• No results found

Förskolan vänder sig till barn i åldern 1-5 år. Den bedrivs i form av kommunal och enskilt driven förskola.

I den kommunala och enskilt drivna förskolan ingår allmän förskola. Den vänder sig till barn från och med höstterminen det år barnet fyller 3 år.

Se mer information i foldern ”Välkommen till allmän förskola i Krokoms kommun”

Pedagogisk omsorg

Benämningen pedagogisk omsorg gäller verksamhet som inte är förskola eller fritidshem.

Dagbarnvårdare utgör en av flera tänkbara varianter av pedagogisk omsorg.

Enskild verksamhet

I Krokoms kommun finns förskolor som bedrivs i enskild regi, exempelvis

föräldrakooperativ. Barn- och utbildningsnämnden har gett tillstånd till dessa och ger bidrag till verksamheten. Den enskilda verksamheten följer samma taxa och har samma

tillämpningsföreskrifter som Krokoms kommuns förskolor.

Fritidshem

Plats på fritidshem erbjuds barn i åldern 6-12 år. Platsen får nyttjas till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år.

Förskoleklass

Förskoleklassen ska omfatta minst 525 timmar under ett läsår. Utbildningen är avgiftsfri.

Rätt till plats

Rätt till plats har barn:

vars föräldrar förvärvsarbetar eller studerar, eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Plats i fritidshem erbjuds elev från och med augusti det år barnet börjar förskoleklass eller grundskola.

vars föräldrar är arbetssökande eller föräldralediga för vård av syskon. Barnet har i dessa fall rätt till plats i förskoleverksamheten 15 timmar per vecka. Förläggning av tiden bestäms av verksamheten i samråd med föräldrarna. Plats på fritidshem upphör om en förälder blir föräldraledig eller arbetslös och erbjuds åter när arbete erhålls.

som är asylsökande och barn som beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd.

i behov av särskilt stöd i sin utveckling (se 8 kap. 5-7 §§ skollagen).

som från och med augusti det år barnet fyller tre år har rätt till avgiftsfri allmän förskola (se 8 kap. 4 § skollagen).

För att ha rätt till plats inom förskole- och fritidsverksamheten får vårdnadshavaren inte ha oreglerade skulder för tidigare vistelse i förskola eller på fritidshem. Barn som har rätt till plats enligt skollagens bestämmelser om barnets eget behov är undantagna denna regel.

Placering

Alla barn i åldern 1-12 år med behov av tillsyn ska inom tre månader efter att ansökan inkommit erbjudas plats vid någon av kommunens förskolor/fritidshem eller annan pedagogisk omsorg. Barn i åldern 6-12 år ska i första hand erbjudas plats på fritidshem (8 kap. § 14 skollagen).

Ansökningsdatum/ködatum blir tidigast 6 månader före önskat placeringsdatum.

Kö- och placeringsregler

Om du blir erbjuden en plats som inte stämmer överens med ditt förstahandsval på ansökan kan du, oavsett om du accepterar erbjudandet eller inte, välja att stå kvar i kön. Du köar då fortfarande till förstahandsvalet med bibehållet ansökningsdatum.

Om du blir erbjuden ditt förstahandsval, men tackar nej, tas du bort ur kön. Önskar du ny plats ska du lämna in ny ansökan.

Om du önskar omplacering i kommunen ska du skicka in en ny ansökan till respektive områdesexpedition.

Inskolning

När du som förälder har tackat ja till placering förväntas det finnas ett omedelbart behov av platsen, vilket innebär att barnet påbörjar sin inskolning från beslutat placeringsdatum. Avgift debiteras från barnets placeringsdatum enligt placeringsmeddelandet. Avdrag för frånvaro görs inte.

Att börja i förskola, fritidshem eller annan pedagogisk omsorg innebär en omställning för barnet. Det är därför viktigt att någon i familjen är med barnet den första tiden.

Inskolningstiden är till för att barn med familj ska lära känna personal och verksamhet. Räkna med en inskolningstid på en till två veckor.

Öppethållande

Utifrån föräldrarnas arbetstider och tillsynsbehov kan kommunen erbjuda verksamhet maximalt 12 timmar per dag, måndag - fredag. Lokala avvikelser kan förekomma.

