• No results found

Kronogården är ett miljonprogramsområde i Trollhättan byggt under 1960-talet. Bebyggelsen är främst storskalig och i mitten av bostadsområdet finns det ett mindre torg, Kronogårds Torg, där de flesta samhällsfunktionerna återfinns. Bebyggelsen är som tätast vid torget och det är en tydligt markerad plats i området. Kronogården har idag nästan 6000 invånare (Statistiska centralbyrån. 2018a). Enligt Trollhättans stad (2012:19) har invånarantalet dock tidigare varit ännu högre, hela 7000. Trots att invånarantalet har minskat är det fortfarande den mest folktäta delen av kommunen med undantag för centrum.

Bostadsområdet är lokaliserat i östra Trollhättan och avskiljs mot övriga staden av europaväg 45 som går genom tätorten. Öster om Kronogården är det jordbrukslandskap, området är således i utkanten av tätorten. Stadsdelen är främst ett bostadsområde och har mycket få arbetsplatser (Trollhättans stad.

2012:19).

För Trollhättans kommun finns det inte lika stor mängd olika statistisk data att tillhandahålla som för Karlskrona kommun. Dock finns det statistik för just det område som skall undersökas vilket ger en högre trovärdighet för statistiken som framhålls. Vad gäller befolkningsutvecklingen i just Kronogården så har den totalt sett ökat sedan år 2000, men under 2018 har befolkningen minskat något jämfört med föregående år (Statistiska centralbyrån. 2018a). Detta har då skett samtidigt som kommunen som helhet hela tiden har ökat sin befolkningsmängd. Statistiken visar också på att Kronogården har lägre inkomst och utbildningsnivå än övriga kommunen. Det finns också siffror som visar på att det endast är 50% av den arbetsföra delen av befolkningen som har en sysselsättning (Statistiska centralbyrån. 2018a).

Kartbilder över Trollhättans tätort och över bostadsområdet Kronogården.

Illustration över områden med många arbetstillfällen i Arbete - Avståndet mellan bostadsområdet och

centrala staden är ca 3 km. För att ta sig till det större externa handelsområdet i kommunen är avståndet nästan 9 km. I samband med handelsområdet finns också flertalet storskaliga industrier med många arbetstillfällen. I

nordvästra delen av Trollhättan finns Norra Älvsborgs Länssjukhus vilket genererar många arbetstillfällen. Denna plats är dock långt bort från Kronogården, då det är placerat i motsatta delen av tätorten. Det finns också ett mindre industriområde samt ett kontorsområde mer centralt som då finns på ett relativt kort avstånd från Kronogården.

Boende - Majoriteten av alla bostäder i området är lägenheter, främst hyresrätter. Dessa finns i lamellhus och enstaka punkthus. I de sydliga delarna finns det mindre villabebyggelse.

Områdets karaktär är typiskt utformad från miljonprogrammet med lamellhusen uppradade i mindre kvarter utan trafik mellan byggnaderna.

Andra människor - Kronogården angränsar endast i syd mot ett annat bostadsområde.

Mellan dessa två bostadsområden finns det en kraftledningsgata som förhindrar att de båda områdena byggs samman. I väster finns fler bostadsområden men dessa är inte enkelt tillgängliga då europaväg 45 skär mellan Kronogården och dessa. Bostadsområdet är placerat på en sådan plats att det inte är en naturlig genomfart för människor som ej bor i området. Undantag kan vara de som bor i området söder om Kronogården, men deras aktivitet beror av vilken väg de väljer att färdas genom staden. En viss nivå av genomfartstrafik kan dock ske till idrottsplatsen som ligger i utkanten av Kronogården i sydöst.

Kronogården Busshållplatser

Kronogården

Kollektivtrafiksknutpunkter

Illustration över kollektivtrafiksknutpunkter i Trollhättan i förhållande till Kronogården.

Riktning för linjetrafik Kommersiell service - I bostadsområdet finns

flertalet samhällsfunktioner, bland annat en livsmedelsbutik och ett bibliotek. Det finns också en fritidsgård och flera olika samlingslokaler kopplade till kultur och religion. I sydöstra delen av Kronogården finns det en idrottsplats med tillhörande klubblokal.

Kollektivtrafik - Avståndet till centralstationen i Trollhättan från bostadsområdet uppgår till drygt 3 km. Platsen är en omfattande

kollektivtrafikknutpunkt med både tågtrafik och med busslinjer både lokalt och i regionen. Enligt Västtrafik (2019) finns det sju olika busslinjer som passerar genom bostadsområdet. Det finns åtta stycken olika busshållplatser, dock går inte alla linjer till alla hållplatser.

Axialkarta över Kronogården

Axialkartan över området visar på att det finns en tydlig barriär mot övriga samhället i väst i form av europaväg 45. Vägen är mycket trafikerad och har stora flöden av människor. Från Kronogården finns det inte många kopplingar över denna trafikled och transporter från området kopplas endast samman norr och söder om området. Genom själva Kronogården går en del trafikleder som har medelhöga värden när det kommer till flöden av människor. Det finns också vissa mindre trafikleder som endast leder till bostadsbebyggelse vilket då naturligt har ett litet flöde av människor eftersom de endast trafikeras av de boende.

Utformningen på trafiknätet gör att för att nå många delar av staden så behöver du färdas genom hela området då det endast finns tre anslutningar in mot centrala tätorten från Kronogården. Axialkartan visar på att det är stora ytor som individen måste transporteras sig runt för att ta sig ut från området.

Detta innebär att många siktlinjer måste korsas vid transport till centrum vilket gör att avståndet enligt space syntax synsätt kommer uppfattas som långt. Trots att området Kronogården egentligen är placerat relativt centralt med närhet till centrum.

SKALA FÖR SPACE SYNTAX:

AV S L U T N I N G O C H A N A LY S

Det avslutande kapitlet avser att presentera samt analysera resultatet från undersökningen. Kapitlet ska redogöra dels för undersökningen i sig men också för det slutgiltiga resultatet och hur det kan kopplas samman med fysisk planering. Materialet från fallstudien skall analyseras utifrån forskningsfältets riktlinjer. Allt material ska redovisas utifrån platsens koppling till övriga staden och hur den fysiska miljön samt placering av samhällsfunktioner kan påverka hur staden upplevs fragmenterad. Slutligen ska en diskussion föras som ska leda till en slutsats utifrån studien och forskningsfältet.

Related documents