4 POÄNGVÄRDERING

Efter användartestet fick personerna placera fjärrkon-trollen i förhållande till övriga, där den de tyckte bäst om läggs längst till höger. På det sättet får man en mer rättvis bedömning av helheten.

Tabell 1 Testperson Användartest+

vald ordning

Modellnr: Modell 1 Modell 2 Modell 3 Modell 4 Modell 5 Modell 6 Modell 7

1 6235174 5 2 3 7 4 1 6

Modellerna får poäng efter bedömningen i an-vändartestet där bästa poängen är 7. Samma sak gäller den allmänna bedömningen av helheten, där den modellen som placerats längst till höger får högsta poäng. Man ser exempelvis att den första testpersonen har gjort samma helhetsbedömning som den gav i betyg under användartestet. Poängen från båda bedömningarna summeras och resultatet visar att modell nr 4 får bäst resultat.

6.6.5 TESTVINNARE

Med de samlade poängen vann kontroll nr 4 följt av modell nr 1 och 3. Testvinnaren påminner om en datamus i utfom-ningen. Sammantaget fick de enkla formerna bättre betyg

mycket pågrund av deras enkelhet och lätthet att placera. 7 stycken modeller testades

KREATIVA METODER

Testning mot en Ipad-yta

7.1.1 SMAL KONTROLL

Det togs fram en ny design med

en fasning på baksidan. På det sättet kan bredden minskas och samtidigt inneha till-räcklig volym för att få ett bra grepp.

Grepp på en ny modell

7 UTVECKLING

7.1.2 FUNKTIONER

Det skissades på knapparnas placering och en fasning för att kunna montera fjärrkontrollen på en ratt.

UTVECKLING

Grepp på en ny modell

Fasning för rattmontering Monterad på rattdel Monterad på styrstång

Placering på knappar fram Placering för knappar bak

7.1.3 FÖRENKLAD MODELL

Eftersom det är svårt att använda en fjärrkontroll på en traktor-ratt då servostyrningen gör att ratten aldrig kommer i samma läge valde jag att inte gå vidare med den idén. Jag vill även att fjärrkontrollen skulle fungera estetiskt tillsammans med skalet och vara lätt att tillverka.

Den ska även vara tillräckligt liten för att passa ihop med Iphone i framtiden och passa många händer. Användartesterna bekräftade dessutom att de enkla raka modellerna var att föredra. Jag tog med de bästa tankarna med lutning för tummen, extra volym för handloven samt upphöjd baksida med lutande knappar till en ny modell.

Framsida på förenklad modell

7.2 TEST PÅ ARBETSPLATS

UTVECKLING

7.2.1 ERGONOMI

De tre sista modellerna (testvinnaren, den smala fjärrkontrollen och den förenklade modellen) testades i en förarmiljö för att se om de fungerade ergonomiskt.

7.2.2 ANDRA PLACERINGAR

Vid testningen provades olika placeringar av både Ipad och fjärrkon-troll. Om Ipaden sitter placerad framför föraren kan fjärrkontrollen finnas på ratten eller där bonden väljer, exempelvis joystick. Efter brainstorm och workshop så kom det fram ideén att Ipaden skulle fungera som solskydd. Placeras den framför föraren på glasrutan kan detta fungera. Fjärrkontroll-lösningen gör att det blir mer flexibelt och bonden kan hitta egna lösningar.

Tester med “testvinnaren”

Test med olika placeringar av Ipad och fjärrkontroll

Test med förenklad modell

Eftersom skalet och fjärrkontrollen är löstagbara kan man hitta plac-eringar för dem utanför på maskinen. En standardupphängning i stål som kan svetsas fast på Väderstads maskin gör att Ipaden kan hängas upp under arbetet utanför. Bonden kan då hänga upp sin Ipad på såmaskinen, ta med fjärrkontrollen och göra inställningar på utsädet.

Eftersom det ofta är leriga åkrar, finns behovet att hänga ifrån sig Ipaden på en bra plats. Upphängningen på Väderstadsmaskinen kan bli ett uppskattat mervärde för Väderstads kunder.

7.2.4 LÖSA MODULER

Möjligheten att använda enheten utanför förarhytten gör att man kan göra inställningar med arbetshandskar. Fjärrkontrollen ger ett mervärde förutom att hålla handen på plats i den skakiga miljön.

Fjärrkontrollen blir något “man tar med sig” en “kompis” som hjälper till med arbetet. Fjärrkontrollen är dessutom lättare att väderskydda med gummipackningar vilket kan göra den helt vattentät. Om app-likationen och kontrollen ger ifrån sig ljudsignaler, behöver man inte alltid titta på skärmen för att veta när inställningar har tryckts in.

Detta är även en fördel under körning, i mörker eller när Ipaden är

Ipad provas för upphängning

7.3 GYLLENE SNITTET

Skalets utformning togs vidare utifrån skisserna där lin-jer och fasningar organiserades utefter gyllene snittet och logotypens linjer. Samband och upprepningar användes för att skapa harmoni.

UTVECKLING

Skiss med gyllene snittet i designen

7.4 CAID-ARBETE

Till hjälp för att designa skalet med rätt plac-ering på knappar och övrig information an-vänders Apple Ipad Air Case Design Guidelines.

Även en Ipad Air togs fram efter GDIs mallar.

7.4.2 SKALETS UTFORMNING

Flera steg skissades i CAID för att hitta nya lösningar och varianter på utformning.

7.5.2 KNAPPARNAS UTFORMNING

Skissförslag på knappar som återkopplar till Väder-stads V-form där tummen får god rörlighet i sidled på de tre översta knapparna. Den undre knappen är större eftersom den används mest. Eftersom knapparna återkopplar till Väderstad behövs ingen logotyp som konkurerar med en logotyp på skalets framsida.

7.5 SKISSER FJÄRRKONTROLL

7.5.1 SKISSER MED SKAL

Det skissades fram många olika förslag på den estetis-ka utformningen på fjärrkontrollen. Vinklar, linjer, fasningar ska flyta in med skalets design, men även fungera fristående. Utmaningen var även att få for-men att fungera på både baksida och framsida tillsam-mans med skalet, samtidigt som ergonomin behålls.

UTVECKLING

Bild från Rhinoceros 3D V.5

Skisser på framsidan

Skisser på baksidan

Skisser på knappar

lets delningslinje. Detta gör tillverkningen möjlig i plastformsprutning.

7.6 FUNKTIONSSKISSER

7.6.2 UPPHÄNGNINGAR

Upphängning gentemot RAM-fästet löses med en “V-format metallram. V-formen fungear som styrning och ger bra stöd

7.7 MATERIALVAL

7.7.1 EKOSTRATEGI

Enligt Apple Ipad Air Case Design Guidelines skall skalets materialval följa de miljövänliga reglerna som anges. Det är även att föredra ekostrategiska val genom hela designen. Vissa kompromisser får göras om det förbättrar funktionen eller går emot kravspecifikationen.

SAN ABS PC PMMA PET

PC x x x x x

7.7.2 PLASTVAL

PC- Polycarbonat är stöttåligt men har nackdelen att bli repig. Om ytan ändå skall soft touch behandlas kan detta vara ett bra alter-nativ. PC har används som mobilskal bland annat av Apple och har bra återvinningskompatibelitet med andra plaster men detta kompremissas med ytbehandling. [24]

PP - Polypropen är ett vanligt alternativ för skal eftersom det är tåligt och billigt. Det har sämre kompatibelitet med övriga plaster i återvinning. [23]

In document Ipad-hållare för såmaskin (Page 29-47)

Related documents