Stängning

Förskolornas och fritidshemmens personal har rätt till fyra utvecklingsdagar per år och verksamheterna kan då endast erbjuda vikarier.

Personal inom pedagogisk omsorg har rätt att delta i studiedagar som är gemensamma för all personal. Det är önskvärt att familjerna själva i möjligaste mån försöker ordna tillsyn dessa dagar.

Någon reducering av avgiften sker inte.

Under sommaren och vid större helger kan det bli fråga om sammanslagningar av vissa förskolor/fritidshem.

Vistelsetider och schema

Kommunen ska erbjuda förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier. Omsorg ska även erbjudas om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt eller behöver särskilt stöd i sin utveckling.

Du som förälder är skyldig att lämna in schema över den tid ditt barn behöver barnomsorg.

Om behovet av tillsyn förändras ska du lämna in nytt schema.

Schema ska i första hand lämnas via kommunens e-tjänst, www.krokom.se/utbildningochbarnomsorg

Du som inte har möjlighet att använda e-tjänsten kan lämna schemat till områdesexpeditionen.

Föräldrar har rätt att nyttja förskola/fritidshem 5 dagar per år vid semester eller kompledighet, om inte ledigheten infaller under skollov.

Vid föräldraledighet och arbetslöshet

Föräldrar som är föräldralediga med yngre syskon får behålla plats i förskoleverksamhet 15 timmar per vecka för äldre syskon. Den begränsade tiden träder i kraft en månad efter syskonets födelse.

Skolbarnet (6-12 år) får nyttja fritidshemsplatsen 10 timmar/vecka i två månader efter syskonets hemkomst. Platsen ska omgående sägas upp skriftligen.

Föräldraledighet ska meddelas till områdesexpeditionen eller Barn- och utbildningsavdelningen.

Barn med föräldrar som är arbetssökande ska erbjudas plats i förskoleverksamhet 15 timmar i veckan. Den begränsade tiden träder i kraft omgående. Barn inom fritidshemsverksamhet får behålla sin plats 10 timmar/vecka i två månader efter att en förälder blivit arbetslös. Platsen ska omgående sägas upp skriftligen. Arbetslöshet ska meddelas till områdesexpeditionen eller Barn- och utbildningsavdelningen.

Allmän förskola

Allmän förskola erbjuds alla barn från och med hösten det år barnet fyller tre år.

Allmän förskola är avgiftsfri och följer i stort skolans arbetsår, men pågår även under de traditionella loven under terminerna. Allmän förskola pågår inte under sommarlovet.

Har ditt barn en förskoleplats och någon förälder blir helt arbetslös eller föräldraledig ersätter allmän förskola tidigare avgiftsbelagd verksamhet.

Schema, med önskan om avgiftsfri allmän förskola, ska omgående lämnas till er områdesexpedition. Detta för att inte avgift ska debiteras. Nytt schema ska lämnas varje läsår.

Delad plats och delad faktura

När föräldrar inte bor ihop men har gemensam vårdnad ska den som har behov av tillsyn söka plats och blir då platsinnehavare. Föräldrar som inte har ett gemensamt hushåll, men

gemensam vårdnad, kan båda vara platsinnehavare om båda nyttjar barnets plats. Föräldrarna får varsin räkning som baseras på respektive hushålls avgiftsgrundande inkomst. Ansökan om delad plats görs på särskild blankett och skickas till Barn- och utbildningsavdelningen.

Ett barn har inte rätt till två förskoleplatser.

Uppsägning av plats

Uppsägning av plats ska göras skriftligt. Båda föräldrarna ska skriva under uppsägningen.

Uppsägningsblanketten lämnas till förskolan/fritidshemmet eller till områdesexpeditionen.

Uppsägning kan även göras via kommunens e-tjänst. Uppsägningstiden är två månader och räknas från den dag uppsägningshandlingen kommit in. Under uppsägningstiden gäller betalningsskyldighet. När plats sagts upp kan ansökan om ny plats göras först efter det att uppsägningstiden gått ut.

När barn byter plats från förskola till fritidshem sker automatisk överflyttning om så önskas.

Har vårdnadshavarna delad plats och en av dessa inte längre är i behov av plats, ska detta anmälas till barn- och utbildningsavdelningen

Related documents