• No results found

Transmedialt arbete

7. Kritisk värdering

Då arbetet med rapporten har haft begränsningar i form av tid och resurser finns det delar som skulle kunna utvecklas. Rapporten är skriven så objektivt vi kunnat förmå, men en större undersökning med många deltagare hade kunnat ge en större trovärdighet i analysen. Rapporten och undersökningens utformning har givits mycket eftertanke. Samma metoder och tillvägagångssätt hade kunnat användas med ytterligare resurser för ett ännu mer välgrundat resultat. Även tillägg av intervjuer av någon form skulle kunna öka grunden i rapporten. Mer detaljerad återgivning av insamlad data till exempel information om inlägg hade kunnat bidra till en mer djupgående analys.

Resultatet vi kommit fram till är endast iakttagelser av ett fall och inte strikta svar som stämmer för allt arbete på området, men det skulle kunna användas och fungera som en insikt i hur transmedialt berättande i musikbranschen kan fungera. Valet av artist grundades på författarnas egna uppfattningar om vad som är välkänt och vad som skulle kunna ge tillräckligt med information för undersökningen. Att Sia har byggt upp en karaktär hjälpte valet att se artisten som ett koncept i ett varumärke, istället för en mer personlig artist som skulle ha försvårat detta perspektiv. Valet var också ämnat att möjliggöra objektivitet i rapporten då ingen av oss kände till henne och hennes koncept särskilt väl innan. Valet av Sia kan ha påverkat arbetet och gett begränsningar i form av vilken information som kunde samlas in och analyseras. En artist som arbetar mer transmedialt skulle kunna ha gett tydligare analys och slutsatser.

Den semiotiska analysen som utförts i studien är författarnas egna tolkningar av materialet vilket gör att det finns en risk att resultaten är personligt influerade. Om verktyg hade adderats till analysen hade resultaten möjligtvis blivit annorlunda även om det är svårt att undvika personliga åsikter i analys av bilder. Detta anser vi ändå är överkomligt då betydelsen av bilden i sig inte har en avgörande roll för att besvara syftet. Bildanalysen förtydligade främst konceptet i fallet så att vi kunde arbeta utifrån detta på ett givande sätt.

Teorier som har använts i detta arbete har valts utefter vad författarna ville få ut av de tre specificerade frågorna. Därav är de flesta använda teorierna hämtade från kunniga inom varumärken, transmedialt berättande och bildanalys. Fler källor skulle kunna ge ytterligare förståelse för området, men den valda litteraturen ansågs som trovärdig och gav tillräcklig kunskap för att kunna besvara de specificerade frågorna på ett tydligt sätt. Den här studien beskriver albumomslagets roll i transmedialt berättande och kan genom det ge en insikt i dess påverkan på kommunikation och marknadsföring för artister i musikbranschen. Det finns idag ingen välkänd tydlig process eller teori för hur transmedialt berättande ska gå till. Därför kan vår studie kanske bidra till underlag för utveckling av studier kring området. Vi märkte under studien att området kring transmedialt berättande är mycket komplicerat, mest på grund av de många faktorerna som ingår.

Idag används många typer av medier vilket bidrar till att alla kan få tillgång till all information när som helst och var som helst. Därför är det transmediala berättandet något som vi tror skulle vara fördelaktigt att utveckla teorier kring. Eller så är det kanske just det som gör att det transmediala blir och är så intressant, att det kanske inte går att planera.

Denna rapport har skrivits i en stimulerande miljö full av Sias sköna stämma vilket förhoppningsvis har gett rapporten en härlig ton.

Referenser:

Ashdown, Ken. 2016. Designing a Transmedia Entertainment Business Management Curriculum. MEIEA Journal 16,1: 13-42.

Bergström, Bo. 2017. Effektiv Visuell Kommunikation. 11. uppl. Stockholm: Carlsson Bokförlag.

Bryman, Alan. 2008. Samhällsvetenskapliga metoder. 2. uppl. Stockholm: Liber AB. Chandler, Daniel. 2007. Semiotics: The Basics. 2. uppl. New York: Routledge.

Creswell, John W. 2014. Research Design: Qualitative, Quantitative & Mixed Methods

Approaches. 4. uppl. Los Angeles: SAGE Publications, Inc.

Creswell, John W., Creswell, J. David. 2018. Research Design: Qualitative, Quantitative

and Mixed Methods Approaches. 5. uppl. Los Angeles: SAGE Publications, Inc.

Fiske, John. 1997. Kommunikationsteorier: En introduktion. Stockholm: Wahlström & Widstrand.

Hansson, Hasse., Karlsson, Sten-Gösta och Nordström, Z. Gert. 2006. Seendets språk -

exempel från konst, reklam, nyhetsförmedling och semiotisk teori. Lund: Studentlitteratur

AB.

Hughes, Robert. 1991. The Shock of the New: Art and the Century of Change. 2. uppl. London: Thames & Hudson Ltd.

IMDB. 2018. Sia. Imdb. https://www.imdb.com/name/nm2397981/#director, (18-05-22). Jeffery, Alex. 2017. Marketing and Materiality in the Popular Music Transmedia of Gorillaz Plastic Beach. Revista Mediterránea de Comunicación 8,2: 67-80.

Jenkins, Henry. 2007. Transmedia Storytelling 101. Confessions of on ACA-fan. [blogg]. 21 mars. http://henryjenkins.org/2007/03/transmedia_storytelling_101.html (hämtad 18- 04-03).

Jenkins, Henry. 2012. Konvergenskulturen: Där nya och gamla medier kolliderar. 2. uppl. Göteborg: Bokförlaget Daiadalos AB.

Kessler, Suzanne. 2017. The Non-Recording, Non-Artist “Recording Artist”: Expanding the Recording Artists Brand Into Non-Music Arenas. Vanderbilt Journal of

Kinder, Marsha. 1991. Playing with power in movies, television and video games: from

Muppet babies to Teenage Mutant Ninja Turtles. Berkeley: University of California

Press.

Levine, Nick. 2016. Sia will release new music next month on a special Deluxe Edition

album. NME. http://www.nme.com/news/music/various-artists-264-1194310, (hämtad

18-05-24)

Mossman, Kate. 2016. Sia: ‘Everyone in entertainment is insecure. We’ve been dancing

our entire lives for your approval’. Theguardian. https://www.theguardian.com/music/2016/jan/31/sia-everyone-in-entertainment-is-

insecure-observer-music-interview, (hämtad 18-05-22)

Parment, Anders. 2015. Marknadsföring. Lund: Studentlitteratur AB. Pont, Simon. 2013. The Better Mousetrap. London: Kogan Page. E-bok. Umberto, Eco. 1979. A Theory of Semiotics. Milan: Bompiani.

Waern, Yvonne., Pettersson, Rune och Svensson, Gary. 2004. Bild och föreställning: Om

visuell retorik. Lund: Studentlitteratur AB.

Bildreferenser:

Bild 2. My Little Pony. 2017. My Little Pony The Movie. Hasbro. http://www.mylittlepony.movie/gallery, (hämtad 18-05-22)

Bild 1, Bild 4. Siamusic. 2017. Music. Siamusic. http://www.siamusic.net/music/. (18-05- 22).

Bild 3. The Grayham Norton Show. 2015. Adele Gave Sia Top Singing Tip - The

Grayham Norton Show. [Youtube]. https://www.youtube.com/watch?v=DQuDcOobGN0,

Related documents